Samsun'da gezilecek yerler: Asarkale Kaya Mezarları
Karadeniz'in önemli turizm kentlerinden olan Samsun, şehir merkezindeki tarihi güzellikleri ve müzeleri kadar ilçelerindeki gezilecek yerlerle de ön plana çıkmaktadır. Samsun'un ilçeleri, genellikle doğa turizmi konusunda önemli bir konumdadır. Bafra ilçesinde yer alan Asarkale Kaya Mezarları ise Samsun'da gezilmesi gereken tarihi yerlerden biridir.
Bafra ilçesinin yaklaşık 30 kilometre kadar güneybatısında yer alan Asarkale Kaya Mezarları, Kızılırmak Vadisi'nde ve Altınkaya Barajı'na yakın bir konumdadır.
MEZARLAR HEKENİSTİK DÖNEME AİT
Helenistik Çağa ait olan Asarkale, savunma amacıyla yapılan bir bölgedir. Aynı bölgede yer alan 3 kaya mezarını ise bölgenin görülmesi gereken alanlarındadır. Bu kaya mezarlarının yine Helenistik Döneme ait olduğu düşünülmektedir. Bafra'nın Asar Köyü sınırları içerisinde yer alan Asarkale, Helenistik Çağ'da inşa edilmesinin ardından Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de tadilattan geçirilerek kullanılmıştır.
KALEYE TÜNEL İLE GİRİLİYOR
Sur duvarlarının bazı yerlerde tamamen yok olduğu Asarkale'nin bir kısmı günümüzde halen ayaktadır. Kaleye asfalt yol üzerindeki bir tünel ile girilmektedir. İç kısımda kayanın düzeltilmesi ile oluşturulmuş basamaklar ile yukarıya çıkılmaktadır. Bu tünel (geçit) ile kalenin Kızılırmak'tan su ihtiyacının karşılandığı anlaşılmaktadır.
Bafra ilçesinde Asarkale'nin hemen yanında yer alan kayak mezarları, kayalar oyularak yapılmış mezarlardır. Paflagonya tipindeki bu üç kaya mezarının MÖ 3.yüzyıl Helenistik Çağ'a ait olduğu düşünülmektedir.
Birinci mezar, Asarkale'nin kuzeyindeki dik yamaç üzerinde ve yol seviyesinden oldukça yüksektedir. üçgen alınlığı ve beş sütunlu fasadı ile Pontos-Paphlagonia kaya mezarlarının tipik bir örneğidir. İkinci mezar, Kızılırmak'ın doğu kıyısındaki dik kayalık üzerinde olup, dört sütunlu ve üçgen alınlıklıdır. Dört sütunlu üçüncü mezar ise Asarkale'nin güneyindeki kayalık üzerindedir. Yol seviyesinden yine yüksekte olup, diğer iki mezar tipindedir.
NASIL GİDİLİR? ULAŞIM…
Samsun'un Bafra ilçesine bağlı Kolay beldesinde bulunan Asarkale ve Kaya Mezarları, ilçe merkezine yaklaşık 26 kilometre uzaklıktadır.
Asarkale ve Kaya Mezarları'na gitmek için öncelikle Kolay Bedesi'ne gitmelisiniz. Bafra İlçesinin 3.kilometresinden güneye ayrılan asfalt yolu takip ediyorsunuz ve 23 kilometre sonra Kolay Beldesi'ne varıyorsunuz. Samsun şehir merkezine 75 kilometre uzaklıktaki bu bölgenin Asarkale'ye uzaklığı 11 kilometredir.
Kolay Beldesi'nde Bafra-Kavak karayolunu kullanıp, Kızılırmak Nehri kenarından Asarkale'ye ve Kaya Mezarları'na ulaşım sağlayabilirsiniz.
Amisos İkiz Tepe Tümülüsleri - Amisos Tumuli
TÜM VİDEOLARIM ►
Amisos Tumuli Tombs , Turkey / Samsun in the city
Amisos South Tumuli
Under the hill 15 meters high and 40 meters in diameter masonry are two burial chamber.
The main layer of the burial chamber built of masonry carving extends east-west direction, length 60 meters and width of 2.5 meters and height of 3 meters.
Front Room: Burial Chamber to give the appearance of stone masonry walls are drawn with blue paint. Liar with red paint on the top of the stone lattice made of two horizontal bands. Rear left and right side of the room, opened the door, the top two niches for oil lamps are placed.
The back of the room: the western wall is 70 cm long, turning a hair, the front face is decorated with red and black paint. , The walls of the tomb were horizontal strips of red paint.
