Acarlar Gölü Longozu Karasu Sakarya
Acarlar Gölü Longozu Karasu Sakarya
Acarlar Longozu - Sakarya
1,562 hektarlık bir alanı kapsayan Acarlar Gölü önemli bir göldür. Acarlar Gölü Longoz Ormanı 25.06.1998/6526 sayılı Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile 1.derece doğal sit alanıdır.Koruma bölgesi içinde bulunan Acarlar Longozu , yaz aylarında kurumakta ,kışın ise su birikintisi ile oluşmaktadır.Longozun yüzölçümü 1.562 hektar olup ,derinliği 1,5 metreye kadar çıkmaktadır.Yazın suları çekilen longozun toprakları köylüler tarafından tarım arazisi olarak kullanılmaktadır.Longozun çevresi bütünüyle dişbudak ormanlarıyla çevrilidir ve bu ağaçlar yer yer gölün bataklık kesimlerine sokulmaktadır.Buralarda sülün ,çulluk ve yaban ördeği gibi hayvanlar yaşamakta ve tatlı su balığı avcılığı yapılmaktadır.Longozdan çıkan balık türleri; yayın,kızıl kanat,sazan,turna,oklama denilen bunların dışında birçok balık çeşidi vardır.
Acarlar Longozunun Bazı Özellikleri
Tekne ve Su Bisikleti turları vardır.
Gezi turu 4 Km Longoz ise 16 Km. dir.
Acarlar Longozu Dünya'da 2. dir.
2300 civarında bitki türü bulunmaktadır.
Su menekşesi, Su Lalesi ve çeşitli renkte Nilüferler bulunmaktadır.
Audionautix sanatçısının Lazy Day adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
Sanatçı:
Acarlar Longozu günü birlik piknik sahası / Karasu
Haluk Özözlü
Acarlar Longozu ayrıntılı bilgi ve fotoğraflar için,
sihirlitur.com sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
KARASU VE ACARLAR LONGOZU TANITIM VİDEO
KARASU VE ACARLAR LONGOZU TANITIM VİDEO İZLEYİN. İYİ SEYİRLER.
acarlar longoz,
acarlar longozu,
acarlar longozu balık,
karasu acarlar longozu,
karasu ve acarlar longozu,
sakarya karasu acarlar longozu,
karasu longoz,
karasu
karasu acarlar longoz nerede,
KARASU & ACARLAR LONGOZU HAVADAN ÇEKİM, karasu ve acarlar longozu güncel çekim
KARASU TANITIM BELGESELİ
1,562 hektarlık bir alanı kapsayan Acarlar Gölü önemli bir göldür.Göl, Karasu ile Kaynarca İlçe sınırlarının birleştiği bölgede yer almaktadır.Karadeniz'e 700 metre uzaklıkta olan Acarlar Gölü'ne İhsaniye-Denizköy üzerinden ulaşılır.Acarlar Gölü Longoz Ormanı 25.06.1998/6526 sayılı Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile 1.derece doğal sit alanıdır.Koruma bölgesi içinde bulunan Acarlar Longozu , yaz aylarında kurumakta ,kışın ise su birikintisi ile oluşmaktadır.Longozun yüzölçümü 1.562 hektar olup ,derinliği 1,5 metreye kadar çıkmaktadır.Yazın suları çekilen longozun toprakları köylüler tarafından tarım arazisi olark kullanılmaktadır.Longozun çevresi bütünüyle dişbudak ormanlarıyla çevrilidir ve bu ağaçlar yer yer gölün bataklık kesimlerine sokulmaktadır.Buralarda sülün ,çulluk ve yaban ördeği gibi hayvanlar yaşamakta ve tatlı su balığı avcılığı yapılmaktadır.Longozdan çıkan balık türleri; yayın,kızıl kanat,sazan,turna,oklama denilen bunların dışında birçok balık çeşidi vardır.Longoz (Su basar orman): Mevsimsel yağış miktarlarına bağlı olarak taban suyu seviyesindeki değişmeler sonucu göl ve sulak, bataklık görünümünde, tabanı çeşitli ağaç ve bitki türleri ile kaplı olan göl ve sulak alanlardır.Acarlar Longozunun Bazı Özellikleri
Tekne ve Su Bisikleti turları vardır.
