Saray İçi - Adalet Kasrı - Balkan Şehitliği (Edirne)
Saray İçi - Adalet Kasrı - Balkan Şehitliği (Edirne)
Edirne'nin fethinden sonra ilk saray Sultan I.Murat tarafından 1365 yılında şimdiki Muradiye Küçükpazar ile Kırlangıç Bayırı arasında bulunduğu söylenen ve adına Kavak Meydanı denilen alanda yaptırılmıştı.
Cihannüma Kasrı Ancak daha sonra Sultan II.Murat tarafından Tunca Adasını da içine alan bölgede Tunca'nın batısında bir ikinci saray inşaatı başlatılmış; Fatih Sultan Mehmet geliştirerek büyütmüştür. Bu Saray Saray-ı Cedid-i Amire, diğer ilk saray ise Saray-ı Atik olarak adlandırılır.
İkinci Saray'ın kapladığı alan 3.000.000 metrekaredir.
Bu saray başşehrin İstanbul'a taşınmasından sonra da başta Fatih olmak üzere padişahların ilgi alanında kalmayı sürdürmüş, padişahların çoğu burada ikamet etmişlerdir.
1870'li yıllarda sarayın mahzenleri cephane depolamada kullanılmaya başlanmış; 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) sırasında, Ruslar'ın Edirne'ye yaklaşması üzerine, Vali Cemil Paşa ve Müşir Ahmet Eyüp Paşa'nın emirleriyle ateşe verilmiş ve saray havaya uçurulmuştur.
Savaş sonrasında ise Vali Rauf Paşa'nın izniyle sağlam kalan yerlerden sökülen çiniler ve değerli eşyalar, yabancı ülke yöneticilerine hediye edilmiştir.
Bunların içinde İngiliz Kraliçesine 27 sandıkla hediye olarak gönderilenler büyük önem arz eder.
Günümüzde Kırkpınar güreşlerinin de yapıldığı bu saray alanına Edirneliler Sarayiçi adını vermişlerdir.
562 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Adalet Kasrı, Selçuklu Mimari tarzında ve ve taştan inşa edilmiştir. Bu kasır, Bakanlar Kurulu (Divan-ı Hümayun) ve Yargıtay olarak kullanılırdı.
İlk katında Şerbethane, ikincisinde divan katipleri, en üst katta da Divan heyetinin toplandığı mermer salon bulunmaktaydı.
Divan'ın toplandığı salon ortasında Edirnekari mermer bir havuz ve köşede kafes arkasında padişahın tahtı yer alır.
Balkan Savaşları Döneminde (18 Ekim 1912 - 26 Mart 1913) Bulgarlar tarafından işgal edilen Edirne'de Sarayiçi bir ara türk esirlerin toplandığı alan durumuna dönüştürülmüştür.
O günleri yaşayan ve anılarında aktaran Edirneli Hafız Rakım Ertür şunları yazmaktadır:
Tutsak Türk esirleri Bulgaristan'ın içlerine nakledilmek üzere Tunca Nehri üzerindeki Sarayiçi'ne toplanmışlardı. Onbinlerce kişinin çıplak ve bataklık olan bu adada, bir ay süre ile aç ve çıplak kalması, bir çoğunun ölmesine sebep olmuştur. Bu yüzden buradaki erler ilk günler ağaç kabuklarını kemirerek açlıklarını gidermeye çalışmışlardı. Kolera, Dizanteri gibi bulaşıcı hastalıklara karşı başlangıçta hiç bir önlem alınmadığından, her gün yüzlercesi kıvranarak ölmekte ve cesetleri günlerce açıkta kalmaktadır.
Burada 20 bin kişinin öldüğü bilinir.
Daha fazlası için
EDİRNE BALKAN ŞEHİTLİĞİ VE SARAY İÇİ
Bulunduğum nehrin etrafında 20000'den fazla Askerimiz abluka altına alınmış ve Şehid olmuş. Açlık sebebiyle ağaç yaprakları, bitince ağaç kabuklarını dahi yemeye çalışmışlar..
Bu zulümlerden dersler çıkarmalı ve önlem almalıyız nefes aldıkça..
