Brielle NL Kath Wallfahrtkirche HH Martelaren van Gorcum Bedevaartskerk
Den Briel (Zuid-Holland)
Katholische Wallfahrtskirche Heilige Märtyrer von Gorkum (Gorinchem)
Gekröpfte Jochen
As''
Aufname 11. Juli 2009
Luidklok kerkklok klok
halve kruk luidas
halbe joche
Den Briel ist in den Niederländen bekannt als Geusenstadt.
Geusen ist der Name, den sich die niederländischen reformierte Kämpfer während des Achtzigjährigen Krieges (1568-1648) gaben. Der Begriff Geusen leitet sich aus dem französischen Wort 'gueux' (bettler) ab. Sie haben den Briel 'gerettet' vom katholischen spanischen König.
Alles was katholisch war, wurde verbrannt oder vernichtet. Nonnen vergewaltigt und Priestern getötet.
Im Jahre 1566 wurde Gorcum (heute oft Gorinchem genennt) protestantisch. Im Achtzigjährigen Krieg kam Gorcum 1572 an die aufständischen Holländer, wobei es zu einem Massaker kam: Neunzehn katholische Geistliche wurden, weil sie in der Realpräsenz Jesu Christi in der Eucharistie blieben bezeugen, von den Geusen abtransportiert zu den Briel und später erhängt.
Brielle Bedevaartskerk H H martelaren van Gorcum
Bedevaartskerk brielle foto's De Bedevaartskerk H.H. Martelaren van Gorcum
De Bedevaartskerk H.H. Martelaren van Gorcum
De martelaren toen en nu in Brielle
Martelaren van Gorcum. Een duidelijke uitleg van wat er zich afspeelde in Gorcum bij de reformatie
via YouTube Capture
Bedevaartskerk - Expositie kerststallen uit de hele wereld / Brielle 2015
Dit jaar organiseert de Bisschoppelijke Brielse Commissie voor de eerste keer een Kerststallen expositie in de Bedevaartkerk van de Heilige Martelaren van Gorcum aan de Rik 5 te Brielle. Behalve de Nationale Bedevaart in juli worden in de kerk meerdere activiteiten gehouden zoals de Kostersdag in april, de Kerktoetredersdag in juni en de Briellelezing door Leo Fijen. Ook veel middelbare scholieren bezoeken het Heiligdom. Dit jaar zal voor de eerste maal in december in de Bedevaartkerk een kerststallen expositie worden gehouden, en wel van dinsdag 15 t/m zondag 20 december 2015. De openingstijden zijn van 13.00 tot 16.00 uur. De tientallen kerststallen en kerstgroepen, van velerlei aard, zijn afkomstig uit een uitgebreide privécollectie, en verzameld in binnen- en buitenland. De sfeervolle grote kerk is op gepaste wijze in kerstsfeer gebracht. In één van de zijgangen tussen de kerk en de Ommegang achter de kerk zal o.a. koffie of thee, warme chocolade melk met wat lekkers verkrijgbaar zijn. Net als in de zomermaanden zullen ook tijdens de kerststallen expositie deskundige gidsen aanwezig zijn om de bezoekers alles te vertellen over de gebeurtenissen uit 1572 en het geloofsgetuigenis van 19 Martelaren van Gorcum, die in deze kerk centraal staat. De toegang tot de expositie is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van de kerk wordt zeer op prijs gesteld. U bent van harte welkom in de Bedevaartkerk in Brielle om te komen kijken naar 191 verschillende kerststallen!
Bedevaartskerk uit 1929-1931 behorende bij het complex bedevaartsoord H.H. Martelaren van Gorcum. De in een voor de jaren dertig van de twintigste eeuw karakteristieke traditionalistische baksteenarchitectuur uitgevoerde bedevaartskerk van het type pseudo-basiliek, is gebouwd naar ontwerp van de Rotterdamse architect H.P.J. de Vries. Na de bouw van de kerk werd de aan de achterzijde van de omgang staande houten kapel uit 1880 afgebroken. De inventaris van de kerk is voor een deel afkomstig uit deze houten kapel. Het betreft onder meer door de Gebr. Brom uitgevoerd siersmeedwerk, diverse altaren, beelden en de kerkbanken. Andere onderdelen, zoals de koorbank, de katheders en het grote bronzen kruis zijn in 1985 overgebracht vanuit de niet meer in gebruik zijnde kerk van de H. Martelaren te Gorinchem.
Kunstkring Voorne exposeert in de Bedevaartskerk / Brielle 2017
Kunstkring Voorne organiseert voor het tweede achtereenvolgende jaar, samen met het bestuur van de Bedevaartskerk gelegen aan de Rik 5 in Brielle, een expositie in de Bedevaartskerk. Het thema is “Wie of wat is heilig (voor jou of jouw omgeving)”. De expositie is voor publiek toegankelijk gedurende de maanden juni, juli en augustus, dagelijks van 13.00 – 17.00 uur.
Belangrijk: Tussen 11 en 16 juni is de expositie alleen op afspraak te bekijken. U kunt hiervoor contact opnemen met de Bedevaartskerk, de heer Henk Lugtenburg.
De officiële opening van de expositie vond plaats op vrijdag 9 juni 2017, 15.00 uur.
Er is werk te zien van ruim 30 kunstenaars in verschillende technieken. Zowel leden van Kunstkring Voorne als niet-leden doen mee, alsmede leerlingen van het Penta College CSG Bahûrim in Brielle en 2 vakdocenten van het college.
De locatie is werkelijk uniek en de tentoonstelling is de moeite waard om te bewonderen, daarbij kan ook de prachtige kerk en kloosteromgang worden bezichtigd. Er zijn gidsen beschikbaar om, indien gewenst, uitleg te geven.
