İşte, Ahlat’taki dünyanın en büyük Selçuklu mezarlığı
Dünyanın en büyük Türk-İslam Mezarlığı
Selçuklu Meydan Mezarlığı tarihe ışık tutuyor
UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesindeki dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı olma özelliğini taşıyan Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı, 8 bin 200 mezar taşı ve üzerindeki kabartmalarla turistlerin ilgisini çekiyor.
BU VİDEO İLE İLGİLİ HABERİN DETAYLARI ŞURADA:
:
dikgazete.com
Twitter. @dikgazete (Takip edin...)
Facebook: (Beğenin...)
her hak sahibinin hakkını teslim edene... önce HAKKI öğrenip, sonra haklıyı görene…
Ahlat Selçuklu Mezarlığı ve Kümbetler ( Bitlis - Türkiye )
Ahlat SPoselçuklu Mezarlığı ve Kümbetler ( Bitlis - Türkiye )
Ahlat Selçuklu Kümbetleri ve Mezarları
AHLAT Selçuklu Kümbetleri ve Mezarları
Selçukluların 12. ve 13. yüzyılda Ahlat'ta yapmış oldukları anıt eserler ve mezar taşlarının muhteşem görsellikteki işçiliği, insanların yaşam biçimlerini ve inanışlarını en güzel şekilde yansıtmaktadır. Emir Bayındır Kümbeti, mimari yapısının estetiği ile oldukça etkileyicidir.
Ahlat Selçuklu Mezarlığı :
200 dönüm alana kurulan Selçuklu Mezarlığı, yalnızca Anadolu’nun değil, tüm İslam dünyasının en büyük mezarlığıdır. Mezar Taşları ait oldukları dönemdeki inançlar ve tarih açısından büyük ipuçları verir.Üç ana tip mezar taşı vardır;
1-Şahideli Mezarlar: Orta Asya’da 7. yy.da görülen stilize insan heykellerinin İslami etkiyle değişime uğramış örnekleridir. Üzerinde Şamanizm inanışının 12 Hayvanlı Türk Uygur Takviminin hayvanlarından örnekler yer alır.
2-Sanduka Mezarlar: Makamlar genelde bu mezar taşlarında görülür.
3-Kurgan (Oda) Mezarlar: Bunlar Orta Asya Türk Tümülüs mezarlarıdır. İçlerindeki cesetler genelde mumyalıdır. Zenginler ve beyler için yapılmıştır. Yaklaşık 12 tane tespit edilmiştir.
Önemli mezar anıtları olan bu türbeler; Bitlis İlimizde sayı ve sanat bakımından oldukça zengindir. Bu türbelerin bir çoğu Selçuklu döneminde yapılmıştır. Günümüze kadar özelliklerini koruyanlardan bazıları şunlardır:
Küfrevi Türbesi (Bitlis): 1898 tarihinde, Bitlis mimari yapısından tamamen farklı bir tarzda yapılan türbe, Küfrevi Konağı’nın bahçesinde kurulmuş bir ziyaretgahtır. Dış görünüşü itibariyle İstanbul’ daki “Geç Dönem” türbelerine benzemektedir.
Emir Bayındır Kümbeti (Ahlat) : Taht-ı Süleyman mahallesindedir. Kümbeti üst taraftan çepeçevre saran kitabesinde, hicri 886 yılında ölen Melik Bayındır İbn-i Rüstem Bey’in adı yazılıdır. Ahlat kümbetleri içerisinde en ilgi çekeni olanıdır. Sütunlar ve kemerlerle binaya doğru açılan silindirik gövdesi kare kaide üzerine oturtulmuştur. Dışarı doğru taşan konik külahı ve süslemesi ile diğer kümbetlerden oldukça farklıdır.
Çifte Kümbet (Ahlat) : İki kümbet yanyanadır, büyük kümbet Akkoyunlulardan Bugatay Aka ile Şirin Hatun’a küçük kümbet ise Esen Tekin Hatun’a aittir. Güney ve Batı cephesindeki kitabelerde, 1280 tarihinde yapıldığı yazılıdır.
