La pas in Sibiu. Una din cele mai frumoase biserici vizitate, Sf Treime/Sibiu, Holy Trinity Church
La pas mai ia si pauze de plimbare si se odihneste. De data aceasta a facut-o intr-o biserica superba din Sibiu, Biserica Romano - Catolica Sfanta Treime, unde am si filmat putin atmosfera din interior. Speram sa va placa si sa va oferim 10 minute de liniste si pace
La pas in Brasov:
La pas in Sighisoara:
La pas in Sibiu:
La pas in Bucuresti:
Președintele Iohannis, la slujba de la Biserica Romano-Catolică din Sibiu
La slujba de la Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime din Piaţa Mare din Sibiu a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis, care, la intrarea în biserică, a transmis Sărbători Luminate şi La mulţi ani, după cum ne-a relatat corespondenta noastră Carmen Vulcan.
Biserica romano-catolică Sfântul Arhanghel Mihail din Cluj, Universul Credinţei, TVR
Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail este unul dintre cele mai cunoscute şi vizitate monumente arhitectonice din Cluj-Napoca. Alături de Biserica Neagră din Braşov şi de Catedrala Evanghelică din Sibiu, lăcaşul de cult din Cluj aflat sub ocrotirea Sf Arhanghel Mihail este considerat a fi unul dintre cele mai impozante edificii construite în stil gotic din România, cu 70 de metri lungime şi cu o înălţime maximă de 80 de metri. În ciuda impozanţei sale, monumentul nu a avut niciodată statutul de catedrală, ci de biserică. Edificiul a fost înălţat pe un teren care servise drept cimitir şi unde existase o capelă închinată Sf. Iacob. Din păcate, au rămas puţine date referitoare la începuturile sale. Din documente rezultă că lucrările de ridicare a lăcaşului de cult ar fi început pe la anul 1316 după ce regele Ungariei Carol Robert D Anjou a acordat Clujului, autonomia ecclesiastică. Potrivit indulgenţei eliberate în ianuarie 1349 de către curtea papală de la Avignon, cei care ajutau financiar la construirea bisericii obţineau iertarea păcatelor. Din motive necunoscute, lucrările au fost sistate în anul 1390 odată cu finalizarea altarului, ele fiind reluate abia în 1410. 87 de ani a mai durat până când Biserica pe care o vedeţi în imagini a fost ctitorită în întregime. Iniţial construcţia fusese prevăzută cu două turnuri însă numai cel de nord vest a fost înălţat. În 1697, acesta a fost distrus de un incendiu, ulterior fiind reconstruit în stil baroc. Actualul turn cu ceas, cel mai înalt la ora actuală din România, a fost ridicat în stil neo-gotic în anul 1860 pe locul vechiului turn care între timp a fost demolat.
În perioada reformei protestante Biserica Sf Mihail a deservit pe rând mai multor confesiuni: astfel, între 1545-1558, lăcaşul a aparţinut Bisericii luterane, între 1558 a devenit biserică reformat calvinistă, iar din 1566, unitariană, ramânând astfel pentru o perioadă de 150 de ani, până când a fost atribuită comunităţii romano catolice.
De-a lungul vremii, edificiul a fost martor la diverse momente importante: Regele Matei Corvin a fost botezat in biserica la a carei reconstructie va participa mai tarziu, iar regina Izabella a oferit aici coroana regelui Ferdinand I. Principii Transilvaniei Bathory Zsigmond, Rakoczi Zsigmond, Bathory Gabor si Bethlen Gabor au fost confirmati in functii tot in lacas. Preotul Catedralei Marton Aron a fost inscaunat ca Episcop al Transilvaniei in 1939, iar in 1944 a rostit in aceasta biserica vestita predica prin care a condamnat persecutia evreilor.
Începând cu secolul al XVIII-lea, în jurul bisericii se contruiesc o serie de clădiri, prăvălii, care au fost demolate însă în 1890 odată cu sistematizarea Pieței Centrale.
Dacă privim biserica sub aspect arhitectonic observăm că ea are un atar alungit boltit în cruce pe ogive și flancat de altare laterale. În centrul altarului este sculptată Fecioara Maria, alături de Sf. Ștefan și Sf. Ladislau. Bolta, vitraliile și sculpturile se remarcă printr-o măreție surprinzătoare pentru acea vreme, întâlnite mai ales în catedralele vestice. Deasupra porții de intrare se află un blazon reprezentând pe Sfântul Mihail, sub el aflându-se stema Sfântului Imperiu Roman, cea a Regatului Ungar și a Regatului Boemiei.