Date: Hellenistic period. BC 300 to 30 between the years
Amisos North Tumuli
Masonry repeatedly ranked three tombs located under the hill.
Carved into the main floor of the burial chamber as a result of accretion, east - west direction of the stretch. Length 18 m, width 2.85 meters high, 2.5 meters.
This tomb was used in the plaster. The walls are decorated with paint and pseudo columns.
Date: Hellenistic period. BC 300 to 30 between the years
------------------------------
Amisos Güney Tümülüsü
15 metre yüksekliğinde ve 40 metre çapında yığma tepe altında iki mezar odası bulunur.
Yığma ile oluşan ana katman oyularak inşa edilen mezar odası doğu- batı yönüne uzanır, uzunluğu 60 metre genişliği 2.5 metre ve yüksekliği 3 metredir.
Ön Oda : Mezar Odasının duvarlarına taş örgü görüntüsü vermek için lacivert boya ile çizilmiştir. Yalancı taş örgünün üst kısmında kırmızı boya ile iki yatay şerit yapılmıştır. Arka Odaya açılan Kapının üst tarafında sağda ve solda kandil konulmak için iki niş bulunur.
Arka Odada : Batı Duvarında 70 cm uzunluğunda kiline vardır, ön yüzü kırmızı ve siyah boya ile süslenmiştir. , mezarın duvarlarında yatay olarak kırmızı renkli boya ile şeritler yapılmıştır.
Tarih : Helenistik Dönemidir. M.Ö. 300 - 30 Yılları arası
Amisos Kuzey Tümülüsü
Yığma tepe altında art arda sıralanmış üç adet mezar yer alır.
Yığışma sonucu oluşan ana zemin oyularak inşa edilen mezar odası, Doğu -- batı yönüne uzanır. Uzunluk 18 metre, genişlik 2.85 metre yükseklik 2.5 metredir.
Bu mezar odasında sıva kullanılmamıştır. Duvarlar boya ile yalancı sütunlarla süslenmiştir.
Tarih : Helenistik Dönemidir. M.Ö. 300 - 30 Yılları arası Yaşam ve Hayatımızın Tek Alternatifsiz Sigortası Bilgidir. Cehaleti Kırın Hayatınızı Bilgi İle Sigortalatın. Huzur, Mutluluk Dolu Hayat Hakkımızdır.
Yalan ; Hayatımızı Karanlığa Gömen, Cehaletin Derinliklerine Sürükleyen Şeytanın Pisliğidir. Uzak Durun.
İlginç Konular,Duymadıklarımız,Doğru Bildiğimiz Yanlışlar, Antik , Modern ve Teknoloji Hayat ve Tarihin İlginç Derinliklerinde Gezinmek İstiyorsan Video Kanalımıza Abone Olunuz.
.......
Music URL :
SAMSUN'UN TARİHİ VE GİZEMLİ TEPESİ:AMİSOS
Samsun'da gezilecek yerler: Amisos Tepesi!
Samsun Amisos Tepesi'nde hem tarihin derinliklerine gizemli bir yolculuk yapabilir, hem de muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Amisos Tepesine Batıpark'tan Teleferik ile şehri tepeden kuşbakışı izleyerek kısa ve zevkli bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz. Karadan ulaşım ise, şehrin hertarafından sorarak dahi ulaşabilleceğiniz kadar bilinmektedir. Atakum,Baruthane ve Batıpark klavuz noktalardır.
HELENİSTİK DÖNEME AİT
Amisos Tepesi ya da eski adıyla Baruthane Tepesi, MÖ 3. yüzyıla tarihlenen ve 28 Kasım 1995 tarihinde keşfedilen sit alanı. Tümülüslerdeki mezar odaları korumaya alınmadan önce defineciler tarafından keşfedilmiş ve soyulmuştur. Bu nedenle mezar yapılarının bazı kısımları hasarlı durumdadır.
2004-2005 yıllarında yapılan kazılarda tümülüsün Helenistik Dönem'e ait olduğu saptanmış ve Pontus Krallığı'nın üst düzey yönetici ailelerinden birine ait olduğu düşünülen bir mezar yapısı olduğu tespit edilmiştir. Mezar odalarında yapılan kurtarma kazılarında Amisos Hazinesi adı verilen bir takım gömütler de bulunmuştur ve bu buluntular günümüzde Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergilenmektedir.
2008 yılında tamamlanan çalışmalar sonrasında turizme hizmet edecek şekilde yeniden düzenlen tümülüslere Amisos Tepesi adı verilmiş ve mezar odaları ziyaretçilere açılmıştır.
Amisos'un kuruluşu ve gelişmesi tarihi kaynaklara ve arkeolojik verilere göre başlıca dört aşamada gerçekleşmiş;
1.Dönem (M.Ö.6.yy başı): Sinop'ta bir koloni oluşturan Miletosluların küçük bir yerleşim olan Amisos'a egemen olup Karadeniz ile Anadolu'nun içlerini bağlayan ticaret yolunun başlangıcıolarak kullanılması.
2.Dönem (M.Ö.6.yy ilk yarısı): Kapadokyalıların Amisos'a yerleşmesi.
3.Dönem (M.Ö.6.yy ortası): Kapadokyalı liderin Phokaialılara (Foça) yerleşme izni vermesi ve kentin adının Peiraieos olarak değiştirilmesi.
4.Dönem (M.Ö. 437): Sinop'tan gelen Atinalıların Amisos'a yerleşmesi ve kentin adının Peiraieos olarak değiştirilmesi.
Miletoslular Toraman Tepe sırtlarında ilk kenti kurmaya başladılar(Yukarı Kent). Kent surları yapıldı. Caddeler, sokaklar, meydanlar oluşturuldu. Dini yapılar, evler kuruldu. Tepenin doğusunda liman bulunuyordu. Buluntular, limanın gerisinde bir Aşağı Kent kurulduğunu gösteriyor. Buluntulara göre Toraman Tepe'nin sırtında kurulan Yukarı Kentin 44 hektarlık bir alanı kapsadığI söylenebiliyor. Kentin doğu, batı ve güneyindeki yamaçlar nekropolis(mezarlık) olarak kullanıldı.
Yukarı Kent yönetici, asker, tüccar, din adamları, toprak sahibi gibi varlıklı sınıfların yaşadığı yerdi. Bulunan mozaik, fresko ve heykeller bu görüşü doğruluyor.
Liman yakınındaki Aşağı Kent'te ticari depolar ve limanda çalışan denizciler, köleler ve diğer çalışanlar bulunuyordu. Malları Anadolu'nun içlerine götüren arabalar ve katırların ahırları, görevlilerin barınakları da buradaydı. Amisos Tepesinde tümüs ziyaretlerinden sonra Amisos hazinelerini görmek için Samsun arkeoloji müzesini de mutlaka gezmelisiniz.
KUZEY TÜMÜLÜSÜ
8 metre yüksekliğinde ve 3 metre çapında olan tepenin altında yer alan arka arkaya sıralanan üç mezar odasından ibaret olan kuzey tümülüsü konglomeranın kazılması ile oluşturulmuştur ve doğu-batı yönünde uzanmaktadır. Uzunluğu 18 metre, genişliği 2.25 metre, yükseliği ise 2.5 metre olan tümülüsün oda duvarları yalancı sütunlar ile süslenmiş ve sıvasızdır.
GÜNEY TÜMÜLÜSÜ
Güney tümülüsü, 15 metre yüksekliğinde ve 40 metre çapındaki yığma tepenin altındaki iki odalı bir mezar yapısından oluşmaktadır. Kuzey tümülüsünde olduğu gibi konglomera tabakasının oyulması ile oluşturulmuştur ve yine doğu-batı yönünde uzanmaktadır. Uzunluğu 6 metre, genişliği 2.5 metre, yüksekliği ise 3 metre olan tümülüsün altındaki oda duvarları, tabanı ve tavanı 3 metre kalınlığındaki krem renkli sıva ile kaplıdır.
Tümülüsteki ön odanın duvarlarına taş örgü görüntüsü vermek için yatay çizgiler çekilmiş ve laciverde boyanmıştır. Bu yalancı taş örgünün üst tarafına ise kırmızı renkli boya ile iki yatay şerit kazınmıştır. Arka odaya açılan kapının üst tarafına, sağına ve solunda ise sarı renk boya ile boyanmış nişler yer almaktadır.
Tümülüsün arka odasındaki batı duvarı önünde bir kline yer almaktadır. Kline'in ön yüzünde kırmızı ve siyah renklerle süsleme yapılmıştır. Odanın duvarları ise kırmızı boya ile yatay şeritlerle süslenmiştir.
