1.TBMM Kurtuluş Savaşı Müzesi Ankara Ulus(Birinci Dönem Büyük Millet Meclisi Binası(06.10.2019
Çekim sırasında hızlı çekmek zorunda kaldım şarjım bitmek üzereydi bu video´yu izleyen arkadaşlardan çok üzür diliyorum...
1. MECLİS TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ MÜZE Lise ve Ortaokul Deneyleri Kurtuluş ATLI
Cumhuriyet imizin ilk meclis inin içini beraber gezelim..Eğlence li vakit geçirin. Ankara ya yolunuz düşerse mutlaka uğrayın. Ulus meydanına çok yakın...Aşağıdaki linkten kanalıma destek olabilirsiniz.
Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesi (1. Meclis Binası) - Dr. Murat
Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bu küçük ama çok önemli bina Ankara Ulus meydanında bulunmaktadır. 1915 yılında yapılmaya başlanan bina aslında İttihat ve Terakki Cemiyeti Kulüp binası olarak tasarlanmıştı. İki katlı binanın yapımında Ankara taşı (Andezit) kullanılmıştır.
Millet Meclisinin 23 Nisan 1920'de bu binada toplanması kararlaştırıldığında bina henüz bitmemişti ve eksiklikleri ankara esnafı, halkı ve ilk meclisin vekillerince giderilmeye çalışıldı. Hatta sıralar yetmemiş kasalar üzerinde oturulmuştu.
23 Nisan 1920'de etrafında binlerce kişi toplanan binada Meclis açıldı. Törenlerden sonra Meclis 115 temsilci ile ilk toplantısını yapmıştır. Meclisin ilk açılış konuşmasını ise Meclis Başkalığı'na seçilen en yaşlı üye Sinop Mebusu Şerif Bey gerçekleştirmiştir.
23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında I. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılan bina daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak işlevini sürdürmüş, 1952 yılında Maarif Vekaletine devredilmiş, 1957 yılında ise müzeye dönüştürülmek üzere çalışmalara başlanmıştır. Bina 23 Nisan 1961'de Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi adıyla halkın ziyaretine açılmıştır.
Binanın bölümleri şu şekilde antatılabilir.
Riyaset Divanı-Bakanlar Kurulu Odası girişte, koridorun solundaki ilk odadır. Burası icra vekilleri heyeti odası olarak kullanıldığı gibi,Riyaset Divanı odası olarak da kullanılmıştır. Burada Sivas Kongresi'nde kullanılan başkanlığa ait masa, ortada uzunca bir masa ile sandalyeler teşhir edilmekte, odanın duvarlarında ise Cumhuriyet'in ilanından sonraki ilk Bakanlar Kurulu üyelerinin fotoğrafları bulunmaktadır. Oda ilk hali korunarak teşhir edilmektedir.
Encümen Odası koridorun solundaki ikinci oda olup, mecliste çeşitli konuların komisyonlar tarafından incelendiği odadır. Odada sergilenen en önemli eser Erzurum Kongresi'nde kullanılan mühürdür.
Dinlenme Odası koridorun solundaki üçüncü odadır. Meclis kulisi olarak kullanılmıştır. Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan telefon santralı, bazı harp araç ve gereçleri Gümrü Antlaşması sırasında Kazım Karabekir Paşa'ya hediye edilen gümüş yemek takımı sergilenmektedir.
Şer'iye Encümeni Odası koridorun solundaki dördüncü odadır. Bu odada yasa tekliflerinin anayasaya uygunluğu görüşülürdü. Odada Misak-ı Milli'yi temsil eden sembolleri taşıyan bir halı, istiklal madalyaları, Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarını Meclis balkonunda gösteren yağlıboya tablo sergilenmektedir.
Koridorun solundaki beşinci oda Meclis idare odası olarak kullanılmıştır. Odada İstiklal Marşımız, Kurtuluş Savaşı'na katılan komutanların fotoğrafları, Mudanya Mütarekesi, Lozan Barış Antlaşmaları ile ilgili belgeler, Ankara'nın Başkent oluşu, Cumhuriyetin ilanı, Mustafa Kemal'in Cumhurbaşkanı seçildikten sonra meclisteki konuşması ve Cumhurbaşkanı iken çekilen fotoğrafı, Mustafa Kemal'e ait baston, mavzer mühürler ile Mustafa Kemal'in Kurtuluş Savaşı'nda kullandığı dürbün, üniforma örnekleri, 23 Nisan 1920'de meclis binasına asılan Recep Peker imzalı bayrak, Büyük Millet Meclisi'ne Hanımlar Esirgeme Derneği'nin hediye ettiği üzeri yazılı örtü sergilenmektedir.
