KUŞBAKIŞI ÇANAKKALE BOĞAZI (Havadan Çekim Eceabat, Gökçeada, Çanakkale ve Kilye Koyu Kalesi)
Havadan Çanakkale Boğazı, Kilitbahir Köyü, Eceabat, Gökçeada, Çanakkale rahatlıkla görülebilmektedir.
Hava çekiminin merkezi Kilye koyu ve içinde yer alan Kilye Kalesidir. Çamburnu ve Bigalı kaleleri arasında Eceabat Gelibolu kara yolu üzerinde, Kabatepe yol ayrımından yaklaşık 300 metre kadar güneyde bulunmaktadır. Çok harap durumda olan kaleden, günümüze sadece deniz kenarında bir kule ve yamaca doğru uzanan bir kısım sur duvarı ulaşabilmiştir. Kalenin yapılış amacı içinde bulunduğu koyu ve batıya doğru uzanan vadiyi korumaktır. Harap halinde günümüze ulaşan kule dairesel planlıdır. Yamaca doğru uzanan sur duvarını büyük bir kısmı yıkılmış ve bir kısmı Eceabat Gelibolu kara yolunun altında kalmıştır. Yapının çok harap durumda olması ve malzeme hakkında çok fazla bilgi vermemesi den dolayı tarihi hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Bu kalenin konumu itibariyle de Bizans sahasında belirli aralıklarla yapılan karakol niteliği taşıyan kalelere de benzemesi dikkat çekmektedir. Bu nedenlerle kalenin Bizans yapısı olduğu ve eş zamanlı olarak Sestos Kalesi ile birlikte yapılmış olabileceği düşünülmektedir.
Hava Çekiminin İlerleyen Saniyelerinde Çanakkale Boğazı kuşbakışı izlenebilmektedir. Çanakkale Boğazı Yunanca Δαρδανέλλια, Dardanellia ya da Ελλήσποντος, Hellespontos denilmektedir, Marmara Denizi'ni Ege Denizi'ne bağlayan boğazdır. Asya ile Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan boğazda köprü yoktur. Kıtalar arasında ulaşım feribotlarla sağlanır. İstanbul Boğazı'nın yaklaşık olarak iki katı uzunluğunda olan Çanakkale Boğazı, 61 kilometre (38 mi) uzunluğunda olup en dar yeri 1.2 kilometre (0.75 mi) en geniş yeri ise 6 kilometre (3.7 mi) açıklıktadır. Ortalama derinliği 55 metre (180 ft) olup, en derin noktası 103 metre (338 ft) ile en dar yeri olan Çanakkale şehrinin kuzeyindeki Kilitbahir mevkiindedir. Boğazda İki büyük akıntı mevcuttur: Birincisi Karadeniz'den Ege Denizi'ne doğru akan yüzey akıntısı, İkincisi de Ege Denizi'nden Karadeniz'e doğru akan dip akıntısı, ki bunların her ikisi de birbirlerine zıt istikâmetlerde akmatadır. Batı yakasını Gelibolu Yarımadası, doğu kıyılarını Biga Yarımadası oluşturur.
Boğazın her iki yakasında kaleler vardır. İlk defa Türk kuvvetleri 1356'da Süleyman Paşa ile Çimenlikhisar kalesini fethetti, Çardak kalesini yaptı. Yıldırım Bayezid Bizans surlarını yıkıp iç kaleyi düzeltti. Fatih Sultan Mehmet, Rumeli'de Sestos (Kilidülbahir-deniz kilidi), Anadolu'da Aydos (Seddülbahir-deniz seti) kalelerini yaptı.
Batıdan boğaza girilirse Rumeli kıyısı boyunca Seddülbahir, Kirte, Kilitbahir, Eceabat, Boğalı, Büyük Anafarta, Kumköy, Uzundere, Küçük Anafarta, Cumalı, Bayırköy, Burgaz, Gelibolu, Yeniköy ana yerleşimleri görülecektir. Anadolu tarafında ise Kumkale, Erenköy, Kuzuköy, Çanakkale, Nara, Yapıldak, Bergos, Lapseki, Çardak yerleşimleri vardır. Boğazın Rumeli kıyısı Tekeburun'dan Çankaya burnuna, Anadolu kıyısı Kumkale burnundan Çardak'a uzanır.
Mitolojide Çanakkale Boğazında geçen iki öykü vardır.
Altın Post; Altın bir koça, erkek kardeşiyle binen Helle boğazda koçtan düşer ve boğulur. Bu yüzden Çanakkale Boğazının isimlerinden biri de Hellenpontus (Helle'nin denizi)tur.
Hero ve Leander; Bir Afrodit şenliğinde birbirini görüp vurulan Sestos ve Abydos kentli iki aşıktır, Hero ve Leander. Hero her gece boğazı Leander'in yaktığı bir mum ışığında geçer; ama bir gün Leanderin babası fırtınalı bir günde işaret mumunu yakar, boğaza atılan Hero ise boğulur. Bu öykü Ahtamara ( Akdamar Adası ) ile benzerlik taşımaktadır.
- Boğazın antik isimleri Dardanelya (Dardanos'un Geçiti) ve Hellespontus (Helle'nin Denizi ) 'dur.
- Boğazın Avrupa yakasındaki antik kentler; Sestos, Gelibolu
Asya Kıtasındaki antik kentler; Truva, Abidos, Dardanya, Lapseki
Persler, antik Yunanistanı istila etmek için bu boğazı aşmıştır ve Dünya'nın ilk boğaz köprüsünü burada gemileri halatlar ile bağlayarak kurmuştur. Köprü yıkılıncada, Pers hükümdarı denizi adamlarına kılıç ve sopalar ile dövdürerek cezalandırır.
- Büyük İskender, Granikos Savaşını boğazı geçerek aynı isimli ırmak yakınlarında gerçekleştirmiştir.
- Büyük İskenderin kumandanlarından Lysimakhos, boğazın Saroz Körfezi kıyısında kendine bir başkent kurarak, Trakyaya hükmetmiştir.
- Gelibolu Yarımadasındaki Çimpe Kalesi Osmanlıların Avrupa ilk ele geçirdikleri toprak parçasıdır.
- Çanakkale Boğazı I. Dünya Savaşı'nda tarihte ender rastlanan bir savaşa ev sahipliği yapmış; bu savaş sonucunda toplam 500,000 kişi hayatını kaybetmiştir.
Vlog - Çanakkale Bigalı Köyü-57.Alay
Bigalı Köyü
Çanakkale'nin Eceabat ilçesinin kuzeyinde, Taşlı Tepe'nin güney yamaçlarında bulunuyor Bigalı Köyü. 1915 yılında Boğalı ismiyle anılan Bigalı, son olarak Çamyayla ismini almış. Köy ve çevresini önemli kılan şey ise, Yarbay Mustafa Kemal'in komutasındaki 19. Piyade Tümeni kuruluşunda yer alan birliklerin, yaklaşık bir ay süreyle yerleştiği mevkilere ev sahipliği yapmış olması. Söz konusu birliklerin hangi mevkilere yerleştiğine dair en detaylı tarif ise tümenin Kurmay Başkanı Binbaşı İzzettin (Çalışlar) tarafından veriliyor.
Bigalı Köyü, yöresel yapı örneklerini teşkil eden tek ya da iki katlı evleriyle dikkat çekiyor günümüzde. Köy meydanı bu tür yapılarla çevrili. Köyde yer alan ve Atatürk'ün yedi gece ikamet ettiği ev ise Bigalı Atatürk Evi ismiyle müze olarak ziyaretçilere açık. Bigalı Köyü, girişten itibaren köy meydanı, meydana bakan binalar, Bigalı Atatürk Evi ve bulunduğu sokaktaki diğer evler olmak üzere 2006 yılında restore edilmiş. Günümüzde köy halkı, geçimini genellikle zirai faaliyetlerden sağlıyor.
Yolunuz bir gün Eceabat'a düştüğünde, Bigalı Köyü'nü ve Bigalı Atatürk Evi'ni mutlaka görün. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.
ÇANAKKALE 'nin TARİHİ
Eski çağlarda HELLESPONTOS ve DARDANEL olarak anılan Çanakkale M.Ö. 3000 yılından beri yerleşim alanı niteliğini korumuştur. Erken Bronz Dönemi’nden bu yana önemli bir yerleşim merkezi olan Çanakkale; Çanakkale Boğazı sayesinde Anadolu ile Avrupa ve Akdeniz ile Karadeniz arasındaki bağlantıyı sağlayan iki geçit bölgesinden biridir. Bu özelliği nedeniyle oldukça zengin bir tarihi vardır.
Yörede yaşayan topluluklara ekonomik ve askeri üstünlük sağlamış, onlar da uygarlık alanında çağdaşlarını geçmişlerdir. Ancak bu durum, yöreyi çeşitli göç ve istila hareketlerinin hedefi yapmıştır. Değişik tarihlerde yerleşmek ya da yağmalamak amacıyla bölgeye gelenler olmuş, her iki durumda belirli kültür alışverişini yoğunlaştırmıştır. Bu kültürel yoğrulma, yüzyıllar boyu kesintilerle sürmüş, bunun sonucu oldukça renkli bir kültür mozaiği ortaya çıkmıştır. Boğazın en dar yerinde Fatih Sultan Mehmet döneminde Rumeli yakasında Sestos dolaylarında Kilitbahir, Anadolu yakasında Abydos dolaylarında Sultaniye (Kale-i Sultaniye) ya da Çanak Kalesi adı ile anılan kaleler yapılmıştır. Bugünkü Çanakkale İli’nin adı Anadolu yakasındaki Çanak Kalesinden gelmektedir.
Yörenin en eski halkı Beşiktepe ve Kumtepe yerleşmelerinden bilinen Kalkolitik Dönemin yerli halkıdır. Bunları, İ.Ö. 3000′lerden 1200′lere kadar herhangi bir dış etki altında kalmadan yaşamlarını sürdüren Troya halkı izler. Bundan sonra sırasıyla Troya Savaşları ile Akalar, Ege göçleri ile çeşitli kavimler gelmiştir. En son olarak Sicilyalı Komutan Roger De Flor’un ölümüyle buyruğundaki Katalonyalılar bir süre etkinliklerini sürdürseler de, daha sonra Türkler’le yaptıkları bir anlaşma gereği, Çanakkale ve yöresini Türk Beylerine bırakmışlardır.
M.Ö. 3000 yılında kurulan L Troia, M.Ö. 2500 yıllarında bir depremle yıkılmıştır. Bundan önce de yörede eski yerleşmelerin bulunduğu bilinmektedir. Dardanos kentinin I. Troia’dan önce kurulduğu düşünülmektedir. Kuruluş önceliği 100-150 yıl kadardır. M.Ö. 1200′lerde kuzeyden gelen “deniz kavimleri”nin göçü ile bölgede ve Anadolu’da yazılı tarih açısından karanlık dönem başlamıştır. Bölge, M.Ö. 7. yüzyılda Batı Anadolu’da büyük bir güç haline gelen Lydia Krallığı’nın egemenliğine girmiş, M.Ö. 5. yüzyılda Perslerin gelmesiyle, Pers etkisi artmaya başlamış, M.Ö. 386 yılında Persler ve Spartalûar arasında yapılan “Kral Barışı” ile bölgede kesin olarak Pers egemenliği sağlanmıştır. M.Ö. 334′te Makedonya Kralı Büyük İskender’in Pers ordusunu Biga Çayı (Granikos) yakınlarında bozguna uğratmasıyla Anadolu’da Pers hakimiyeti gerilemeye başlamıştır. İskender’in Ölümünden sonra İskender’in komutanları bölgede iktidar mücadelesine girişmişlerdir. Bergama Krallığı’nın hakimiyeti ve Galat istilaları döneminden sonra, Roma’nın bölgedeki hakimiyet kurma çabaları sırasında Diktatör Sulla, Gelibolu’ya kadar gelmiştir. Bölge, Roma ve Bizans dönemlerinde limanlarıyla da önem kazanmıştır. Osmanlıların Akdeniz’de egemenlik kurma istekleri, onları Balkan Yarımadası’ndaki fetihlere, Gelibolu ve yöresinden başlamaya yöneltmiştir. Gelibolu’da bir tersanenin kurulmasıyla birlikte Çanakkale’deki Osmanlı egemenliği daha da artmıştır. Boğazın önemi Çanakkale Savaşları’nda (1. Dünya Savaşı’nda) bir kez daha gündeme gelmiş ve düşman donanması 18 Mart 1915 tarihinde bozguna uğratılmıştır.
BİGALI ÖMER SEVİNÇ VURMAYIN
Firefox Os Uygulama:
Koskomik,kopkomik,resim,video,kaza,funny,accidents,comic
burhan,altıntop,gaffur,cem yılmaz,show,beyaz,yılmaz erdoğan,şahan
her türlü iğrençlik,kötü,pis,pislik ne varsa burda
komik,funny,comic,fun,telefon şakaları,avrupa yakası,eğlence,komedi,gaffur
,teyo emmi,gül,gülmek,güldüren,eğlenceli,galatasaray,fenerbahçe,be şiktaş,istanbul
,ankara,savaş,asker,türk,araba,avrupa,gol,maç,sexy,hot
,webcam,türkiye,seçim,eksik,etek,zayıflama,kiloverme,jimnast ik,turkey,ırak,avrupa,pop,songs,forex,student loan,mesothelioma,cancer drugs, burhan şaban Şener Koca Kafalar Beyaz Studyo BEYAZ şahan cem yılmaz,yılmaz erdoğan
komik ve ilginç resimler,fotoğraflar
Call Me When You're Sober,Evanescence,Tool
pislik,kötü,iğrenç,gıcık,berbat,muhteşem,şahane
kemal sunal,sakar şakir,ilyas salman,beyazıt öztürk,beyaz,cem yılmaz,yılmaz erdoğan,okan bayülgen,makine,kirli,Atatürk,komik videolar,şahan gökbakar,burhan altıntop,beyaz show,Galatasaray, Fenerbahçe,Beşiktaş,trabzonspor,ilginç videolar, korkunç videolar,yarış videoları, topstar,ajdar,ata demirer,cem yılmaz,şahan gökbakar,necati şaş
komik,funny,comic,fun,telefon şakaları, küfür,küfürlü,avrupa yakası,eğlence,komedi,gaffur
,teyo emmi,gül,gülmek,güldüren,eğlenceli,galat asaray,fenerbahçe,beşiktaş,istanbul
,ankara,savaş,asker,türk,araba,avrupa,go l,maç,sexy,hot
,webcam,türkiye,seçim,eksik,etek,zayıfla ma,kiloverme,jimnastik,turkey,ırak,avrup a,pop,songs,forex,student loan,mesothelioma,cancer drugs, burhan şaban Şener Koca Kafalar Beyaz Studyo BEYAZ şahan cem yılmaz,yılmaz erdoğan
komik ve ilginç resimler,fotoğraflar
Call Me When You're Sober,Evanescence,Tool
pislik,kötü,iğrenç,gıcık,berbat,muhteşem ,şahane
kemal sunal,sakar şakir,ilyas salman,beyazıt öztürk,beyaz,cem yılmaz,yılmaz erdoğan,okan bayülgen,makine,kirli,Atatürk,komik videolar,şahan gökbakar,burhan altıntop,beyaz show,Galatasaray, Fenerbahçe,Beşiktaş,trabzonspor,ilginç videolar, korkunç videolar,yarış videoları, topstar,ajdar,ata demirer,cem yılmaz,şahan gökbakar,necati şaş