Topkapı Sarayı'ndan önce burada benzer özelliklerde bir saray varmış..
Şimdi ise bir kaç kalıntı..
Edirne Adalet Kasri+ Balkan Şehitliği + Kırkpınar Güreş Alani
Edirne Gezilecek Yerler Listesi +20 Öneri | gezilesiyer.com
Edirne'de tüm gezilecek yerlerini listelemek elbette mümkün değildir. En popüler olan yerleri sizler için listeledik. İşte Edirne Gezi Rehberi.
1. Adalet Kasrı
2. Beyazıd Köprüsü
3. Edirne Kent Ormanı
4. Edirne Müzesi
5. Edirne Snagogu
6. Enez Kalesi
7. Edirne Eski Camii
8. Hacı Adil Bey Çeşmesi
9. Hıdırlık Tabyası
10. IV. Mehmet Av Köşkü
11. Karaağaç Tren Garı
12. Kırkpınar Er Meydanı
13. Lalapaşa Dolmenleri
14. Rüstempaşa Kervansarayı
15. Sarayiçi Balkan Savaşı Şehitliği
16. Selimiye Arastası
17. Selimiye Camii
18. Sweti George Bulgar Kilisesi
19. Üç Şerifeli Camii
20. Şükrüpaşa Anıtı
➤ Detaylar için Blog yazısı:
➤ Edirne kategorimiz için:
Aşağıdaki aramaları yapıyorsanız bu içerik tam size göre:
Edirne de gezilecek yerler
Edirne gezi rehberi
Edirne gezisi
Edirne'de nereleri gezebilirim
Edirne'de kışın gezilecek yerler
Edirne'de eğlence yerleri
Edirne gece hayatı
Edirne lunaparklar
Edirne müzeleri
Edirnede tarihi yerler
Edirne'de gezi rotaları
Things to do in Edirne
Edirne'de kahvaltı yapacak yerler
Edirne kahvaltı yerleri
Edirne Antik kentleri
Edirne Camiileri
Music: Carefree by Kevin MacLeod
EDİRNE; GEZİLECEK YERLER | Neyi Meşhur, Nesi Meşhur | Şehir Turu
EDİRNE; GEZİLECEK YERLER
Edirne' nin gezilecek, görülecek yerleri.
İKİNCİ BAYEZİD KÜLLİYESİ SAĞLIK MÜZESİ
ADALET KASRI
AYŞEKADIN CAMİİ
BEDESTEN
BEYAZİD KÖPRÜSÜ
BEYLERBEYİ CAMİİ
DARÜL HADİS CAMİİ
DEFTERDAR CAMİİ
DEVECİ HANI (ESKİ HAPİSHANE)
EDİRNE ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ
EDİRNE EVLERİ
EDİRNE KALESİ MAKEDONYA (SAAT) KULESİ
EDİRNE KENT MÜZESİ
EKMEKÇİZADE AHMET PAŞA (TUNCA) KÖPRÜSÜ
EKMEKÇİZADE KERVANSARAYI
ENEZ KALESİ
ERİKLİ PLAJI
ESKİ (ULU) CAMİ
FATİH KÖPRÜSÜ
GAZİ MİHAL (HAMİDİYE) KÖPRÜSÜ
GAZİ MİHAL CAMİİ
HACI ADİL BEY ÇEŞMESİ
HASAN SEZAİ TÜRBESİ
HIDIRLIK TABYASI
IV. MEHMET AV KÖŞKÜ
İLHAN KOMAN KONAĞI
KADI BEDRETTİN CAMİİ
KARAAĞAÇ TREN GARI
KONSTANTİN VE ELENA KİLİSESİ
LALAPAŞA DOLMENLERİ
LOZAN ANITI VE MÜZESİ
MERİÇ (MECİDİYE) KÖPRÜSÜ
MERİÇ VE TUNCA NEHİRLERİ
MEZİTBEY HAMAMI
MİLLİ MÜCADELE VE LOZAN MÜZESİ
MURADİYE CAMİİ (MEVLEVİHANE)
RÜSTEMPAŞA KERVANSARAYI
SARAÇHANE KÖPRÜSÜ
SARAY (KANUNİ) KÖPRÜSÜ
SARAY-I CEDİD (YENİ SARAY)
SARAYİÇİ BALKAN ŞEHİTLİĞİ
SELİMİYE ARASTASI
SELİMİYE CAMİİ
SİNAGOG
SİTTİŞAH SULTAN CAMİİ
SOKULLU HAMAMI