Dit is de Nationale Bedevaart Brielle
Radio 5 over de Martelaren van Gorcum
Radio-uitzending van Katholiek Nederland Radio 5, over onze tentoonstelling Oog in oog met de Martelaren van Gorcum, met gastconservator Roy Tepe, 17 juni 2012.
De Martelaren van Gorcum zijn een internationaal fenomeen. De moord op deze negentien geestelijken in 1572 wordt wereldwijd nog altijd herdacht. Deze zomer staat hun thuisstad Gorinchem voor het eerst uitgebreid bij hen stil, in de tentoonstelling Oog in oog met de Martelaren van Gorcum in het Gorcums Museum. Over tolerantie en martelaarschap, over de historie en over de mystiek.
Gezellige drukte Jaarmarkt Bedevaartskerk Brielle
BRIELLE - Ook dit jaar was er weer een Jaarmarkt met o.a. rommelmarkt op het Martellarenveld van de Bedevaartskerk in Brielle. Zowel de kerk als de binnenplaats zijn de afgelopen jaren grondig gerenoveerd. Het was een gezellige drukte in en om deze kerk. Voor ieders wat wils, dus ook voor de kinderen. Met een luchtkussen, Rad van Fortuin en diverse andere spelen. Tevens werden er agrarische (streek)producten verkocht en was er een horecagelegenheid met een mooi terras. Een roofvogelshow in de loop van de ochtend was de hoofdattractie. In de kerk was er zang en muziek. Ook dit jaar werd de Jaarmarkt massaal bezocht door jong en oud.
BRIELLE ZH. NOBELSTRAAT 24 RK.MARTELAREN VAN GORKUM 1830
FOTO UIT ARCHIEF J.A.SCHIPPER ZAANDAM
clip de martelaren van gorcum
Nederland in 12 Moorden: De martelaren van Gorcum | Paul Cohen
Oog in oog met de martelaren van Gorcum
Opening tentoonstelling over de Martelaren van Gorcum. Officiële opening in de Grote Kerk voorafgaande aan de bezichtiging in het museum.
In de film een samengesteld koor samengesteld uit zangeressen en zangers van verschillende koren uit Gorinchem en de regio.
De Martelaren van Gorcum - Gorcums Museum
De Martelaren van Gorcum komen terug naar het Gorcums Museum. In 2012 stond het museum uitgebreid bij hen stil, in een succesvolle tentoonstelling met meer dan vijfduizend bezoekers. Op 21 december 2013 opent burgemeester Anton Barske op de zolder van het museum een nieuwe presentatie over de Martelaren, onderdeel van de vaste historische afdeling van het museum. De opstelling is gebaseerd op een gedeelte van de expositie uit 2012, aangevuld met nieuwe thema's, die regelmatig zullen worden vernieuwd.
Moord
De Tachtigjarige Oorlog was een roerige tijd voor Nederland. De Spaanse koning voerde een waar schrikbewind en het land werd verscheurd door godsdiensttwisten. Een van de ingrijpende gebeurtenissen uit die periode is de moord op negentien geestelijken, die bekend zijn geworden als de Martelaren van Gorcum. In 1572 werden zij opgepakt door de Watergeuzen, naar Den Briel (nu Brielle) gevoerd, gemarteld en vermoord. Hun lot vormde een tragisch dieptepunt van de wreedheden die beide partijen begingen.
Deze video is gebaseerd op de 10 minuten durende film 'De Martelaren van Gorcum' die in de tentoonstelling wordt getoond, gemaakt door Bonhansa/Han Savelkoel. Zie:
A59 Choppers - Martelaren van Gorkum 2011
Rit Martelaren van Gorkum
25 april 2011
Brielle 1 april 2012, Vecht geuzen vecht
Kinderen van basisschool Het Geuzenschip, zingen op 1 april in de kerk.
bedevaart Brielle
bedevaart naar Brielle 5 juli 2008
DOMKLOKKEN UTRECHT 24 DECEMBER 2009 DEEL 1/2
VOLGENS DE LUIDMEESTER BEGINT DE MICHEL met het luiden
Zo werkt de Laurentiusconferentie Bisdom Rotterdam
Mgr. Van den Hende organiseert de Laurentiusconferentie met het Bisdom Rotterdam. Tijdens een Laurentiusconferentie gaan vertegenwoordigers van de overheid, maatschappelijke instellingen en de Kerk met elkaar in gesprek over een actueel thema.
Het katholiek sociaal denken (de katholieke sociale leer) betekent in en vanuit de Kerk een inspirerende kracht in de samenleving.
De heilige diaken Laurentius (225-258) is de naamgever van het initiatief. Hij is de patroonheilige van het Bisdom Rotterdam. Hij herinnert er steeds opnieuw aan dat diaconie, geworteld in Christus, een levende opdracht moet blijven en behoort tot de zending van de Kerk.
bisdomrotterdam.nl
Opening Staten-Generaal minster-president Beel (1947)
Omdat koningin Wilhelmina ziek is (bronchitus) heeft zij minister-president L.J.M. Beel gemachtigd om, namens haar, de zitting van de Staten-Generaal te openen en de troonrede uit te spreken. Een stoet auto's komt, met motor-escorte, aanrijden over het Binnenhof. In de Ridderzaal neemt Beel, vóór het podium, plaats achter een katheder en spreekt, staande, de mensen toe. Van links naar rechts: minister van Justitie J.H. van Maarseveen, oud-minister-president W. Schermerhorn, minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen J. Gielen, minister van Financiën P. Lieftinck (laatste half zichtbaar), de president van Oost-Indonesië Tjokorde Gde Rake Soekawati (midden, met bril).
Jouw TV-favoriet op DVD bestellen?
Ga naar: