Biserica Răducanu - Buna Vestire @ Staţiunea turistică Târgu-Ocna
Mânăstirea Răducanu, numită ulterior şi Biserica Buna Vestire sau Răducanu, a fost construită de marele logofăt Ion Buhuş şi un târgoveş bogat, Pavăl, la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea, în oraşul Târgu-Ocna.
Ion Buhus, mare logofăt, fiul lui Nicolae Buhuş, mare logofăt şi el, este primul ctitor al acestei biserici. Ilinca Racoviţă afirma, într-un document din data de 9 august 1777, că biserica a fost făcuta de bunicul ei, Ion Buhuş mare logofăt, şi refăcută de tatăl ei, Radu Racoviţă.
Este singura biserica din ţară cu text francez în pisanie, dovadă că marele logofăt Radu Racoviţă era un boier cult pentru vremea sa şi bun cunoscător al treburilor politice. Acest text francez se potriveşte uimitor şi cu destinul omului politic Costache Negri, care şi-a găsit odihna de veci la câţiva paşi de intrarea în biserica.
Prezentatoarea acestui monument istoric este Madalina Andone.
În curând...!
Mai multe detalii pe:
Pentru mai multe detalii vizitaţi site-urile:
Grupuri adiacente:
Resfinţirea Bisericii Buna Vestire (Răducanu) din Staţiunea turistică Târgu-Ocna
Pe 16 septembrie 2012, a avut loc resfinţirea unui loc special...Biserica Buna Vestire (Răducanu) din staţiunea turistică Târgu-Ocna. După mai bine de un deceniu de eforturi susţinute, considerată punct de referinţă pe harta pelerinajului la poalele munţilor Măgura, biserica monument „Buna Vestire a fost resfinţită de IPS Arhiepiscop Ioan al Covasnei şi Harghitei şi PS Episcop-vicar Ioachim Bacauanul, alături de un sobor de preoţi.
Pentru mai multe detalii vizitaţi site-urile:
Parohia Buna Vestire - ȘCOALA DE VARĂ ediția a III - a 2019
• Salut si bine te-am regasit la un nou video pe canalul meu.
• Daca iti place ceea ce fac, aboneaza-te
• Daca ti-a placut , nu uita sa dai un like.
Corul Bisericii Buna Vestire (Raducanu), Tg. Ocna (3)
La horă-n sat, Bătușica, Колокольный Звон, Щедрик, Sârba-n căruță
PREOT STEFAN CURCUTA-PAROHIA PRECISTA-TG OCNA
Procesiune Tg. Ocna - 5 martie 2017
Bucuria Icoanei s-a întrupat la Târgu-Ocna
Tradițională de-acum la Târgu-Ocna, procesiunea din Duminica Ortodoxiei își pune pecetea peste fermecătoarea urbe a sării, conferindu-i întâietate între manifestările duhovnicești ale Postului Sfintei Învieri. Cu binecuvântarea Arhiepiscopului nostru Ioachim și sub îndrumarea părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, procesiunea din Duminica Ortodoxiei a anului mântuirii 2017 a irumpt din altarul Precistei târgocnene și s-a odihnit în cel al Bunei Vestiri, fosta mănăstire Răducanu spânzurată între cer și pământ pe buza de stâncă a Trotușului. O coloană impresionantă de credincioși prin frumusețea icoanelor purtate cu bucurie de mâinile Bisericii a străbătut stațiunea cu oprire la Biserica Sfinților Voievozi și încheind pelerinajul îngenunchind și sărutând Moaște de Sfinți care așteaptă buna vestire a Învierii de obște la Răducanu.
După intonarea Acatistului Bunei Vestiri, părintele protopop Ioan a transmis pelerinilor binecuvântarea Arhipăstorului nostru Ioachim, urmată de cuvinte izvorâte din emoția evenimentului: „La mulți ani de ziua Ortodoxiei. Toți suntem creștini și astăzi e ziua noastră, a celor ce iubim Biserica noastră Ortodoxă. Se simte un miros de primăvară, mai ales în sufletul frățiilor voastre, aici, la Târgu-Ocna, pentru că ne-am adunat să cinstim ceea ce iubim noi mai mult, o icoană dragă înaintea căreia ne spălăm sufletul în ceas de rugăciune… Fiecare dintre noi spunem Bună dimineața prin rugăciune și spunem Bună seara întru bucuria adormirii și a trezirii în Hristos, așa cum Biserica ne învață să rostim rugăciuni deosebite pentru fiecare moment al vieții.”