Gezi turu 4 Km Longoz ise 16 Km. dir.
Acarlar Longozu Dünya'da 2. dir.
2300 civarında bitki türü bulunmaktadır.
Su menekşesi, Su Lalesi ve çeşitli renkte Nilüferler bulunmaktadır.
Dünyada beş tane bulunan ve Türkiye de ki ikinci Longoz olan (su basar ormanı) Acarlar Longozu hem flora hem fauna açısından son derece zengindir.Yaklaşık 10 km. uzunluğundaki Acarlar Longozun da, 150’den fazla ağaç türü yaşıyor. Burada iyi gelişmiş tırmanıcı kızıl ağaç, söğüt türleri ve diş budak baskın olarak bulunur.
Türkiye’de “Yeryüzündeki cennet burası dedirtecek” kadar güzel Acarlar Longozu keşfedilmeyi bekliyor. Acarlar Longozu deniz, göl, kumul ve orman eko sistemlerini bir arada barındıran dünyanın nadir tabiat köşelerinden biridir.
Acarlar Longozu güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Seyri doyumsuz bir tabiat güzelliğine sahiptir. Su menekşesi Türkiye’de sadece Acarlar Longozunda yetişirken, nilüferlerin su üzerindeki muhteşem görüntüsü de hafızalardan silinmiyor.
Karasu İlçesi Müezzinler Köyü sınırları içerisinde bulunan Longoz, İğneada’yı geride bırakarak Türkiye’nin en büyük su ormanı özelliğini taşıyor
1. Derece Doğal Sit Alanı yaban hayatı geliştirme sahası olarak koruma altına alınmıştır. Kuşların göç yolunda olan Acarlar Longozunda 235 kuş türü ve Su Menekşesi, Göl Lalesi gibi ender türler yaşamaktadır.
1,562 hektarlık bir alanı kapsayan Acarlar Gölü önemli bir göldür.Göl, Karasu ile Kaynarca İlçe sınırlarının birleştiği bölgede yer almaktadır.Karadeniz'e 700 metre uzaklıkta olan Acarlar Gölü'ne İhsaniye-Denizköy üzerinden ulaşılır.Acarlar Gölü Longoz Ormanı 25.06.1998/6526 sayılı Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile 1.derece doğal sit alanıdır.Koruma bölgesi içinde bulunan Acarlar Longozu , yaz aylarında kurumakta ,kışın ise su birikintisi ile oluşmaktadır.Longozun yüzölçümü 1.562 hektar olup ,derinliği 1,5 metreye kadar çıkmaktadır.
Yazın suları çekilen longozun toprakları köylüler tarafından tarım arazisi olarak kullanılmaktadır.Longozun çevresi bütünüyle dişbudak ormanlarıyla çevrilidir ve bu ağaçlar yer yer gölün bataklık kesimlerine sokulmaktadır.
Buralarda sülün ,çulluk ve yaban ördeği gibi hayvanlar yaşamakta ve tatlı su balığı avcılığı yapılmaktadır.Longozdan çıkan balık türleri; yayın,kızıl kanat,sazan,turna,oklama denilen bunların dışında birçok balık çeşidi vardır.
Acarlar Longozu Ve Subasar Ormanı Karasu Sakarya 2018 4K UHD
ISBN: 978-605-88104-0-2
Acarlar Longozu Ve Subasar Ormanı Karasu Sakarya 2018 4K UHD
Longoz diğer adıyla Su basar ormandır: Mevsimsel yağış miktarlarına bağlı olarak taban suyu seviyesindeki değişmeler sonucu göl ve sulak, bataklık görünümünde, tabanı çeşitli ağaç ve bitki türleri ile kaplı olan göl ve sulak alanlardır.
