Biserica Precista Bacau
Biserica Precista se afla in localitatea Bacau, pe strada 9 Mai, la numarul 48. Biserica Precista este una dintre cele mai renumite biserici ale orasului Bacau. Avand hramul Adormirea Maicii Domnului, biserica este parte componenta a Complexului arhitectonic al Curtilor Domnesti din Bacau.
Biserica Precista din Bacau - scurt istoric
Biserica Maicii Domnului - Precista din Bacau a fost construita in vremea Sfantului Stefan cel Mare, de fiul sau, Alexandru, fiind sfintita la 1 ianuarie 1491. Construita din piatra si caramida, in stilul specific epocii Sfantului Stefan cel Mare, biserica este foarte bine proportionala, svelta, de plan treflat cu turla, avand o lungime de 25.68 metri, latimea pronaosului de 8.12 metri si largimea, in dreptul absidelor, de 11.24 metri.
In veacurile XVIII-XIX, biserica a fost completata cu icoane valoroase daruite de enoriasi. In secolul al XlX-lea, la anul 1854, se vor produce transformari in arhitectura monumentului, care vor denatura forma originala a bisericii, in acest scop, arhimandritul Nilos de la Manastirea Esfigmenu din Athos, a adaugat un pridvor, a construit o turla deasupra pronaosului, a pictat interiorul bisericii in tempera si a pardosit-o cu dale de piatra.
In zona exterioara a bisericii, in partea de est, cu sprijinul Directiei Monumentelor Istorice au fost restaurate, in aer liber, ruinele Casei Voievodale si a Turnului de aparare a Curtii domnesti. Efectuarea lucrarilor de restaurare si conservare la complexul medieval Precista si comemorarea a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sfantului Stefan cel Mare si Sfant, in vremea caruia s-au construit aceste edificii domnesti, a oferit ocazia resfintirii Bisericii Precista , in ziua de 27 iulie 2004.
Date preluate de pe :
Biserica Precista, Bacău
Biserica din sec.XV
Noaptea de Înviere, Biserica Precista, Bacău 2018
Biserica Precista din Bacau
Biserica Maicii Domnului - Precista din Bacau a fost construita in vremea Sfantului Stefan cel Mare, de fiul sau, Alexandru, fiind sfintita la 1 ianuarie 1491. Construita din piatra si caramida, in stilul specific epocii Sfantului Stefan cel Mare, biserica este foarte bine proportionala, svelta, de plan treflat cu turla, avand o lungime de 25.68 metri, latimea pronaosului de 8.12 metri si largimea, in dreptul absidelor, de 11.24 metri.
Ctitorul bisericii, Alexandru Voievod, a avut grija de monument si a daruit cu proprietati si bunuri materiale lacasul sfant. Intre acestea mentionam un frumos Tetraevanghel, daruit la 23 aprilie 1491, a unui Panaghiar si a altor obiecte sfinte.
Construita din piatra si caramida, in stilul specific epocii Sfantului Stefan cel Mare, biserica este foarte bine proportionala, svelta, de plan treflat cu turla, avand o lungime de 25.68 metri, latimea pronaosului de 8.12 metri si largimea, in dreptul absidelor, de 11.24 metri.
Pronaosul bisericii este supralargit, de forma patrata, cu intrarea spre vest si doua ferestre spre sud si nord. Naosul are absidele laterale semi-circulare in interior si cu cate cinci laturi in exterior. Absida altarului, semi-circulara in interior si cu noua laturi in exterior, este flancata de nisele proscomidiei si diaconiconului. Pronaosul este boltit in calota sferica pe pandantivi si arcuri.
Bolti moldovenesti cu arcade piezise se ridica deasupra naosului. Turla, cilindrica in interior, prezinta in exterior opt fete. Ea este asezata pe o prima baza, de sectiune patrata, din zidarie de piatra si o a doua stelata cu 12 varfuri, de caramida. Doi contraforti intaresc zidul in dreptul diaconiconului si proscomidei.
Soclul bisericii este din piatra bruta, cu un profil de piatra de talie. Parament de piatra bruta. Doua randuri de ocnite cu arcurile si picioarele de caramida, inconjura cladirea. La abside firide lungi, cu arcurile si picioarele la fel de caramida, coboara pana la soclu. Caranomentul contrafortilor e de piatra de talie, cu profile.
