Çanakkale Şehitliği ve 57. Piyade Alayı Şehitliği (4K)
Çanakkale Şehitliği Giriş Ücreti, Nerede, Nasıl Gidilir? ve gezilecek yerleri yazımızda;
Böylesine Kutsal bir yeri böyle bir günde tanıtmak gurur verdi bizlere. İnsan burayı tanıtırken Tarihini okudukça bir kötü oluyor. Tanıtımı bırakıp uzun uzuna okumaya başlıyorsunuz ve içinizi bir vicdan azabı kaplıyor, onlar orada ölürken biz onlara ne derece sahip çıktık? Din, dil, ırk ayrımı olmadan savaşan binlerce kişi.. Ne için öldü bu kadar insan? hiç düşündük mü? Vatan elden gitmesin diye, genç, yaşlı, kadın, erkek, çoluk çocuk demeden ölüme giden binlerce insan.. Bu insanlara çok şey borçluyuz çok, en başta da canımızı…
Çanakkale Savaşının Tarihi
Çanakkale, Anadolu’nun ve Ortadoğu’nun stratejik bir bölgesidir. Bu sebeple geçmişte pekçok istilâlalara uğramıştır. Çanakkale il merkezine 30 km mesâfede bulunan Truva harâbeleri en eski yerleşim merkezlerindendir. Truva iki bin sene Anadolu’nun bir kültür merkezi olmuştur. Truva harâbeleri 9 yerleşme katına sâhiptir. M.Ö. 3200 ile M.S. 400 seneleri arasına âittir.M.Ö. 1200 târihinde Akalılar (Akhaialılar) Truva Kalesini ele geçiremeyince gemilerine bindiler, kale dibinde ise tahtadan yapılmış büyük bir at bıraktılar. Bu atı kale içine alan Truvalılar, zafer şenlikleri yaparken, at içinde gizlenen Akalar, kale kapılarını açarak gemideki diğer askerlerle birlikte saldırıp şehri ele geçirdiler.
Bu bölgeyi Akalardan sonra Ispartalılar, M.Ö. 6. asırda Persler ve M.Ö. 4. asırda Makedonya Kralı İskender işgâl etti. İskender, M.Ö. 334’te Çanakkale Boğazından geçti. İskender ölünce Makedonyalı generaller, bu bölgeye sâhib olmak için devamlı mücâdele ettiler. Netîcede Roma İmparatorluğu bölgeye hâkim oldu. Roma M.S. 395’te ikiye bölününce, bu bölge Doğu Roma’nın payına düştü. Bir ara Hun Türkleri geçici olarak bu bölgeye sâhib oldular. İslâm orduları 668, 672 ve 717 senelerinde kudretli donanmalarıyla Çanakkale Boğazından geçerek İstanbul’u kuşattılar ve Çanakkale bölgesini üs olarak kullandılar.
Bizans, Lâtin, İtalyan cumhuriyetleri ortaklaşa bu bölgeye hâkim oldular. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Selçuklular Çanakkale’ye kadar geldiler. Fakat Çanakkale Boğazını tam olarak ele geçiremediler. 1097’de Haçlı seferlerinde İznik’i Haçlı ordusu işgâl edince, Selçuklular Marmara ve Ege Denizi kıyılarından içlere doğru taktik îcâbı çekildiler.
1113’te Emir Muhammed komutasındaki Türk birlikleri Çanakkale’ye kadar geldilerse de, 1147-1149 İkinci Haçlı Seferi sebebiyle geri çekildiler. Anadolu Selçuklu Devletinden ayrılarak bağımsız olan Karesi Beyliği, Çanakkale’yi kesin olarak ele geçirdi. 1345’te Orhan Gâzi zamânında Karesi Beyliği Osmanlı Devletine katıldı.Türkler Avrupa’ya Çanakkale’den geçerek çıktılar. Şehzâde SüleymânPaşa tarafından 1349’da Gelibolu fethedildi. Birinci Murad zamânında 1362’den sonra Boğaz’ın bütün kıyılarını Osmanlılar fethettiler. Tanzimata kadar Gelibolu Cezayir-i Bahri Sefid (Akdeniz Adaları)veya Kaptan Paşa eyâletinin merkeziydi. Çanakkale, Kocaeli, Rodos, Oniki Ada, Asya adaları (Midilli, Sakız ve diğerleri), İyonya adaları (Korfus, Kefalonya ve diğerleri)Siklad adaları ve Egriboz Adası bu eyâlete bağlı idi. Çanakkale’nin Truva ile ilgisi yoktur. Çanakkale şehrini Fâtih Sultan Mehmed Han kurmuş ve geliştirmiştir.