Emir Ali Kümbeti (Ahlat) : Bu kümbet harabe şehir yolu üzerinde bulunmaktadır. Kitabesi Rus harbinde kırıldığı için yapılış tarihi kesin olar bilinmemektedir. Mimari özelliklerinden yola çıkılarak 14. Yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Kare planlı ana mekanın önünde, duvarları kademeli olarak yükselen bir kısım bulunmaktadır. Biçim özelliği olarak diğer kümbetlere benzemektedir.
Usta Şagirt Kümbeti (Ahlat) : Meydanlık mezarlığının güneyinde, Van gölüne oldukça yakın bir yerdedir. Ahlat kümbetlerinin en büyüğü olduğu için “Ulu Kümbet”de denilmektedir. Kitabesi olmadığı için yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Diğer Selçuklu kümbetleri gibi iki katlıdır. Alt kat mezar, üst kat ise mescit olarak yapılmıştır.
Şeyh Babo (Üryan Baba) Türbesi (Bitlis) :İnönü mahallesinde bir yamaçta bulunan türbenin kitabesi yoktur. Ancak içindeki mezar taşında 1834 tarihi yazılıdır. Halkın önemli ziyaret mekanlarından biridir.
Abdurrahman Gazi Türbesi (Ahlat): Sahabe-i Kiramdan olan bu zat, Hz. Ömer zamanında 641 yılında bölgeyi fethetmekle görevlendirilen El-Cezire Komutanı İyaz Bin Ganem komutasında olup Ahlat’ın fethi sırasında burada şehit düşmüştür. Geç dönem Ahlat Kümbet mimarisine uygun tarzda yapılan türbesi yoğun ziyaretçi potansiyeline sahiptir.
İlimiz sınırları içerisinde bulunan diğer bazı türbeler ise şunlardır : İhlasiye külliyesi içinde yer alan ; Hoca Hasan, Ziyaed-din Han, 11. Şerafhan, Üçbacılar,Veli Şemsettin Türbeleri, Nuhiye, Saidiye, Hacı Yusuf, Şeyh İsa Türbleri, Erzen Hatun Kümbeti, Şeyh Hasan Türbesi ve Güroymak Kalenderağa Kümbeti.
Selçuklu Mezarlığında İlk Kez Görülen Motifler Dikkat Çekti
Bitlis’in Ahlat ilçesindeki tarihi Selçuklu Meydan Mezarlığında yeni mezar taşları gün yüzüne çıkarken, mezar taşları üzerinde bulunan geometrik motifler ise ilk kez görüldü.
Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak ta nitelendirilen Ahlat Selçuklu Mezarlığında kazı ve restorasyon çalışmaları devam ederken, gün yüzüne çıkartılan mezar taşları üzerinde ilk kez görülen sonsuzluk motifleri ise dikkat çekti. Konu hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan, şuan çalışma yaptıkları alanda çok sayıda çocuk mezarının olduğunu ifade ederek, “Kazı ve araştırmalarımıza devam ediyoruz. DAP idaresinin destekleriyle hızlı bir şekilde tekrar bu alanda çalışmalarımıza başladık. Bu yaz boyunca devam ettiğimiz alanın haricinde bu alanı DAP idaresinin bizi desteklemesiyle devam ediyoruz. Bu alanın bir özelliği var. 1276’lı yıllarda El-Biruni’nin bize aktardığına göre burada olan büyük bir depremin etkisiyle çok sayıda insanın öldüğünü tahmin etmekteyiz. Bu da aynı yıllarda çocuk mezarları, Mesud Bitlisi ve yanındaki torunlarının muhtemelen torunlarının ve çocuklarının mezarlarının hepsinin bir arada olması 13.yüzyılın sonu 14. yüzyılın başları bize bu fikri vermektedir. Bu