Memoria cetatii Biserica din groapa
Comori ale Ortodoxiei. Biserici Ortodoxe din Rășinari, Mărginimea Sibiului (02 09 2018)
Biserica Betania Sibiu | 15 decembrie 2019 | Dimineata
Situaţie şocantă într-un sat din Dâmboviţa. O familie a stat zile întregi cu mortul în casă
Vezi jurnalul de știri pe Antena Play: Drumul din sat a fost distrus de alunecările de teren, astfel a rămas o singură potecă pe care oamenii pot ajunge la civilizaţie. O potecă pe care intră o singură persoană şi pe care merg şi copiii la grădiniţă., Stiri, 10-08-2017
Biserica Betania Sibiu | 26 Ianuarie 2020 | Dimineata
Biserica Betania Sibiu
Liturghie la Biserica ,,Buna Vestire” din Sibiu
Stirile Kanal D (28.02.2017) - Soc la o inmormantare! Sicriul a inceput sa tremure!
Ne puteti urmari si pe:
Copyright © Toate drepturile rezervate.
BISERICA DINTRE BRAZI
rubrica prezentata si realizata de isoricul Razvan Pop in cadrul matinalului Ce buna-i dimineata!
Pagini din istoria Sibiului - Biserica dintre Brazi
Sibiul este propbabil unul dintre orasele cu cea mai mare incarcatura istorica din tara. Putini stiu insa acest lucru. La fel cum putin stiu de exemplu ca Biserica dintre Brazi este unul dintre cele mai vechi lacase de cult din Sibiu, iar cimitirul din jurul bisericii ascunde pagini estrem de importante din istoria noastra...tainele acestora ne-au fost descoperite astazi de catre parintele Mihai Samarghitan.
Conferinta de presa Biserica Evanghelica Sibiu
Ultimele stiri din Sibiu:
Ultimele stiri din Mediaș
Biserica din Galeș și din Tilișca, județul Sibiu (22 07 2018)
Vlasanesti - groapa de gunoi neautorizaTA
Reportaj
Transilvanian Brunch at Sasaus
First 2011 Transilvanian Brunch was in Sasaus on May 28. Local bio food and folklore in one of the oldest Romanian villages.
Video (c) Daniel Secarescu
A treia zi a cursurilor pentru obținerea gradelor profesionale în preoție
STRAND DEVENIT GROAPA DE GUNOI
Slobozia Sucevei. Un grup de tineri slavindu-l pe Dumnezeu. Botez Nou Testamental. 04.08.2019 am.
Un grup de tineri slavindu-l pe Dumnezeu.Biserica Penticostala ,, ISUS LUMINA LUMII '' Botez Nou Testamental. Slobozia Sucevei. 04.08.2019 am.
Biserica de lemn - DUMBRAVA - The Wooden Church (Neamt County, Moldova, Romania)
Enable English subtitle ! - Activați subtitrarea în românește !
The wooden church in the village of Dumbrava (near Targu Neamt, Neamt County) has the patron Saint Basil the Great and dates back to the 18th century. Our host and guide is Father Michael Fuioaga, the priest of the Dumbrava parish. He is the son of the village and priest for 40 years. He opens the door of the church with the original key of 1810. The church is a historic monument kept in good condition. The paintings on the iconostasis, written in Cyrillic letters, are the original except for four icons that have been changed. Although Father Mihai Fuioaga built a larger church next door, having the patronage Holy Emperors Constantine and Helen sanctified in 2012, there are still saint services in the old church. Father Fuioaga also built a Heroes Monument in front of the church over a tomb where in 1986 the remains of 38 Romanian soldiers found in a common pit in the forest on the neighboring hill were re-buried. These soldiers died during the events of 23 August 1944 when the Romanian army deposited the weapons and the Russian army continued the offensive.
Biserica de lemn din satul Dumbrava (situat lângă Târgu Neamț) are hramul ”Sfântul Vasile cel Mare” și datează din secolul al XVIII-lea. Gazdă și ghid ne este părintele Mihai Fuioagă, preotul parohiei Dumbrava. Este fiu al satului și preot aici de 40 de ani. Dumnealui ne deschide ușa bisericii cu cheia originală din 1810. Biserica este un monument istoric păstrat în bună stare. Picturile de pe catapeteasmă, scrise cu litere chirilice, sunt cele originale cu excepția a patru icoane care au fost schimbate. Deși părintele Mihai Fuioagă a construit alături o altă biserică mult mai mare, având hramul ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”, sfințită în anul 2012, în vechea biserică încă se mai țin slujbe. De asemenea, părintele Fuioagă a construit în fața bisericii un Monument al Eroilor deasupra unui mormânt în care în anul 1986 au fost reînhumate rămășițele a 38 de soldați români găsiți într-o groapă comună în pădurea de pe dealul vecin. Acești soldați au murit în perioada evenimentelor de la 23 August 1944 când armata română a depus armele, iar armata rusă a continuat ofensiva.
biserica sfanta Paraschiva-Rasinari.MPG
In superba comuna Rasinari unde s-au nascut si au copilarit poetul Octavian Goga si scriitorul Emil Cioran, filmez exteriorul unei biserici de exceptie. Faceam turul Transilvaniei cu bicicleta in aprilie 2006
Hramul Bisericii Sfînta Parascheva Groveri Braşov .
Pr Florin Garlonta 2-Cantare -A mai trecut un an
Hramul Bisericii Sfînta Parascheva Groveri Braşov .
Pr Florin Garlonta Senior-Cantare -A mai trecut un an...
Grupul Iubim Brasovul partener si promotor al evenimentului
Vechea biserică a românilor din Cetate -Biserica Sfînta Parascheva,tot odatā sārbātorim in anul acesta 131 de ani de la sfinţirea Bisericii.