AMİSOS CAFE - RESTAURANT
Bu bölgede çevre düzenlemeleri sonucunda yapılan park ve Amisos Kafe vasıtasıyla yerli ve yabancı ziyaretçilere nefis bir manzara karşısında dinlenme fırsatı sağlanmıştır. Gerek karayolu ve gerekse teleferikle buraya gelen ziyaretçiler tarih ve doğayla içiçe güzel bir zaman geçirmektedir. Amisos kentinin metropol alanı olan Baruthane’de halen keşfedilmemiş mezarların var olduğu düşünülmektedir.
Amisos Tepesi Büyük İlgi Görüyor
Samsun Şelaleleri, Samsun Gezilecek Yerler, Samsun Tanıtım, Samsun/Turkey Promotion Film
Samsun Şelaleleri, Samsun Gezilecek Yerler, Samsun Tanıtım
1- Canik Gölalan Şelalesi
2- Ladik Büyükkızoğlu Şelalesi
3- Bafra Akalan Şelaleleri
4-Tekkeköy Kabaceviz Şelaleleri
5-Salıpazarı Karacaören Şelalesi,
6- Salıpazarı Çağlayan Şelalesi
7- Salıpazarı Çiçekli (Kayaköprü) Şelalesi ve Mağarası
8-Tekkeköy Büyüklü Kurşunlu Şelalesi
Rize Şelaleleri, (Ağaran, Palovit, Gelintülü, Tar, Katarahte, Cimil, Gürdere), Rize/Turkey
Giresun Şelaleleri, (Kuzualan, Mavi Göl, Çağlayan, Yenice, İkisu, Paşaca)
Gümüşhane Torul Kalesi Cam Seyir Terası Gece Manzarası, Gümüşhane-Torul Tanıtım
Türkiye’nin En Görkemli Kaleleri, TURKEY'S 13 BEST CASTLES, Turkey Promotion Film
Eşsiz Güzellikteki Çağlayandibi Şelalesi ile Huzur Bulacaksınız, Gezdikçe Gördükçe Kürtün/Gümüşhane, Çağlayandibi waterfall - Kürtün-Gümüşhane
Samsun/Turkey Promotion Film
#Samsun #SamsunŞelaleleri #SamsunTanıtım #SamsunGezilecekYerler #SamsunTurkey
Samsun’da nerede gezilir?
Samsun Canlı Haber Tv olarak sokağın nabzını tutmaya devam ediyoruz. Bugün de vatandaşlardan Samsun’da gezilebilecek üç yer ve yenilebilecek 3 yiyecek saymalarını istedik.
Serkan ALTUNTAŞ(Öğretmen):Birincisi Atakum sahili olmak üzere; İlkadım sahil kordonu ve çiftlik. Samsun pidesi, çok az insanın bildiği Samsun simidi ve döner.
İsmail GEÇER(Ticaret Erbabı): Samsun’umuzun güzelliklerinden Atakum Sahili, Amisos Tepesi ve Bayraktepe. Yiyecek olarak eskiden daha çok yaygın olan pidemizi söyleyebilirim.
Yadigar ASIL(Ev Hanımı): Mecidiye, çiftlik ve sahil. Pide döner ve dondurma.
Aykut ÖNDİL(Emekli): Alışveriş yapacaksanız Piazza. Eski fuar alanı ve deniz kıyısı. Yiyecek olarak aklıma bir tek pide geliyor.
Ali AYMAZ(Lokanta İşletmecisi): Atakum, Baruthane Amisos Tepesi ve Bayraktepe derim. Simidi ve köftesi güzeldir.
Şeref ONUR(Emekli): Sahil boyu, doğası ve şehir içi. Balık ve meyve.
Gülşen SARIOĞLU (Öğretmen): Gazi Müzesi, Çakırlar Korusu ve
Bandırma Vapuru. Simit pide ve sütlü mısır.
Çetin CİBAT(Tekstil): Mecidiye, Rus Pazarı, Atakum. Pide, lahmacun ve kıymalı pide.
Haber: Hazal Berra KARA
Kamera: Gözde EKŞİ
Amisos Tepesi'nde yangın çıktı
Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan Amisos Tepesi'ndeki ağaçlık alanda yangın çıktı.
Samsun Amisos Tepesi ve Tümülüsler
Drone çekimi Kerem Yayık tarafından yapılmıştır. Samsun'da Helenistik dönemden kalma ikiz tümülüs. Ne yazık ki içindekilerin büyük çoğunluğu soygunlar ile yurt dışına kaçırılmıştır.
Samsun un gezilecek en güzel yerleri
Samsun a gezmeye gelenlerin görmesi gereken en güzel yerler ve mekanlar.
