Arslantepe, Malatya (Arslantepe Ruins)
ARSLANTEPE MALATYA 2016 BELGESELİ
Yönetmen HALİT SUNAL
ASLANTEPE HÖYÜĞÜNÜ GEZİYORUZ
Arslantepe Höyüğü, Malatya'nın 7 km. kuzeydoğusunda yer alan bir arkeolojik yerleşimdir. Türkiye’deki en büyük höyüklerden biridir. Höyük, Fırat üzerindeki Karakaya Baraj Gölü’nün batısındadır. Otuz metre yükseklikteki höyük MÖ 5 bin yıllarından MS 11. Yüzyıla kadar iskan edilmiştir.
Malatya Aslantepe Ören Yeri
Malatya'nın gezilmesi gereken yerlerinden Aslantepe Ören Yeri'ni gezdik. Aslantepe Ören Yeri'nin tarihi milattan önce 5 bin yıllarına kadar dayanmaktadır, daha sonrasında da Roma ve Bizans tarafından yerleşim alanı olarak kullanılmıştır.
Dünyanın en eski kerpiç sarayı gün yüzüne çıkarılıyor
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine Türkiye'den son dahil edilen 13 alandan biri olan ve milattan önce 5 binli yıllara tarihlenen Aslantepe Höyüğü'nde dünyanın en eski kerpiç sarayı olduğu belirtilen yapının gün yüzüne çıkarılması için kazılar devam ediyor.
Arslantepe Höyüğünde Yürüyüş - Arslantepe Höyüğü (Aslantepe Höyüğü) 4K Video - Battalgazi - Malatya
Arslantepe Höyüğünde Yürüyüş - Arslantepe Höyüğü (Aslantepe Höyüğü) 4K Video - Battalgazi - Malatya
Tarihi Milattan Önce 5000' li Yıllara dayanan Arslantepe (Aslantepe) Höyüğünde yürüyüş yaptık. Binlerce yıl önce yaşayan insanların inşa ettiği bu şehir, çağlar ötesinden günümüze gelen duvar resimlerinin olduğu, her adımda farklı duygular hissettiren tarihi kent. Binlerce Yıl önce yapılmış tapınak, saray ve o dönemde yaşamış olan insanların barındıkları evler, ziyaretçilerini bekliyor. Biz yapmış olduğumuz bu geziden oldukça keyif aldık. Asırlar önce İnşa edilmiş bir şehrin sokaklarında yürürken, hayal gücünün de yardımıyla zamanda yolculuk yapmış gibi olduk. Malatya'da gezilecek tarihi en eski yapılarının bulunduğu yerlerden biri olan Arslantepe Höyüğü yolculuğumuzdan kısa bir video.
Arslantepe ile ilgili diğer videolarımızı kanalımızda bulabilirsiniz.
Yeni Videolardan Haberdar Olmak İçin Kanalımıza Abone Olmayı Unutmayın...
Gezginin Kalemi : Gezilecek, Görülecek yerler hakkında bilgiler, Seyahat Notları, Fotoğraflar, Resimler, Videolar -
Gezginin Kalemi - Gezilecek Yerler Hakkında Bilgiler - Seyahat Notları - UHD Video 2160p 4K
gezgininkalemi.com
Bu Kanalda gezip gördüğümüz; doğal, turistik, tarihi yerler, müzeler, ören yerleri, tabiat parkları gibi gezilecek/görülecek yerleri kısa bilgilerle ve videolar ile anlatıyoruz. Bunu yaparken mümkün olduğunca özenli ve dikkatli davranıyoruz ancak bu, bilgilerin tamamen eksiksiz, hatasız, güncel, kesin doğru olduğu anlamına gelmeyebilir. Bu nedenle edindiğiniz bilgilerin veya görsellerin doğruluğunu farklı kaynaklardan da teyit etmenizi öneririz.
Gezginin Kalemi
5 bin yıllık kılıçlar Malatya'da
Malatya'da Arslantepe Höyüğü'ndeki eski kerpiç saray yapısında 42 yıl önce gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkarılan ve tarihleri 5 bin yıldan öncesine kadar giden kılıçlar, dünyanın bulunabilen en eski kılıçları olma özelliğini taşıyor.