Majoritatea frescelor din secolul XIV-XV nu au mai rezistat trecerii timpului și a intervenției oamenilor. O mare parte dintre ele au fost deteriorate pe parcursul diverselor reforme religioase, pentru a corespunde noilor idei. Biserica a fost decorată cu numeroase statuete și reliefuri, din care au mai rămas însă extrem de puține, marea lor majoritate fiind distruse.
Diferitele restaurări ale bisericii au arătat mai multe picturi murale executate în prima parte a secolului al XV-lea. O ultimă restaurare a catedralei a avut loc între anii 1957-1960, moment la care au fost readuse la viață o parte din picturile secolelor XIV-XV. Se speră ca în viitor biserica să poată fi restaurată în întregime înlăturându-se astfel pericolul degradării lăcaşului de cult închinat Sfântului Arhanghel Mihail , unul dintre cele mai vechi şi mai valoroase monumente religioase şi de arhitectură din ţara noastră
Hermannstandt-Biserica catolica Sfanta Treime din Sibiu,seara la ora 18
Liturghie in limba maghiara la biserica catolica din Sibiu
Organist-Ropcean Calin Daniel
Orasul din inima Romaniei....Sibiu
Facebook-
Nihil sine Deo-
Alte melodii-
Allein Gott in der Hoh sei Ehr-
Das buch der bucher-
Grosser Gott,wir loben Dich -
Orga Gebrude Rieger-
Se cauta un om,melodie cantata la Campulung Mold.-
I know Whom I have Believed-
Iezuiții au obținut după 1689 mai multe prăvălii din Piața Mare. Când au solicitat de la primăria orașului un teren pentru construcția unei biserici în centrul Sibiului, au fost refuzați. În anul 1721 generalul imperial Damian Hugo von Virmond s-a implicat în rezolvarea disputei și a obținut pentru iezuiți mai multe imobile învecinate, pentru construcția bisericii și a seminarului iezuit. Piatra fundamentală a fost pusă în anul 1726, iar lucrările de construcție au durat până în anul 1733. Biserica a fost consacrată în data de 13 septembrie 1733.[2]
Clădirii i-a fost adăugat în 1738 un turn-clopotniță baroc, decroșat față de navă. Condiția pusă de autoritățile civile pentru construcția turnului a fost garantarea unui culoar public de trecere între Piața Mare și Piața Mică, pe locul pasajului medieval numit Schlosserloch („Gaura Lăcătușului”).
La sfârşitul secolului XVII, odată cu trupele austriece sosite în Sibiu au venit şi reprezentanţii de seamă ai catolicismului, călugării iezuiţi. În Piaţa Mare a oraşului s-au stabilit funcţionarii şi demnitarii austrieci, care au format o mică comunitate catolică. Prezenţa lor în oraş şi manifestarea liberă a credinţei au impus construcţia unei biserici catolice aici. Aceasta a fost sfinţită în anul 1733, iar în 1739 a fost inaugurată şi mănăstirea iezuită, astazi casă parohială.
Biserica se remarcă prin stilul baroc vienez timpuriu, cu exterior simplu şi interiorul bogat în elemente decorative.
După aderarea la reforma religioasă, oraşul Sibiu a rămas aproape 150 de ani fără biserică catolică. Ca urmare a Diplomei Leopoldine din 1691, în Sibiu au intrat trupe austriece, împreună cu care au venit şi preoţi militari catolici. Pentru soldaţi s-a permis celebrarea slujbei catolice în aşa-numita Hală a Croitorilor din Piaţa Mare, chiar pe locul unde se află astăzi biserica catolică.
După tratative îndelungate cu sfatul protestant al oraşului, s-a putut începe construirea unei biserici parohiale catolice. În data de 4 iulie 1726 s-a pus piatra de temelie, pentru ca în 13 septembrie 1733, biserica să fie sfinţită de către episcopul ardealului, baronul Georg von Zorger.
