Atlantikwall Museum Scheveningen
Onze reporters bezochten opnieuw twee van de bunkers van het Atlantikwall Museum Scheveningen. Onze Hannes werd door Jacques Hogendoorn rondgeleid in deze bunkers
Atlantikwall Museum Scheveningen
In Scheveningen aan de Badhuisweg zijn de afgelopen jaren 2 Duitse bunkers uitgegraven door vrijwilligers van het Atlantikwall Museum Scheveningen.
Er is nu een expositieruimte in een originele Duitse commandobunker en recent is door de Stichting ook een manschappenbunker toegankelijk gemaakt.
1of 2 keer per maand zijn de bunkers voor het publiek toegankelijk.
Buurtlink ging op de Open Monumentendagen een kijkje nemen.
Vrijwilligers laten de bunkers dien en vertellen over hun werk om deze bunkers in oorspronkelijke staat te brengen en over hun ambitie om Batterie Nord in Scheveningen ook als museum voor het publiek opengesteld te krijgen.
Video gemaakt door Maarten Prinsen op:
zaterdag 14 sept en zondag 15 sept. 2013
Atlantikwall Museum The Hague
The commando post 608
Part of the Atlantic Wall in The Hague
Built during the Second World War
You feel the history of WW2 there as a reminder
We must respect and enjoy freedom always
March 2017 For details of museum see link
Gouden Betonmolen 2016 - Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen | Fortificatieforum Bunker gang
Dit jaar heeft Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen de gouden betonmolen gewonnen van het Fortificatieforum.
De Nationale Gouden Betonmolen is een prijs van erkenning voor Stichtingen, Individuen of Objecten die het afgelopen jaar een bijzondere rol hebben gespeeld binnen de wereld van militair erfgoed. De verkiezing is in 2007 in het leven geroepen door het Fortificatie Forum en werkt als volgt.
In Nederland zetten ieder jaar stichtingen, verenigingen, individuen, en politieke instanties zich in voor het behoud en/of promoten van militair erfgoed. Soms gebeurt dit op de achtergrond, waardoor niet iedereen er weet van heeft. Op dit forum passeren verschillende initiatieven de revue, maar ontvangen ze niet altijd de aandacht die ze verdienen. Met de Gouden Betonmolen willen we daar ieder jaar iets aan doen. Doormiddel van zowel de nominatie- als stemronde hopen we de winnaar en genomineerden onder de aandacht te brengen en een flink portie erkenning over te dragen aan de uiteindelijke winnaar. -Bron FF
Links:
Bunkermuseum Scheveningen.mpg
Hans en Dennis bezochten het Bunkermuseum in Scheveningen.
Op het terrein van het 'Surfdorp' ligt volledig ondergronds een zware bunker met als Duits Bouwnummer 8598. Deze 'Doppel-Gruppenunterstand' type 622 was bestemd voor het onderbrengen van twee groepen van tien man. Deze manschappen waren betrokken bij de verdediging van de hoofdweerstandslijn langs de boulevard en rond de Scheveningse haven. In deze grote bunker (buitenafmetingen ongeveer 12 x 12 meter, met 2 meter dikke, gewapend betonnen muren en dito dak) liggen twee wachtkamers van 20 m2 elk. De bunker heeft twee ingangen, die via een gassluis toegang geven tot deze twee ruimten. Type 622 is met ruim 1500 stuks het meest gebouwde bunkertype in de Atlantikwall. In Den Haag stonden er ooit twaalf, waarvan er acht over zijn. In deze bunker is het Bunker Museum Den Haag gevestigd. Meer weten over dit museum haagsebunkerploeg.nl of bunkermuseumdenhaag.nl
Bunker Atlantikwall Museum Scheveningen.mpg
Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen heeft een permanente expositieruimte in een originele Duitse commandobunker van het type 608 (Bataillon, Abteilung oder Regiments Gefechtsstand). Ook worden er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en rondleidingen verzorgd. De commandobunker 608 in de Nieuwe Scheveningse Bosjes aan de Badhuisweg (tegenover de nummers 119-133) is regelmatig te bezichtigen
Exploring Bunker scheveningen atlantic wall
Exploring Bunker scheveningen atlantic wall
680 opengraven, Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen
Type 680 bunker voor onderzoek open graven.
Special: Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen
Op verzoek van iemand van deze stichting heb ik even een kort filmpje gemaakt! aangezien ik ook nog lid bent van deze stichting !
Beste kijkers veel kijk plezier en volg mij!!
