's-Hertogenbosch - the Dutch Den Bosch is worth a trip HD
In may 2013 we spent a saturday in Den Bosch the capital of the province of North Brabant in the Netherlands. There are many ways to see this beautiful city. Our favourite way was not by boat, how 150 000 visiters in a year. We walked trough the city and enjoyed the lively Market Square, the canal network called the Binnendieze below the old city, Saint John's Cathedral, Noordbrabants Museum, City rampart, many old buildings, pups and restaurants in the alleys and the Bastionder museum, enjoy !
Im Mai 2013 verbrachten wir einen Samstag in Den Bosch der Hauptstadt der Provinz Nord-Brabant in den Niederlanden. Es gibt viele Möglichkeiten, um diese schöne Stadt zu sehen. Unsere Lieblings-Weg war nicht mit dem Boot, was jährlich ca.150 000 Besucher wählen. Wir gingen durch die Stadt und genossen den lebhaften Marktplatz, das so genannte Kanalnetz der Binnendieze unterhalb der Altstadt, die Saint John Kathedrale, das Noordbrabants Museum, den Stadt Schutzwall, viele alte Gebäude, die Restaurant Gasse und das Bastionder Museum, übrigens auch ein super Tipp zum shoppen, auch an den Wochenenden, viel Spass !
Playlist: European Highlights
Time: May 2013
Location:s'Hertogenbosch / Netherlands
Music: JamerikanBeatz - Continuous Hypnotist (Dance)
The Citadel in Den Bosch, A Former Fort, The Netherlands 's-Hertogenbosch
De Citadel in Den Bosch is een voormalig fort gelegen aan de Citadellaan, op loopafstand van de binnenstad van de stad. Dit fort werd aangelegd tussen 1637 en 1645.
Op de plaats waar de Citadel werd aangelegd, stonden in de 14e en 15e eeuw huizen, evenals de Orthen Poort die op Bastion Orthenpoort stond. Hiervan zijn in 1983 resten gevonden bij archeologisch onderzoek. Deze poort stamt uit de periode tussen 1315 en 1350. Door de bouw van deze poort was de Brusselse Poort overbodig geworden. De Brusselse poort was in het centrum, ter hoogte wat nu de Geertruikerkhof is. De contouren van deze poort is in het plaveisel aangebracht.
De citadel was een fort met daarbij vijf punten in het bastion. De aanleg van het fort werd kort na de inname van de stad in 1629 gestart. Het fort kreeg de naam Fort Willem Maria, namen van twee van de kinderen van prins Frederik Hendrik van Oranje, die de stad had veroverd op de Spanjaarden.
Om het fort een vrij schootsveld te geven werd de wijk Ortheneind gesloopt, samen met de St.-Petrus en Pauluskerk. Het gebied waarvan de bebouwing tegen de vlakte ging, besloeg ongeveer 4 ha. Ook de noordelijke toegangsweg naar de stad ging voortaan via de Citadel lopen langs de noordelijke en de zuidelijke poort van het bouwwerk.
Het schootsveld wat hierdoor ontstond, ging De Plein heten. Deze naam is heden ten dage nog steeds terug te vinden in de Zusters van Carolus Borromeus, ofwel Zusters van De Plein. Dit gebied kon de gemeente pas weer opnieuw bebouwen, na de vestingwet in 1874.
Functies
Het fort had na de voltooiing twee functies. Het moest de stad verdedigen tegen eventuele aanvallen van de Spanjaarden, maar tegelijkertijd moest het ook de Bossche inwoners in de gaten houden. Het kreeg daarom de bijnaam papenbril. Het Staatse bewind was bang dat de inwoners van het katholieke 's-Hertogenbosch trouw bleven aan de Spaanse koning. In de periode dat de Citadel werd gebouwd, was het gezag van de Spaanse koning in het noorden van het land al aan het terugdringen, maar in het zuiden van het land had de koning nog veel gezag.
Rond 1789 werd aan het fort een kazernefunctie gegeven. Midden op het terrein werd een kazernegebouw gebouwd, welke in 1848 werd uitgebreid met vier vleugels. Dit gebouw met de daarbij behorende vleugels waren bedoeld voor de manschappen. In de militaire periode vervulde de kazerne ook de functie van tribunaal en militaire gevangenis. In de Franse Periode zijn hier ook mensen geëxecuteerd.
Sloop en huidige functie
Tussen 1823 en 1825 is de Zuid-Willemsvaart gegraven. De scheepvaart had veel last van de uitstekende punt die in de Zuid-Willemsvaart stak. Deze punt is in 1880 van de Citadel gesloopt. De vier militaire gebouwen zijn in 1984 gesloopt, toen de Citadel grondig werd gerenoveerd. De militaire functie had het immers al in de jaren 60 verloren. Het carrévormige gebouw, waar de vleugels aan werden gebouwd, is eveneens gesloopt, maar na aanleg van de kelders gereconstrueerd. Het doet nu dienst als Rijksarchief; het Brabants Historisch Informatie Centrum is hier gevestigd. De Citadel is eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst).
Bastion Oranje 's-Hertogenbosch | The Netherlands
megensveenstra.nl
BuurtlinkTV: Bastionder in Den Bosch
BuurtlinkTV is op bezoek in het Bastionder.. Een project ter behoud van de Vestingwerken van Den Bosch.
Middeleeuws kanon geplaatst in het bastionder in den bosch
Middeleeuws kanon geplaatst in het bastionder in den bosch. Verslag te zien geweest op brabant10. brabant10.nl Camera & montage: Sigi van 't Schip & Jurgen Enneman, verslag: Wouter Koene
Top 15 Things To Do In Den Bosch, Netherlands
Cheapest Hotels To Stay In Den Bosch -
Best Tours To Enjoy Netherlands -
Cheap Airline Tickets -
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Here are top 15 things to do in Den Bosch, Netherlands
All photos belong to their rightful owners. Credit next to name.
1. Jheronimus Art Center -
2. Boat tour on the Binnendieze River -
3. De Loonse en Drunense National Park -
4. St. John’s Cathedral -
5. Minderbroeders Square -
6. Nationaal Park De Biesbosch -
7. Heempark -
8. Noordbrabants Museum -
9. Bastionder -
10. Bastion of St. John -
11. Moerputten park -
12. Sportiom -
13. Zwanenbroedershuis -
14. The Moriaan Building -
15. Stadhuis Den Bosch -
For business inquiries contact us at:
citytravelyt@yahoo.com
den bosch,netherlands,netherlands (country),the netherlands,top places to visit in netherlands,top sights in the netherlands,where to go in the netherlands,top attractions in the netherlands,places to visit in the netherlands,what to see in the netherlands,den bosch tour, visit den bosch, travel den bosch, den bosch tourist, den bosch guide, den bosch attractions, things to do in den bosch, things to see in den bosch, den bosch hotels, den bosch airport, den bosch flights
Bijzondere huisjes Den Bosch van de sloop gered
De sloophamer stond al klaar, maar door protest van buurtbewoners zijn ze toch gered: de kameren van Den Bosch. De unieke historische huisjes die uit maar één kamer bestonden, worden nu gerestaureerd.
de Vestingstad het beleg van 's-Hertogenbosch
Introductie voor project leerjaar 2 Rodenboch College
Kanon in Bastionder geplaatst
In Den Bosch is een begin gemaakt met het plaatsen van het bijna 500 jaar oude kanon Stuergewalt in het nieuwe Bastionder op Bastion Oranje. Voor artikel:
Muzikale gastheer van het Bastionder: Dennis Muskens (april 2014)
In het Bastionder, tussen de 500 jaar oude stadsmuren en in gezelschap van het stoere kanon 'De boze griet', speelt gastheer Dennis Muskens af en toe gitaar.
Het ondergronds informatiecentrum 'Bastionder' bevindt zich in Bastion Oranje in 's-Hertogenbosch. Meer informatie? Kijk op vestingstad.com/bastionder
Heempark 's-Hertogenbosch
Elke dag anders
Een film over het Heempark 's-Hertogenbosch.