Koridorun sağındaki beşinci ve altıncı odalar meclisin idari odaları olarak kullanılmıştır. Bugün altıncı oda müze idare odası olarak kullanılmaktadır. Beşinci odada ise birinci ve ikinci dönem mebuslarına ait fotoğraflar, hüviyet vesikaları, TBMM tarafından mebuslara hediye edilen mavzerler, istiklal madalyaları, rozetler, belgeler ve özel hatıra eşyaları sergilenmektedir.
Koridorun sağında yer alan büyük salon toplantı salonudur.
Meclisin 23 Nisan 1920'de toplandığı bu salonda bulunan kürsü, Ankaralı bir marangoz tarafından yapılarak meclise hediye edilmiştir.
Sağdan ikinci oda olup Mustafa Kemal'in Meclisteki çalışma odasıdır. İlk hali korunarak teşhir edilmektedir. Sade bir görünümü olan bu odada çok önemli kararlar alınmıştır.
Müzenin alt katı bugün fotoğrafhane, eser depoları ve sergi salonu olarak kullanılmaktadır.
· Abone Ol:
Oynatma Listeleri:
- Tr UNESCO Dünya Mirası Listesi:
- Tr UNESCO Dünya Mirası Adayları Listesi:
- Tr Müzeler Oynatma Listesi:
- Ankara Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Antalya Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Bolu Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Burdur Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Erzincan Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- İstanbul Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- İzmir Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Kars Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Konya Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Muğla Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Tunceli Gezi Videoları Oynatma Listesi:
ANKARA - (29 EKİM) İLK TBMM - KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ HACI BAYRAM CAMİSİ
Bu kez Cumhuriyetin 95.yılını kutladığımız günde günün anlamına ithafen dönemin önemli yapılarını gezdik.
Lütfen beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın.
CUMHURİYET MÜZESİ / 2. TBMM / ANKARA
Lütfen Kanalıma Abone Olmayı Unutmayınız.????
Videolarımı sosyal medya hesaplarınız da paylaşabilir daha çok kitleye ulaşmama destek olabilirsiniz :) teşekkür ederim şimdiden.
Aşağıda gördüğünüz sosyal medya hesaplarımdan da beni takip edebilir video ve tariflerime ulaşabilirsiniz.
Facebook:
İnstagram:
Web sitem:
Twitter:
İlk Meclis Binamız, Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası)
1920-1924 yılları arasında TBMM faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bina. Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus Meydanı'nda bulunmaktadır.
KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ ( l. TBMM )
“23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılan bina, 23 Nisan 1961 tarihinde “Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi” adıyla halkın ziyaretine açılmıştır.”
1. TBMM ve Kurtuluş Savaşı Müzesi
Cumhuriyet Müzesi /
Ulus // ANKARA
2. MECLİS Türkiye Büyük Millet Meclisi museum müze Lise ve Ortaokul Deneyleri Kurtuluş ATLI
2.Türkiye Büyük Millet Meclisi ni sizin için gezdik. Bilgi edindik. Eğer ulaşma şansınız yoksa videomuzu izleyebilirsiniz. Ankara'ya yolunuz düşerse mutlaka gidip görün...
Bir tarih yatıyor orada...
Müzeler bir ülkenin ruhudur... Aşağıdaki linkten kanalıma destek olabilirsiniz.
Cumhuriyet'in Müzesi Atatürk Bulvarı - 1. Bölüm: Ankara Kalesi
Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ve Kanal B işbirliği ile hayata geçirilen Cumhuriyet'in Müzesi Atatürk Bulvarı adlı TV programının 25 Mart 2018 tarihinde saat 19.00 da Kanal B Televizyonunda yayınlanmış olan, Ankara Kalesi temalı 1. Bölümü.
Program ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için internet sayfamız ziyaret etmeyi unutmayın.