Op Facebook:
Op Instagram:
STEUN ALLEMAAL DIT BEDRIJF,STIFANO :
Open Monumentendag 2014 - Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen
Bunker kijken Stichting atlantikwall museum Scheveningen
Hier een filmpje van een bunker van het type nummer 608, deze ligt aan de Badhuisweg en is in beheer van de stichting atlantikwall museum Scheveningen de eerste 5 a 6 jaar was ik nauw betrokken bij de opbouw van de stichting in deze bunker maar sinds 2jaar is dit veel minder tot bijna niet door mijn ziekte.
De gids ben ik zelf omdat ik er best veel vanaf weet vooral van deze bunker maar ook van de afgelopen 8 jaar dat hij open is!!
Tentoonstelling Den Haag en de Atlantikwall
In de Tweede Wereldoorlog legde de Duitse bezetter een verdedigingslinie aan van Noorwegen tot Spanje. Als onderdeel van deze Atlantikwall veranderde vanaf november 1942 een aanzienlijk deel van Den Haag in een vesting, beschermd door tankmuren, tankgrachten, bunkers en mijnenvelden. Inwoners werden op grote schaal geëvacueerd. Scholen, bruggen, kerken, een ziekenhuis en duizenden huizen werden gesloopt.
De tentoonstelling Den Haag en de Atlantikwall. Oorlog in de stad van vrede laat de bezoeker hier kennis mee maken en legt een verbinding tussen herinnering en herdenking van de Atlantikwall. Hieraan gekoppeld zijn actuele thema’s op het gebied van vrijheid, democratie en rechtstaat en wordt de nieuwe positie van Den Haag als internationale stad van recht, vrede en veiligheid verduidelijkt.
Bunkerfoto's Holland atlantikwall
Bunkerfoto's Holland,door. maarten .gemaakt ! omgeving zuidholland atlantikwall ,
nederland.!
Scheveningen zoals de Duitsers het achterlieten 1945
master
Stockshot's TimeMachine presenteert... Scheveningen zoals de duitsers het achter lieten
Fauna Film, Stock Shot en TVGreen werken samen in het project Nederland is bijna klaar, een serie screencasts samengesteld uit rechtenvrij oud archiefmateriaal. Zo zie je hoe de mens door de jaren heen de ruimte bestormt en in bezit neemt.
In Scheveningen is door de Duitse bezetters een enorme ravage aangericht op en rond de boulevard en het strand. Huizen zijn geheel of gedeeltelijk gesloopt. Overal staan betonnen muren of bunkers. Arbeiders maken een begin met het verwijderen van het beton, oa met pneumatische beitels en dmv explosieven.
Nederland is bijna klaar, een expeditie naar de bronnen van de Nederlandse filmarchieven.
bron: openbeelden.nl Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 license
webcasted by: ©
Scheveningen Nieuws - Den Haag en de Atlantikwall. Oorlog in de stad van vrede
In 2015 is het 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Den Haag is geraakt en getekend door deze oorlog, duizenden mensen zijn vermoord, kwamen om.
Door bombardementen werden eveneens duizenden mensen dakloos en werden veel woningen verwoest of zwaar beschadigd. Daarnaast is Den Haag bijzonder getroffen door de aanleg van de Duitse verdedigingslinie Atlantikwall. De aanleg van alle bunkers en tankgrachten bracht de stad enorme schade toe op materieel gebied en stelde de bewoners zwaar op de proef. Zo moesten 135.000 mensen onder dwang hun huis verlaten.
De geallieerde soldaten die op 6 juni 1944 sneuvelden op de stranden van Normandië, gaven hun leven om een doorbraak te forceren in de Atlantikwall. Deze verdedigingslinie bestond uit een aaneenschakeling van grote en kleine steunpunten met onder meer geschutsbunkers, mijnenvelden met drakentanden en tankmuren. De Duitse legerleiding was er van overtuigd dat er ooit een invasie zou plaatsvinden, maar wist niet waar en wanneer. De Atlantikwall liep daarom helemaal van Zuid-Frankrijk tot Noorwegen en was bijna vijfduizend kilometer lang.
De tentoonstelling Den Haag en de Atlantikwall. Oorlog in de stad van vrede laat de bezoeker hier kennis mee maken en legt een verbinding tussen herinnering en herdenking van de Atlantikwall. Hieraan gekoppeld zijn actuele thema’s op het gebied van vrijheid, democratie en rechtstaat en wordt de nieuwe positie van Den Haag als internationale stad van recht, vrede en veiligheid verduidelijkt.