1976 yılında ortaya çıkarılan, bulunduğu dönem sarayla yaşıt olduğu belirtilen ve o dönem pek kabul görmeyen ancak 2000'li yıllarda geliştirilmiş yöntemlerle yapılan analizlerle 'dünyanın en eskisi' olduğu kanıtlanan kılıçlar, Kernek Meydanı'nda bulunan Malatya Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Kültür ve Turizm İl Müdürü Çetin Şişman, o dönem bulunup müzelerinde sergilenen kılıçların dünyanın en eskisi olduğunu söyledi. Arslantepe Höyüğü ile ilgili bilgiler aktaran Şişman, şunları söyledi:
Arslantepe, milattan önce 5 bin yıl milattan sonra 11'inci yüz yıla kadar yerleşim gören bir yer. Kalkolitik dönemden Gelişkin döneme kadar bir geçmişi var. Öncelikli olarak 1976 yılında yapılan kazılarda özellikle kerpiç saray bölümünde 9 adet kılıç, 12 adet mızrak bir odada bulundu. Daha sonra yapılan incelemelerde bu eserin daha önceki dönemlerden bin yıl öncesine ait olduğu tespit edildi. Çatal Höyük'te bulunan eserler milattan önce 2400 yılına ait eserler. Bizim burada sarayda bulunan kılıçlar ise milattan önce 3300 yılları civarına ait oldukları için yaklaşık arada bin yıllık bir fark oluşuyor. Uzmanlar bunun dünyada bulunabilen en eski kılıç olduğunu vurguluyorlar. Kılıçlardan biri özellikle arsenikli bakırdan yapıldığı ve dikkat çeken en önemli yönü ise kabzasındaki gümüş katmanların oluşu. Bunu o dönemin özellikli bir aleti haline getiriyor, bu kılıcın başka bir özelliği ise savaşta kullanılan bir kılıç değil tören kılıcı olduğu tahmin ediliyor. Dolayısıyla bu da gücü simgelediği varsayılıyor. Kılıcın bu yönüyle de dünyanın en eski kılıcı olduğu kabul ediliyor.
Demirören Haber Ajansı'nın haber görüntülerini takip etmek için tıklayarak YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.
Demirören Haber Ajansı(DHA) Resmi Web Sitesi
►
Sosyal Medya Adreslerimiz
►
►
►
►
►
►
►
Arslantepe Malatya 2016 Belgeseli
Arslantepe Malatya 2016 Belgeseli
Arslantepe tarihi aydınlatıyor
Malatya Elmasuyu Mahallesi Yol Açma
malatya orduzu belediyesi Elmasuyu Mahallesi yol açma çalışması
The World of Arslantepe
This is a preview of one of the films that will be screened at the TAC Film Festival this year, in Eugene, OR.
TAC Film & Video Festival:
The history of the Arslantepe (the Hill of Lions) archaeological site, located in Malatya, eastern Anatolia, dates back to the 5th millennium B.C. An Italian archaeological expedition, led by Professor Marcella Frangipane, has been excavating here for over thirty years, bringing to light important finds symbolizing the universality of Anatolian cultures. Beginning with the lion that symbolizes Arslantepe, this documentary film narrates the changes, transformations and discoveries that have taken place over the course of recent years and also the excitement on the part of both archaeologists and their local helpers over the new excavations being inaugurated in the western part of the site. Professor Frangipane accompanies us during this journey back through history, from Istanbul to Cappadocia and eastern Anatolia, all the way to the Euphrates River and the neighboring territories that shelter the remains of recently discovered Neolithic villages.
Length: 57 min.
Country: Italy
Language: Italian with English Subtitles
Director:
Producer: Rai Educational and Duna International Film
Producer Web site:
Distributor: Duna International Film
Distributor Web site:
Unesco 360 Turkey - Archaeological Site of Arslantepe
Arslantepe Arkeolojik Alanı
Malatya, Turkey
Unesco World Heritage Sites of Turkey 360
Unesco Dünya Mirasları Türkiye 360
Produced by Doku Film Productions.
Doku Film tanıtım aş tarafından yapılmıştır.
Malatya orduzu Kosebasi yolu asfaltlama
Orduzu Belediyesi Asfaltlama Çalışması
MALATYA - NEMRUT TOUR / MALDİA TOUR FİLM
The unique city where the sun rises up not similar to anywhere else
maldiatour.com
MALATYA
Kommagene , NEMRUT DAĞI , KAYISI , aslantepe höyüğü , arslantepe , ipek yolu, kral yolu , kervansaraylar köprüler camiler , medreseler , kervansaray ,
MALATYA ADININ ASLI
Malatya, kuruluş ve isim itibariyle başlangıçtan zamanımıza kadar büyük bir değişikliğe uğramadan gelen Anadolu şehirlerinden birisidir. Kültepe vesikalarında Melita şeklinde görülen Malatya'dan Hitit vesikalarında Maldia olarak bahsedilmektedir. Asur lmparatorluk devri vesikalarında ise Meliddu, Melide, Melid, Milid, Milidia olarak geçmektedir. Urartu kaynaklarında ise Melitea denilmektedir. Malatya kelimesinin Hititçe bal anlamana gelen Melidden türediği anlaşılmaktadır. Hitit hiyeroglif kitabelerinde Malatya şehri, bir öküz başı ve ayağı ile ifade edilmektedir.[1]
Eski çağ coğrafyacılarından Strabon (M.Ö. 58- M.S. 21) Malatya'yı sürekli Melitene adı ile zikretmiştir. Kesin olarak yerini vermediği geniş bir alan içerisinde Kataonia ile Fırat Nehri arasında Kommagene sınırında Kapadokya Krallığı'nın (M.Ö. 280-212) on Valiliğinden birisi olarak gösterir. Ona göre Melitene, Sophene (takriben bugünkü Elazığ ile Fırat Nehri arasındaki bölgeyi ifade eder) nin karşısında kurulmuş bir eyalet olduğu kadar kentleri bulunmayan bir bölgenin adıdır. Strabon'a göre bu yöre; zeytin-üzüm ve meyva ağaçlarıy1a bezenmiş, Kapadokya'da bir benzeri bulunmayan tek yerdir.
Pline'ye dayanarak Malatya'nın Asur kraliçesi Semiramis tarafından Meliten adıyla kurulduğunu kayıt eder. Bu bilgi, daha sonraki çalışmalarda aynen doğrulanmıştır.
Gelişen Maldia-Melite ne (Malatya), Kalkomik çağdan beri iskan görmüş ve bugünkü Aslantapede 27 kültür katı bırakmıştır. Buradan 4 km. kuzeyde yer alan Battalgazi'ye M.S. 79-81 yıllarında Roma kralı Titus zamanında lejyon karargah olarak taşınmıştır. Yine şehre bu dönemde de Melitene adı verilmiştir. Artık bundan böyle bir şehir adı olarak bu isim kullanılmaya başlanacaktır. Roma şehir surları bu dönemde yapılmaya başlamıştır. Burası Roma devrinde, Hudutlarının korunması, coğrafi konumu ve jeopolitik önemi dikkate alınarak mühim bir merkez olarak muhafaza edilmekteydi. Bizans döneminde de bu değerini siyasi iktisadi bakımdan da korumuştur.[2]
Bizans-Arap mücadelesi sonucunda şehir İslam hakimiyetine geçmiştir. (M.S. 659) Bizans kaynaklarında da Melitene şeklinde kullanılan Malatya şehir adı, Araplar tarafından, kadim şekline yakın bir imla ile Malatiyye adıyla anılmaya başlanacaktır. Araplar, Sugür EI-Cezeriye nin merkezi haline getirdikleri bu şehri aynı zamanda bölgenin en büyük ve mamur bir beldesi yapmışlardır. Abbaslerden Harun Reşit döneminde (M.S. 786-809) EI-Avasım adıyla oluşturulan müstakil bir idari bölgenin merkezi olma hüviyetini kazanır. Böylece Malatya, 1stanbul'a kadar uzanan Rum kazalarının hareket üssü olma özelliğini de taşır. Bu merkezin bir diğer özelliği ise Tarsus, Adana, Maraş şehirleri gibi Horasan'dan nakledilen Türkler'in önemli bir yerleşim yeri durumuna gelmiş olmasıdır. Malatya'ya çok eski zamanlardan beri çeşitli sebeplere bağlı olarak Türk yerleşiminin olduğu bilmekteyiz. Bu bölgede Türk varlığı, Arap - Bizans mücadeleleri sırasında ortaya çıkmıştır. Türkler, bu güzel ve önemli beldenin adını değiştirmeyerek Araplardan aldıkları Malatya şekliyle günümüze taşımışlardır. 11. yüzyıl başlarından itibaren Anadolu bir Türk yurdu haline gelmeye başlamıştır. Bu bölge de Türk-Bizans mücadelelerinin odaklaştığı şehirlerden biri olmuştur. 1056-1101 yılları arasında birkaç defa el değiştirmiştir. 1101 yılında Danişmenli Melik Muhammed Gazi'nin hakimiyetine geçen Malatya, bir daha kayıp edilmemek üzere Türk Beldesi haline getirilmiştir. Selçuklular döneminde Vilayet-i Malatya olarak anılan şehir, bir üstünlük ve asalet ifadesi olarak Daru'r-Rifa (Saadet, mutluluk yeri) olarak anılmıştır.