Samsun'da Gezilecek 124 Yer, Samsun Tanıtım, Samsun Gezilecek Yerler, Samsun/Turkey Promotion Film
Samsun'da Gezilip Görülmesi Gereken 124 Yer,
Samsun Tanıtım Filmi 2017, (Samsun Publicity Film), (Samsun/Turkey Promotion Film), (Samsun სარეკლამო ფილმი),
Samsun'un Tarihi ve Turistlik Yerleri, (Рекламный фильм Самсуна), سامسون الدعاية السينمائي, فیلم تبلیغاتی سامسون,
サムスン広報フィルム, Samsun'da Gezilmesi Gereken En Önemli, En Güzel 124 Yer, Samsun'un Tarihi ve Turistlik Yerleri, Samsun'da gezilecek yerler, Gezelim Görelim Samsun!, სამსუნის საჯაროობა ფილმი
• Alaçam Gezilecek Yerler, Asarcık Gezilecek Yerler, Atakum Gezilecek Yerler, Ayvacık Gezilecek Yerler, Bafra Gezilecek Yerler, Canik Gezilecek Yerler, Çarşamba Gezilecek , Havza Gezilecek Yerler, İlkadım Gezilecek Yerler, Kavak Gezilecek Yerler, Ladik Gezilecek Yerler, Ondokuzmayıs(Ballıca) Gezilecek Yerler, Salıpazarı Gezilecek Yerler, Tekkeköy Gezilecek Yerler, Terme Gezilecek Yerler, Vezirköprü Gezilecek Yerler, Yakakent Gezilecek Yerler, Samsung'un Samsun'un önüne geçmemesi lazım
#Samsun #SamsunTanıtım #SamsunGezilecekYerler #Samsunİlçeleri #SamsununTarihiYerleri #SamsununDoğalGüzellikleri #SamsunTurkey
Samsun Gezisi ve Kentte Gezilecek Önemli Yerler!
Türkiye’nin Karadeniz sahilinde bulunan önemli şehirlerinden biri olan Samsun’da gezebileceğiniz tarihi yerler, müzeler ve çok daha fazlazı hakkında bilgilere bu videodan ulaşabilirsiniz.
Kanala Abone OL --
İnstagram Hesabım :
Web Sitem:
Müzik
Bushwick Tarentella - Thatched Villagers - Kevin MacLeod
Kevin MacLeod sanatçısının Bushwick Tarentella - Thatched Villagers adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
Kaynak:
Sanatçı:
Freddy's Menagerie - Kevin MacLeod
Kevin MacLeod sanatçısının Freddy's Menagerie adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
Kaynak:
Sanatçı:
Turning Slowly - Ugonna Onyekwe
Baskets in the Sky - William Rosati
Reggie and the Dubwisemen - Jingle Punks
Bu videolar ilginizi çekebilir:
Şanlıurfa Müzesi ve Haleplibahçe Mozaik Müze Gezisi -
Şehzadeler Şehri Amasya Gezisi ve Kentte Gezilecek Yerler -
Ankara Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Gezisi -
Sivas Gezisi ve Kentte Gezilecek Önemli Yerler -
Erzurum Gezisi ve Kentte Gezilecek Önemli Yerler -
Gürcistan Batum Gezisi -
Rize Gezisi ve Kentte Gezilecek Önemli Yerler -
Samsun Gezisi ve Kentte Gezilecek Önemli Yerler! -
Sinop Hakkında Bilgiler ve Gezilecek Yerler -
Türkiye’nin Başkenti Ankara’da Gezilecek 36 Yer -
Göbeklitepe İnsanlık Tarihi Hakkındaki Bilinen Ezberleri Nasıl Değiştirdi? - Göbeklitepe Bölüm 1 -
Mahmut Yıldız Göbeklitepe’nin Bulunuşunu Anlatıyor - Göbeklitepe Bölüm 2 -
Göbeklitepe Arkeolojik Alanı 1 - Göbeklitepe Bölüm 3 -
Göbeklitepe Arkeolojik Alanı 2 - Göbeklitepe Bölüm 4 -
Samsun'da gezilecek yerler: Samsun Kent Müzesi!
Avrupa'nın en prestijli altı müzesinden biri olan Samsun Kent Müzesi, ’Yaşayan Şehir, Yaşayan Müze’ sloganı ile hayata geçirildi.