Katılımcılar:
Elif Selena Ayhan Koçyiğit (Başkent Üniversitesi GSTMF Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi)
Lisans derecesini Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi Bölümü’nden aldı. Sonrasında Almanya’da Dessau Institute of Architecture/ DIA Mimarlık Yüksek Lisans Programı’nı tamamladı. Halen devam etmekte olduğu ODTÜ Kültürel Mirası Koruma Doktora Programı tez çalışmasında Ankara’nın tarihi kamusal açık alanlarının değişimi, dönüşümü ve sürekliliğini incelemekte, Ulus Meydanı’na odaklanarak koruma prensipleri geliştirmeyi hedeflemektedir.
Yapım Koordinatörü: Prof. Dr. A. Nuray Bayraktar
Program Koordinatörü: H. Ali Ulusoy
Program Yapımcısı: Duygu Çalı
Kameraman: Kadem Ataçer
Kurgu: Duygu Yılmaz
Türkiye Büyük Millet Meclisi - TBMM Kurtuluş Savaşı Müzesi - HaberlerAnkara
Türkiye Büyük Millet Meclisi - TBMM Kurtuluş Savaşı Müzesi
Bina 1923 senesinde mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası buluşma yeri olarak planlanmış ve inşa edilmiştir.
Kaynak: Türkiye Büyük Millet Meclisi - TBMM Kurtuluş Savaşı Müzesi #haberlerankara #ankara #haberler
ANKARA RESİM VE HEYKEL MÜZESİ BİNASININ GEÇMİŞİ VE BUGÜNÜ - TR - 06 - E -1
- Müze; dokuz sergi salonu, plastik sanat atölyeleri, kütüphane ve bir salondan oluşmaktadır.
- 1926 yılında Türk Ocağı merkez binası için bir yarışma yapılır. Yüksek Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu’nun projesi birinci olur. Atatürk’ün suluboya resminden çok beğendiği binanın inşaatına 21 Mart 1927’de başlanır.
- Henüz kurulmuş Cumhuriyetin yokluk ve yoksulluk döneminde, zamanın imkansızlıklarına rağmen dört yılda yapılan bina, 1930 Nisanı’n da bitirilir.
-1976 da bina, yapıcı mimarı Arif Hikmet Koyunoğlu’nun gözetiminde, Mimar Abdurrahman Hancı’nın projesiyle, aslına uygun bir biçimde yenilenmeye başlanır. Bir yandan da müze koleksiyonlarının oluşturulmasına çalışılır. Şefik Bursalı, Eşref Üren, Turan Erol, Orhan Peker, Arif Kaptan, Refik Epikman, Mehmet Özel ve Osman Zeki Oral’dan oluşan ekipler, kamu kuruluşlarını gezerek, müzeye konabilecek eserleri araştırırlar. Bulunan 500 kadar eser, gerekli düzenlemeler yapılarak müzeye yerleştirilir.
-Ve sonun da bina, 2 Nisan 1980 tarihinde Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi olarak törenle açılır. Açılış, süreci destekleyen ve yakından takip eden, 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından yapılır.
- Açılıştan sonra, binanın bodrum katı, Opera salonu ve bahçe yenilemelerine devam edilir. Yapı 1986 nın başlarında, ilk yapıldığı günlerdeki zarafetine yakın bir şekilde; Türk sanatının hizmet vermeye başlar.
-Müzenin ilk eserleri Osman Hamdi Bey’in “Silah Taciri”, V. Vereshchagin’in “Timur’un Mezarı Başında”, Zonaro’nun “Genç Kız Portresi” ve Emel Cimcoz (Korutürk)’un “Gazi’ye Şükran” tablolarıdır.
-Mimarın simetri zevkini, üst katla bağlantı sağlıyan simetrik merdivende de görmekteyiz. İki taraflı ve iki aşamalı spiral merdiven ve korkulukların mermer işciliği, çok hoş görünmektedir.
Burada müzenin ilk eserlerinden “Timur’un Mezarı Başında” isimli tabloyu görüyoruz. Bu eser, savaşları eleştiren çalışmalarıyla, dünyaca ünlü Rus ressam Vasili Vasilyeviç Vereshchagin (1842 -1904) tarafından yapılmıştır. Ressamın eserleri, canlı renkleri, yoğun resim anlatımı, fotoğrafa yaklaşan detaylarından dolayı şiirsel nitelikler taşır.