Fâtih’ten sonra da coğrafî durumu îtibâriyle gelişmesine devâm etmiştir.
Tanzimattan sonra Biga bağımsız sancağının merkezi olmuştur. Cumhuriyet devrinde kendi ismini taşıyan ilin merkezi olmuştur. Birinci Dünyâ Savaşında İngiliz, Fransız ve Rus donanmaları Çanakkale Boğazını geçip, İstanbul’u ele geçirmek, Rusya’ya boğazlar yolunu açmak için saldırdılar.Savaş 3 Kasım 1914’te İngilizlerin Seddülbahir’i denizden dövmesiyle başladı. 19 ve 23 Şubat 1915 saldırılarından netîce alamayınca, 18 Mart 1915’te büyük bir saldırı yaptılar. Bu saldırıda düşman, 3’ü büyük zırhlı olmak üzere 9 savaş gemisi kaybetti. 11 savaş gemisi de ağır yaralandı. Denizden netîce alamayan düşman kuvvetleri, 25 Nisan 1915’te Seddülbahir ve Arıburnu’na kuvvet çıkardılar.
Seddülbahir, Arıburnu, Morto Koyu, Alçıtepe, Kanlısırt, Conk Bayırı, Kabatepe, Kocaçimen ve Anafartalarda çok kanlı mevzi ve göğüs göğüse savaşlar oldu.Türk askeri kahramanlık destanları yazdı. “Çanakkale geçilmez!” fikrini kabullenen düşman kuvvetleri, hezîmetlerini sineye çekerek 9 Ocak 1916’da çekilip gittiler. Düşmanın çoğu müstemleke askeri olan 252.000 kaybına karşılık 253 bin kaybımız oldu. Bu savaşta Osmanlı Devleti en seçkin ve genç evlatlarını kaybetmiştir.
#çanakkaleşehitliği #çanakkale #gezilmesigerekenyerler
57.Alay Şehitliği
Çanakkale şehitlik, 57.Alay, Gallipoli, Yarbay Mustafa Kemal, 19.Tümen, Anafartalar, Arıburnu
57. Alay ve Atatürk
57. Alay ve Atatürk
57. Alay, Çanakkale Savaşı’nın başlangıcı olan Anzak Çıkarmasını durdurmak için 15 Nisan 1915 sabahı harekete geçen efsaneleşmiş Türk alayıdır.
19. Fırkaya bağlı üç alaydan biri olan 57. Alay, 1 Şubat 1915’de Tekirdağ’ın Yarkışla mevkiinde kurulmuştur. 57. Alayın komutanı Hüseyin Avni Bey’dir.
22 Şubat 1915’te 19. Fırka komutanı olan Yarbay Mustafa Kemal tarafından 57. Alaya törenle sancağı verilmiştir. 57. Alay, bir gün sonra, 23 Şubat 1915’te Çanakkale’ye doğru yola çıkmış ve 25 Şubat 1915’te Eceabat’a gelmiştir. 19. Fırka'nın bağlı olduğu 5. Ordu Komutanlığı'nın Enver Paşa tarafından kurulmasının ardından 57. Alay, yedek kuvvet olarak 26 Mart 1915’te Bigali Köyü’ne geçti. Bu tarihten 24 Nisan 1915 tarihine kadar 57. Alay, Yarbay Mustafa Kemal ve Binbaşı Hüseyin Avni Bey tarafından sürekli eğitime tabi tutuldu ve Bigalı Köyü ve Turşun bölgesinde askeri eğitim ve askeri tatbikatlar yaptı.
57. Alay Bigali Köyü’ndeki eğitim ve tatbikatlarını sürdürdüğü sırada 5. Ordu tarafından yeri değiştirilmek istendi fakat düşman kuvvetlere çıkartmaların yapılacağı noktaya en yakın yerlerden biri olmasından dolayı Mustafa Kemal, 57. Alayın Bigali Köyü’nde kalmasında ısrarcı oldu ve bunda da başarı sağladı. Böylece 57. Alay, Bigali Köyü’nde kalmıştır.
25 Nisan 1915 sabahı, Mustafa Kemal, kendisine herhangi bir emir gelmiş olmamasına rağmen düşman çıkartmasını haber alır almaz kişisel inisiyatifiyle Conkbayırı’na doğru hareket etmiştir. Conkbayırı’na hareket eden 3 taburu ve bir dağ bataryasını oluşturan yaklaşık 3000 subay ve askeriyle 57.. Alay, bizzat Mustafa Kemal’in yönetiminde kendisinden çok daha büyük bir düşman gücüne karşı saldırıya geçmiştir.
57. Alay, çatışmalarda mevcudunun üçte ikisini kaybetmiş, savaşın ortasında takviye edilmiştir. 13 Ağustos 1915'te 57. Alay komutanı olan Hüseyin Avni Bey, karargâha düşen bir top mermisiyle şehitlik mertebesine ulaşmıştır. Hüseyin Avni Bey’in yerine atanan Binbaşı Hayri Bey, alayı Keşan bölgesinde konuşlandırmış ve alay, eksikleri giderildikten sonra 19. Tümenle birlikte 15. Kolordu bünyesinde Galiçya Cephesi’ne gönderilmiştir.
57. Alay, Galiçya Cephesi’nde büyük yararlılıklar göstermiş, alayın mevcudunun çok büyük bir kısmı buradaki çatışmalarda kaybedilmiştir. Mevcudu çok azalan ve sadece 1100 kişi kalan 57. Alay, cephe gerisine alınarak eksikleri giderildikten sonra yeniden cepheye alınmıştır fakat Rusya’da patlak veren Bolşevik Devrimi’nin ardından Galiçya Cephesi’ndeki savaş sona ermiştir. 15. Kolordu ise bu sefer Sina ve Filistin Cephesi’ne yollanmıştır.
57. Alay burada da çok faydalı olmasına rağmen İngilizler tarafından çembere alındığı için mevcudu iki gün içerisinde sadece 260’a düşmüştür. Megiddo Muharebesi sırasında ise 57. Alayın kalan mevcut esir edilmiştir.
Bu kahramanların anısına o günden beri Türk ordusunda 57. Alay bulunmamaktadır. 57. Alay, dünya üzerinde en çok madalya sahibi olan alay olduğu için dünyanın en kahraman alayı olarak nitelendirilmektedir.
ÇANAKKALE; GEZİLECEK YERLER, TARİHİ ESERLER, ANITLAR, SİTLER | Neyi Meşhur, Nesi Meşhur | Şehir Turu
ÇANAKKALE; GEZİLECEK YERLER, TARİHİ ESERLER, SİT ALANLARI
Çanakkale' nin gezilecek, görülecek yerleri, tarihi eserleri, anıtları, sit alanları.