Biserica, construită de iezuiţi, se remarcă prin stilul baroc vienez timpuriu, cu exterior simplu şi interiorul bogat în elemente decorative. Elementele decorative (clopoţei, triglife, volute, scoici) sunt specifice şi altor monumente în stil baroc din Sibiu, pentru care biserica iezuită a servit drept model.
Structura interioară este cea de biserică sală de formă dreptunghiulară, având o tribună pe latura sudică. Scaunele de mărturisire datează din vremea iezuiţilor. Pictura navei aparţine pictorului german Ludwig Kandler şi a fost realizată în anul 1904. Deosebit de valoroasă este fresca interioară care decorează altarul principal, reprezentare a Fecioarei cu Pruncul. Vitraliile ferestrelor au fost executate în anul 1901 la Budapesta. Orga actuală a bisericii, instalată în anul 1860, a fost construită de constructorul de orgi Karl Hesse din Viena.
Un alt element valoros din interior este monumentul funerar al generalului conte Otto Ferdinand Traum de Abensberg (1677-1747), comandant militar al Transilvaniei în perioada 1744-1747. Monumentul se află în dreapta altarului, fiind executat de către sculptorul clujean Anton Schuchbanu.
Turnul bisericii prezintă un gang boltit, prin care se face trecerea din Piaţa Mare în Piaţa Mică a Sibiului. Turnul a fost terminat în 1738 şi are patru nivele înalte şi o cupolă. Ceasul din turn, cu cadrane spre cele două pieţe, datează din 1838. În capătul opus turnului, coama acoperişului este prevazută cu un turnuleţ lanternă.
Mediaș: Biserica Romano-Catolică
Medias: Biserica Romano-Catolica.
BISERICA ROMANO CATOLICĂ, SFĂNTA TREIME, SIBIU
Biserica Sfantul Francisc
Sf. Francisc, biserica de pe Lacul Morii
De pe dealul de lângă Lacul Morii, o biserică nouă, cu arhitectură modernă, îndrăzneață, străjuiește cartierul Crângași. Parohia cu hramul Sfântului Francisc de Assisi este locul în care enoriașii nu doar la biserică: vin acasă.
Citiți mai mult pe papalabucuresti.ro
Carmen Iohannis sfidează din nou. Cum a fost surprinsă soția președintelui
Preşedintele Klaus Iohannis și soția sa au participat, duminică, la slujba de la Biserica Romano-Catolică “Sfânta Treime” din Sibiu.
La sosire, preşedintele nu a făcut nicio declaraţie.
Biserica Fortificata din Valea Viilor (Wurmloch) ✔
➤Romănă
Biserica fortificata din Valea Viilor este o biserica fortificata luterana aflata in judetul Sibiu, Transilvania, Romania. A fost ridicata de comunitatea saseasca din Transilvania, pe vremea cand regiunea apartinea Regatului Ungar. Initial romano catolica, devine luterana in urma Reformei.
Există dovezi care sugereaza că în sat a existat o biserică romanică anterioară ca și faptul ca în trecut, sub podeaua sacristiei, au potut fi văzute resturi ale acesteia .
In anul 1999 Valea Viilor, împreună cu alte cinci locuri, a fost adăugat la satele cu biserici fortificate din Transilvania din patrimoniul mondial UNESCO.
Vă rog să comentați dacă vă place și mai ales dacă nu vă place ceva :)
➤English
The Valea Viilor fortified church is a Lutheran fortified church in Valea Viilor (Wurmloch), Sibiu County, in the Transylvania region of Romania. It was built by the ethnic German Transylvanian Saxon community at a time when the area belonged to the Kingdom of Hungary. Initially Roman Catholic, it became Lutheran following the Reformation.
There is evidence to suggest that an earlier Romanesque church existed in the village, as remnants could formerly be seen beneath the floor of the sacristy.
In 1999, Valea Viilor, together with five other places, was added to the already-listed Biertan to form the villages with fortified churches in Transylvania UNESCO World Heritage Site.
➤I encourage you to comment if you like and, especially if you do not like something :)
➤Thank you for RATE, SHARE and SUBSCRIBE for more!
Wishing you all the best!
