Hramul bisericii din Fântânele(Cacova Sibiului), Romania
În data de 6 decembrie(când creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici îl sărbătoresc pe Sf.Ierarh Nicolae) se celebrează şi hramul bisericii ortodoxe parohiale din satul Fântânele(Cacova) din judeţul Sibiu.
Localitatea Fântânele(Cacova, după numele istoric) este cuibărită la poalele Munților Cindrel(subdiviziune a Carpaților Meridionali),într-o mică depresiune în formă de pâlnie, între comuna Orlat și satul Sibiel, la 24 de km spre vest de municipiul Sibiu, la altitudinea medie de 570 de metri, într-o mică depresiune în formă de pâlnie.
Pe calea ferață se poate ajunge pe M200 mergând cu trenul personal până la hc Sibiel. După ce coborâm la Sibiel, mai mergem pe jos încă 2 km.
Cu autovehiculul se poate ajunge în sat pe DN1 după care ne abatem la stânga, fie prin comuna Cristian, apoi pe DJ 106E prin Orlat, după care lăsăm în stânga mănăstirea Orlat, fie pe breteaua rutieră care leagă la Săcel DN1 cu DJ 106E.
Pe autostrada A1 se ajunge la Cacova Sibiului călătorind până la nodul rutier Săliște. După ce coborâm de pe autostradă intrăm pe DJ106E în dreptul orașului Săliște și apoi călătorim de DJ106E până la podul construit peste pârâul Valea Cacovei unde se află două bretele rutiere de acces în satul Cacova Sibiului.
Vatra așezării se află chiar pe contactul dintre munte și depresiune.
Pentru alte informații despre acest sat şi despre biserica parohială puteți accesa:
Împrejurimile localițății Fântânele(Cacova) au fost folosite drept platou de filmare pentru realizarea filmelor: Împușcături sub clar de lună(1974), Ion:Blestemul pământului-Blestemul iubirii(1978) ambele sub bagheta regizorală a maestrului Mircea Mureșan, respectiv coproducția polono-română Trenul de Aur(1986):
În sfârșit, dar nu în ultimul rând, mai merită să menționăm că, urmare a raidurilor de bombardament efectuate de aviația anglo-americană în zona Capitalei, înainte de 23 august 1944, conducerea uzinei Malaxa a luat decizia de a muta în spatele frontului o parte din atelierele producătoare de armament, mai precis în împrejurimile Haltei CFR Sibiel ,punct de oprire a trenurilor personale, la 24 km vest de Sibiu, în Mărginimea Sibiului, lângă pădurea Bărcul Roșu. În momentul arestării lui Ion Antonescu din 23 august 1944, construcția halelor de producție fusese aproape terminată, producția urmând să înceapă.Vezi: .
© 2012 Cornel Sibianul - youtube.com/user/emdiesel63.
Mitropolitul Ardealului a liturghisit la Schitul Păltiniș
Mitropolitul Ardealului a slujit la Schitul Păltiniș
Drumul Crucii la/Good Friday at Fântânele(Cacova Sibiului), Romania[2017]
RO: Procesiunea din Vinerea Mare, ediţia 14 aprilie 2017, la Parohia creştin ortodoxă Sf. Ierarh Nicolae din localitatea Fântânele(fostă Cacova Sibiului până în 1964) din judeţul Sibiu.
EN: Good Friday Anno Domini 2017 at the Greek Orthodox Parish Fântânele(untill 1964 Cacova Sibiului) from Sibiu county, Romania.
©2017 Cornel Sibianul - youtube.com/user/emdiesel63.
Liturghie arhierească în Mărginimea Sibiului
La Schitul Păltiniș se construiește o biserică nouă
Sfântul Oprea cinstit în localitatea natală
artmirc_Cufarul cu Diamante...-Bella_RO.-Locuri Monahale_TRANSILVANIA_2012
artmirc_Cufarul cu Diamante...-Bella_ROMANIA-Locuri Monahale_TRANSILVANIA__2012_May_31;
Locuri Monahale~Biserici de diferite RITURI la Sighisoara si alte locatii ....Sibiu_La sfârşitul secolului XVII, odată cu trupele austriece sosite în Sibiu au venit şi reprezentanţii de seamă ai catolicismului, călugării iezuiţi. În Piaţa Mare a oraşului s-au stabilit funcţionarii şi demnitarii austrieci, care au format o mică comunitate catolică. Prezenţa lor în oraş şi manifestarea liberă a credinţei au impus construcţia unei biserici catolice aici. Aceasta a fost sfinţită în anul 1733, iar în 1739 a fost inaugurată şi mănăstirea iezuită, astazi casă parohială.
Sighisoara_Biserica se remarcă prin stilul baroc vienez timpuriu, cu exterior simplu şi interiorul bogat în elemente decorative.
Biserica Mănăstirii se află în vecinătatea Turnului cu ceas și a aparținut Mănăstirii dominicane construită în secolul XIII și demolată la sfârșitul secolului XIX. În locul ei a fost construit Consiliului Municipal. Din fosta mănăstire se mai conservă doar un coridor pe latura nordică. Forma actuală a bisericii datează din anul 1677. Lăcașul, construit în stil gotic are trei nave de înăltimi egale. Dimensiunile bisericii ating 44,5 m lungime și 12,6 m lățime.Interiorul.
Blaj , Alba_Parohia Greco-Catolică _
Hram: Sfânta Treime_ Piaţa 1848 nr. 2, Blaj.