Memlüklü devleti kaynaklarında, DulkadirIiler ve diğer Türkmenlerle meskun olan Malatya ve havalisi için İklim AI-Ozaria (Üzeyir Ülkesi) lakabı kullanılmıştır.
Osmanlılar döneminde aynı adla anılan şehirde , daha önce belirtildiği gibi, 1838 yılında Osmanlı ordusu ikamet ederek kışlamıştır. Yöre insanı Aspuzu bağları olarak bilinen yazlığa göç etmiş, orada yerleşerek bugünkü şehir oluşmuştur. Malatya, günümüze modern bir yapılanma ile gelirken asıl tarih çekirdeğini oluşturan Battalgazi (Eski Malatya), yöre insanının deyimi ile Aşağı Şeher, bugün turistik bir ilçe olarak varlığını sürdürmektedir. Bu bilgiler ışığında Malatya, isim olarak fazla bir değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelmiştir.
Arslantepe Açık Hava Müzesi - Arslantepe Höyüğünü Gezdik - Arslantepe Ören Yeri 4K Video - Malatya
Arslantepe Açık Hava Müzesi - Arslantepe Höyüğünü Gezdik - Arslantepe Ören Yeri 4K Video - Malatya
Tarihi Milattan Önce 5000' li Yıllara dayanan Arslantepe (Aslantepe) Höyüğü - Arslantepe (Aslantepe) Ören Yeri - Arslantepe Açık Hava Müzesi
Yeni Videolardan Haberdar Olmak İçin Kanalımıza Abone Olmayı Unutmayın...
Gezginin Kalemi : Gezilecek, Görülecek yerler hakkında bilgiler, Seyahat Notları, Fotoğraflar, Resimler, Videolar -
Gezginin Kalemi - Gezilecek Yerler Hakkında Bilgiler - Seyahat Notları - UHD Video 2160p 4K
gezgininkalemi.com
Bu Kanalda gezip gördüğümüz; doğal, turistik, tarihi yerler, müzeler, ören yerleri, tabiat parkları gibi gezilecek/görülecek yerleri kısa bilgilerle ve videolar ile anlatıyoruz. Bunu yaparken mümkün olduğunca özenli ve dikkatli davranıyoruz ancak bu, bilgilerin tamamen eksiksiz, hatasız, güncel, kesin doğru olduğu anlamına gelmeyebilir. Bu nedenle edindiğiniz bilgilerin veya görsellerin doğruluğunu farklı kaynaklardan da teyit etmenizi öneririz.
Gezginin Kalemi
çatal höyük
Çatalhöyük, Orta Anadolu'da, günümüzden 9 bin yıl önce iskan edilmiş, çok geniş bir Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeridir.
Çatalhöyük
Çatalhöyük Ören yeri Çumra Konya. 6 parçanın montajı;
1. Ören Yeri giriş örnek binanın dıştan görünüşü
2. Örnek bina içten görünüş
3. Batı Kazı alanı
4. iki kazı alanı arasında yürüyüş ve doğu kazı alanına gidiş
5. Doğu kazı alanı üst giriş
6. Doğu kazı alanı alt giriş
Arslantepe, il Tempo in posa AVI
Un breve viaggio fotografico da Istanbul al sito archeologico di Arslantepe in Anatolia Orientale, attraverso le immagini di Roberto Ceccacci e Filiberto Scarpelli, accompagnate dalle musiche di Paolo Pasquini. Il filmato è stato realizzato in occasione della Mostra fotografica Arslantepe, il Tempo in posa tenutasi a Roma nel 2002 presso l'Università degli Studi di Roma La Sapienza.
Çobankaya Mevkisi Örenyeri