Botsen met bootjes. Crashes in Giethoorn.
Een dagje kermis in Giethoorn... April 2019.
Filevaren in Giethoorn, toeristen brengen schade aan boten
De schade aan de verhuurboten is niet mals. Door de drukte op het water in de grachten van Giethoorn worden bootverhuurders geconfronteerd met aanzienlijke schade aan hun boten. Die schade is deels voor de verzekering maar grotendeels voor rekening van de ondernemers zelf. Er wordt zoveel met de bootverhuur verdient dat de schadekosten jaarlijks voor lief genomen worden.
Bekijk het hele bericht op:
Bootje varen in Giethoorn | Is Het Een Uitje Waard?
Eén van dé toeristische trekpleisters van Nederland is natuurlijk het bootje varen in 'Het Venetië van het Noorden', Giethoorn. Het Overijsselse waterdorpje is immens populair onder toeristen en biedt ook genoeg bezienswaardigheden. Daarnaast kun je zelf een bootje huren om deze door de grachten van Giethoorn te varen. In deze aflevering van Is Het Een Uitje Waard? brengt Oskar een bezoekje aan het dorp en vaart hij door Nationaal Park Weerribben - de Wieden en over de Bovenwijde. Benieuwd of een dagje Giethoorn een uitje waard is? Blijf dan kijken!
Ook naar Giethoorn? Kijk dan hier:
Bekijk al onze aanbiedingen op:
Abonneer je op ons kanaal:
Giethoorn
Het mooiste plekje om stuntelende huurbootgasten te aanschouwen is op deze kruising van waterwegen, bij het beeld van Albert Mol.... Giethoorn op zijn best!!!!!
chaos in Giethoorn
chaos is Giethoorn. Drukste kruispunt in Giethoorn
60 jaar na Fanfare: Giethoorn is nog net zo'n vreemd dorp als toen
Vandaag precies zestig jaar geleden was de premire van n van de beroemdste Nederlandse films aller tijden: Fanfare van Bert Haanstra. Het komische verhaal over de fanfare in het fictieve dorpje Lagerwiede is gefilmd in Giethoorn. Zo maakte heel Nederland kennis met dit bijzondere dorp.
Bekijk het hele bericht op:
Een dagje Giethoorn
Dinsdag 14 augustus 2018 vond de dagtocht van de Gendtse Oudervereniging naar Giethoorn plaats. De deelnemers konden in het vrije uurtje het schelpenmuseum Gloria Maris en De Oude Aarde bezoeken. De rondvaart door Giethoorn was op zichzelf al een belevenis.
5 things to know about Giethoorn! #Netherlands #Holland #NL
Discover what Giethoorn is all about! The place that is also called Dutch Venice, the lovely town of Giethoorn. This place consists of all islands, canals and bridges.
In this video we talk about the origins, the location, what you can do there and we also talk about some of the rules in Giethoorn when visiting.
Like, share and subscribe!
Music: Bensound.com
Fluisterbootjes bij Giethoorn
Een uurtje of paar uurtjes een bootje huren en de omgeving van Giethoorn ontdekken. Een leuker tijdverdrijf kun je er niet vinden
A Day in Giethoorn: Dutch Village with NO Roads
In this video I'm in the village of Giethoorn in The Netherlands. Here there are no roads, the only way to get around is by boat or by foot. It's very nice and in the high season it can get very crowded.
Don't forget to SUBSCRIBRE
Follow me also on Social media:
Instagram: @brianrocca
Facebook: @RoccaBrian
Twitter: @BrianRocca98
Music:
Chaos in Giethoorn
Maandag 15 augustus 2016. Let op het Aziatische gezin met het kind in het rode truitje..
Miss Giethoorn Op Reis | |Resort Hof van Saksen | Netherlands ???????? | #98
Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op missgiethoorn.nl of stuur een email naar info@missgiethoorn.nl
Auteursrechten + Portretrechten = Organisatie Miss Giethoorn Netherlands. Music Background: Miss Giethoorn Netherlands | Christian Vredenburg | Karl Park | #Part1 Copyright NOT ACCEPT
Boottocht door Giethoorn
羊角村
乘船旅行通过羊角村
Onze familie boot is aan een winterslaap toe, maar gezien het mooie weer hebben we besloten nog een rondje giethoorn te maken :-)
Druk in Giethoorn 02 08 2018
Van Assen via Steenwijk naar Giethoorn ,daarna naar Meppeldag , zie andere film op 'Jan Eggens you tube'
Giethoorn het Hollands Venetie
Giethoorn (Stellingwerfs: Gietern) is een waterstreekdorp in de kop van Overijssel, in de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel en ligt tussen Steenwijk en Meppel.
Giethoorn was tot 1973 een zelfstandige gemeente. Het ging toen samen met Wanneperveen, Blokzijl en Vollenhove deel uitmaken van de gemeente Brederwiede. Op 1 januari 2001 fuseerden de gemeenten Brederwiede, Steenwijk en IJsselham tot de gemeente Steenwijkerland.
Het dorp telt 2620 inwoners en is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Het wordt wel het 'Hollands Venetië' genoemd. Giethoorn is langgerekt en bestaat uit drie buurten die steeds versprongen van elkaar liggen. In het noorden is dat het Noordeinde, dan volgt de Middenbuurt en ten slotte het Zuideinde. De Dorpsgracht is de centrale as van Giethoorn en eindigt in het zuiden in het Zuideindiger Wijde. De boerderijen en huizen zijn gescheiden door kavelsloten waarover vlonders liggen die de huispercelen verbinden. De bultrugboerderij is kenmerkend voor Giethoorn. De boerderij lijkt een bult te hebben doordat de schuur hoger is dan het woonhuis.