Acarlar Longozunun flora ve fauna açısından zenginliği Dünyada sadece beş adet içinde olup; Türkiye'de ki ikinci Longoz olan su basar ormanı konumundadır. Türkiye’de Yeryüzündeki cennet burası dedirtecek kadar güzel Acarlar Longozu keşfedilmeyi bekliyor. Acarlar Longozu deniz, göl, kumul ve orman eko sistemlerini bir arada barındıran dünyanın nadir tabiat köşelerinden biridir.
Acarlar Longozu güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Seyri doyumsuz bir tabiat güzelliğine sahiptir. Su menekşesi Türkiye’de sadece Acarlar Longozunda yetişirken, nilüferlerin su üzerindeki muhteşem görüntüsü de hafızalardan silinmiyor. Karasu İlçesi Müezzinler Köyü sınırları içerisinde bulunan Longoz, İğneada’yı geride bırakarak Türkiye’nin en büyük su ormanı özelliğini taşıyor
Kirlilik ve kurutma tehdidi altında olan Acarlar Longozu’nda bu güne kadar yapılan çok az çalışmanın büyük bir bölümü ancak coğrafyacılar tarafından gerçekleştirilmiştir. Acarlar Longozu zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahipken son yıllarda gerçekleştirilen tarla kazanma amaçlı kurutma çalışmaları ve yine özellikle tarım ilaçlarından kaynaklanan kirlilik nedeniyle degradasyonel bir ekosistem değişiminin tehdidi altındadır.
Acarlar Longozu, Marmara Bölgesinin kuzeydoğusunda Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük longoz yani subasar ormanıdır. Karadeniz’in kıyı çizgisinden ortalama 1.5 km içeride ve kıyıya paralel uzanan longoz sahası, yaklaşık 7.5 km uzunluğunda en dar yer 250 m., en geniş kesimi ise yaklaşık 1250 m. olan bir sulak alandır. Oluşumu açısından tipik bir kıyı set gölüdür. Karadenizle arasında 20–25 m yüksekliğinde kumullar, güneyinde ortalama 100 m yüksekliğinde alçak tepelerle sınırlanır. Gölün alanı yaklaşık 23,200 km2 olarak hesaplanmıştır.
Sakarya nehrinin 6 km batısında yer alır, fazla suları Okçu deresiyle Sakarya Nehrine dökülür. Ulaşım açısından Karasu ile arasında yaklaşık 26 kilometre, Sakarya ile arasında yaklaşık olarak 50 kilometre mesafe vardır. Çevresinde Karasu'ya ait 5 köy: Denizköy, Karamüezzinler, Üçoluk, Taşlıgeçit, Camitepe, Kaynarca'ya ait 3 köy; Turnalı, Büyükyanık, Birlik köyleri bulunur.
Türkiye'de nadir bulunan subasar orman ekosistemiyle 25.06.1998 tarihinde Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. Derece Doğal Sit alanı olarak ilan edilmiştir. Adapazarı Toprak Su Teşkilatı 1971 yılında gölün gideğeni olan Okçu deresini genişleterek kanala dönüştürmüştür. O zamandan günümüze gölün alanı %40’ı olan 9.443 km² küçülmüştür.
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 30.04.2018
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 12.05.2018
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: mehmetsokmen.tv
youtube.com/mehmetsokmen1
TÜRKİYENİN DOĞA HARİKASI HD | Acarlar Longozu Sakarya, Karasu | Longoz Ormanları
Sakaryanın Karasu ilçesinde bulunan türkiyenin doğal harikalarından olan acarlar longozunda rahatlatıcı bir tura çıkmaya ne dersiniz? Kesinlikle gelip görülmesi gereken yerler arasında yer alan acarlar longozu yılın her mevsiminde ayrı bir güzel oluyor.
Doğal harikaların devamı gelecek kanala abone olmayı unutmayın.
