Biserica Sfantul Nicolae
Datând ca așezământ din 1292, Biserica Sf. Nicolae domină, prin dimensiunile sale impresionante, Șcheii Brașovului. Biserica a fost ridicată în piatră începând din anul 1495 de către localnici cu ajutorul domnitorului Țării Românești, Neagoe Basarab.
Satul românesc de aici, concentrat în jurul lăcașului de cult, pare să fi fost un centru ortodox puternic din moment ce, în anul 1399, papa Bonifaciu al IX-lea cerea într-o bulă convertirea schismaticilor din Corona. Biserica ortodoxă și școala românească, construită în apropierea ei, au fost un important centru spiritual și cultural pentru românii din toată Țara Bârsei, acțiunea lor extinzându-se asupra românilor din întreg spațiul românesc, mai ales după venirea diaconului Coresi care a început să tipărească aici cărți bisericești în limba română. Numeroși domni și familiile acestora au acordat danii bisericii din Șchei.
Chiar și împărăteasa Rusiei, Ecaterina a II-a, a trimis bisericii daruri scumpe constând în bani, obiecte sfinte preotești și arhierești, obiecte de cult din metal prețios. Biserica a fost ridicată inițial în stil gotic, apoi a suferit diverse transformări în stil baroc. În secolul al XVIII-lea planul bisericii a fost augmentat prin adăugarea unor paraclise și a unui pridvor. Voivezii celor două țări românești au înzestrat biserica cu o colecție însemnată de icoane vechi.
Sursa info:
Music credit: Kevin MacLeod
Mirage, The Pyre
Licensed under Creative Commons Attribution 3.0
Romania,Braşov-Biserica Sfântul Nicolae
Am creat acest videoclip utilizând Editorul video YouTube (
Romania,Braşov-Biserica Sfântul Nicolae
Am creat acest videoclip utilizând Editorul video YouTube (
BISERICA SFANTUL NICOLAE BRASOV. FILMARI DE WWW.STUDIOCMC.RO
Romania,Braşov cimitirul Bisericii Sfântul Nicolae
Romania Crestina.Biserica Sfantul Nicolae dintr-o zi.(21 12 2015)
Biserica Sfantul Nicolae
Biserica Sfantul Nicolae - Onesti str. Aleea Parcului - Ctitorita de Alecu Aslaan
Biserica Sfantul Nicolae 01 februarie 2014
Detalii: travelinfinit.ro
Tabere Initiatice la Centre Energetice, Excursii
Conferinte, Cursuri, Terapii si terapeuti, Concerte, Emisiuni TV
Primul-ministru Victor Ponta s-a aflat la biserica Sf. Nicolae din Şcheii Braşovului
Primul-ministru Victor Ponta s-a aflat la biserica Sf. Nicolae din Şcheii Braşovului
Sărbătoare la Biserica „Sfântul Nicolae” din cartierul Coiciu
3. Tele-City Brașov: Piața Unirii, Biserica „Sf. Nicolae”, Prima Școală Românească
Echipa „AFNC”: Boricanu Ioana Roxana, Stroie Mira-Maria și Constantinopol Mădălina
Hramul Bisericii Sfînta Parascheva Groveri Braşov .
Pr Florin Garlonta 2-Cantare -A mai trecut un an
Hramul Bisericii Sfînta Parascheva Groveri Braşov .
Pr Florin Garlonta Senior-Cantare -A mai trecut un an...
Grupul Iubim Brasovul partener si promotor al evenimentului
Vechea biserică a românilor din Cetate -Biserica Sfînta Parascheva,tot odatā sārbātorim in anul acesta 131 de ani de la sfinţirea Bisericii.
La eveniment pe lânga vor participa înalti clerici si partenerii nostri Cvintetul Anatoly!
• Aici au venit să se închine toţi românii din Cetate pînă la inaugurarea Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Piaţa Sfatului.
• Acum, la Biserica Sfînta Parascheva din Groaveri, braşovenii vin să se roage Cuvioasei şi să cinstească memoria unor mari personalităţi ale istoriei îngropate la umbra zidurilor sfinte .
Anul acesta se împlinesc 131 de ani de la sfinţirea Bisericii Cuvioasa Parascheva din Şchei. Frumoasa bisericuţă ortodoxă din inima Cetăţii a fost de-a lungul timpului loc de închinăciune şi de minuni. Credincioşii spun că nu degeaba locaşul poartă hramul celei numite „mult folositoare”, cine se roagă fierbinte la Sfînta Parascheva, cu evlavie şi credinţă, primeşte ajutor negreşit. Vestea că slujbele şi acatistele la această biserică au mare putere atrage ca un magnet mii de braşoveni, şi nu numai. Biserica Sfînta Parascheva este şi loc de cinstire a memoriei unor mari personalităţi ale culturii noastre. Cărturari, profesori, compozitori, eroi ai neamului îşi dorm somnul etern în mormintele care înconjoară biserica. Monitorul Expres vă invită să cunoaşteţi mai bine povestea acestei biserici din coasta Tîmpei, altar unic de credinţă şi istorie, însă prea puţin pus în lumină de cronicile prezentului.