Kentin tarihi mekânlarını koruyan, onları yaşatan, kenti geçmiş birikimi ile buluşturan bir anlayışın gelişmesine ortam hazırlayan Kent Müzeleri, doğal ve kültürel mirası koruma ve yaşatma bilincini kentli ile paylaşmayı amacı ile Samsun Büyükeşehir Belediyesi Tarafından Devlet Demir yollarına ait 2 adet lojman ve bir adet lokalin bulunduğu alanda restore edilerek Samsun Kent Müzesi haline dönüştürüldü.
İki bölümden oluşan müzenin bir kısmında kentin tarihi, bir kısmında ise sosyal ve ekonomik yaşamı anlatılıyor. Müzede modellerle kent ekonomisi için çok önemli olan tütün üretiminin aşamaları da yer alıyor. Samsun kıyılarında yaşayan balık türleri hakkında de bilgiler veriliyor. Oluşturulan Samsun mutfağında kentte yapılan yemekler tanıtılıyor. Müzenin bir bölümünde ise Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gelişiyle başlayan Kurtuluş Savaşı süreci anlatılıyor.
Samsun Kent Müzesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan bir müze. 12 Şubat 2013 tarihinde ziyaretçilere açılan müzede Samsun'un sosyal, tarihi, kültürel, coğrafi ve ekonomik yapısına ilişkin bilgilerin ve malzemelerin sergilenmektedir. Müze ilk yetmiş gün içerisinde 20 bin ziyaretçi çekmiştir. Ayrıca Tarihi Kentler Birliği'nin jüri özel ödülüne layık görülmüştür.
Müze, 2015 yılında düzenlenen XX. Luigi Micheletti Ödüllerinde finale kalarak Avrupa'nın en prestijli altı müzesi içerisinde yer almıştır.
Geçmişi
Müzenin yer aldığı bina Samsun'un demiryolları tarihinde önemli bir konumda bulunmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında demiryollarına verilen önem aynı şekilde demiryolları çalışanlarına da verilemekte ve çalışanlara lojmanlar tahsis edilmekteydi. Müzenin sac ayaklarını oluşturan iki ahşap bina da 1928 yılında Samsun-Sivas Demiryolu İnşaat ve İşletme İdaresi ve Devlet Demiryolu Lojmanı olarak inşa edilmiştir. İki katlı bu binaların ilk katları ofis ikinci katları ise lojman olarak kullanılmaktaydı. Cumhuriyet Caddesi tarafından bulunan ek bina ise 1936 yılında inşa edilmiştir ve uzun yıllar Samsun Demirspor'un lokali olarak kullanılmıştır. 19 Şubat 1945 tarihinde kurulan Samsun Demirspor'dan önce Samsun demiryolu çalışanları 1929 yılında Şimendifer SK adıyla bir kulüp kurmuşlardı. 1945 yılında bu kulüp Samsun Demirspor adını aldığında bu ek bina da kulübe tahsis edilmiştir.
Samsun Kent Müzesi'nde Neler Var ?
Samsun Kent Müzesi; A1, B1, B2, B3, C1, C2 ve C3 şeklinde 7 kısımdan oluşmaktadır. Müzenin giriş kısmı olan A1 bölümünde Samsunlu ünlüler, Samsun'un kronolojik tarihi, Kurtuluş Savaşı
sırasında Samsun ve Samsun'un geçmişte en önemli geçim kaynağı olan tütüncülük hakkında bilgi verilmektedir.
Müzenin B1 kısmında Samsun'da yaşanan mübadele ve göçler, Samsun'daki afetler, müze binasının tarihçesi, ve Samsun'un eski görsellerinden oluşan bölümler bulunmaktadır. B2 kısmında Cumhuriyet döneminde Samsun, Atatürk ve Samsun, Samsun'un vekilleri, Samsun'un valileri, Samsun'un belediye başkanları ve şehrin demografik yapısı hakkında bilgiler sergilenmektedir. B3 kısmında ise Samsun'un tarihi yapıları, mimari yapıları, ulaşım tarihi gibi bilgiler bulunuyor.
Müzenin C1 kısmında Samsun'da ve Karadeniz'de balıkçılık ile ilgili bilgiler ve balmumu Heykelleriyle beraber çeşitli görseller bulunuyor. C2 kısmında Samsunspor'un ve Samsun'da sporun tarihi, Samsun eğitiminin tarihi, Samsun iletişiminin tarihi, Samsun coğrafi yapısı, Samsun ekonomisi ve Samsun'da turizm ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Samsun Kent Müzesi'nin C3 bölümünde ise Samsun'un sağlık, yemek, kültür, sanat tarihinin yanı sıra düğün gelenekleri gibi kısımlar bulunuyor.