arada ki toprakta oldukça yüksek vaziyette bulunuyor. Çünkü aşağıya bir kanal açılmış su borularının geçmesi için. Bu topraklar bu alana atılmış dolayısıyla bu alanda çok fazla iş görülmektedir. Altında çok kıymetli taşların olduğu görülüyor. Kasım ayının ortasına kadar hava şartları el verdiği sürece çalışmalara devam edeceğiz. Hava şartlarına bağlı likenleri de temizleyerek çalışmaları sürdüreceğiz. Şurada gördüğünüz bir hafızın 13.yüzyılın sonları 1280’li yıllara ait mezarı görünüyor. Çocuk mezarları bu arada sıra sıra var ve çok fazla görünüyor. Bu yüzden toplu bir ölümün olduğunu düşünebiliyoruz. Tarihlerin deprem yılıyla çakışmasından dolayı da bu kanıya varıyoruz. Sandukalarda şimdiye kadar görmediğimiz sonsuzluk motiflerine denk geldik. Tabi ki şimdi daha işin başındayız. Şuana kadar 40-50 belki 60 tane taş ortaya çıkarttık. Bu sayıyı bu yıl hava şartları müsaade ederse 100’e ulaşmayı hedefliyoruz. Bunlar yeni çıkan mezar taşları. Toprak altındaydılar. Bazı sandukalarda ise şimdiye kadar sandukalarda görmediğimiz geometrik motifler var” dedi.
============================
Türkiye Gazetesi YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Türkiye Gazetesi Resmi Web Sitesi
►
Türkiye Gazetesi Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
Türkiye Gazetesi Haber Akışı
►
AHLAT - Selçuklu Meydan Mezarlığı Ören Yeri
Bitlis İlinin AHLAT İlçesinde yer alan Selçuklu dönemi mezarlığıdır.
Ahlat Selcuklu Mezarligi Ziyareti
Bitlisin Ahlat Ilcesinde en Eskileri 12.YY Tarihli 8169 Mezar ile Dünyanin en Büyük Türk-Islam Mezarliginda Ziyaret Görüntüleri
DİRİLİŞ SELÇUKLU/KAYI MEZAR TAŞLARI , AHLAT , 1.DÜNYA SAVAŞI
Diriliş Ahlat'ta başladı.Kayı boyundan gelenlerin de mezarları bulunan Tarihi Ahlat Selçuklu Mezarlığı 1.Dünya Savaşı'nda Ruslar tarafından saldırıya uğramıştır.İlçede Türk Askeri olmadığını bilen Rus Birlikleri , Sabahın alaca karanlığında bölgeye yaklaşırlar ve gözlemlemeye başlarlar. Sabahın erken saatleri olduğu için burada boyları 5 metreyi bulan ve dimdik ayakta duran Selçuklu mezar taşlarını Türk Askerleri zannederler. Ardından bölgeye saatlerce süren top atışına başlarlar. Ahlat Evliya Çelebinin seyahatnamesinde Oğuz Şehri olarak geçmektedir. Selçuklu Mezarlığı ise günümüzdeki en büyük Türk-İslam Mezarlığıdır ve bu toprakları sahiplenen bir asker gibi günümüzde hala dimdik ayaktadır.
Videolarımızı beğeniyorsanız bize destek olmak için bu videoları beğenip paylaşmayı ve yorum yazmayı unutmayın :) Esen Kalın.
İzlediniz Mi?
Sadettin Köpek Ölümü :
Ertuğrul Karacahisar :
Sadettin Köpek Kimdir :
Bamsı Beyrek Kimdir :
Turgut Alp :
Halime Hatun Kimdir ? :
Sultan Baybars;
Ertuğrul Gazinin Memleketi;
Türk'ün Oz Damgası Nazi İşareti ;
Sultan Baybars;
Ertuğrul Gazinin Memleketi;
Milli Mücadele 5 Kadın Kahraman ;
Altın Elbiseli Adam;
Mete Han'ın Bilinmeyen Silahı;
Ahlat taşından mezarlar internette satılıyor...