Kanala abone olmak için tıklayınız
↓ ↓
✓✓ ✓✓
İzlenesi diğer videolarım;
►BU KAMPÜSE NE OLMUŞ ! Düzce Üniversitesi
►BELİMDE SİLAH POLİSE YAKALANDIM
►Tüm Motor Videolarım
►EJDERHALARLA Yamaç Paraşütü
►Hard Rock Soft Enduro
►Korkup Gelemediler Sarıkaya Mağarasına Girdik
►Ekip Arazide Uçuyor
Herkese merhaba ben Furkan Yiğit. FYTV kanalına hoşgeldiniz. Kanalımda genel olarak eğlence, macera üzerine vloglar paylaşıyorum aynı zamanda motovlog paylaşımlar yaparak enduro ve motocross üzerine yaşadıklarımı size aktarmaya çalışıyorum. Arada ciddili mevzular konuşmaya da başlıcam bekleyin (:
Kanalı geliştirmem için ABONE olmayı ve videolara yorum bırakmayı unutmayın.
İyi seyirler bol eğlenceler.
Acarlar Longozu Sakarya Karasu Longoz Acarlar
Longoz Acarlar Türkiye Acarlar Gölü
acarlarlongozu.net
Türkiye Adapazarı Karasu Acarlar Longozu Nihat 2016
Muhteşem doğa guzeligi nehir ve Orman
NHayat Acarlar Longozu Tanıtımı
Sakarya ili Karasu ilçesinde bulunan dünyanın sayılı doğal su basar ormanlarından olan Acarlar Longozu. KarasuHaberleri.com
Acarlar Longozu Ve Ormanı-Çok İyi Korunmalıdır Doğa Sınırsız Cöert Değildir-Karasu Sakarya 4K UHD
ISBN 978-605-88104-0-2
Acarlar Longozu Ve Ormanı - Burası Çok İyi Korunmalıdır! Doğa Sınırsız Cöert Değildir - Karasu Sakarya 4K UHD
Longoz diğer adıyla Su basar ormandır: Mevsimsel yağış miktarlarına bağlı olarak taban suyu seviyesindeki değişmeler sonucu göl ve sulak, bataklık görünümünde, tabanı çeşitli ağaç ve bitki türleri ile kaplı olan göl ve sulak alanlardır.
Acarlar Longozunun flora ve fauna açısından zenginliği Dünyada sadece beş adet içinde olup; Türkiye'de ki ikinci Longoz olan su basar ormanı konumundadır. Türkiye’de Yeryüzündeki cennet burası dedirtecek kadar güzel Acarlar Longozu keşfedilmeyi bekliyor. Acarlar Longozu deniz, göl, kumul ve orman eko sistemlerini bir arada barındıran dünyanın nadir tabiat köşelerinden biridir.
Acarlar Longozu güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Seyri doyumsuz bir tabiat güzelliğine sahiptir. Su menekşesi Türkiye’de sadece Acarlar Longozunda yetişirken, nilüferlerin su üzerindeki muhteşem görüntüsü de hafızalardan silinmiyor. Karasu İlçesi Müezzinler Köyü sınırları içerisinde bulunan Longoz, İğneada’yı geride bırakarak Türkiye’nin en büyük su ormanı özelliğini taşıyor
Kirlilik ve kurutma tehdidi altında olan Acarlar Longozu’nda bu güne kadar yapılan çok az çalışmanın büyük bir bölümü ancak coğrafyacılar tarafından gerçekleştirilmiştir. Acarlar Longozu zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahipken son yıllarda gerçekleştirilen tarla kazanma amaçlı kurutma çalışmaları ve yine özellikle tarım ilaçlarından kaynaklanan kirlilik nedeniyle degradasyonel bir ekosistem değişiminin tehdidi altındadır.