Dagje Den Bosch met @ArnoSaysThat, @Onbeheerst en @Onbevoegd
@MatthijsZor, @Onbeheerst En @ArnoSaysThat Gaan Vloggen!
Onderweg Komen we ook nog Fans tegen, zoals namelijk @LuieHeld !
Track: MatthijsZor - Limits
een OERWOUD in Den Bosch?? | TRAVELWITHMAR
een dagje den bosch met school! we checken hotspots & gaan naar het museum van den bosch. al nieuwsgierig?? bekijk de video & laat een reactie achter, thanks!
XXX
Eeuwenoude Pieckepoort Den Bosch opgegraven en open voor publiek
Een stukje geschiedenis dat open en bloot ligt en waar iedereen zondag een kijkje kon komen nemen onder begeleiding van een archeoloog. De eeuwenoude Pieckepoort in Den Bosch is opgegraven en het is nu of nooit meer kijken, want straks gaat er weer zand over.
Energiezuinige bolwoning voor kleine huishoudens (1982)
Een rondleiding door de energiezuinige bolwoning ontwerpen door Dries Kreijkamp.
Doorzoek onze volledige collectie op
Archiefinfo:
Dragernummer: WEEKNUMMER_82-FHD00Z02CTZ
Biomassacentrale in Den Bosch
De Afvalstoffendienst van de gemeente 's-Hertogenbosch levert energie van biomassa aan bedrijven op industrieterrein Treuerenburg.
filmpje citadel den Bosch
School project over de geschiedenis van den Bosch.
De ondergrondse | 17 oktober | P79 | Den Bosch | NL
Jas van Ros en zijn kornuiten organiseren een dikke tech avond in P79.
Line-up: CJ Kloodt, Blanda, Rob Hes Live, Jas van Ros, Klanklab.
Yess.... Daar gaan we dan. Ik kan jullie met volle trots bekend maken dat De Ondergrondse op 17 oktober gaat openen met niemand minder dan CJ Kloodt!!! Als er iemand Techno ademt dan is het wel onze Jorick... Als een van de Residents én grondleggers van de Technoclub avonden in Zaltbommel, dan is hij de juiste persoon.
Nummer twee in de line up: BLANDA!!! Producer, deejay, organisator.... Zijn liefde voor techno gaat heel ver. Zijn producties slaan in als een bom. Verder presenteert hij zich tijdens ADE op de sub:Merge label night. Met grote namen zoals Marco Bailey, Luigi Madonna, Black Asteroid, Harvey McKay, Julian Jeweil, Robert Hood, Dosem & Mr.Bizz. Vorig jaar als afsluiter op Breda dance festival, na Secret Cinema.... Dikke shit!!! Blanda zal op 17 oktober na CJ Kloodt de P79 in gang zetten.... Daarna een dikke live act.....
Na CJ Kloodt en Blanda maakt Rob Hes zijn intrede op de eerste editie van De Ondergrondse. Rob zal deze avond naar een ongekend niveau tillen. He goes live!!! Momenteel heeft Rob een dikke EP klaar staan op het Sci-Tec label van Dubfire.... Verder dikke releases op o.a. Tronic, Ideal Audio, Bedrock, Herzblut, Rawthentic, Sudbeat, Deeperfect..... Serieuze shizzle duss.......
En last but not least..... Klanklab!
Op 17 oktober as. gaat deze Bossche held de P79 op zijn kant gooien. Hij zal dus na Jas van Ros deze eerste editie van De Ondergrondse waardig afsluiten.
Meld je aan:
binnenstadservice.nl start in den bosch
item over de werking van binnenstadservice.nl in Den Bosch. Doormiddel van deze service blijven de vrachtwagens die de winkels in het centrum moeten bevoorraden weg uit het centrum en raakt den bosch dus minder verstopt. camera & montage: Jurgen Enneman, verslag: Wouter Koene. brabant10, brabant10.nl