ÇANAKKALE SAAT KULESİ
TRUVA ANTİK KENTİ
ADATEPE KÖYÜ
ADATEPE ZEYTİNYAĞI MÜZESİ
ALEKSANDRİA TROAS ANTİK KENTİ
ASSOS
AYNALI ÇARŞI
BABAKALE KALESİ
BİGA (PARİON)
BİGA HALİM BEY KONAĞI KENT MÜZESİ
BOZCAADA (TENADOS)
BOZCAADA KALESİ
ÇANAKKALE ARKEOLOJİ MÜZESİ
ÇANAKKALE DENİZ MÜZESİ
ÇANAKKALE KENT MÜZESİ VE ARŞİVİ
ÇARDAK YAKUP BEY KÜLLİYESİ
ÇİMENLİK KALESİ
GELİBOLU KALESİ VE PİRİ REİS MÜZESİ
GELİBOLU MEVLEVİHANESİ
GELİBOLU YARIMADASI TARİHİ MİLLİ PARK ALANI
ÇANAKKALE BÜYÜK CAMİİ
ÇANAKKALE HÜDAVENDİGAR CAMİİ
ÇANAKKALE ASLIHAN BEY CAMİİ
ÇANAKKALE SEFER ŞAH CAMİİ
ÇANAKKALE ABDURRAHMAN CAMİİ
ÇANAKKALE YAZICIZADE MEHMET EFENDİ TÜRBESİ
ÇANAKKALE GAZİ SÜLEYMAN PAŞA TÜRBESİ
ÇANAKKALE NAMIK KEMAL MEZARI
ÇANAKKALE SİNAN PAŞA TÜRBESİ
ÇANAKKALE SARUCA PAŞA TÜRBESİ
ÇANAKKALE AZEBLER NAMAZGAHI
ÇANAKKALE ÇARŞI CAMİİ
57. PİYADE ALAYI ŞEHİTLİĞİ
DUR YOLCU KİTABESİ / ECEABAT
ÇANAKKALE ŞEHİTLER ANITI
MECİDİYE BATARYASI – KOCA SEYİT ANITI
SARGIYERİ ŞEHİTLİĞİ ANITI
FRANSIZ ANIT VE MEZARLIĞI
YAHYA ÇAVUŞ ANITI
HELLES ANITI
MEHMETÇİĞE SAYGI ANITI
LONE PİNE
ARIBURNU YARLARI
CONKBAYIRLI MEHMETÇİK ANITI
CONKBAYIRLI YENİ ZELANDA ANITI
GÖKÇEADA (İMROZ)
GÖKÇEADA PEYNİR KAYALIKLARI / KAŞKAVAL BURNU
GÖKÇEADA RUM KÖYLERİ
GÜLPINAR APOLLON SMİTHEUS KUTSAL ALANI
HADIMOĞLU KONAĞI
ISSIZ CUMA CAMİİ
KAZ DAĞI (İDA DAĞI)
KİLİTBAHİR KALESİ
KİLİTBAHİR KÖYÜ VE CAHİDİ SULTAN KÜLLİYESİ
NUSRAT MAYIN GEMİSİ
TROYA ÖREN YERİ
YALI HANI
YENİCE ETNOGRAFYA MÜZESİ
LAGÜN GÖLÜ / LAPSEKİ
AFRODİT KAPLICALARI
KESTANBOL KAPLICALARI
ÇANAKKALE KALELERİ:
GELİBOLU KALESİ
SESTOS KALESİ (AKBAŞ)
KİLYE KALESİ
KİLİTBAHİR KALESİ
ÇİMENLİK KALESİ (KALE-İ SULTANİYE)
KUMKALE KALESİ
SEDDÜLBAHİR KALESİ
NARA KALESİ
BİGALI KALESİ
ÇAMBURNU KALESİ
MECİDİYE KALESİ
ÇANAKKALE TABYALARI:
ANADOLU YAKASINDA BULUNAN TABYALAR:
ORHANİYE TABYASI
KARANLIK LİMAN TABYASI
TOPÇAMLAR TABYASI
ÇAKALTEPE TABYASI
DARDANOS TABYASI
HAMİDİYE TABYASI
MECİDİYE TABYASI
ÇİMENLİK TABYASI
GELİBOLU YARIMADASINDA BULUNAN TABYALAR:
ERTUĞRUL TABYASI
DOMUZDERE TABYASI
KAYALIK TEPE TABYASI
YILDIZ TABYASI
MECİDİYE TABYASI
HAMİDİYE TABYASI
NAMAZGAH TABYASI
DEĞİRMEN BURNU TABYASI
ÇANAKKALE BÖLGESİNDE CUMHURİYET DÖNEMİNDE YAPILAN TABYALAR:
TURGUT REİS TABYASI
MESUDİYE TABYASI
ÇANAKKALE 57.ALAY ŞEHİTLİĞİ (Mükemmel anlatım Ali ÖZTAŞ)
Rehber; Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü´nde görevli Polis Memuru Sayın Ali ÖZTAŞ dır.
...alıntıdır...