Acarlar Longozu, Marmara Bölgesinin kuzeydoğusunda Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük longoz yani subasar ormanıdır. Karadeniz’in kıyı çizgisinden ortalama 1.5 km içeride ve kıyıya paralel uzanan longoz sahası, yaklaşık 7.5 km uzunluğunda en dar yer 250 m., en geniş kesimi ise yaklaşık 1250 m. olan bir sulak alandır. Oluşumu açısından tipik bir kıyı set gölüdür. Karadenizle arasında 20–25 m yüksekliğinde kumullar, güneyinde ortalama 100 m yüksekliğinde alçak tepelerle sınırlanır. Gölün alanı yaklaşık 23,200 km2 olarak hesaplanmıştır.
Sakarya nehrinin 6 km batısında yer alır, fazla suları Okçu deresiyle Sakarya Nehrine dökülür. Ulaşım açısından Karasu ile arasında yaklaşık 26 kilometre, Sakarya ile arasında yaklaşık olarak 50 kilometre mesafe vardır. Çevresinde Karasu'ya ait 5 köy: Denizköy, Karamüezzinler, Üçoluk, Taşlıgeçit, Camitepe, Kaynarca'ya ait 3 köy; Turnalı, Büyükyanık, Birlik köyleri bulunur.
Türkiye'de nadir bulunan subasar orman ekosistemiyle 25.06.1998 tarihinde Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. Derece Doğal Sit alanı olarak ilan edilmiştir. Adapazarı Toprak Su Teşkilatı 1971 yılında gölün gideğeni olan Okçu deresini genişleterek kanala dönüştürmüştür. O zamandan günümüze gölün alanı %40’ı olan 9.443 km² küçülmüştür.
Longozu oluşturan gölün derinliği genel olarak sulak alan tanımına uygun bir biçimde yazın yaklaşık 1 m.’ye kadar düşerken, kışın ancak 5 m.’ye kadar çıkabilmektedir. Longozu oluşturan gölün batı bölümünde yer alan 1576 hektarlık alan, Orman Bakanlığı, Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü’nce koruma ve üretme sahası olarak ayrılması uygun görülmüş ve 1976 yılında “Yaban Hayatı Koruma Sahası” olarak ilan edilmiştir.
Gölde bir kısmı endemik olan bitki ve hayvan türleri yaşar. Özellikle göçmen kuşların üreme ve kışlama alanıdır. Orman alanında dişbudak, kızılağaç, kayın, karaağaç türleri yaygındır. Çocuk felci tedavisinde kullanılan Göl soğanının ticareti Kaynarca köylüleri tarafından yapılmaktadır. Longozda yayın, kızılkanat, sazan balıkları, çevrede tavşan, tilki, yaban domuzu, gelincik, doğan ve sincap yaşar.
Longoz Sakarya'daki tek Yaban Hayatı Geliştirme sahasıdır. Su menekşesi yurdumuzda endemik bir tür olarak yalnızca Acarlar Gölü’nde bulunur. Ayrıca göl lalesi gibi bazı nadir türler de Acarlar Gölü’nde bulunmaktadır. Longoz 2009 yılında hazırlanan planla Sulak Alan olarak tescillenmiş ve planlaması yapılmıştır. Longozun Karasu kısmında yürüyüş yolu, restoran, sandal, deniz bisikleti, piknik ve park alanı gibi düzenlemeler yapılarak Eko-turizme kazandırılmaya çalışılmaktadır.
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 08.06.2017
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 21.06.2017
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: mehmetsokmen.tv
youtube.com/mehmetsokmen1
Acarlar longozu karasu gezimiz
Giriş alanında bulunan otopark. 10 tl ücret alıyor bence biraz geride boş bir yere çekin daha iyi yada birazdaha gelmeden 5 tl ücretli olanlar var. Bu güzel alana giriş
Ücreti alınmıyor etrafında restoran var , longozun Uzunluğu 500 metre falan güzel bir doğa yürüyüşü
Acarlar Longozu
Acarlar Longozu ;
Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük , dünyanın ise 2. büyük longoz (subasar) ormanıdır.