Capela din Groaveri
Biserica Sfînta Parascheva a fost ridicată dintr-o capelă de cimitir. O parte a credincioşilor braşoveni au vrut să aibă cimitirul lor, separat de cel al Bisericii Sf. Treime-Grecească din Tîrgul Cailor. În 1872, au cumpărat de la viitorul protopop Ioan Petric un teren de 695 stînjeni în Ciocrac, loc numit mai tîrziu Groaveri, de la germanul „graben“, care înseamnă groapă sau tranşee. În această zonă, în scop de apărare, fuseseră săpate şanţuri care se umpleau cu apă. Pe la 1883 şanţurile au început să fie astupate, pămîntul a fost nivelat şi apele canalizate. Terenul achiziţionat pentru suma de 3.150 de florini cuprindea şi o casă de piatră construită în anul 1866 şi o casă din lemn, căreia i se spunea „Casa Călugărului“. Capela mortuară a fost ridicată, cu aprobarea magistratului, între 1874-1876, prin eforturile preotului paroh Bartolomeiu Baiulescu şi cu sprijinul protopopului Ioan Popazu. Fondurile necesare, adică 4.450 de florini, proveneau din bani strînşi prin subscripţie publică. Tot atunci a fost amenajat şi cimitirul, în final ajungîndu-se la 9.200 de florini. În anul 1888, o delegaţie a cerut Mitropolitului Miron Românul din Sibiu binecuvîntarea pentru utilizarea capelei de cimitir drept lăcaş bisericesc. Mitropolitul a trimis vorbă: „Faceţi cu binecuvîntarea mea Sfinţirea apei şi punerea Antimisului, apoi folosiţi Capela pentru oficiile sacre“. Aşa a luat naştere noua biserică din Groaveri a şcheienilor, în care s-au adus tîmpla, policandrul mic şi cîteva icoane de la capela din Tîrgul Grîului (Piaţa Sfatului). Biserica a fost binecuvîntată de Miron Românul la 25 februarie 1888. Aici au venit să se închine toţi românii din Cetate pînă la inaugurarea Bisericii Adormirea Maicii Domnului.
Ca biserica ortodoxă română din Viena
Între anii 1919 şi 1946, locaşul a funcţionat ca biserică a Garnizoanei Militare-Braşov, avînd ca preot slujitor pe Eugen Saftu. A îndeplinit rol de capelă pînă în 1954 cînd, prin ordinul 5942 semnat de I.P.S. Nicolae Bălan, Mitropolitul Ardealului, a devenit Biserica Parohială cu hramul Sf. Cuvioasa Parascheva, slujită de preotul paroh Laurenţiu Victor. După doi ani, pictorul Iosif Vasu a realizat pictura în frescă, pictorul Vasile Niţulescu a făcut noua tîmplă, iar Nicolae Dobrescu, icoanele de la cafas. Între anii 1969-1973 biserica şi picturile interioare şi exterioare au fost renovate. Biserica a fost resfinţită în 14 octombrie 1973 de către mitropolitul Nicolae Mladin, însoţit de episcopul vicar Emilian Răşinăreanul şi un sobor de preoţi. Construită după modelul bisericii ortodoxe române din Viena, Nicolae Iorga compara acest locaş cu biserica Domniţa Bălaşa din Bucureşti. Biserica este construită din piatră şi cărămidă, în formă de cruce, cu sinusuri semicirculare în exterior, cu elemente orientale şi mozaice, avînd o lungime de 18 m, lăţime de 6 m şi înălţime de 12 m. Tavanul este boltit, avînd cupola centrală cu 16 ferestre. În zidurile laterale sînt amplasate 3 ferestre mari cu vitralii. Acoperişul, făcut din tablă, are 10 turnuleţe şi o clopotniţă cu două clopote. Icoanele de pe iconostas datează din anul 1838.
#hramulSfîntaCuvioasăParaschevaBrasovSchei
#GraveriBiserica
#Iubim_Braşovul
#cvintetulanatoly
De ziua Romaniei in Biserica Sf. Nicolae din Castellon
Romania,Braşov cimitirul Bisericii Sfântul Nicolae3
Resfințirea picturii Bisericii „Sfântul Nicolae” din Cincu
Pașii Pelerinului. Biserica „Sfântul Nicolae” - Tabacu (24 10 2017)
Biserica în Decembrie - Arhidiacon Ioan Ică Jr.
Conferinţă adresată preoţilor, susţinută la Biserica Sf. Nicolae din Şcheii Braşovului pe 17 Decembrie 2015.
Filmare: Pr. Costin Butnar
Walk in Brasov - visiting Transylvania # 14. Churches in Old Town Brasov pt 2 - Biserici in Brasov.
Churches in the old Brasov are:
The Annunciation Church (Biserica Bunavestire).
Church of Saints Peter and Paul (Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel).
Assumption Church (Biserica Adormirea Maicii Domnului).
Holy Trinity Church (Biserica Sfanta Treime).
Black Church (Biserica Neagra).
Church of Saint Paraskeva (Biserica Sfanta Parascheva).
St. Nicholas Church (Biserica Sfantul Nicolae).
These churches serving Christians in the Old City.
Biserica din Șcheii Brașovului și-a cinstit ocrotitorul
Hramul Bisericii Sf. Nicolae Castellon 2015
Hramul Bisericii Sf. Nicolae din Castellon De La Plana - 6 Decembrie 2015