SÖĞÜTLÜK / KENT ORMANI
SWETİ GEORGE BULGAR KİLİSESİ
ŞÜKRÜ PAŞA ANITI VE BALKAN SAVAŞI MÜZESİ
TAHTAKALE HAMAMI
TÜRK-İSLAM ESERLERİ MÜZESİ
UZUN KÖPRÜ
ÜÇ ŞEREFELİ CAMİ
HIDIR BABA SU KEMERİ
Edirne Asker Hastanesi Şehitliği
Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin özverili çalışmaları sonucunda milli mücadele esnasında yaralanıp tedavi amaçlı bu hastaneye getirildikten sonra şehit düşmüş ve hastane yakınında bir alana defnedilmiş 5003 askerimizi tespit ettik. Çanakkale’den sonra ikinci büyük şehitlik olan Askeri Hastane de yatmakta olan 5003 şehidimizin bağlı bulundukları ülkelere, kasabalara, köylere ulaşıp, şehitlerimizin yaşamakta olan aileleri için birer davet mektubu gönderdik. Atalarının burada yattığını bilmeleri, bu şehitliği gelip görmeleri için onları Edirne’mize davet ettik. Edirne Asker Hastanesi Şehitliği 22 Mayıs 2015 tarihinde ziyaretçilere açıldı.
Fatih'in fethe çıktığı saray ören yeri oluyor!!
Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethe çıktığı Edirne Sarayı'nın kalıntılarının bulunduğu alan ören yeri haline getirilecek.
►Haberlik Uygulamasını İndirmek İçin:
►Sosyal ağlarda MÇY Yazılım
►İnstagram:
►Facebook:
►Twitter:
Edirne asker hastanesi şehitliği
Mesut kişisinden video
Edirne'de Gezilecek ve Görülecek Yerler
Videonun metni için bağlantıya tıklayınız
EDİRNE’DE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER
Edirne, tarihi eserleri ve doğal güzellikleri ile insanların sıkça ziyaret ettiği yerlerden biridir. Edirne’de gezip görebileceğiniz yerleri birlikte tanıyalım. Videomuzun bu ilk bölümünde sizlere 10 eserden bahsedeceğim.
1.SELİMİYE CAMİİ
Mimar Sinan‘ın 80 yaşında yaptığı ve “ustalık eserim“ diye nitelediği yapıt olan Selimiye Camii, Osmanlı-Türk mimarlık tarihinin olduğu kadar, dünya mimarlık tarihinin de başyapıtları arasında gösterilmektedir. Edirne'nin ve aynı zamanda Osmanlı Döneminin simgesi olan cami; 1569-1575 yılları arasında II. Selim’in emriyle yaptırılmıştır. Çok uzaklardan dört minaresi ile göze çarpan yapı, kurulduğu yerin seçimiyle Mimar Sinan’ın aynı zamanda usta bir şehircilik uzmanı olduğunu da gösterir.
Kubbe, 6 metre genişliğindeki kemerlerle birbirine bağlanan 8 büyük payeye oturur. Mimar Sinan’ın yarattığı 8 dayanaklı cami planının en başarılı örneğidir. Caminin 3.80 metre çapında, 70,89 metre yüksekliğindeki üçer şerefeli dört zarif minaresi vardır. Giriş yönündeki her şerefeye ayrı ayrı yollardan, diğer ikisine ise tek yolla çıkılmaktadır.