➤ SUBSCRIBE to my channel HERE:
➤Music: EGA-Time Spaces Version Jamendo.com
Release under Creative Commons - Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)
#BisericiFortificateDinTransilvania, #BisericiFortificate
Comunitatea italiană din Bucureşti, Universul Credinţei, TVR, Televiziunea Română
Biserica Italiana din Bucuresti.
Interviu cu Preotul Graziano.
Videojurnalist Matei Gheorghe
COLOSALA BISERICA CU HRAMUL INALTAREA DOMNULUI SI SFANTUL NICOLAE DIN SIBIU
PICTORUL ROMANESCU, expo Piatra Neamt //VITALII si interior BISERICA CATOLICA SIBIU
Cultura,educatie,
Ghelința - Biserica Romano Catolică( sec.XIII)
Biserica Romano Catolica Ghelinta, jud.Covasna ,Monument Unesco
Sibiul vechi-obiective turistice
Sibiu , unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei ,este asezat in inima tarii,la rascruce de drumuri si inchide sudul Transilvaniei asemenea unei fortarete,pe care timpul nu a putut niciodata sa o distruga. Orasul inca mai pastreaza imaginea de acum trei secole a celei mai bogate si mai influente dintre cele sapte cetati transilvane .Sibiul era in acelasi timp si uncentru al artelor si culturii . O vizita in acest oras echivaleaza cu o fascinanta calatorie in timp .Sibiul are un farmec aparte ,deoarece este un oras muzeu , ce evoca prin zidurile sale vremurile unei frumoase istorii . Pentru orice calator prin Sibiu cele mai interesante locuri turistice ,cu monumente istorice si de arhitectura , se leaga de pietele vechiului burg , in numar de trei :Piata Huet , Piata Mica si Piata Mare .Primul nucleu al asezarii ,in jurul caruia s-a dezvoltat Sibiul este Piata Huet . Zidurile cetatii si turnurile de aparare , Turnul Sfatului , Biserica Evanghelica , Muzeul Brukenthal Podul Minciunilor , Pasajul Scarilor , Biserica Ursulinelor ,Muzeul Farmaciei , Casa Hecht ,Filarmonica de Stat - Casa Thalia ,Biserica Romano -Catolica , Casa Hecht , Casa Altemberger - Muzeul de Istorie ,Casa Calfelor , Hala Macelarilor , si Muzeul Astra , sunt doar cateva din obiectivele turistice pe care nu trebuie sa le ratati , daca ajungeti in acest minunat oras , fosta Capitala Culturala Europeana in anul 2007 .
Haz de necaz - Sibiu Ep.1
Daca ti-a placut aboneaza-te pentru a nu rata urmatorul episod.
Concert magnific cu o sală plină la Biserica Romano-Catolică Preasfânta Treime din Govandari
Profesorul de pian Cristian Roșoagă - un promotor al culturii din orașul nostru și din județ, i-a adunat în jurul său pe tinerii săi colegi de generație, cu care a încântat ascultătorii veniți în număr mare pentru a se bucura de acest regal de muzică simfonică cu care, din păcate, reșițenii nu se întâlnesc prea des. În fața reșițenilor au prestat tinerii Patrick Paulescu, Dan Pelics la orgă și fratele său - baritonul Fabian Pelics, soprana Cristine Surdu acompaniată de profesorul Cristian Roșoagă la orgă, Kristian Kelemen și Denis Moldovan, ambii la orgă și Cristea Mihaly, la pian. Acesta a oferit auditorilor Studiul transcendental nr.7 Eroica - interpretare cu care a cucerit spectatorii prezenți în număr foarte mare. Citeste tu mai departe pe infocs.ro
Kultur.Sibiu: Biserica fortificata din Calnic
Kultur.Sibiu - proiect editorial HotNews.ro - Deutsche Welle. Cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania.
Cu sprijinul Selgros, Therme, Amabasada Romaniei la Berlin.
Biserici fortificate din Sibiu
Am vizitat bisericile evanghelice fortificate din Axente Sever, Ighis, Richis, Mosna si Biertani. Pagina de facebook: Link catre website:
Una dintre cele mai mari biserici catolice din Transilvania
Una dintre cele mai mari biserici catolice din Transilvania se află la Dumbrăveni
Pensiunile din Dumbrăveni nu sunt fortificate, însă toate amintesc de vremurile de legendă din Evul Mediu
Biserica parohiei Bradu a fost sfințită