GÜNDEMDEN ANLIK HABERDAR OLMAK İÇİN LÜTFEN KANALIMIZA ÜYE OLUNUZ Seyfettin Altıntaş, baba mesleğini sürdüren bir taş ustası. Ahlat taşından yaptığı mezar taşlarını da internet sitesi üzerinden satıyor...
Medeniyetlerin mozaiği Ahlat Selçuklu mezarlıkları
Anadolu’nun başlangıç tarihini oluşturan ve İslam aleminin en büyük taş kitabelerini oluşturan Ahlat Selçuklu mezarlıkları, bünyesinde oluşturduğu birçok medeniyetin izleriyle tarihe ışık tutuyor.
Kaynak:
DÜNYA’NIN EN BÜYÜK TÜRK MEZARLIĞI | KUBBET-ÜL İSLAM AHLAT ( Balbal, Kurgan, Gizli Tüneller )
Ahlat Selçuklu Mezarlığı ve Harabe Şehir
Dünyadaki üç Kubbet-ül İslam (İslamiyet'in kubbeleri) yerinden biri olan, Türklerin Anadolu'ya girişinin kapısı ve Anadolu'nun tapusu olarak bilinen bir şehir Ahlat.
Selçuklu mezarları Türklüğün Orta Asya’dan göçerken nasıl bir kültürü taşıdıklarını fazlasıyla göstermektedir. Selçukluların 12 ve 13. Yüz yılda yaptıkları bu eserlerdeki estetik ve işçilik ziyaretçilerini etkilemekte. 200 dönüm alana kurulu bu mezarlık bilinen en büyük Türk İslam mezarlığıdır.
3 tür mezar taşı var. Bunlar Şahideli mezarlar, Kurgan diğer adıyla oda mezarlar ve sandukalı mezarlar olarak bilinir.
Burada yaklaşık 8000 mezar bulunmakta. 100 civarındaki mezar taşının boyu ise 3 mt civarında.
Mezarlığın kuzey tarafında kalan harabe şehir ise Kapadokya hissi yaşatan mağaralar ile oldukça gizemli tünellere sahip
( Büyük mezar taşları Orta Asya Türk kültüründe bulunan Babalların İslam Kültürü ile sentezi sonucu ortaya çıkmıştır )
Ahlat'taki Selçuklu mezarlığında 2017 restorasyonu başladı
Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) dünya mirası geçici listesinde yer alan tarihi Selçuklu Meydan Mezarlığında 2017 yılı kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları başladı.
Selçuklu Mezarlığı'nda kadılar bölümü
Bitlis'in Ahlat ilçesinde, Anadolu'nun Orhun Abideleri olarak nitelendirilen, boyları 4,5 metreye varan, üzerindeki yazı ve motiflerle her biri büyük önem taşıyan mezar taşlarını bünyesinde barındıran Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda, kadılar için özel bir alan olduğu ortaya çıktı.
AA’yı takip edin
Web sayfası:
Twitter:
Facebook:
Instagram:
Ahlat Selçuklu Mezarlığı
TV Net
Kare Kare Türkiye programı
02.02.2015
İstanbul'da mezar fiyatları
İstanbul'da ölmek bile parayla. İşte size mezarlık fiyatları
Ekmeklerini Ahlat taşından çıkarıyorlar
Bitlis'in Ahlat ilçesinde çıkartılan, şekil verildikten sonra da binaların yalıtımında ve estetik görünümünde kullanılan Ahlat taşı, bölgede yaşayanların geçim kaynağını oluşturuyor. Ahlat taşının metrekaresi ise ortalama 45 TL'den satılıyor.
YouTube kanallarımıza abone olun:
► DHA:
► DHA Plus:
Demirören Haber Ajansı(DHA)'nın en güncel haberlerini 'den takip edebilirsiniz.
Sosyal Medya
►
►
►
►
AHLAT TAŞI Belgeseli - TRT DİYANET
TRT Diyanette yayınlanan Ahlat Taşının tanıtım videosu ...