Çanakkale Eceabat Gezisi Boşnak Börekli Kömürlü
Haftasonu için gittiğimiz Çanakkale Eceabat da çok eğlenceli günler geçirdik. Eğer Çanakkale'ye ilk defa gidecekseniz eğer mutlak suretle şehitlikleri gezmenizi görmenizi şiddetle tavsiye ederim. Şehitlikleri gezmek için se ilkbahar sonbahar aylarını terciğ etmenizde büyük fayda var yaz aylarında oldukça sıcak oluyor.
Eceabat da otelde kaldık ama denize girmek için kemikli tarafına gittik eşsiz güzellikte ve kimseciklerin olmadığı uçsuz bucaksız kumsallar sizleri bekliyor.
Hemen bir uyarı yapmak istiyorum bu kumsallarda kamp yapmak yasak çadır kurduğunuz anda özel güvenlik ve jandarma hemen kaldırmanızı istiyor ve kesinlikle müsade etmiyor.
Sahilde karşılaştığımız Yugoslav Göçmeni Mehmet Sancaktar ile tanıştık sağolsun kendisi evini bizlere açtı ve kendisi ile çok keyifli dakikalar geçirdik. Sevgili dostumuz kömür de bizi çok eğlendirdi.
Sormak istediğiklerinizi yorum olarak yazabilirsiniz.
Başka bir videoda görüşmek üzere hoşçakalın.
Kanalımıza Abone Olun:
Facebook Sayfamız Beğenin:
Bizi İntagramda Takip Edin:
iste tarih bu sekilde anlatilir 57. Alay Şehitliği
57. Alay, Çanakkale Savaşı'nın başlangıcı kabul edilen Anzak Çıkarmasını durdurmak amacıyla 25 Nisan 1915 sabahı harekete geçen Osmanlı alayıdır.
19. Fırka'ya bağlı üç alaydan (72, 77 ve 57) biri olarak Tekirdağ Yarkışla mevkiinde 1 Şubat 1915 tarihinde kurulan[kaynak belirtilmeli] 57. Alay'ın alay komutanı, Hüseyin Avni Bey (Arıburun)'dir.
22 Şubat 1915 tarihinde 19. Fırka Komutanı Yarbay Mustafa Kemal tarafından törenle sancağı verilen 57. Alay, 23 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale'ye doğru yola çıkarak, 25 Şubat 1915 tarihinde eski adı Maydos olan Eceabat'a vardı. 19. Fırka'nın bağlı olduğu 5. Ordu Komutanlığı'nın Enver Paşa tarafından kurulmasından sonra 57. Alay, genel ihtiyat (yedek) olarak 26 Mart 1915'te Bigalı Köyü'ne intikal etti. Bu tarihten, 24 Nisan 1915 tarihine kadar bizzat Yarbay Mustafa Kemal ve Binbaşı Hüseyin Avni tarafından sürekli eğitime tabi tutulan 57. Alay Bigalı Köyü ve Turşun bölgesinde tatbikatlar yaptı.
Bigalı Köyü'nde eğitim ve tatbikat faaliyetlerini yürüttüğü sırada 57. Alay'ın birkaç kez 5. Ordu tarafından yeri değiştirilmek istenmişse de Mustafa Kemal'in çıkartmanın yapılacağı yere en yakın noktalardan biri olmasından ötürü Bigalı Köyü'nde kalma yönünde ısrarcı olmuş ve bunda da başarılı olmuştur. Böylece 57. Alay, Bigalı Köyü'nde kalmış, 25 Nisan 1915 sabahı, kendisine bu yönde bir emir gelmemiş olmasına rağmen Mustafa Kemal'in kişisel inisiyatifiyle düşman çıkartmasını haber alır almaz Conkbayırı'na doğru hareket etmiştir. 57. Alay'ın, Conkbayırı'na hareket eden 3 taburu ve bir dağ bataryasını oluşturan yaklaşık 650 subay ve asker, Conkbayırı'na varıldığı anda bizzat Mustafa Kemal'in yönetiminde kendisinden yaklaşık 4-6 kat daha büyük bir düşman gücüne karşı taarruza geçmiştir.