Manastirea Orlat ,Sibiu se afla in apropiere de Sibiu, la 5 km. de Sacel. Face parte din categoria manastirilor infiintate dupa 1989, piatra de temelie fiind sfintita in 1993. A fost ridicata pe proprietatea monahului Macarie Agachi, fiind initial schit de calugari. Lucrarile de constructie s-au incheiat in 2000. Manastirea Orlat a fost sfintita in 2001.
Mănăstirea Prislop este o mănăstire din România situată în apropierea satului Silvașu de Sus din județul Hunedoara. De aproape șapte secole, ea reprezintă unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania,biserica sa, ce datează din secolul al XVI-lea, fiind declarată monument istoric.
A fost adânc implicată în frământările religioase ale secolului al XVIII-lea, dintre greco-catolici și ortodocși. În secolul al XIX-lea era aproape pustie și administrată de preoți de mir. Curând după ce a fost trecută la ortodocși (1948), a fost desființată și alocată pentru destinații laice. S-a refăcut ca lăcaș mănăstiresc după anul 1975, cu o comunitate de călugărițe.În 1948 starețul mănăstirii devine Părintele Arsenie Boca, iar după ce sălașul s-a transformat în mănăstire de maici, a rămas ca duhovnic, până în 1959, când comuniștii au risipit obștea și părintelui Arsenie Boca i-au stabilit domiciliu forțat la București.
Sfânta Mânăstire “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – Cârţişoara”, este situată la cca. 6 km. sud de comuna Cârţişoara, judeţul Sibiu, într-un mic luminiş de la poalele Munţilor Făgăraş, în vecinătatea drumului “Transfăgărăşan”.
Mănăstirea Berivoi,Fagaras, închinată Sfântului Apostol Andrei (prăznuit în 30 noiembrie), a fost zidită după prăbușirea comunismului chiar pe locul vechii mănăstiri ce fusese distrusă la 1761 de generalul Bucow.
Manastirea Dejani,Fagaras, a fost reinfiintata in 1990 pe locul unui vechi asezamant monahal, distrus in 1761. Manastirea Dejani cuprinde o biserica de lemn in stil moldovenesc, un monumental turn-clopotnita, un paraclis de piatra si caramida si un complex de chilii in stil brancovenesc. De la vechea manastire se pastreaza o icoana de lemn a Sfantului Nicolae, un clopot, precum si fantana.
artmirc_May 31, 2012
NOTE: This VIDEO Clip is made with non-profit or does not represent another company. I do not own the copyrights to the video clips or the music in the video!
'Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for 'fair use' for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use'
Asfalt in loc de pietris
VP-TV :: Televiziunea Valea Prahovei
Mix-ul de programe propus de VP-TV este unul de tip generalist, care include jurnale de ştiri, reportaje, emisiuni specializate, talk-show-uri, divertisment, muzică, filme documentare şi programe pentru copii.
Programele VP-TV sunt destinate publicului din localităţiile aflate în zona de acoperire, în special celor care sunt interesaţi zi de zi de ştiri şi emisiuni cu specific local. Emisiunile televiziunii pun accentul pe actualitate şi au rolul de a oferi o mai bună informare şi comunicare între instituţii şi cetăţenii, la nivel local şi regional.
Televiziunea Regională VP-TV aparţine trustului de presă MixMontan, trust ce deţine posturile de radio Best FM (Ploieşti 88.3, Câmpina-88,6 şi Sinaia 103,6), Ziarul Valea Prahovei, portalul online PortalPH.ro şi Televiziunea Naţională de Turism Travel Mix. Televiziunea VP-TV emite din Ploieşti un program de 24 ore/zi, 7 zile din 7, şi este distribuită prin cablu tv, fibră optica.
Televiziunea Regionala VP -- TV
DEPARTAMENT ADMINISTRATIV
Ploiesti, str. Maramures, nr. 12, et. 6 (cladirea Consproiect)
Tel/Fax: 0244.31.33.33
Director General -- Laurentiu Megelea
E-mail:contact@mixmontan.ro
Redactor Sef -- Adrian Radulescu
E-mail:adrian.radulescu@vptv.ro
Director Programe -- Daniel Dimache
E-mail:daniel.dimache@vptv.ro
Director Vanzari & Marketing -- Ioana Zamfir
E-mail:ioana.zamfir@vptv.ro
Director Tehnic -- Adrian Avram
E-mail:adi.avram@vptv.ro
DEPARTAMENT STIRI -stiri@vptv.ro
Adrian Radulescu - Redactor Sef . Tel. 0764.974.845, tel/fax 0244.31.33.33
Ploiesti, Str. Maramures, nr. 12, cam 51, parter
Mariana Badea - Reporter Stiri, Tel. 0769.60.50.79, e-mail: mariana.badea@vptv.ro
Icoane pe sticla-piosmarian.
icoanele pe sticla s-au dezvoltat ca aparitie si mai tarziu ca intindere in spatiul Transilvanean incepand cu sfarsitul secolului XVIII ,odata cu patrunderea in acest spatiu a Glajurilor in special din Boemia.Deseori considerate naive,aceste icoane sunt pline de simbolistica.ele sunt pictate de mesteri anonimi,ca o ractia a despartiri celor doua tari de arcul carpatin,in Transilvania preotii fiind pur si simplu surghiuniti sau obligati la sa treaca la catolicism.si atunci popuklatia majoritar ortodoxa a inceput sa isi confectioneze singura obiectele de cult.este o arta traditionala,transmisa ca mestesug din tata in fiu.
Pictura biserici din Sibiel
Pensiunea Colt de Rai Bacaia
Bacaia Retreat & Camp
Pensiunea Colt de Rai, jud. Hunedoara
Detalii pe .
Slujba de sf Dimitrie la biserica sf Antonie
Sfintirea sf mir
Aceasta sfintire a mirului a avut loc in anul 2007