Samsun'da gezilecek yerler: Amazonlar diyarı Terme!
Terme'nin tarihi M.Ö. 1000 yılına kadar inmektedir. Hatta eski tarihçiler M.Ö. 1200 yıllarında şimdiki Terme Çayı kıyısında efsanevi kadın savaşçılar Amazonların yaşamış olduklarını ileri sürmüşlerdir.
Terme adının da, kıyısında Amazonların Themiskyra adlı kenti kurdukları Thermodon (bu günkü Terme Çayı) dan geldiği söyleniyor. İlçenin en eski halkının Gaskalar olduğu sanılmaktadır. Gaskalar Karadeniz kıyısında yaşayan yarı göçebe ve saldırgan bir topluluktur. Hititler Samsuna kadar yayılınca Gaskalarıda yönetimleri altına almışlardır. Türklerin Anadolu'ya hakim olmaya başladıkları, 11.yy'a kadar Terme'ye Hititler, Frigler, Medler, Persler ve Romalılar hakim olmuşlardır. 395 yılında itibaren Terme Doğu Roma (Bizans) hakimiyetine girmiştir.
RUSLAR TARAFINDAN BOMBALANMIŞ
I Alaatin Keybubat zamanında (1219 - 1236) Terme dahil bütün Karadeniz sahili Anadolu Selçuklularının yönetimine girmiştir. Moğol istilaları nedeniyle dağılan Selçuklu imparatorluğunun topraklarında Türk Beylikleri kurulmaya başlamıştır. Bu dönemde Amasya - Samsun - Tokat - Sivas - Kayseri bölgesinde Eratna Beyliği kurulmuştur. 1381 de Kadı Burhanettin Eratna Beyliğini ele geçirince Terme onun bölgesine bağlanmıştır. Bu arada yörede Canik Beyliği de kurulmuştur. 1389'de Yıldırım Beyazıt Amasya ve Karadeniz kıyılarındaki bütün beylikleri Osmanlı topraklarına katmıştır. Cumhuriyete kadar Terme Canik Mutasarraflığının idaresinde yönelmiştir. I. Dünya savaşı sırasında Terme Eylül 1916'da Ruslar tarafından bombalanmıştır. Milli mücadele döneminde ise Rus ve Ermeni çeteleri tarafından yakılıp yıkılmak istenmiştir. Fakat, Terme halkı bunlarla mücadelesini başarılı şekilde yaptırmıştır.
TERME NEREDEDİR?
Terme Karadeniz Bölgesinin Orta Karadeniz bölümünde denizden 3 - 5 km. içeride kurulmuş Samsun iline bağlı bir ilçedir. Samsun'a uzaklığı 58 km.dir.
İlçenin Kuzeyi'nde Karadeniz, Doğusunda Ünye ve ikizce, güneyinde Akkuş, Batısında Salıpazarı ve Çarşamba ilçeleri yer almaktadır. Kuzeyinde kıyı ovası uzanmakta, güneyinde Canik dağları. En yüksek noktası 450 m.dir. Kara Orman dan doğan Terme Çayı ilçeyi tam ortasından ikiye bölerek Karadenize dökülür. Karadeniz ile Terme ilçesi arasında denize yakın bölgede birbirlerine doğal kanallarla bağlı olan Akgöl ve Simenit (Simenlik) gölleri yer alır. Simenit gölü, Terme Çayı'nın yatağının değişmesi sonucu oluşmuştur. İki gölün da balık varlığı açısından zengin oluşlarının sebebi deniz basmasıdır. Göllerin çevresi sazlık ve bataklıktır.
DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK KAVAK ORMANI BURADA
Terme ekonomisinin hemen hemen tamamı tarıma dayalıdır. Bu verimli ovada ünlü Terme pirinci ve fındık yetiştirilmektedir. İlçede kültür kavakçılığıda oldukça yaygındır. Örneğin, dünyanın ikinci büyük kavak ormanı Terme'dedir. Bunların yanında, sahil kasabası olması nedeniyle balıkçılık ve diğer deniz ürünleri avcılığı da geçim kaynakları arasında sayılabilir. İlçede besicilik ve arıcılık gibi ekonomik faaliyetlerde önemli yer tutmaktadır. Terme'nin en önemli sanayi kuruluşları, ilçede yetiştirilen çeltik ve fındığı işleyen fabrikalardır. Fındık fabrikalarında üreticiden alınan fındık iç fındık haline getirilerek ihraç edilmekte veya iç piyasaya sürülmektedir. Çeltikte aynı şekilde fabrikalarda işlem görerek pirinç halinde ihraç edilir veya iç piyasaya verilir.
