MÜZEDE, HATAY'DAKİ ÇİFTÇİLERİN BAĞIŞLADIĞI 223 ALET VE EKİPMANDAN BAKIM VE ONARIMLARI YAPILAN 156'SI SERGİLENİYOR.
57 yıl sonra yayınlanan İstanbul belgeseli
57 yıl sonra yayınlanan İstanbul belgeseli brshaber.com
Η Ζαριφέ Γιλμάζ αναπτύσσει την ιστορία της ανταλλαγής στα ελληνικά.
Babaannem Zarife Yılmaz'ın ( Nana Şilimina) mübadele ile ilgili Yunanca olarak yukarıdaki videoda anlattıklarını Yunanca bilmeyenler için burada Türkçe olarak özetledim. Buna göre önce kendi köyü olan Yunanistan'ın Grevena şehrine bağlı Krifçi (yeni adı Kivotos) köyünün etrafındaki diğer müslüman Türk köylerinin isimlerini sayıyor ve devamında aşağıdakileri anlatıyor:
Köyümüze önce Türkiye'den Rumlar gelip (Bursa'dan ve Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinden gelen Rumları kastediyor) yerleşti. Köyümüzün evleri yeterli olmadığı için bir çok yakınımız ve köylümüz Türkiye'den gelen Rumların yerleşmesi için kendi evlerini boşaltarak köydeki diğer yakınlarının ve köylülerinin evlerine yerleştiler. Bizim evimiz iki katlı küçük bir evdi. Yukarıda iki ve aşağıda da bir odamız vardı. Evimize ise kendi evini Rumlara terkeden Hasan Türkeli ailesi (Butâta) gelip yerleşti. Odalarımızda yer olmadığı için Hasan'a ancak dışarıda, bahçede bulunan mutfakta yatıp kalkması için yer verebildik. Göç, Krifçi köyünden atlarla önce Yiangovi (Mesopotamos) köyüne hareket ederek başladı. Burada 2 gün kaldık. Daha sonra Kozani'ye hareket ederek burada bizi seven ve yardım eden hıristiyan bir dost Yunanlının evinde 12 gün kaldık.
Kozani'den sonra Veria'ya gittik ve burada 5 gün çadırlarda kaldık.
Veria'dan sonra Selanik'e (80 km) gittik. Selanik'te denizin kenarında (limanda) fabrika gibi büyük bir binanın yanında bir değirmen vardı, bu değirmenin yanında tam 5 gün süreyle açıkta geminin gelmesini bekledik. Çünkü hava çok sıcaktı. Ancak, geceleri değirmenin gürültüsünden uyuyamıyorduk. 5'nci günün sonunda gemi geldi ve gemiye Krifçi, Tsurhli ve Dovrunitsa (Klimataki) köylerinden gelenlerle birlikte, 3 köy halkı olarak bindik. Geminin merdiveni dar ve yüksek olduğu için gemiye binenler denize düşmesinler diye birbirleriyle iple bağlanıyorlardı ve gemiye öyle çıkıyorlardı. Buna rağmen gemiye çıkarken tutunamayıp düşenler oldu. Gemiye çıkanların sayısı çoktu. 3 gün ve 3 gece gemi yolculuğundan sonra İzmir'e vardık. İzmir'de bir fabrika gibi büyük bir binada kaldık. Bu binanın daha önce ne için kullanıldığını bilmiyorum ama binanın duvarlarında kan izleri vardı. Bundan çok etkilendim. İzmir'de bu binada yaklaşık 1 ay kadar kaldık. Daha sonra Isparta'ya hareket ettik. Isparta'da 3 ay kadar kaldık. Abim ve ailesi (İbrahim Alınca'nın babası Ahmuj'u kastediyor) Eğirdir'e yerleşti. Ben de abimin yerleştiği yere, yani Eğirdir'e yerleşmek istiyordum, ama eşim istemedi. Daha sonra Isparta'dan Eğirdir'e ve oradan da Akşehir'e geldik. Akşehir'de ise kara yük vagonlarına binerek trenle Ulukışla'ya vardık. Ulukışla'dan at ve eşeklerle Niğde'nin bir Rum köyü olan Uluağaç köyüne gittik. Bu köye geldiğimizde Rumlar halen bu köyde oturuyorlardı. Uluağaç köyünde 3 kız kardeşin oturduğu Rum bir ailenin evine yerleştik. Aynı evde 2 ay kadar bu Rum aile ile birlikte yaşadık. Rum kız kardeşlerinden bir tanesinin 4 kızı vardı. Bu Rum aile çok iyiydi. Bize yastık ve 4 kalın minder vermişti ve biz buna çok sevinmiştik. Uluağaç köyünde 1 yıl kadar kaldık. Ancak bu köyü beğenmediğimiz için Rumlardan yeni boşalmış bir başka Rum köyü olan Yeşilburç köyüne giderek buraya yerleştik. O zamandan beri bu köyde yaşamaya devam ediyoruz.
GİRESUN - MİLLETİN EFENDİSİ ÖZEL - MELTEM TV
#adembirinci
Kısa Film - Çıktık yine yollara (1080p Kalite )
Müzik Telif hakkı : Norm Ender - Çıktık yine yollara. Kamera & Yönetmen & Kurgu : İlhami Yeter Oyuncular : Ramazan Ermiş (Canon , Zhiyun Crane Plus)
Deutsche and Türkisch Clip - İlhami Ft.Ömer - Unutma 2018
Müzik: İlhami Yeter Söz : İlhami & Ömer Studio : Home studio
Trabzon Sümela manastırısının slayt gösterimi-the Sumela monastery meryemana slideshow