2.SELİMİYE CAMİİ ARASTASI
III. Murat Selimiye camiine gelir sağlamak için Mimar Davut Ağa’ya yaptırtmıştır. 256 m. uzunluğunda, 73 kemerlidir. İçinde iki yanda 124 dükkân vardır. Evliya Çelebi, buranın ‘‘Kavaflar Çarşısı” olduğunu yazar. Dua kubbesinde, burada dükkânı bulunanların her sabah, doğru iş yapacaklarını ant içtikleri ve dua ettikleri bilinir.
3.ADALET KASRI
Edirne Sarayı’nın sağlam kalan tek binasıdır. Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin düzenlendiği Sarayiçi semtindedir. Edirne Sarayı’na Kanuni Sultan Süleyman zamanında eklenmiştir. Kanuni’nin kanunlarını burada yazdırdığı söylenir.
4.ŞÜKRÜ PAŞA ANITI ve BALKAN SAVAŞI MÜZESİ
Anıt müze 26 Mart 1913 Balkan Savaşı ve şehitlerin anısına yapılmış olan bir komplekstir. Savaş sırasında yokluk içinde Edirne’yi savunan Şükrü Paşa’nın , Edirne’nin savunma yerlerinden biri olan Kıyık Tabya’ya mezarı getirilmiş ve Şükrü Paşa anısına bir anıt yapılmıştır. Anıtla birlikte burada bulunan tabyada Balkan Savaşlarını anlatan ve Edirne halkının elinde bulunan eşyalardan oluşan bir müze oluşturulmuştur.
5.EDİRNE BÜYÜK SİNAGOGU
Edirne Büyük Sinagogu, Edirne’de bulunan ve Avrupa’nın en büyük ve dünyanın üçüncü büyük sinagogu olan bir Yahudi ibadethanesidir.
6. SARAYİÇİ BALKAN SAVAŞI ŞEHİTLİĞİ
Edirne’de bulunan Sarayiçi Balkan Savaşı Şehitliği, yıl içerisinde şehre gelen birçok turistin gezi noktalarından biridir. 1912-1913 Balkan Savaşı sırasında vatan topraklarını savunan 300 bin askerin anısına ve aynı zamanda 1913 senesinde Sarayiçi’nde aç ve susuz bırakılarak ölen 20 bin askerin anısı için inşa edilmiştir.
7. KIRKPINAR ER MEYDANI
Türk ordusunun savaşa hazırlanırken yaptığı hazırlıkların başında yağlı güreş gelmektedir. Eski adı “Karakucak” olan güreş, Osmanlı imparatorluğunun Rumeli’ye geçişiyle özünü ve ruhunu kaybetmeden yağlı güreşler olarak düzenlenmeye başlamış ve günümüze kadar sürdürülegelen bir gelenek halini almıştır.
8. LALAPAŞA DOLMENLERİ
Dolmen, toprakta yan yana aralıklı olarak dizilmiş birkaç büyük yassı taşla bunların üstüne yatay olarak yerleştirilmiş yine büyük yassı taşlardan oluşan tarih öncesi yapılardır ve Mezar olarak kullanıldığı sanılmaktadır.
9. KARAAĞAÇ TREN GARI
Edirne'nin Karaağaç kasabasında bulunan ve 2. Abdülhamid devrinde yaptırılan tren istasyonu binasıdır. Edirne Tren Garı olarak inşa edilmiş olan bina günümüzde Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Binası olarak kullanılmaktadır.
İstanbul'daki Sirkeci Garı örnek alınarak yapılmış gar binalarından biridir. Şark Demiryolları Şirketi adına Mimar Kemalettin Bey tarafından neoklasik üslupta inşa edilmiştir. Üç katlı, dikdörtgen planlı ve 80 metre uzunluğunda bir yapıdır. İstanbul'u Avrupa’ya bağlayan demiryolunun en önemli istasyonlarından birisiydi.
10. ESKİ CAMİ
Edirne ilinin merkezinde yer alan cami, Edirne’de günümüze ulaşmış ilk orijinal abidevi yapı olarak da bilinir. Caminin yan kapısı üzerindeki kitâbeye göre mimarı Konyalı Hacı Alâaddin’dir. II. Murat döneminde Edirne’ye gelen Hacı Bayram Veli’nin camide vaaz verdiği söylenir.Ayrıca Kabe'den getirildiği rivayet edilen Kâbe taşı ve caminin duvarlarındaki hat yazıları ilgi çeken diğer noktalarıdır.