-Bu da İtalyan ressam Fausto Zonaro’nun (1854-1929) “Genç Kız Portresi” isimli tablosudur. Kişisel ilgi ve becerileriyle resamlaşan Zonaro, oryantalist tutkuları nedeniyle 1891 de İstanbul`a gelir ve çalışmalar yapar. Eserleri sarayın dikkatinide çeker. II. Abdülhamit’in istediği savaş tablolarını yaparak Saray Ressamlığı ünvanını alır. İktidarın değişimiyle saraydaki konumu bozulan, ünvanıda alınan ressam 1910 da ülkesine geri döner.
-Bura da ilerleyen bölümlerde daha geniş anlatacağım, Cumhuriyet dönemi ressamlarının eserlerini görüyoruz. Bu, Ratip Tahir Burak’ın Türklerin Ergenekondan çıkışı destanını anlatan “Ergenekon-1” adlı tablosudur. Kapının sağ tarafında sanatcının Kurtuluş Savaşı sonrası ülkedeki durum ve Atatürk’ün yol göstericiliğini anlattığı “Ergenekon-2” adlı tablosunu görüyoruz. Hemen yanın da İbrahim Çallı’ın “Kurtuluş Savaşı’nda Zeybekler” adlı tablosunu görüyoruz.
-Salonda, Türk motifleriyle süslü, gül ağacından Avusturya’da yapılmış 426 koltuk bulunmaktadır. Tavandaki avize mimarın kendi tasarımı olup Çekoslovakya’da yaptırılmıştır. Çok amaçlı yapılan salonda operet gösterileri de düşünülerek, sahnenin önüne orkestra boşluğu da yapılmıştır. Ankara’nın ilk Kültür ve Sanat Salonu olarak hizmet veren bu sahnede, 1930 la 1952 yılları arasında önemli toplantılar, törenler, konserler, tiyatro-opera-bale temsilleri gerçekleştirilir.
Kurtuluş Savaş'ı müzesi olan üstü bir müze
İstiklalimiz ve istikbalimiz için 29 Ekim'de Birinci Meclis'e
Tüm vatandaşlarımızı İstikbalimiz ve İstiklalimiz için 29 Ekim saat 13:00'te Ankara Birinci Meclis önünde buluşmaya davet ediyoruz!
Kurtuluş SAVAŞI MÜZESİ | Mustafa Kemal Atatürk | Ankara Tarihi
Kurtuluş SAVAŞI MÜZESİ,Mustafa Kemal Atatürk ,Ankara Tarihi
#kurtuluşsavaşı
#Atatürk
#Ankara
Tarihte Yürüyen Adam | Ankara’da İlk Meclis Binası Ziyaret Ediyor. | 29 Eylül 2018
Geçmişten günümüze yaşayan tarihi yapıları ve eserlerin ilginç hikâyelerinin anlatıldığı, tarihi sevdiren program Tarihte Yürüyen Adam bu hafta Ankara’da ilk meclis binasını ziyaret edecek.
Mekânların tarihçesi, gündelik hayatta sıkça kullanılan deyişlerin kökeni ve tarihe farklı bir bakış sunan Tarihçi Yazar Ahmet Anapalı, milli mücadele ruhunu derinden yaşatacak bir programla ekrana gelecek. Başkentin tarihi yapılarını ve yapılış hikâyelerini anlatan Anapalı, Ankara’da Ulus Meydanı’nda bulunan ilk meclis binasını ekrana getirecek. Milli mücadele yıllarında açılan meclis binasının o günkü ruhunu hala taşıdığını gösteren Anapalı, aynı zamanda Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazma serüveni de anlatacak.
Tarihçi -Yazar Ahmet Anapalı’nın hazırlayıp sunduğu “Tarihte Yürüyen Adam” her Cumartesi 21.00’da Ülke TV’de. #AboneOl #ÜlkeTV
II. Türkiye Büyük Millet Meclisi - 23 Nisan - Cumhuriyet Müzesi - TBMM - Ankara Ulus İlk Meclis
II. Türkiye Büyük Millet Meclisi Cumhuriyet Müzesi - Ulus ANKARA
I. TBMM Kurtuluş Savaşı ( Milli Mücadele ) Müzesi
II.TBMM ise Cumhuriyet Müzesi olarak ziyaretçilere açıktır.
1923 yılında mimar Vedat Tek (1873-1942) tarafından inşa edilen bina bodrum üzerine iki katlıdır. II. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak 18 Ekim 1924 tarihinde hizmete açılmıştır.