La eveniment pe lânga vor participa înalti clerici si partenerii nostri Cvintetul Anatoly!
• Aici au venit să se închine toţi românii din Cetate pînă la inaugurarea Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Piaţa Sfatului.
• Acum, la Biserica Sfînta Parascheva din Groaveri, braşovenii vin să se roage Cuvioasei şi să cinstească memoria unor mari personalităţi ale istoriei îngropate la umbra zidurilor sfinte .
Anul acesta se împlinesc 131 de ani de la sfinţirea Bisericii Cuvioasa Parascheva din Şchei. Frumoasa bisericuţă ortodoxă din inima Cetăţii a fost de-a lungul timpului loc de închinăciune şi de minuni. Credincioşii spun că nu degeaba locaşul poartă hramul celei numite „mult folositoare”, cine se roagă fierbinte la Sfînta Parascheva, cu evlavie şi credinţă, primeşte ajutor negreşit. Vestea că slujbele şi acatistele la această biserică au mare putere atrage ca un magnet mii de braşoveni, şi nu numai. Biserica Sfînta Parascheva este şi loc de cinstire a memoriei unor mari personalităţi ale culturii noastre. Cărturari, profesori, compozitori, eroi ai neamului îşi dorm somnul etern în mormintele care înconjoară biserica. Monitorul Expres vă invită să cunoaşteţi mai bine povestea acestei biserici din coasta Tîmpei, altar unic de credinţă şi istorie, însă prea puţin pus în lumină de cronicile prezentului.
Capela din Groaveri
Biserica Sfînta Parascheva a fost ridicată dintr-o capelă de cimitir. O parte a credincioşilor braşoveni au vrut să aibă cimitirul lor, separat de cel al Bisericii Sf. Treime-Grecească din Tîrgul Cailor. În 1872, au cumpărat de la viitorul protopop Ioan Petric un teren de 695 stînjeni în Ciocrac, loc numit mai tîrziu Groaveri, de la germanul „graben“, care înseamnă groapă sau tranşee. În această zonă, în scop de apărare, fuseseră săpate şanţuri care se umpleau cu apă. Pe la 1883 şanţurile au început să fie astupate, pămîntul a fost nivelat şi apele canalizate. Terenul achiziţionat pentru suma de 3.150 de florini cuprindea şi o casă de piatră construită în anul 1866 şi o casă din lemn, căreia i se spunea „Casa Călugărului“. Capela mortuară a fost ridicată, cu aprobarea magistratului, între 1874-1876, prin eforturile preotului paroh Bartolomeiu Baiulescu şi cu sprijinul protopopului Ioan Popazu. Fondurile necesare, adică 4.450 de florini, proveneau din bani strînşi prin subscripţie publică. Tot atunci a fost amenajat şi cimitirul, în final ajungîndu-se la 9.200 de florini. În anul 1888, o delegaţie a cerut Mitropolitului Miron Românul din Sibiu binecuvîntarea pentru utilizarea capelei de cimitir drept lăcaş bisericesc. Mitropolitul a trimis vorbă: „Faceţi cu binecuvîntarea mea Sfinţirea apei şi punerea Antimisului, apoi folosiţi Capela pentru oficiile sacre“. Aşa a luat naştere noua biserică din Groaveri a şcheienilor, în care s-au adus tîmpla, policandrul mic şi cîteva icoane de la capela din Tîrgul Grîului (Piaţa Sfatului). Biserica a fost binecuvîntată de Miron Românul la 25 februarie 1888. Aici au venit să se închine toţi românii din Cetate pînă la inaugurarea Bisericii Adormirea Maicii Domnului.
Ca biserica ortodoxă română din Viena
Între anii 1919 şi 1946, locaşul a funcţionat ca biserică a Garnizoanei Militare-Braşov, avînd ca preot slujitor pe Eugen Saftu. A îndeplinit rol de capelă pînă în 1954 cînd, prin ordinul 5942 semnat de I.P.S. Nicolae Bălan, Mitropolitul Ardealului, a devenit Biserica Parohială cu hramul Sf. Cuvioasa Parascheva, slujită de preotul paroh Laurenţiu Victor. După doi ani, pictorul Iosif Vasu a realizat pictura în frescă, pictorul Vasile Niţulescu a făcut noua tîmplă, iar Nicolae Dobrescu, icoanele de la cafas. Între anii 1969-1973 biserica şi picturile interioare şi exterioare au fost renovate. Biserica a fost resfinţită în 14 octombrie 1973 de către mitropolitul Nicolae Mladin, însoţit de episcopul vicar Emilian Răşinăreanul şi un sobor de preoţi. Construită după modelul bisericii ortodoxe române din Viena, Nicolae Iorga compara acest locaş cu biserica Domniţa Bălaşa din Bucureşti. Biserica este construită din piatră şi cărămidă, în formă de cruce, cu sinusuri semicirculare în exterior, cu elemente orientale şi mozaice, avînd o lungime de 18 m, lăţime de 6 m şi înălţime de 12 m. Tavanul este boltit, avînd cupola centrală cu 16 ferestre. În zidurile laterale sînt amplasate 3 ferestre mari cu vitralii. Acoperişul, făcut din tablă, are 10 turnuleţe şi o clopotniţă cu două clopote. Icoanele de pe iconostas datează din anul 1838.
#hramulSfîntaCuvioasăParaschevaBrasovSchei
#GraveriBiserica
#Iubim_Braşovul
#cvintetulanatoly
preoti vs multime Bld Mihai Viteazu
3 mii de sibieni față în față cu preoții. ”Vrem spitale, nu catedrale!”