Genişliği 250-1250 m, uzunluğu 7,5 km'dir. Oluşumu açısından tipik bir kıyı set gölüdür. Karadeniz ile arasında 20-25 m yüksekliğinde kumullar, güneyinde ortalama 100 m yüksekliğinde alçak tepelerle sınırlanır. Sakarya nehrinin 6 km batısında yer alır, fazla suları Okçu deresiyle Sakarya nehrine dökülür.
Çevresinde Karasu'ya ait 5 köy: Denizköy, Karamüezzinler, Üçoluk, Taşlıgeçit, Camitepe,
Kaynarca'ya ait 3 köy; Turnalı, Büyükyanık, Birlik köyleri bulunur. Ülkemizde nadir bulunan subasar orman eko-sistemiyle 1998 yılında Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun aldığı kararla ile 1. derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır. Adapazarı Toprak Su Teşkilatı 1971 yılında gölün gideğeni olan Okçu deresini genişleterek kanala dönüştürmüştür. O zamandan günümüze gölün alanı %40'ı (9.443 km2) küçülmüştür.
Gölde bir kısmı endemik olan bitki ve hayvan türleri yaşar. Özellikle göçmen kuşların üreme ve kışlama alanıdır.
Orman alanında dişbudak, kızılağaç, kayın, karaağaç türleri yaygındır.
Çocuk felci tedavisinde kullanılan Göl soğanının ticareti Kaynarca köylüleri tarafından yapılmaktadır.
Longozda Yayın, kızılkanat, sazan balıkları, çevrede tavşan, tilki, yaban domuzu, gelincik, doğan ve sincap yaşar.
Longoz Sakarya'daki tek Yaban Hayatı Geliştirme sahasıdır.
Su meneksesi (Hottonia palustris) yurdumuzda endemik bir tür olarak yalnızca Acarlar Gölü'nde bulunur. Ayrıca göl lalesi (Leucojum aestivum) gibi bazı nadir tur de Acarlar Gölü'nde bulunmaktadır. Longoz 2009 yılında hazırlanan planla Sulak Alan olarak tescillenmiş ve planlaması yapılmıştır.
Longozun Karasu kısmında yürüyüş yolu, restaurant, sandal, deniz bisikleti, piknik ve park alanı gibi düzenlemeler yapılarak Eko-turizme kazandırılmaya çalışılmaktadır.
Sorunlar ;
Longoz çevresinde yer alan 8 köyün atık suları göle karışabilmektedir.
Tarımsal faaliyetlerde aşırı gübre ve ilaç kullanımı göle kimyasal girişini artırmaktadır.
Longozun kıyılarından tarım yapmak için tarla elde edilmeye çalışılmaktadır.
Kaçak ağaç kesimi engellenmelidir.
Aşırı avlanmanın önüne geçilmelidir.
Gölün Sakarya ile bağlantısı kontrol edilmeli suyun akışını engelleyecek durumlar düzenlenmelidir.
Yakın zamanlarda turizme açılan longoz daha yoğun bir insan baskısına maruz kalmaktadır.
Göçmen kuşların kuluçkaya yattığı zamanlarda longozda motorlu teknelerle gezilmesi su kuşlarına zarar vermektedir.
Kaynak : Wikipedia
Acarlar Longozu tanıtım videosu part1
Keşif Tv - Acarlar Longozu
Kanala Abone Olmak İçin -
#kesiftv #AcarlarLongozu #turkiye
ACARLAR LONGOZU
Acarlar Longozu, Sakarya ilinin kuzeyinde, Karasu ve Kaynarca ilçelerinin ortasında yer alan keşfedilmeyi bekleyen bir doğa harikasıdır...