Edirne, tarihi eserleri ve doğal güzellikleri ile insanların sıkça ziyaret ettiği yerlerden biridir. Edirne’de gezip görebileceğiniz yerleri birlikte tanıyalım. Videomuzun ikinci bölümünde sizlere 10 eserden bahsedeceğim.
11. ENEZ KALESİ
12. UZUNKÖPRÜ
13.EDİRNE ARKEOLOJİ MÜZESİ
14. MERİÇ NEHRİ
15.SULTAN II. BAYEZİD KÜLLİYESİ VE SAĞLIK MÜZESİ
16.ÜÇ ŞEREFELİ CAMİ
17. SEMİZ ALİ PAŞA ÇARŞISI
18. RÜSTEM PAŞA KERVANSARAYI
19. LOZAN ANITI VE MÜZESİ
20. SAROZ KÖRFEZİ
Lozan Anıtı
Daha fazlası için:
Tarihi değerlendirmeler göz önüne alındığında, anıt yerinin tespitinde Trakya Üniversitesi'nin bulunduğu Karaağaç Yerleşkesi, en doğru seçimdir. Trakya Üniversitesi, İnönü Vakfı temsilcileri ve 14 kişiden oluşan proje ekibiyle 15 ay süren bu yoğun
proje çalışmaları neticesinde 29 Mart 1998 tarihinde anıtın temeli atılmış, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılmıştır.
Anıt 3 konsol üzerine oturtulan sütunlardan oluşmaktadır. İlk sütunun yüksekliği 36.45 m. olup Anadolu'yu, ikinci sütun 31.96 m olup Trakya'yı, üçüncü sütun ise 17.45 m olup Karağaç'ı temsil etmektedir.
4.20 m. boyundaki genç kız figürü estetiği, zarafeti ve hukuku temsil etmektedir.
Kızın elindeki güvercin, barış ve demokrasinin diğer elindeki belge ise lozan antlaşmasını simgesidir.
Daha fazlası için:
Edirne vakıf müzesi ziyafeti
Edirne Selimiye Câmi de yer alan vakıf müzesi
R.B.B FILMS 2015
edirne kırkpınar sarayiçi
savaş barış gürkan ve kameraman abdullah narmış
Edirne'de gezilmesi gereken, en önemli yerler...!
Edirne'de gezilmesi, görülmesi gereken, en önemli yerler...!
Ainos Antik Kenti, Ali Paşa Çarşısı, Edirne Adalet Kasrı, Edirne Müzesi, Edirne Sağlık Müzesi, Edirne Saroz İbrice Limanı, Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi, Ergene Köprüsü, Gökçetepe Tabiat Parkı, Hersekzade Ahmet Paşa Camii, Lozan Anıtı ve Müzesi, Meriç Nehri, Muradiye Camii, Peykler Medresesi, Rüstem Paşa Kervansarayı, Saatli Medrese, Sarayiçi Balkan Savaşı Şehitliği, Selimiye Camii, Üç Şerefeli Camii...
Saraybosna’nın mütevazi abideleri: Mahalle camileri
Saraybosna'nın manevi bekçileri: Mahalle camileri
Osmanlı ruhunun Balkanlar'da en yoğun hissedildiği şehirlerden biri olan Saraybosna'da, o dönemlerde inşa edilen küçük, ahşap mahalle camileri, şehrin en mütevazi köşelerinde manevi ve kültürel bir abide olarak bugün de varlığını sürdürürken hem tarihe kapı aralıyor hem de Bosna’nın bugününe ışık tutuyor.
BU HABERİN DETAYLARI ŞURADA:
:
dikgazete.com
Twitter. @dikgazete (Takip edin...)