Door de vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn privé-eigendom.
De enige doorgaande verbinding door het oude dorp over land is een fiets- annex wandelpad dat van het Noordeinde naar het Zuideinde loopt en alleen door de Kerkweg tussen Noordeinde en Middenbuurt onderbroken wordt. Het voornaamste verkeer vindt plaats over het water. Het belangrijkste traditionele vaartuig dat hiervoor gebruikt werd, was de punter, voortbewogen met een punterboom (punteren). Tegenwoordig worden allerhande motorisch voortbewogen boten hiervoor gebruikt en wordt er nauwelijks nog gepunterd.
Giethoorn was een nederzetting van veenontginners. De ontginning startte vanaf de oostoever van het Giethoornse Meer en bestond uit naar het oosten gerichte kluften die gescheiden werden door watergangen, zoals de Cornelisgracht en de Walengracht. De Dwarsgracht vormde een achterkade van een dergelijke ontginning. Naarmate de ontginning door de eeuwen vorderde werd het dorp oostwaarts verplaatst. De laatste keer gebeurde dat in de 17e eeuw, waarbij het dorp van de Gieterse Dijk, die later Beukersweg genoemd werd, naar het gebied van de huidige Dorpsgracht verplaatst werd. Rond 1750 schakelde het dorp over van vervening als basis van het bestaan naar veehouderij.[2] De grachten waren aanvankelijk gegraven voor de afvoer van turf, maar kregen meer en meer betekenis voor het landbouwbedrijf. Na de laatste verplaatsing van het dorp naar de Dorpsgracht kreeg Giethoorn het karakter van een waterdorp met een gracht begeleid door een voetpad met voor de scheepvaart afneembare vonders. Daarnaast kwamen de typerende hoge bruggetjes. Deze moesten hoog zijn om in de boot staande punteraars en hoog met hooi beladen bokken onbelemmerde doorgang te kunnen verlenen. De Gietersen gebruikten hun boten ook voor vervoer naar omliggende plaatsen als Steenwijk, Meppel, Zwartsluis en Blokzijl.
Er ontwikkelde zich een vaarcultuur met eigen Gieterse scheepstypen. De Gieterse punter is daarvan de bekendste. Dit is een boot van ongeveer 6,30 meter lang en met een grootste breedte van 1,45 meter. De punter werd gebruikt voor allerlei transport. Winkeliers, zoals de bakker, gingen ermee rond door het dorp om hun waar te verkopen. Arbeiders die werkzaam waren in de turfmakerij of het snijden van biezen en riet, gingen ermee naar hun werk en konden dan een deel van de oogst meenemen in de punter. Verder werd de punter gebruikt voor begrafenissen en huwelijksfeesten. Ook veermannen die op marktdagen naar Steenwijk of Meppel afreisden om handelswaar te kopen of te verkopen gebruikten hiervoor lange tijd de punter. Ook visite kwam vaak per punter op bezoek. In Giethoorn werd de punter geboomd, bij gunstige wind ook gezeild met een sprietzeil en een zwaard dat bij overstag gaan of gijpen aan de andere boord gehangen werd.
Punters werden ook gebruikt bij het heveslepen. Bij hoge waterstand voer men naar een kragge, een bodem bestaande uit halfvergane plantenresten, bijeengehouden door wortels van waterplanten, die door de luchtkanalen in de wortels blijft drijven. Deze kragge werd versneden in stroken van een meter breed en op de zij gerold. Vervolgens werden ze achter elkaar vastgebonden. Deze reeks kraggen werd achter een punter versleept naar een plek waar men land wilde winnen. Dit transport vond ook plaats door de dorpsgracht.
Zomerverslag in Giethoorn
Voor Radio Oost maakte ik dit zomerverslag in Giethoorn. Cameraman Marcus was mee voor 'meekijk-radio'. Ondanks het slechte weer, lekker gezeild en gepunterd. Met dank aan Hilbert Smit van 'Geythoorn'.
Dreuge Worst - Mien Beulaeker (Live @ Smit Giethoorn 2015)
Live June 28, 2015 @ Smit Giethoorn, Giethoorn, Netherlands ...
Dreuge Worst is een groep zingende mannen uit Giethoorn en bestaat sinds 2013. Anno 2015 bestaande uit 10 leden, namelijk: Adrie Kleene, Alfred de Jonge, Evert Strijker, Geert Vos, Gerbrand Piest, Gerjan Bosch, Henk van de Weide, Jelle van Eijck, Marco Meutgeert en Wicher Knol. Men brengt vele stijlen muziek o.a. Blues, Rock, Country, Bluegrass, Folk, Nederpop & Gieterse dialect songs. Meer weten? Je kunt ze vinden op Facebook @
Giethoorn wordt overgenomen door de Chinezen
Inwoners van Giethoorn voelen zich steeds vaker overlopen door toeristen. Al jaren groeit het aantal bezoekers aan het waterrijke dorpje, maar bewoners zonder commercile belangen bij het toerisme beginnen zich nu serieus zorgen te maken. De toerist bepaalt de gang van zaken in het dorp en steeds meer inwoners hebben daar genoeg van.
Bekijk het hele bericht op: