bakenesserkerk (S XV) Haarlem
The Bakenesserkerk is a former church and seat in Haarlem, Netherlands, on the Vrouwestraat 10.
It was founded in the 13th century by William II of Holland as Onze Lieve Vrouwenkapel, and the white sandstone tower was added in 1520. After the Siege of Haarlem when 1500 soldiers were held here before being killed by the Spanish after their victory, the church was used to store turf for fifty years. Inscribed above the 1620 dooway on the north side is the Latin text Si laudem nova qui struxerunt templa tulere cur non qui renovant et vetus hocce ferant 1638.
Bakenesserkerktoren Haarlem
Kerktoren Bakenessergracht Haarlem met gefilmd met Drone. Haarlem Drone zie ook:
Kijkmiddag skeletten Botermarkt in Bakenesserkerk Haarlem
De skeletten gevonden op de Botermark in januari 2012 zijn in mei via kijkmiddagen te bezichtigen. De botten bevinden zich in de Bakenesserkerk voor onderzoek door een fysisch antropoloog. Hierdoor hopen we leeftijden, doodsoorzaak e.d. te kunnen achterhalen. En op deze manier meer te weten te komen over de Haarlemmer uit de late middeleeuwen. Ondersteun archeologie en ontdek de sporen van het verleden! Check voor meer info: archeologischmuseumhaarlem.nl
Tentoonstelling Bakenesserkerk Haarlem 2009
KZOD De Waag Exposeert in de Bakenesserkerk, Haarlem.
Haarlem, Netherlands
Slideshow of a walk through Haarlem, Netherlands.
Skeletten Botermarkt onderzoek mei 2012 in Bakenesserkerk Haarlem
In januari werden er 40 skeletten opgegraven op de Botermarkt in Haarlem. De opgraving werd verricht vanwege het plaatsen van afvalcontainers. De skeletten dateren uit de late middeleeuwen en behoorden tot een kerkhof. De bijbehorende kerk was de St Gangolfkerk dat verwoest werd tijdens de stadsbrand van 1576. De skeletten zijn in mei 2012 voor onderzoek in de Bakenesserkerk. Het onderzoek wordt gedaan door een fysisch antropoloog. Naast enkele beelden van de opgraving in januari hierbij de beelden van de skeletten tijdens het onderzoek in mei.
Haarlem, kerkklok Bakenesserkerk
De kerkklok van de Bakenesserkerk te Haarlem!
Vrijdag 12 juli 2019, 11:00 uur
0:00 Foto's kerkklok
0:13 Luiden kerkklok
De Bakenesserkerk was oorspronkelijk een grafelijke kapel gewijd aan Maria. De kerk dateert waarschijnlijk uit de vijftiende eeuw. De toren van de Bakenesserkerk, die uit 1530 dateert, lijkt op de kruisingstoren van de Grote of Sint-Bavokerk, de eerste wit van kleur, de tweede grijs. Ze worden ook wel de tweelingtorens genoemd. Haarlem naderend vanuit Amsterdam lijkt het net of beide torens naast elkaar staan. Die gelijkenis is geen toeval. In 1502 werd een ontwerp voor een stenen vieringtoren voor de Grote Kerk gemaakt. Na de bouw bleek dat de vier kruispijlers van de Grote Kerk het gewicht van de stenen toren niet konden dragen. Tussen 1514 en 1517 werd de toren afgebroken, om hem later naast het eenvoudige schip van de nabijgelegen Bakenesserkerk weer op te bouwen. De Grote Kerk kreeg een lichtere toren conform min of meer hetzelfde ontwerp, maar gemaakt van hout bekleed met lood.
In de toren van de Bakenesserkerk bevond zich reeds in 1579 een carillon, dat zowel automatisch als met de hand te bespelen was. Enkele jaren na de komst van het carillon van de Grote Kerk bestelde de Haarlemse gemeente 24 klokken voor de Bakenessertoren. In 1663 krijgt Juriaan Sprakel uit Amsterdam opdracht om het ijzerwerk te leveren voor de nieuwe klokken op de Bakenessertoren ‘om te doen speelen en slaen met het horlogerie ende ton’. Tevens leverde hij een nieuw klavier. De Bakenessertoren was aldus verrijkt met een carillon van 24 klokken met een mechanisch speelwerk.
Dit originele carillon heeft slechts ongeveer 140 jaar zijn klanken over de stad uitgestrooid. Door de benarde financiële positie van de gemeente Haarlem na de Bataafse Republiek werd in 1809 besloten om het carillon te verkopen. De opbrengst was uiteindelijk 965 gulden. In die jaren toch een redelijk fortuin.
De oorspronkelijke luidklok die in 1614 gegoten was door Henricus Meurs en een middellijn van 90 cm had, was door de Duitse bezetter in 1943 uit de toren gehaald en weggevoerd. Deze klok is nooit meer terug gevonden. In 1953 werd een nieuwe luidklok geleverd door de firma van Bergen uit Heiligerlee.
Tijdens de restauratie tussen 1969 en 1972 werden toren en carillon gerestaureerd. Het carillon werd gerestaureerd met opnieuw een speeltrommel en bestaat uit 24 klokken, geplaatst volgens de 17e -eeuwse methode. Deze klokken komen uit de Grote Kerk en waren daar tijdens de restauratie vrijgekomen.
De luidklok is bij de restauratie vervangen door een in 1663 door Hemony gegoten klok, die is opgehangen aan de oorspronkelijke uit 1614 daterende luidbalk met een luidwiel uit 1749. De oude klok is verkocht aan de Hervormde Kerk te Oene, waar de klok dienst doet als tweedehands klok: .
Kerkdiensten vinden allang niet meer plaats in de kerk. De toren is bezit van de gemeente Haarlem en wordt door de gemeente onderhouden. De kerk zelf werd in 1997 door de hervormde gemeente afgestoten en samen met de kosterswoning verkocht aan een particuliere kunsthandelaar. Deze heeft de kosterswoning en kerk gescheiden en de kosterswoning apart verkocht. Ook delen van het interieur, zoals de kerkbanken, kroonluchters en het orgel, zijn van de hand gedaan. De kerk werd daarna af en toe gebruikt voor exposities en feesten en partijen.
Ook heeft er enige tijd een tuinarchitect kantoor gehouden. De eigenaar verkocht de kerk in 2005 aan een vastgoedontwikkelaar verkocht, die er een appartementengebouw in zag. Dat bleek echter technisch niet haalbaar. In 2007 ging de kerk weer in de verkoop. De particuliere eigenaren verwaarloosden de kerk: de muren vertoonden scheuren, de poorten brokkelden af, het ijzerwerk verroestte en het zinkwerk was kapot.
Omwonenden richtten in 2007 de Stichting Vrienden van de Bakenes op om de kerk te behouden en een rol te laten spelen in het sociale en culturele leven van Haarlem en omstreken. In november 2008 kocht de gemeente Haarlem alsnog de kerk om er de Haarlemse Archeologische dienst te vestigen. Na een renovatie (2010) betrok deze dienst de kerk, die voor een deel intact was gebleven en voor een deel tot werkruimte was verbouwd, waar ook archeologische vondsten getoond kunnen worden.
De beiaard wordt nog altijd bespeeld op vrijdagmorgen, maar de luidklok wordt vrijwel nooit geluid. De klok hangt dan ook niet in balans en is moeilijk te luiden.
→ Kerkklok: Francois Hemony, 1663, 731 mm, cis2
LAUDATE DOMINUM BENESONANTIBUS · F: HEMONY ME FEC: AMSTELODAMI Ao 1663 +
Met dank aan Rien Donkersloot!
damiaatjes_0001.wmv
De Damiaatjes, klokken die in Haarlem tussen 21u en 21.30 geluid worden.
Dig at the Botermarkt in January 2012, Haarlem, Holland
footage of the dig at the Botermarkt the 19th and 20th January 2012. Archealogists were digging in two pits at the Botermarkt. In one of them they found skeletons who were buried there on the cemetary. The cemetary was part of the Gangolf church which stood on the other side of the Botermarkt. After the great cityfire of 1576 the church turned into a ruin and soon after that its remains got cleared up. Also the cemetary got out of use because of it. They let the graves in place and built a square on top of it. So we can say that skeletons as seen in the footage are at least from before 1576, probably older...