Facebook: (Beğenin...)
her hak sahibinin hakkını teslim edene... önce HAKKI öğrenip, sonra haklıyı görene…
Edirne Mimar Sinan Vakfı Edirne Asker Hastanesi Şehitliği Bahar Temizliği
Edirne Mimar Sinan Vakfı Edirne Asker Hastanesi Şehitliği Bahar Temizliği
Kırkpınar yağlı güreşleri Sarayiçi Edirne
Edirne turu ve Edirne'de görülmesi gereken gezilecek yerler
Edirne turları ile Edirne'nin gezilmesi gereken yerleri ile görülmesi gereken tarihi eserleri ve doğal güzellikleri için videomuzu izleyin. Edirne turu için il hakkında bilgileri sayfasından inceleyebilirsiniz. Edirnenin gezilecek yerleri için öncelikli öneriler şu şekildedir. Gala gölü, Gökçetepe tabiat parkı, Hersekzade Ahmet paşa camii, Meriç nehri, Adalet kasrı, Ainos antik kenti, Ali paşa çarşısı, Edirne müzesi, Hafızağa konağı, İkinci Beyazıt külliyesi, Lozan anıtı ve müzesi, Muradiye camii, Peykler medresesi, Rüstem paşa kervansarayı, Saatli medrese, Sağlık müzesi, Sarayiçi Balkan savaşı şehitliği, Selimiye camii, Türk İslam eserleri müzesi, Üç şerefeli camii, İbrice limanı, Saros körfezi, Ergene köprüsü, Telli çeşme. Edirne'nin tarihi ve turistik yerleri için kapsamlı bilgileri sitemizden de inceleyebilirsiniz.
Balkan Savaşları Müzesi
Kategori: Müzeler
Power plant to be constructed on palace site in Turkey’s northwest
An energy power plant will be built in the northwestern province of Edirne, at a location where ruins from the Ottoman-era Edirne Palace might be underground.
The project, called the “River Tunca Recreation and Energy Project,” aims to construct a power plant and recreational area on the garden of the Edirne Palace.
The project, which will be a joint project of the Edirne Municipality, the Edirne Provincial Administration and the Edirne Chamber of Commerce and Industry, will be implemented by the Thrace Development Agency. The project will cost a total of 10 million Turkish Liras, of which 4 million will be paid by the Thrace Development Agency.
The area where the project will be built begins at the flood plain of the Tunca River, and covers the area where the annual Kırkpınar oil wrestling festival is held, as well as the Beyazıd II social complex. While a section of the area is the Edirne Palace’s archaeological site, no preservation order has been reserved for the area, despite the fact that it contains holds historical structures.
Construction of the Edirne Palace began in the 15th century during the reign of Murat II and ended during the reign of Fatih Sultan Mehmet in the same century. Although Istanbul was made into the imperial capital after its conquest in 1453, the Edirne Palace was seen as an important symbol of the Ottoman Empire.
According to the latest development plan, the riverbed will be altered to create new canals and islets, where boats will be able to sail and rowing competitions will be held. Along with a concert area, restaurants, cafes and tea gardens, a power plant capable of producing 1000 kilowatts of electricity will be constructed.
The project does not contain any clauses for the preservation or restoration of the site’s cultural heritage.
News of the project comes after Professor Mustafa Özer, the head of the Edirne Palace excavations, which have been working in the area since 2009, announced in November 2014 that cultural officials were working on a plan to bestow the Edirne Palace with “ancient site” status.
“The restoration of the palace kitchen [Matbah-i Amire] and the bath of Kum Qasr were finished this year. We have progressed on the restoration work of the Cihannüma Qasr, one of the notable parts of the palace. The building survey has been approved by the Edirne Cultural Heritage Preservation Board. The restitution and restoration projects are waiting to be approved. When the work is done, the whole palace will be restored and conserved,” Özer had said on Nov. 21, 2014.
Turkey is currently implementing an aggressive power plant construction policy that has caused controversy over costs.
Around 6,000 olive trees were cut down in one night on Nov. 7, 2014, for the construction of a power plant in the Aegean village of Soma, which was hit by Turkey’s worst-ever mining accident that killed 301 miners only six months before. The latest development in the case saw the Council of State dismiss the cabinet’s rapid expropriation decision in the village of Yırca on Dec. 26, marking a crucial ruling for the locals who lost thousands of olive trees because of the power plant project.