La fel, este demn de relevat ca, tot din porunca domnitorului Alexandru, la anul 1494, s-a asezat in interiorul bisericii o piatra de mormant, atribuita unui fiu al voievodului, descoperita in anul 1911, de arhitectul Virgil Draghiceanu, decorata in stil gotic si aflata in prezent la Muzeul de Istorie din Bacau.
Biserica Precista a rezistat timpului, prin unele transformari si reparatii intreprinse in secolul al XVII-lea, in vremea domnitorului Vasile Lupu. Din aceasta perioada provine o piatra de mormant de la 1636, apartinand domnitei Carstina, sotia panului Mihai Fotena Postelnic, unul din ctitorii bisericii.
Vasile Lupu va darui Biserica Precista si satele Letea si Poporul Manastirii Sfintii Trei Ierarhi, din Iasi. Mai tarziu, Precista va fi inchinata sfintelor manastiri de la Muntele Athos. In secolul al XVII-lea prin osteneala credinciosilor si slujitorilor bisericii s-au realizat lucrari de intretinere a bisericii, s-a facut catapeteasma, usile imparatesti si cele diaconesti, s-au pictat icoanele in stilul renasterii.
Noaptea de Înviere, Biserica Precista, Bacău 2017
Ioachim Bacauanul la Biserica Precista din Bacau (Vrednic Este)
Ioachim Bacauanul la Biserica Precista din Bacau
Ioachim Bacauanul a savarjit Slujba in apropierea Hramului Bisericii Precista din Bacau
Biserica Precista - Unica in Romania
O biserica pe care nu trebuie sa o ratati cand ajungeti in Galati.
Biserica Precista Mare Roman, la sarbatoarea hramului
Biserica Precista Mare din municipiul Roman-Neamt este unul dintre sfintele lacase ortodoxe incarcate de istorie din vechea vatra musatina situata la confluenta raurilor Moldova si Siret...
Acum ne puteti urmari (si) online !
DARURI DIN SUFLET!
Un om care dăruiește din toată inima primește în schimb o bucurie de nedescris. Asta au simțit polițiștii, care au fost prezenți la întâlnirea cu micuții aflați la Așezământul social – filantropic „Sfântul Dimitrie”- Narcisa din municipiul Bacău.
Resfințirea Bisericii „Maica Precista” din Pitești
Biserica Parohiei Ciobănuș-Straja a fost sfințită – Bacău
Biserica Precista anul 1647 Vasile Lupu Galati
Nu uita de like si subscribe!
Sexy Mix Gel Nail Polish Set
Sally Hansen Salon Pro Gel Starter Kit
The Best Romantic Destinations
Lowest Prices on Notebooks
Carti la preturi cu reducere
Camere video sport (cu reducere)
Cel mai ieftin RCA (transport gratuit)
Laptopuri cu Reduceri
Places
Follow us on Twitter:
@AdmiratorK
Follow us on Facebook:
facebook.com/VreauOferteSiReduceriDePret
“Precista”şi ansamblul Curţii Domneşti Bacău
***Această biserică este un izvor de spiritualitate şi de tradiţie ortodoxă, ce dă mărturie unei străvechi evlavii, pe care au avut-o înaintaşii noştri, ctitorii şi binefăcătorii ei. Ea este o mărturie incontestabilă a prezenţei şi continuităţii româneşti pe aceste meleaguri, binecuvântate de Dumnezeu...***
EPIFANIA 2019 - Biserica Sf. Voievod Ștefan cel Mare Bacău
AJUN DE SANTA MARIA LA BISERICA PRECISTA MARE DIN ROMAN
Precista Mare
„O întruchipare măiastră de istorie şi sârg este Biserica Precista Mare cu prăznuirea sacră în ziua Adormirii Maicii Domnului, care şi ea, sau poate numai ea, în înfaţişarea de astăzi, ar fi putut inspira legende şi dărui spiritualităţii noastre un Manole moldav.