Çanakkale Şehitliği' ni Geziyoruz
#gezikumbarasi Çanakkale Şehitliği Gezi Rehberi Videosu
#itickthemap
Music: One Hour Of Inspirational Music Volume.2 (10'07''-15'36'')
مدينة canakkale التاريخية Turkey - Meili Toutism
مدينة canakkale التاريخية تجمع بين الطبيعة الساحرة والتاريخ العريق
Çanakkale Boğazı'nda tarihi keşif
Birinci Dünya Savaşı'nda İstanbul ve İzmit'i topa tutan İngiliz denizaltısı E7, batışından 104 yıl sonra ilk kez görüntülendi.
Daha Fazla Bilgi için;
Mobil uygulamalar
Android ➤
IOS ➤
Abone olmak için ➤
TRT Haber Sosyal Medya adresleri
Twitter ➤
Facebook ➤
Instagram ➤
Linkedin ➤
Medium ➤
Pinterest ➤
Dailymotion ➤
Youtube ➤
Google Plus ➤
TRT Haber Programlar Youtube Hesabı
TRT Haber İletişim için;
Çanakkale Belgeseli / 2017
Zeytinburnu Belediyesi için hazırladığımız Çanakkale belgeseli sizlerle...
GELİBOLU'DA YENİ ŞEHİT MEZARLIĞI BULUNDU
ÇANAKKALE Gelibolu Yarımadası'nda, Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nce iş makinesiyle yürütülen su kanalı açma çalışmaları sırasında, Çanakkale Savaşı'nda defnedilen şehitlere ait yeni bir şehitlik bulundu.
Devlet Su İşleri'nce Çokal Barajı'ndan Gelibolu Yarımadası'ndaki köylere ve şehitliklere içme suyu getirme çalışması yapılırken, Alçıtepe Köyü'nden Şehitler Abidesi'ne giden protokol yolu üzerinde, yeni bir şehitlik ortaya çıktı. İş makinesiyle yapılan su kanalı açma çalışması sırasında kepçeye kemikler takıldı. İşçiler çalışmaları durdurup, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 3'üncü Bölge Müdürlüğü'ne durumu bildirdi. Bunun üzerine Vali Ahmet Çınar, beraberinde 3'üncü Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale 2015 Ajansı Koordinatörü Mahmut Akkuş, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü Ozan Hacıalioğlu ile birlikte yeni bulunan şehitlikte inceleme yaptı.
ERKE Medya, Çanakkale Şehitliği Abidesi, Çanakkale, www.erkemedya.com
ERKE Medya, Çanakkale Şehitliği Abidesi, Çanakkale, erkemedya.com
Anzak Koyu'na Gidiş / VLOG 1
Anzak Koyu'na Gidiş / VLOG 1
Çanakkale, Eceabat'tan Anzak Koyu'na giderken yol ve çevre bilgisi.
Diğer VLOG'lar çok yakında...
Çanakkale Eceabat GELİBOLU ŞAHİNDERE Şehitligi BİZİ AĞLATI
Çanakkale Eceabat GELİBOLU ŞAHİNDERE Şehitligi
Sizler için Çanakkale sehitligini gezdik ve duygulandık sizlerinde burakarı ziyaret etmenizi cok isterim
Arkadaşlar, lütfen her zaman yaptığınız gibi bu videomu da beğenmeyi, yorumlar bırakmayı ve eğer ki kanalımda yeniyseniz lütfen KANALIMA ABONE OLMAYI unutmayın.
Sosyal Medya Hesaplarım
İnstagram:
Facebook:
ÇANAKKALE ECEABAT REHBÈR EŞLİĞİNDE SESLİ ANLATIM İLE TURLAMA
Çanakkale gezilecek yerler detaylı anlatım
Çanakkale Gezilecek Yerler Detaylı : Cumhuriyet'in tohumlarının atıldığı Çanakkale'yi merak edenler ziyaret etmek isteyenler için kapsamlı bir Çanakkale gezilecek ve görülecek yerler listesi videosu videonun tamamında Çanakkale hakkında hem tarihi hemde turistik bilgilere ulaşacaksınız : Bunalrın başlıcalar Çanakkale Şehitler Anıtı Assos ( Asos ) Antik kenti truva antik kenti Gelibolu Çanakkale deniz müzesi 57. Alay Şehitliği Kaz dağları Çanakkale saat kulesi ve Çanakkale çarşısı Kilitbahır kalesi Dur Yolcu Anıtı vb... iyi seyirler ..
