FOSSIELE HAAIENTANDEN zoeken in CADZAND (Hoe & Waar) | Het Zwin Cadzand Nieuwvliet-Bad
➤ Abonneer voor meer: ✔
Fossiele haaientanden in Nederland?! Jazeker! Op de stranden van Cadzand wemelt het van de fossiele haaientanden, maar om ze te vinden kun je wel een paar truukjes gebruiken…
Cadzand staat erom bekend dat er veel fossiele haaientanden gevonden worden en is daarom ook heel populair voor vakantiegangers om een dagje het strand op te gaan en haaientanden te zoeken. Het zijn hele toegankelijke plekken, makkelijk bereikbaar met de auto en heel geschikt voor kinderen én avontuurlijke ouders! Op deze pagina kun je alles lezen over:
1. HAAIEN: hoeveel tanden heeft een haai?
2. FOSSIELEN: hoe ontstaat een fossiel?
3. GESCHIEDENIS: Waarom haaientanden in Nederland?
4. LOCATIE: Waar kun je de fossiele haaientanden vinden?
5. UITRUSTING: Wat heb je nodig om fossiele haaientanden te vinden?
6. TIPS & TRICKS: Hoe kan ik de meeste fossiele haaientanden vinden?
7. ONTDEKKEN: Wat voor fossiele haaientanden heb je gevonden?
Cadzand is de meest bekende plek in nederland als het gaat om fossiele haaientanden. Het ligt in de provincie Zeeland, vlak op de grens met België en is het beste te bereiken via de toltunnen onder de Westerschelde. Er zijn DRIE plekken waar de meeste fossiele haaientanden gevonden worden:
1. Het Zwin
Het natuurreservaat van Het Zwin is een makkelijk toegankelijke plek om fossielen te zoeken, zeker voor kleine kinderen. Je kunt het beste vanaf de boulevard via een van de paden door de duinen richting het strand lopen. Hier kun je het beste een lange wandeltocht langs de vloedlijn maken en goed opletten voor glimmende, zwarte puntjes. Voor meer informatie over de haaientanden, neem een kijkje bij bezoekerscentrum ‘Het Zwin’.
2. De Verdronken Zwarte Polder: Nieuvliet-Bad
Verreweg de beste plek om op zoek te gaan naar haaientanden is de Verdronken Zwarte Polder. Hier kun je met name de kleinere haaientanden vinden, naast allerlei andere fossielen als vissentanden, stekels van roggen en versteende stukken hout! De meeste fossielen liggen halverwege tussen de duinen en de zee. Als je een grote ophoping ziet van schelpengruis is dat een goede plek om te zoeken.
3. Groede
Dit is een goede plek om een kuil te graven en het opgegraven zand te zeven. Op deze manier kom je op lagen sediment waar nog niemand fossielen heeft gevonden! Vlak bij de vloedlijn hoef je niet diep te scheppen om een mooie laag schelpen, fosforiet en andere haaientanden te vinden. Verder richting de duinen moet je dieper graven om dezelfde lagen te bereiken.
Zeef
Met een zeef kun je makkelijk de schelpen en haaientanden uit het zand filteren, het enige wat je dan nog hoeft te doen is goed kijken tussen de overgebleven resten of je glimmende zwarte driehoekjes ziet, dat zijn de fossiele haaientanden. Zeefjes kun je kopen in de winkeltjes langs de boulevard. Wil je zien hoe je zelf een zeef kan maken? Kijk deze video / kijk deze pagina:
Schep & Hark
Wil je echt op zoek naar haaientanden die niemand anders ooit zou kunnen vinden, naar de grote joekels die al jarenlang verstopt liggen in het zand? Dan kun je een schep of hark meenemen om gaten te graven in het zand. Op deze manier kom je op diepere lagen in het sediment waar nog grotere fossielen liggen.
Haaien zijn misschien wel de meest beruchte roofdieren op aarde, vooral gevreesd geworden door films als: ‘Jaws’ en ‘The Meg’. Haaien zwemmen nu al ruim 450-420 miljoen jaar in de oceanen rond, dat is dus al lang voordat de Dinosauriërs op aarde rondliepen! En ondanks hun angstaanjagende uiterlijk met kille ogen en bek vol vlijmscherpe tanden zijn haaien eigenlijk helemaal niet gevaarlijk. Ze hebben zelfs een hele belangrijk rol in de ecosystemen in de oceaan, namelijk het opruimen van zwakke en zieke vissen!
Dat haaien een grote bek vol tanden hebben, dat klopt (voor de meeste soorten althans – de grootste haai op aarde, de walvishaai, heeft helemaal geen tanden!). De grote witte haai heeft wel 300 tanden in meerdere rijen achter elkaar in de kaak staan. Deze tanden gebruikt hij om zijn prooi vast te pakken en in stukken te scheuren, geen pretje dus. Maar zo’n worstelpartij met bijvoorbeeld een zeehond (een van zijn favoriete hapjes) gaat er soms heel heftig aan toe, waardoor soms een tand afbreekt of uit de kaak valt. Een haai kan wel 100 tanden per dag kwijtraken! Tijd voor een kunstgebit? Nee…de haai heeft daar een truukje voor!
Over het gehele leven van een haai kan die dus wel 15.000 tot 30.000 tanden verliezen! Haaien bestaan al miljoenen jaren, dat zijn dus een heleboel tanden! Daardoor kun je ook vandaag nog haaientanden vinden!
De haaientanden die je in Cadzand kunt vinden zijn fossielen. Fossielen zijn de versteende resten van bijvoorbeeld planten, dieren en dus ook haaientanden! Fossielen zijn zo goed bewaard gebleven, doordat ze bedekt zijn met vele lagen aarde.
➤ Abonneer voor meer: ✔
#fossil #shark #megalodon #teeth #paleontology #animals #fossielen #haaien #dieren