N-a fost trecută cu vederea prezența mărturisitoare a Ortodoxiei din partea elevilor implicați în activitățile Anului comemorativ al iconarilor și pictorilor bisericești: „În mijlocul nostru se află profesori de Religie, preoți și copii care se pregătesc pentru concursul patriarhal ce se derulează și în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, proiect intitulat: Icoana și Biserica din sufletul meu ce se desfășoară în Protoieria noastră sub îndrumarea părintelui Petru Roncea care este coordonatorul activităților catehetice la nivel de Protoierie. Sunt aici copii, unii îmbrăcați în frumosul nostru port popular și ținând în mâini icoane deosebit de frumoase pictate de către ei.”
Mai măreț ca în anii trecuți, cu gânduri frumoase pentru cel viitor, pelerinajul Bucuria Icoanei s-a făcut faptă la Târgu-Ocna, a căpătat trup și contur tot mai limpede, semn al primirii ostenelii ca o mireasmă bineplăcută înaintea lui Dumnezeu.
(a consemnat preot Petru Roncea)
Mânăstirea Măgura Ocnei @ Staţiunea turistică Târgu-Ocna
Schitul a avut în lunga sa existenţă trei biserici construite succesiv. Prima, cu hramul Înălţarea Domnului, a existat până pe la 1757, când cu sprijinul domnului Constantin Racoviţă se construieşte un nou lăcaş cu hramul Sf.Gheorghe. Ruinându-se, o nouă biserică, cu hramul Buna Vestire, va fi ridicată, în anul 1803, de către arhimandritul Iacov. În timpul Primului Război Mondial, Schitul a fost bombardat, însă nu a putut fi distrus. A fost reparat în 1923.
După al Doilea Război Mondial, a devenit schit de maici, asezământul se redresează până în 1964 când autorităţile comuniste hotărăsc demolarea sa. Loc de odihnă şi recreere, dar şi de reculegere pentru vizitatorul care se încumetă să urce până aici, acest aşezământ monahal va fi desfiinţat în timpul regimului comunist când, în februarie 1964. din motive care până astăzi nu au fost pe deplin clarificate, Biserica Buna Vestire a fost demolată.
După 1990 s-a ridicat o biserică nouă, cu hramul Înălţarea Domnului. Ansamblul monahal mai cuprinde un paraclis, o frumoasă bisericuţă de lemn în cimitirul mănăstirii, chilii, stăreţia şi alte anexe. Biserica este o construcţie masivă din cărămidă şi piatră în formă de cruce. Naosul are absidele largi şi este luminat, ca şi altarul spaţios, de ferestre cu vitraliu. Pe naos se găseşte o turlă, poligonală în exterior, luminată de patru ferestre. Sub cornişa cupolei apar ocniţe pictate. Pridvorul închis şi pronaosul sunt luminate de ferestre la sud şi nord. Intrarea în pridvor, ca şi cea în pronaos se face prin uşi mari din lemn de stejar, sculptate pe ambele feţe. Pardoseala este din marmură. Pictura este executată în tehnică frescă. Faţadele exterioare au în partea superioară, sub cornişe, ocniţe pictate.
Mai multe pe:
Pentru mai multe detalii vizitaţi site-urile:
Grupuri adiacente:
Corul Bisericii Buna Vestire (Raducanu), Tg. Ocna (4)
Biserica Răducanu din Staţiunea Târgu-Ocna - incinta interioară- la 4 fps
Trecerea timpului peste Staţiunea turistică de interes naţional Târgu-Ocna. Biserica Răducanu din Staţiunea Târgu-Ocna - incinta interioară- la 4 fps. Aceste peisaje sunt momentan unice în România şi realizate în acest mod.
Pentru mai multe detalii vizitaţi site-urile:
Biserica Răducanu din Staţiunea Târgu-Ocna - incinta interioară- la 8 fps
Trecerea timpului peste Staţiunea turistică de interes naţional Târgu-Ocna. Biserica Răducanu din Staţiunea Târgu-Ocna - incinta interioară- la 8 fps. Aceste peisaje sunt momentan unice în România şi realizate în acest mod.
Pentru mai multe detalii vizitaţi site-urile:
TIRGU OCNA oras de poveste STATIUNE BALNEOCLIMATERICA
TIRGU OCNA oras de poveste STATIUNE BALNEOCLIMATERICA.
Continuarea o găsiţi pe televiziunea Exclusiv TV, iar corespondenţele pentru agenţiile de presă naţionale pe Exclusiv TV România !
Telefon contact 0722.410.597 sau 0745.503.350
exclusivtv ro
exclusivromania.ro/online
Cu stimă,
echipa Exclusiv
Vizionare plăcută !