Ahlat Selçuklu mezar taşlarının yeni yüzü
Ahlat'taki Selçuklu Meydan Mezarlığında onarılarak ayağa kaldırılan mezar taşları, yeni yüzüyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Orhun Abidelerini andıran Selçuklu mezar taşları restorasyon, konservasyon ve yapılan temizlikle eski ihtişamına kavuşuyor:
AHLAT TANITIM FİLMİ
BİR MEDENİYETİN BAŞ KENTİ AHLAT
Ben, çağlar ötesinden,
Akıp gelen bir selim.
Ben, tarihle bir doğdum,
Ben, tarihle giderim.
Ben Kubbetü’l İslâm denen,
Üç şehirden biriyim.
Ben asırların değil,
Çağların eseriyim.
hmet Turan Kazgöl şiirinde Ahlat’ı böyle tarif ediyor. Ne söylense azdır, tarifi muhaldir Ahlat’ı anlatmanın. Ahlat’ı tarih boyunca buradan geçmiş seyyahların sözlerinden, bin yıllık Türk mührü olan mezar taşlarını, çeşitli kitap ve dergilerden hayranlıkla bakarak öğrendim. Bu dinleyecekleriniz, Ahlat’ı ilk kez gören bir akademisyenin bilimsel gezi notlarıdır.
Ahlat, Van Gölü’nün kuzey batısında çok güzel manzarasıyla bölgenin kadim şehirlerinden biridir. Süphan ve Nemrut dağları arasında Van Gölü’ne nazır eğimli platolar üzerine kurulmuş olan Ahlat, adeta bir açık hava müzesi görünümündedir. Geniş bir sahada kurulan şehir, her zaman stratejik bir konuma sahip olmuştur. Van Gölü’nün kıyısında, hafif bir eğimle yükselmenin şehre kazandırdığı güzellik, bu stratejik özellikle birleşince ve bölgeye sahip olmanın yolu, Ahlat’a sahip olmaktan geçtiği kanaatiyle, tarih boyunca herkesin gözü buraya çevrilmiştir.
Geçimlerini Ahlat Taşı'ndan Sağlıyorlar, Sanat Eseri Ortaya Çıkarıyorlar
Bitlis’in Ahlat ilçesinde zorlu şartlarda çıkarılan ve atölyelerde işlenerek sanat eserine dönüştürülen Ahlat taşı, hem estetik hem de sağlık açısından tercih ediliyor.
İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Nemrut Dağı eteklerinde bulunan taş ocaklarında işçiler günün ilk ışıklarıyla birlikte çalışmaya başlayarak, ellerindeki çivi ve manivela yardımıyla taş bloklarını çıkarıyor. İlçenin Kırklar Mahallesi ile Ovakışla beldesi arasında bulunan arazilerde yoğunlukla bulunan ve büyük kütleler halinde tamamen insan gücüyle çıkarılan Ahlat taşı, buradan kamyonlara yüklenerek işlenmek için atölyelere götürülüyor. Atölyelerde, duvar örmek için çeşitli ebatlarda kesilen taşlar, ayrıca siparişlere göre işlenip süslenerek Türkiye'nin birçok yerine gönderiliyor. Atölyelerdeki taş ustaları tarafından çivi ve kesici aletlerle motif ve süslemeler yapılarak sanat eserine dönüştürülen taşlar; özellikle cami, minare, çeşme, şömine, barbekü ve mezar gibi yapılarda kullanılıyor.
Ahlat taşının toprak altından çıkarılıp bina süslemelerinde kullanılmasına kadar süren zahmetli yolculuğu, bölgede çok sayıda kişiye istihdam da sağlıyor. Atölyede taşları işleyerek sanat eserine dönüştüren Savaş Tok, “Ahlat’ta ikamet ediyorum. Bu işe 6 yıl önce başladım. Ahlat taşı doğal bir taştır. Büyük kayalar halinde getiriliyor. Atölyeye alıyoruz kesilmiş olan taşı. Bunları aldığımız ölçüde ve istenilen siparişe göre hızarla kesiyoruz. Siparişimize göre ne motif istenmişse; Selçuklu motifiyse veya çiçek veya başka motiflerse ona göre işliyoruz. Taşları mezara çeviriyoruz, şömine yapıyoruz, barbekü yapıyoruz. Eski Selçuklu çeşmelerini de yapıyoruz. Ahlat’ta ve çevre il ve ilçelerde yaptığımız birçok örnekler var” dedi.