Aslında bir göl olan Acarlar Longozu; Adapazarı’na 60km, Karasu İlçesine 10 km mesafede yer alır. Taban arazisinin yapısı ve bitki örtüsü ile, bünyesinde barındırdığı yaban hayatının oluşturduğu yaşam sahası bakımından, ülkemizde ender görülen doğal güzelliklerdendir. Taban suyu ve hidrolojik yapısı nedeni ile göl olarak nitelendirilmektedir. Su rejimi, iklime ve yıl içindeki mevsimlere göre değişmektedir.
Acarlar Longozu bir subasar ormanıdır. Göl tabanının yoğun bir ormanla kaplı olduğu, dünyada ender rastlanan bir doğal oluşumdur. ‘Longoz’ olarak da adlandırılan subasar orman yılın belli dönemlerinde veya yıl boyunca taban suyunun yüksek olmasına bağlı olarak bataklık ve göllerde oluşan ormana deniyor.
1,562 hektarlık bir alanı kapsayan Acarlar Gölü önemli bir göldür. Acarlar Gölü Longoz Ormanı Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile 1.derece doğal sit alanıdır.Koruma bölgesi içinde bulunan Acarlar Longozu , yaz aylarında kurumakta ,kışın ise su birikintisi ile oluşmaktadır. Longozun çevresi bütünüyle dişbudak ormanlarıyla çevrilidir ve bu ağaçlar yer yer gölün bataklık kesimlerine sokulmaktadır.
Acarlar Longozunda Tekne ve Su Bisikleti turları yapılabilmektedir. Gezi turu 4 Km, Longoz ise 16 Km. dir. Sahada 2300 civarında bitki türü bulunmaktadır. Su içinde yetişen zarif bir bitki olan su menekşesi Türkiye’de sadece Acarlar Longozu ve çevresindeki birkaç sulak alanda görülmektedir. Gene ülkemizin nadir su bitkilerinden olan göl soğanı ve bataklık eğreltisi de burada yetişmektedir. Ayrıca su küpesi, sarı nilüfer, beyaz nilüfer, su keneviri Acarlar Longozunda görülen türler arasındadır.
Acarlar Longozu kuşlar için de çok önemli bir sahadır. Anadolu’nun üzerinden geçen iki önemli göç yolundan birisinin üzerinde bulunması sebebiyle longozda yıl boyunca 200’e yakın kuş türü konaklıyor bazıları da kuluçkaya yatıyor.
KEŞİF TV
Genel Açıklama - Ülkeni-şehrini keşfet ve tanıt...
Tarihi-turistik mekanlar, antik kentler, camiler, kiliseler, sinagoglar, müzeler, Unesco dünya kültür mirası ve diğer ilgi çekici yerler belgesel tadında...
Anafor Tv Youtube Kanalları
Anafor Tv -
Temel Dursun Tv -
Keşif Tv -
Hümtirik Tv -
Acarlar Longozu Bir Doğa Senfonisi Açılış
Doğu Marmara Ajansı’ndan alınan hibe ile Karasu Kaymakamlığı ve Karasu Belediyesi’nin birlikte yürüttükleri ‘Acarlar Longozu Bir Doğa Senfonisi’ adlı projenin tamamlanmasıyla perşembe günü hizmete açıldı. Düzenlenen açılış töreninin sonrasında protokol, yürüyüş yolunda gezerek yapılan çalışmaları yakından inceledi. KarasuHaberleri.com - 10.08.2017 - HABER DETAYI:
Bukefalos ile Acarlar Longozu
Karasu'da bulunan Acarlar Longozu'na bir motosiklet gezisi
karasu acarlar gölü spiker hasan
karasu acarlar gölü
TÜRKİYE GÜNDEMİ ORMANTİK PARK
Karasu Acarlar Longozu ve Denizköy 'de iftar (06.6.2018
Karasu Acarlar Longozu ve Denizköy 'de iftar (06.6.2018 ) Fotoğraf çekimi: Alican ALPAY
Karasu / Acarlar Longozu
Acarlar Longozu, Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük longoz ormanı. Genişliği 250–1250 m, uzunluğu 7,5 km'dir. Oluşumu açısından tipik bir kıyı set gölüdür.