Herinneringsroute
Samen met Bewonersoverleg Duinoord en het Haags Historisch Museum heeft het Museon aan een herinneringsroute langs sporen van de Atlantikwall in het gebied vanaf Madurodam tot aan de Goudsbloemlaan gewerkt. Op markante punten langs de route staan nu panelen, die laten zien hoe deze plekken er voor de oorlog en ten tijde van de Atlantikwall uitzagen en welke keuzen er tijdens de wederopbouw werden gemaakt. Bij de route hoort ook een website: atlantikwalldenhaag.nl
Mede mogelijk gemaakt door:
en
Bekijk onze website via:
Bekijk onze facebook via:
Bekijk Omroep Scheveningen
En vergeet WTF TV niet te bekijken:
Scheveningen Nieuws ITEM - Atlantikwall museum Scheveningen tijdens Open Monumentendagen 2014
Aan de rand van de Nieuwe Scheveningse Bosjes bouwde de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog een bunkercomplex. In dit complex en in de villa’s langs de Badhuisweg was de ‘Verdedigingsstaf’ gevestigd.
Vanuit dit complex werd het commando over de verdediging van de ‘Stützpunktgruppe Scheveningen’ gevoerd. Het complex bestond ooit uit dertien bunkers met uiteenlopende functies. De meeste zijn er nog: zoals de commandopost, de groepsonderkomens, de woonschuilplaatsen, de keuken, het badhuis en het toiletgebouw.
Van dit complex is de meest belangrijke bunker opengesteld: de commandopost van het type 608, een ‘Bataillons-, Abteilungs oder Regiments-Gefechtsstand’, met het Duitse bouwnummer 8711. In deze grote bunker (buitenafmetingen ongeveer 15×15 meter) met 2,5 meter dikke gewapend betonnen muren en dak, ligt centraal de commandoruimte. Daar omheen liggen ruimten voor de commandant, onderofficieren en installaties. Tot het commandocomplex behoort ook de grote munitiebergplaats (type Fl 246) aan de overzijde van de Badhuisweg, waar recent een villa bovenop is gebouwd.
Doppelgruppenunterstand is het meest gebouwde bunkertype in de Atlantikwall. In Den Haag stonden er ooit twaalf en zijn er nog acht over. Uitwendig meet de bunker circa 13×12 meter. In de twee afwachtingsruimten vonden 20 manschappen een bomveilig onderkomen.
Mede mogelijk gemaakt door:
Bekijk onze website via:
Bekijk onze facebook via:
Atlantikwall Museum Hoek van Holland
In deze video wordt een korte impressie gegeven hoe het vernieuwde Atlantikwall-Museum eruit zag in de zomer van 2010.
Exploring the Atlantic Wall - Festung Hoek van Holland | WW2 Traveling
In this episode we visit various bunkers of the Atlantic Wall near Festung Hoek van Holland!
PLEASE hit that LIKE button to support the show and make future videos possible.
►Joedemadio T-Shirts EU:
►Joedemadio T-Shirts US:
:
►Check out my Website for more info and stories
►TWITTER:
►INSTAGRAM:
►FACEBOOK:
De Atlantikwall
Documentaire over de Atlantikwall
Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen Open dag Bunker complex 67HL
Het complex
Vlakbij de boulevard van Kijkduin ligt onder de duinen een verborgen gangenstelsel, een deel van het complex Widerstandsnest 67 HL. Het grootste deel van dit enorme complex is gesloopt voor de aanleg van het winkelcentrum en de achterliggende flats. In het duin achter het NH Atlantic Hotel resteert echter nog circa honderd meter tunnel met vier aangesloten bunkers. In dit gedeelte van het complex bevond zich onder andere de Flugwache, een onderdeel van de Luftwaffe die het luchtruim moest afspeuren naar vijandelijke vliegtuigen.
Restauratie
Doordat er een stuk tunnel na de oorlog is gesloopt is het gangenstelsel nu nog maar deels toegankelijk. In 2015 wil de stichting dit gesloopte gedeelte weer opbouwen en zo de drie losse gedeeltes verbinden. De prioriteit is het toegankelijk en veilig maken van het gangenstelsel, verder wordt het gangenstelsel zo veel mogelijk in oude staat gelaten. De stichting streeft om in 2015 het gesloopte stuk tunnel te herstellen waardoor het merendeel van het gangenstelsel, zo’n 80 meter tunnel en vier bunkers, weer toegankelijk zal zijn.
Open dagen
Het eerste gedeelte van het gangenstelsel is al te bezoeken. In dit gedeelte kunt u goed zien hoe de Flugwache (vluchtwacht) te werk ging. Om de veiligheid voor bezoekers te garanderen is een bezoek alleen onder begeleiding van een gids mogelijk. De gids geeft uiteraard informatie over het complex tijdens de rondleiding. Aanmelden is vooralsnog niet nodig, groepen worden ter plekke gevormd.