“Geçimimizi bu işte sağlıyoruz”
5 yıldır taş işlemeciliği yapan Mustafa Altıntaş da, “5 yıldır taş işlemeciliği yapıyoruz. Şu an bu taşlar Kırklar bölgesinde yerin altından çıkıyor. Oradan çıkarılan taşları getirip burada işliyoruz. Ondan sonra çeşme, minare, şömine, barbekü, mezar taşlarının işlemesini yapıyoruz. Yani istediğimiz deseni yapabiliyoruz. Geçimimizi bu işte sağlıyoruz” diye konuştu.
“Bu sanatı devam ettirmeye çalışacağız”
Nurettin Altıntaş ise 35 senedir bu işi sürdürdüğünü söyleyerek, “Taş ustalığı yapıyorum. Cami, minare, tarihi eserlerin tamiratını yapıyoruz. İnşallah devam edeceğiz. Tahminen bin yıldır bu iş devam ediyor. Bizler daha da ileriye götürmek istiyoruz. Ben ölürüm ama çocuklarım, torunlarım, komşularım, diğer vatandaşlar olsun bu mesleği büyütmeye ve devam ettirsinler” şeklinde konuştu.
#haber #sondakika #gündem
================================
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
►
İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
İhlas Haber Ajansı hakkında
İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
►
Ahlat taşı sahip çıkılmayı bekliyor
Bitlis’in Ahlat ilçesinde işlenip Türkiye’nin dört bir yanına gönderilen Ahlat taşı, sahip çıkılmayı bekliyor.
Kaynak:
Ahlat'ta Bulunan Selçuklu Mezar Taşları Birer Sanat Eseri
Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve dünyanın en büyük İslam mezarlığı olan Selçuklu Meydan Mezarlığındaki 8 bini aşkın mezar taşının her birinde farklı motifler olması dikkat çekiyor.
İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Anadolu'nun Orhun Abideleri olarak da nitelendirilen ve boyları 4 metreye varan mezar taşları üzerindeki işlemeler ziyaretçileri etkilerken, 8 bini aşkın mezar taşı üzerindeki hiçbir tezyin işlemenin diğer bir mezar taşına benzememesi ise Ahlat Selçuklu Mezarlığını oldukça özel kılıyor.
Konu hakkında İHA muhabirine açıklama yapan Ahlat Müze Müdür Vekili Mikail Ercek, Selçuklu Meydan Mezarlığını ilginç kılan birçok özellik olduğunu vurgulayarak, Özellikle mezarların 4 metreye varan boyutları, mezar taşları üzerindeki tezyin unsurları ve hiçbir tarafı boş kalmayacak şekilde tezyin edilmesi ve en dikkat çekici yönü ise bu tezyin unsurların hiçbirinin bir diğerinin tekrarı niteliğinde olmamasıdır. Bu da mezar taşlarını çok özel kılıyor. Bir benzerinin hiçbir yerde olmaması ve dünyanın en büyük İslam mezarlığı olması, burayı çok önemli bir hale getiriyor. Üzeri değişik figüratif unsurlarla bezenmiş olması ve hiçbir mezar taşının tezyininin diğer bir mezar taşına benzememiş olması, mezar sayısı oranında figür ve motiflerle işlenmiş olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla bu kadar çok mezar taşının üzerinde farklı motiflerin olması, Ahlat Selçuklu Mezarlığının bir motif bahçesi konumunda olduğunu da bizlere gösteriyor dedi.
#haber #sondakika #gündem #news #haberler #ahlet #selçuklumeydanmezarlığı
================================
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
►
İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
İhlas Haber Ajansı hakkında
İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
►