PAROHIA RADUCANU-PREOT VASILE PANTARU
Colinde - Corala Bisericii (Bunavestire) Raducanu
Tg.Ocna - Romania (Biserica Adormirea Maicii Domnului)Sec.XVII
Am creat acest videoclip cu Editorul video YouTube (
Nicolae Iorga la Târgu-Ocna în 1914 @ Staţiunea turistică Târgu-Ocna
În 1914, Nicolae Iorga vizita Târgu Ocna . Am introdus în acest clip video, pe care îl dedic tuturor celor 10.000 de suflete ce apreciază pagina de facebook a staţiunii, cuvintele spuse de acest mare om.
Vă invit astfel, într-o călătorie prin timp.
Vizionare plăcută !
Şi nu uitaţi să distribuiţi. Cea mai bună promovare turistică este făcută de voi. Cu stimă !
La Târgu Ocna e plină vară, 1914. Nicolae Iorga ajunge cu trenul în gara mare de la Târgul Ocnei, care fierbe de lume în aşteptarea şi primirea zilnică a oaspeţilor pentru băile din Slănic. Observă hamalii ce trec încovoiaţi supt bagaje, tineri eleganţi ce stau de vorbă în atitudini ca la fotograf, evrei care poftesc la oteluri. Pe afară aşteaptă o sumă de birji curate, pe capra cărora ţărani cu pălăriuţe rotunde mână cai iuţi de rasă moldovenească.
Ce vremuri !
Marele savant rămâne impresionat de orăşel. Ocna, scria el, începe printr-un bulevard foarte cuviincios, bine pavat cu piatră din aceste părţi. Aceasta se datorează gospodăririi comunale bune, care se vede şi mai departe: este o piaţă cu un întreit felinar, este o grădină publică; cele trei biserici, din veacul al XVIII-lea, mari, puternice, elegante, sunt foarte bine ţinute (nu ca azi)...
Străzile pietruite aspru au case de o îngrijire şi o curăţenie desăvârşite. Hanurile le ţin armenii; acela în care ne aşezăm, e o clădire cu trei rânduri: cel de jos are pereţii foarte groşi de cărămidă, şi bolţi grele; celelalte sunt mai mult lemnărie, şi rânduri lungi de scări drepte şi rare se ţese deasupra unei curţi pline de verdeaţă, unde până târziu noaptea ţipă, oaspeţi noi ce sosesc şi câinii latră îndărătnic.
Descoperă o papetărie, o legătorie de cărţi, o fotografie, târgul a căpătat de curând o Şcoală practică de meserii. Nu se poate să treci prin oraş fără să vizitezi Ocna şi Castelul, locul unde osândiţii pentru grele păcate lucrează la scoaterea lespezilor de sare.
Desigur, cercetează cu luare aminte bisericile Ocnei, Sfântul Nicolae, Biserica Domnească, biserica Răducanu cu mormintele lui Costache Negri, mănăstirea de la Măgura Ocnei.
Pe un mal zăreşti Casa bătrână moldovenească, cu fereştri rotunde şi acoperişul de şindrilă a lui Costache Negri - pustie şi cărările ce duc la dânsa au trecut în stăpânirea buruienilor sălbatice. - NICOLAE IORGA
Mulţumesc pentru fotografiile realizate lui Ciprian Gfoto . Cu stimă !
Mai multe pe:
Pentru mai multe detalii vizitaţi site-urile:
Grupuri adiacente:
Manastirea Buna Vestire Tisa-Silvestri - prezentare
Mănăstirea „Buna Vestire” Tisa Silvestri se află într-o zonă de dealuri şi văi în Tisa Silvestri, un mic sat sărăcăcios şi anonim până nu de mult, ce stă cuibărit în braţele dealurilor, acoperite cândva cu vii şi livezi, la o distanţă de 25 km de Bacău, în direcţia Vaslui.
Prima atestare documentară a unui schit aici este din 9 August 1760.
Manastirea Magura Ocnei - prezentare
Mănăstirea Măgura Ocnei este o mănăstire ortodoxă din România situată pe Măgura Ocnei din orașul Târgu Ocna, județul Bacău.
Mănăstirea a fost fondată de către Salomia monahia încă din 1653, aceasta dăruind partea sa de moștenire pentru construirea schitului. Schitul a mai fost atestat documentar în anii 1757, 1821, 1861 și 1846. În timpul primului război mondial, deși luptele s-au dat jur-împrejurul său, nu a fost, totuși, deloc avariat. Biserica mănăstirii a fost demolată de către autoritățile comuniste în 1960, iar piatra rezultată a fost folosită pentru împrejmuirea iazului mănăstirii. Bucătăria și trapeza au fost transformate în restaurant, atelierul de țesătorie a devenit sală de dans, cimitirul a devenit teren de fotbal, iar chiliile au fost transformate în spații de cazare. Mănăstirea a fost restabilită începând cu anul 1990.
Tg Ocna Ultima Seara - Imnul D nei Mary