1. Çanakkale Şehitliği & Şehitler Anıtı
Dünya Savaşı’nın gerçekleştiği 1915 yılında, Çanakkale Muharebeleri’nde hayatını kaybeden Türk askerleri anısına yaptırılan Çanakkale Şehitliği & Şehitler Anıtı, ziyarete açıldığı 1960 yılından günümüze kadar tüm vatanseverleri ağırlıyor. İsmail Kurt, Feridun Kip ve Doğan Erginbaş tarafından tasarlanarak hayata geçirilen Şehitler Anıtı ise uzaktan bakıldığında Mehmetçik’in M harfini andırıyor.
2. Truva Antik Kenti
Çanakkale gezilecek yerler arasında başı çeken Truva Antik Kenti, İlyada ve Odysseia destanının yazarı Homeros’a ilham veren; varlığı neredeyse 3500 sene öncesine dayanan ve tarih boyunca tekrar tekrar inşa edilse de gizemini dün gibi koruyan tarihi bir durak olmasıyla öne çıkıyor. Dünya Kültür Mirasları listesine adını yazdıran ve Truva Atı’na ev sahipliği yapan bu esrarengiz kente aynı zamanda Troia Bölgesi’de deniliyor.
3. Aynalı Çarşı
1890 yılında inşa edilen Aynalı Çarşı, Çanakkale türküsüne konu olmasıyla hafızalarda yer ediyor desek doğru olur. Geçmişte yalnızca beygir eşyalarının, süslerinin ve gözlüklerinin satıldığı bu çarşı ismini de “ayna” denilen bu gözlüklerden almakta; ancak Aynalı Çarşı günümüzde yöresel hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlara ev sahipliği yapıyor
4. Kilitbahir
Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve hiç zarar görmeden ayakta durmayı başaran bir kaleye ev sahipliği yapan Kilitbahir, deniz kilidi anlamını taşımakta ve Gelibolu Yarımadası’nda konumlanan bir köy olarak gezilip görülmeyi hak ediyor
5. Conkbayırı
Mustafa Kemal Atatürk’ün göğüs cebinde yer alan saat sayesinde ölümden döndüğü Conkbayırı Muharebesi’nin gerçekleştiği Conkbayırı kenti, tanıklık ettiği koca bir tarih ile Çanakkale’ye gelmişken görülmesi gereken duraklar arasında bulunuyo
6. Çanakkale Deniz Müzesi
Şehir merkezinde konumlanan Çanakkale Deniz Müzesi, 1915 Deniz ve Kara Savaşları hakkında bilgilendirme yapmanın yanı sıra, içerisinde bulunan Çimenlik Kalesi’ni ve kaledeki tarihi eserler ile eşyaların korunması amacıyla kurulmuş ve daima ziyaretçilerini bekliyor. Deniz Müzesi ayrıca, Çanakkale Savaşları İhtisas Kütüphanesi, Hediyelik Eşya Binası, Nusret Mayın Gemisi, Resim ve Fotoğraf Galerisi gibi bölümler de var
7. Assos Antik Kenti
Ayvacık ilçesi yakınlarındaki Behramkale Köyü’nde yer alan Assos Antik Kenti, tarih boyunca Lidyalılardan Perslere, Pergamonlardan Romalılara kadar birçok uygarlığın hüküm sürdüğü bir bölge olmasıyla öne çıkıyor. M.Ö 900’lü yıllarda inşa edilen kentin tepe kısmında Athena Tapınağı kalıntıları bulunmakta; bir de amfitiyatrosu bulunan Assos Antik Kenti
8. Arkeoloji Müzesi
Tanrıça figürlerinden lahitlere, Tunç Çağı’na ait eserlerden arkeolojik kalıntılara kadar, şehrin eski çağlardan Arkeoloji Müzesi
9. 57. Alay Şehitliği ve Anıtı
Çanakkale Muharebeleri’nde, Yarbay Hüseyin Avni Bey’in komutasındaki 628 kişinin şehit düştüğü 57. Alay askerleri anısına yapılan 57. Alay Şehitliği, ziyarete açıldığı 1992 senesinden bu yana ziyaretçi akınına uğruyor. Siz de bu hüzün dolu noktayı ziyaret ederek, bu ülke uğruna can veren onlarca şehidimizi anabilirsiniz.
10. Gökçeada
Saros Körfezi’nde konumlanan Gökçeada, Türkiye’nin en büyük adası ve koyları, plajları, tertemiz kumsalıyla deniz tatili için oldukça ideal bir durak. Çanakkale’nin bir ilçesi olan Gökçeada’yı Çanakkale turunuza mutlaka eklemelisiniz.
11. 1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi
12. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı
13. Kilitbahir Kalesi
14. Çanakkale Saat Kulesi
15. Kazdağı Milli Parkı (İda Dağı)
Yararlanan kaynaklar :
#çanakkale
#gezilecekyerler
#detaylı
VİDEODA KULLANILAN MÜZİKLER
Music provided by
Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
OPET Tarihe Saygı Projesi 57. Alay Şehitliği Açılışı - 8. ETAP
Türkiye için, Türk insanına hizmet eden, sorumluluk sahibi bir firma
Çanakkale'de 104 yıllık kayıp Kumkale Şehitliği bulundu
Çanakkale Savaşları sırasında Fransız birliklerinin çıkartma yaptığı Kumkale'de yapılan muharebede şehit olan Türk askerlerinin defnedildiği şehitlik, 104 yıl sonra bulundu.
Çanakkale Valiliği ve İl Özel İdare tarafından 5 ay önce Anadolu Yakası Şehitlikleri İhya Projesi başlatıldı. Çanakkale Savaşları Enstitüsü ile projeye akademik destek sağlamak için protokol imzalandı. Proje kapsamında, 104 yıldır kayıp olan Kumkale Şehitliği’nin yerinin tespit edilmesi için çalışma başlatıldı. Önce 1915 yılının askeri evrakları incelendi. İncelemelerde, Çanakkale Savaşları sırasında Fransız birliklerinin çıkartma yaptığı Kumkale’de yaşanan muharebede Türk birliklerinin şehit sayısının 467'den daha fazla olduğu, 5 yüzbaşı, 3 mülazım, 611 er olmak üzere toplam 619 şehit verildiği saptandı.
Kumkale muharebe alanında yapılan araştırmalar sonucu, olası defin alanı tespit edildi. GPR (yeraltı radarı) yöntemi uygulanarak defin alanı kesinleştirildi.
Cuma günü, Çanakkale Savaşları Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Murat Karataş ve AÇASAM Müdürü Dr. Barış Borlat başkanlığında, Prof. Dr. Şerif Korkmaz, Doç. Dr. Burhan Sayılır, Dr. Yusuf Acıoğlu, Atilla Can Akarcalı, Bedrettin Şimşek, Cevat İnce, Eda Karaca, Gökşen Özen, Hüseyin Arabacı, İslam Özdemir, İsmail Sabah, Ömer Arslan, Salih Şen ve Yeşim Karayar’dan oluşan 16 kişilik araştırma ekibi, Doç. Dr. Cahit Çağlar Yalçıner, Dr. Erdem Gündoğdu, Yüksek Mühendis Yunus Can Kurban’dan oluşan jeoradar ekibi ile Yatırım İnşaat Müdürü Özgür Şahin, Endüstri Mühendisi Ertan Erbaşı, İnşaat Mühendisi Engin Kömürcü'den oluşan İl Özel İdare ekibi işbirliğiyle 104 yıldır kayıp olan Kumkale Şehitliği bulundu.
YouTube kanallarımıza abone olun:
► DHA:
► DHA Plus:
Demirören Haber Ajansı(DHA)'nın en güncel haberlerini 'den takip edebilirsiniz.
Sosyal Medya
►
►
►
►