Bakenesserkerk 3D, Glasinlood ramen, leeuwtje - 3D Animation, Haarlem
Glasinlood ramen - Leeuwtje ─ De Bakenesserkerk te Haarlem is een aantal jaren geleden prachtig gerestaureerd in opdracht van Stadsherstel Amsterdam.
Martin Busker heeft zich daarna ingezet voor een aantal mooie en bijzondere toevoegingen en het is hem gelukt. In mei 2012 zijn vijf prachtige glasinloodramen geplaatst en in november 2014 werd het zesde raam geplaatst.
Ook heeft Martin het voor elkaar gekregen om geld te sprokkelen voor een nieuw Leeuwtje voor de Bakenesserkerk. Het is in april 2015 geplaatst boven de noord ingang van de kerk. Het is een ontwerp van Tobias Snoep uit Amsterdam en het is ook door hem gehakt.
Boven de west ingang van de kerk is op initiatief van Martin Busker, ook de latijnse speuk heel mooi opgeknapt.
In de Bakenesserkerk is na de restauratie het Bureau Archeologie van de gemeente Haarlem gevestigd.
De glas-in-lood ramen in de Bakenesserkerk zijn een ontwerp van:
Roel Smit
Hans Klaver
Eric j. Coolen
Joost Swarte
Gerrie Hondius
Theo v. d. Boogaard
De ramen werden vervaardigd door Glasinlood Atelier Schmit te Haarlem.
HAARLEM - 3D Animatie ─ Fase 2
FASE 2 ─ Haarlem - Holland | Haarlem bezienswaardigheden
─ Zoals u zult zien in deze 3d animatie, sommige delen van gebouwen zijn nog wit, maar mijn PC kan het niet meer aan, ik ga mijn PC opwaarderen.
─ As you will see in this 3d animation, some parts of the buildings are still white, but my computer can't take it anymore, I'm going to upgrade my PC.
Haarlem promotie Spaarnestad
In deze animatie zult u zien, veel bekende gebouwen en plaatsen in Haarlem. Elk gebouw en plaats is ook een 3d-model.
Haarlem sightseeings
Haarlem promotion, Haarlem sightseeing - In this animation you can see a lot of famous buildings and places in Haarlem. Each building and location is also a 3D model.
Haarlem Activités
Dans cette animation, vous pouvez voir beaucoup de bâtiments célèbres et lieux à Haarlem. Chaque bâtiment et l'emplacement est aussi une model 3D.
Haarlem Sehenswürdigkeiten
In dieser Animation können Sie eine Menge von berühmten Gebäuden und Plätzen in Haarlem sehen. Jedes Gebäude und die Lage ist auch eine 3D-model.
Tijdens deze rondvlucht boven Haarlem zult u veel bekende plaatsen van Haarlem zien, het zijn:
Oude Bavo (Grote kerk - Sint Bavo), Nieuwe Bavo (Kathedrale Basiliek Sint Bavo), Molen de Adriaan, Zwembad de Houtvaart, KPN toren, Bakenesserkerk, Nieuwekerk, Groenmarktkerk (Paterskerk), Spaarnekerk, Joods Monument, Gravestenenbrug, Langebrug (Verfroller), Melkbrug, Melkhuisje, de Waag, Pagode Catalana, Jopenkerk, de Greiner, Dreefzicht, Hildebrand Monument, Toren Amsterdamstraat, Koepel gevangenis, Amsterdamsepoort, Spaarne 66, Seinwezen, Febo Schalkwijk met toren, Teyler museum,
Jacob van Ruisdael, vantage points of his views of bleaching grounds near Haarlem - St Bavo 3
Extended excerpt of vids on Landscape Art; the 'Haerlempjes'.
20:03 Watersnoodramp 1953 (flood, The Netherlands)
Music: Johan Söderqvist
PLAYLIST:
Netherlands, Haarlem, bakenesser church bells
Bakenes, Haarlem ─ 3D Animatie
Bakenes is een van de oudste delen van Haarlem, mogelijk zelfs ouder dan Haarlem. De graven van Holland bouwden er hun versterkte nederzetting tegen de Kennemers en West-Friezen, genaamd Vroonhof. In de dertiende eeuw verplaatsten de Graven hun hoofdverblijf naar het Sant (de huidige Grote Markt). Op Bakenes bevind zich ook de Bakenesserkerk uit eind 1400. Sinds 2007 heeft het Bakenes zijn eigen zeer active buurtvereniging, namelijk: 'Stichting Vrienden van de Bakenes'.