Pe locul bisericii târgoveţilor romaşcani la 1569, Ruxanda Doamna cu fiul său Bogdan al V-lea înalţă ctitoria sa, închinată „Precistei, aşa cum este consemnat în textul pisaniei din biserică.Ctitoria Doamnei Ruxanda Lăpuşneanu ca şi viaţa ei a fost greu încercată în timp. Episcopul Ioanichie Hasan, la 1747, o găseşte „pustiită şi ruinată. Până în anul 1753 acest vrednic ierarh termină de construit biserica, turnul clopotniţă, casele egumeneşti, chiliile pentru călugări şi cele pentru adăpostit, îngrijit şi hrănit „Calicii şi mişeii (străinii şi sărmanii). Alături de episcopul Ioanichie, ctitor al acestui aşezărnânt, trebuie considerat şi Domnitorul Constantin Cehan Racoviţă, care face donaţii şi danii importante acestei mănăstiri, aşa cum consemnează vătaful domnitorului, Enache Kogălniceanu.
După 43 de ani de la sfinţirea şi ctitoria episcopului Ioanichie se cerea reconstruită, fapt împlinit în 1787, când egumenul acestei mănăstiri Gherasim Putneanu „rezideşte din temelie o nouă biserică.
După zece ani /1797/ această biserică este consolidată şi reparată de egumenul Vartolomeu, ucenicul lui Gherasim Putneanul.
În anul 1826, această biserică este rezidită de către egumenul Gherasim Bucovineanul, dar numai după zece ani, urmaşul său, egumenul Macarie Baltag o rezideşte de la nivelul ferestrelor, şi tot el în 1838 este nevoit s-o consolideze cu armătura de fier.
Textul pisaniei aşezat la intrarea în biscrică de Macarie Baltag, constituie o pagină de cronică a suferinţelor prin care ctitoria Doamnei Ruxanda avea să treacă până în anul 1838.
Între anii 1985-1989, biserica Precista şi turnul clopotniţă au fost restaurate şi împodobite aşa cum se văd şi astăzi.
Desele ruinări urmate de rezidiri, au afectat stilul arhitectonic al ctitoriei Doamnei Ruxanda, făcând ca actuala clădire să poarte pecetea stilistică a epocii moderne.
Pictura murală în tehnică frescă a fost realizată între anii 1985-1989, în stil „neobizantin de către pictorul Dumitru Bănică. „Catapeteasma se însumează şi ea în revărsarea aceasta de altitudine artistică. Verticalism şi armonie, curaj şi strălucire, măiestrie şi sacralitatc, toate, apoi, învăluite în diafanajul auroră boreală al albastrului -- non frescă emanat de picturi.
Catapeteasma construită şi pictată la jumătatea decadei a treia a secolului al XIX-lea este realizată în anul 1826 de ucenici ai pictorului Eustatie Altini care în 1805 pictase catapeteasma catedralei episcopale. Influenţa stilului realist occidental în iconografia tradiţională a acestei catapetesme se datoreşte şi faptului că Altini a fost format ca pictor la Academia de Arte Frumoase de la Viena.
„Alături de ea adâncind nota de eternitate a simetriei, se întruchipează cele 4 amvoane, la care lemnul pădurilor se mulează baroc şi se înveşmântează oriental.
La Precista Mare se găsesc o Evanghelie şi alte două cărţi donate de ctitorul Constantin Cehan Racoviţă, la 1756 trei manuscrise din secolul XIX, 119 cărţi vechi de cult din secolele XVIII-XX, precum şi 12 cărţi cu conţinut laic din domeniul literaturii, geografiei, agriculturii şi dreptului din secolelc XVIII şi XIX.
„Biserica Precista Mare este o zidire de altitudine pentru altitudinea unor trăiri alese care, în unitatea lor armonică, s-au retras undeva în afara timpului, a acelui timp ce pare acum a nu mai putea vreodată muşca din dăltuirea de cristal a acestui lăcaş.
(Bibliografie: Gheorghe A.M. Ciobanu, Locul şi spiritul, Ed. Crigarux, Piatra Neamţ, 1998; Cronica Episcopiei Romanului şi Huşilor, 1991)
Preot paroh: Antoce Dan
Preot slujitor: Buzdugan Gabriel
Complexul cultural Sfântul Nicolae – Matrice Spirituală a Bacăului
Complexul cultural Sfântul Nicolae – Matrice Spirituală a Bacăului [prezentare bisericile sf Nicolae - Precista Bacau [30min14s ]
Turnare șapă la Biserica Sf Ștefan cel Mare Bacău
Amiaza de toamna la Curtea domneasca de la Bacau