TERME'DEKİ TARİHİ YERLER
Pazar Camii; 1840'lı yıllarda yapıldığı tahmin edilen cami Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır.
Cüneyd-i Bağdadi Türbesi; Terme ilçe merkezinin 10 km. güneyindeki Dibekli köyündedir. Halk arasında, Bağdat'ta yaşamış olanCüneyd-i Bağdadi'nin Türbesi olduğu inancı yaygındır. Fakat başka bir görüşe göre de; türbede Kubatoğullarından Cüneyt Bey adlı bir komutan yatmaktadır. Bu komutan Moğol istilaları sırasında Canik (Samsun) Beyliğini Timur ordularına karşı savuşmuş bir kahraman ve şehittir.
Yukarı Söğütlü (Karacalı) Camii: Yukarı Söğütlü köyünde, büyük bir mezarlığın içinde ahşap bir camidir. Caminin duvarına kazınmış bir yazıdan 1716 yıllarında yapıldığı tahmin edilmektedir.
Samsun Tarih: Samsun’un Kültürel Tarihine Yolculuk
Boduroğlu (Zafer) Sineması İçi
Foto Terakki Tarafından Çekilen Konak Sineması
Önünden Mecidiye Caddesine Giriş.
O günkü adıyla Sinemalar Caddesi
Samsun Açık Hava Tiyatrosunda Senenin
Muhteşem Konseri
Samsun Fuarı Açık Hava Tiyatrosu
Samsun Rum Ortodoks Katedrali (Bugün yerinde 23 Nisan İlkokulu var)
Bu Katedral daha sonra Süreyya (Kazım Paşa) Sineması olarak kullanılmış.
1939 Samsun depreminde binada çatlaklar meydana geldiğinden yıktırılmıştır.
Samsun Sinemalar Caddesi.
Samsun’da ilk defa sinema salonu olarak Boduroğlu Yuvan ve oğlu Kiryaki
Efendiler tarafından 1908 yılında yapılan (Eski Zafer Sineması) Boduroğlu
Sineması idi. Bu salonda daha ziyade dram filmleri gösterilmekteydi.
Dünyada ilk defa Samsun'da
Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, dünyada ilk defa düzenlenen ve Samsun'da ilk sergisi açılan 1. Uluslararası Din ve Toplum Yarışmasıyla müslümanların hayatını ve edebini tüm dünyaya ilan ettiklerini söyleyerek, ''Bu fotoğraf sergisi Türkiye için çok önemli'' dedi.
Samsun gezilecek yerler Amisos tepesi
Batı Park - Amazon Heykeli - Amisos Tepesi - Amazon Köyü- SAMSUN
BATI PARK - Amazon Heykeli - Amisos Tepesi - Amazon Köy ü - İlkadım SAMSUN Multikopter Drone Çekim i
#türkiye #samsun #ilkadım #amazon
Linkten Samsun Tanıtım Filmimi İzleyebilirsiniz. İyi Seyirler;
Benim Adım SAMSUN | 2019 Tanıtım / 100. Yıl Anısına;
***
Diğer Videolarım;
Benim Adım SAMSUN | 2019 Tanıtım / 100. Yıl Anısına;
SAMSUN HAVADAN;
Samsun Videoları;
Çırakman Yel Değirmeni;
Altınkaya Kilisesi;
Ondokuz Mayıs Üniversitesi;
SAMSUN Kocadağ;
Bafra Çetinkaya Köprüsü (Gelin Köprüsü);
SAMSUN Derecik Mahallesi ve Yeşilkent Kavşağı 2018 Havadan;
Ambarköy Açık Hava Müzesi Havadan;
Kurşunlu Şelalesi - Tekkeköy;
AKSU GÖLETİ - OMÜ GÖLETİ;
Van Havadan;
NEMRUT DAĞI (Mount Nemrut) Kahta;
Samsun Tekkeköy Mağaraları Ve Parkı;
Sinop Gezisi VLOG;
ŞANLIURFA;
Atakum Türkiş, Yelken Klüp, Batı Park;
TATVAN SAHİL;
Samsun - Amisos - Amazon Köyü - Balmumu Heykeller - HD
Turkey Samsun Amisos Village
Amisos köyü samsun bal mum heykelleri