─ Bakenes is one of the oldest parts of Haarlem, possibly even older. The counts of Holland built their fortified settlement called Vroonhof.
─ Bakenes est l'une des parties les plus anciennes de Haarlem, peut-être même plus ancienne. Les comtes de Hollande ont construit leur village fortifié appelé Vroonhof.
─ Bakenes ist einer der ältesten Teile von Haarlem, möglicherweise sogar älter. Die Grafen von Holland errichteten ihre befestigte Siedlung namens Vroonhof.
-
160330 NH Leeft Haarlem Ontlast
NH Leeft ontdekt de geschiedenis van poep, pies en vuil in het Archeologisch Museum van Haarlem.
De tentoonstelling 'Haarlem Ontlast' laat zien wat een beerput is en welke plaats hij inneemt in vijfhonderd jaar alledaags Haarlems leven.
Castle ruins of Brederode, Holland
The castle ruins of Brederode. A brief history about the castle plus footage made in april 2012..
HAARLEM - 3D Animatie ─ Fase 3
FASE 3 ─ Haarlem - Holland | Haarlem bezienswaardigheden
MP4 - 1920x1080, 3D animation, Haarlem promotie.
Haarlem promotie Spaarnestad - rondvlucht
In deze animatie zult u veel bekende gebouwen, bezienswaardigheden en plaatsen in Haarlem zien. Elk gebouw en plaats is ook een 3d-model. In deze 3d animatie ziet u ook de Spaarnekerk, deze kerk bevond zich aan de oever van het Spaarne in Haarlem. De kerk werd afgebroken in 1983. De spits van de toren is later geplaatst in de wijk Schalkwijk.
Haarlem sightseeings
Haarlem promotion, Haarlem sightseeing - In this animation you can see a lot of famous buildings and places in Haarlem. Each building and location is also a 3D model. This 3d animation shows the Spaarne Church also. This church was on the bank of the Spaarne in Haarlem. The church was demolished in 1983.
Haarlem Activités
Dans cette animation, vous pouvez voir beaucoup de bâtiments célèbres et lieux à Haarlem. Chaque bâtiment et l'emplacement est aussi une model 3D. Cette animation montre aussi l'église de Spaarne. Cette église était sur la rive du Spaarne à Haarlem. L'église a été démolie en 1983.
Haarlem Sehenswürdigkeiten
In dieser Animation können Sie eine Menge von berühmten Gebäuden und Plätzen in Haarlem sehen. Jedes Gebäude und die Lage ist auch eine 3D-model. Diese Animation zeigt auch die Spaarne Kirche. Diese Kirche wurde am Ufer des Spaarne in Haarlem. Die Kirche wurde 1983 abgerissen.
Tijdens deze rondvlucht boven Haarlem zult u veel bekende plaatsen en bezienswaardigheden van Haarlem zien, het zijn:
Oude Bavo (Grote kerk - Sint Bavo), Nieuwe Bavo (Kathedrale Basiliek Sint Bavo), Molen de Adriaan, Zwembad de Houtvaart, KPN toren, Bakenesserkerk, Nieuwekerk, Groenmarktkerk (Paterskerk), Spaarnekerk, Joods Monument, Gravestenenbrug, Langebrug (Verfroller), Melkbrug, Melkhuisje, de Waag, Pagode Catalana, Jopenkerk, de Greiner, Dreefzicht, Hildebrand Monument, Toren Amsterdamstraat, Koepel gevangenis, Amsterdamsepoort, Spaarne 66, Seinwezen, Febo Schalkwijk met toren, Teyler museum, Spoorbrug, Buitenrustbrug, Lunchroom Fons Hof, Droste met het Drostemannetje, Pc winkel MyCom,
Haarlem sightseeing and promotion.
St. Josephkerk Haarlem
Improvisatie & lied ' o sterre der zee ' .
Quarter to melody
The bells of the 15th century Bakenesserkerk church in Haarlem play a melody every 15 minutes. Each melody is distinct. Once you learned all 4 melodies, you will know exactly what time it is.
Bakenessergracht
Bakenessergracht
Spacious, fully furnished apartment located in the city centre with canal view.
randstadwonen.com