Çanakkale büyük anafarta köyü
Çanakkale Akbaş Şehitliğine oradan da Çanakkale büyük anafarta köyüne geçiyorum.
iyi seyirler dilerim
Ahmet domurcuk
honda cbf 150
motovlog
Çanakkale Kara Savaşları’nın 104. Yıldönümü Kutlanıyor
Çanakkale Kara Savaşları’nın 104. yıldönümü münasebetiyle Çanakkale Şehitler Abidesi’nde tören düzenlendi.
Türkiye Gazetesi YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi’nde düzenlenen tören, Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına çelenk bırakılması, saygı duruşu, saygı atışı ile İstiklal Marşı eşliğinde bayrağın göndere çekilmesiyle başladı. Törende konuşan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “104 Yıl önce ülkeleri için burada bulunan ve burada hayatlarını kaybeden İtilaf Devletlerine mensup askerler de Atatürk’ün dediği gibi bu topraklarda huzur içinde yatıyorlar. Onlar artık, bu toprakların evlatları olmuşlardır. Bugün burada onları da anıyoruz. Bugün atalarını anmak için aramızda olan yabancı misafirlerimize de daha önce olduğu gibi şimdi de Türk misafirperverliğini göstereceğiz. Savaştan sonra ülkelerimiz arasında kurulan dostlukları karşılıklı olarak muhafaza edeceğiz. Ülkemize ziyaret amacıyla gelen tüm yabancı misafirlerimizi en iyi şekilde bu topraklarda ağırlayacağız. Ülkemize ve Çanakkale’ye daha sık ve daha kalabalık gelmelerini bekleyeceğiz. Bizler, vatan toprakları altında kefensiz yatanları unutmadık, unutmayacağız. Bize bu toprakları vatan yapanları her zaman hayırla yad edeceğiz. Çanakkale Ruhuna her zaman sahip çıkacağız. 104 yıl önce bu topraklarda şehit olan Mehmetçiklerimizi, gazilerimizi rahmetle ve şükranla anıyoruz. Onları hayırla yad ediyoruz. Allah onlardan razı olsun. Başta Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm komutanlarımızı saygı, rahmet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun. 104 yıl önce bu topraklarda ülkelerinin çıkarları için hayatlarını kaybeden İtilaf Devletleri askerlerini de anıyorum. Bu topraklarda huzur içinde uyusunlar” dedi.
Şanlı bayrağımız, bu aziz vatan toprakları üstünde sonsuza kadar dalgalanacaktır”
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Dündar Şahin Güngör, “Dünya ve Türk tarihi için en önemli dönüm noktalarından biri olan milletimizin var oluş mücadelesinde, eşine rastlanılmamış kahramanlıklarla destanlaşan Çanakkale Zaferi’nin 104’üncü yılında manevi huzurlarında bulunduğumuz aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz. Kara Savaşları’nın devam ettiği 8,5 ay boyunca; daracık bölgelerdeki siper hatlarımıza saatlerce süren bombardımanlarda, binlerce top mermisi atılmış, sayısız hücumlar gerçekleştirilmiş, ancak kahraman Mehmetçiği mevzilerden söküp atmak mümkün olamamıştır. Mehmetçik üzerine yağdırılan çelik yağmurlarına aldırmamış, vatanını savunmak uğruna gözlerini kırpmadan ileri, daima ileri atılmış düşman postallarının aziz vatan topraklarında daim kalmasını engellemiş, şairin söylediği gibi ‘Sellercesine’ ileri atılarak geleceğine sıkılan kurşunlarla bedenin siper etmiştir. ‘Bir kahraman takım ve Yahya Çavuştular, Tam üç Alayla burada gönülden vuruştular, Düşman, tümen sanırdı, bu şaheser eserleri, Allah’ı arzu ettiler, akşama kavuştular. İtilaf Kuvvetleri, yenilgiyi kabul ederek mağrur bir şekilde geldikleri Çanakkale’den, mağlup bir şekilde 9 Ocak 1916 gününün geride Mehmetçiğin süngüsüyle can veren binlerce askerini bırakarak, topraklarımızı terk etmek zorunda kaldılar. Çanakkale’de devleşen, gönüllerimizde ebedileşen ve tarihin altın sayfalarında destanlaşan yüce kahramanlar, huzur içinde uyuyunuz, geçtik vermediğiniz bu vatan emin ellerdedir. Uğruna hiç düşünmeden canlarınızı feda ettiğiniz şanlı bayrağımız, bu aziz vatan toprakları üstünde sonsuza kadar dalgalanacaktır” şeklinde konuştu.
Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Avustralya Genelkurmay Başkanı Angus Campbell, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Kara Kuvvetleri Komutanı General Sir Mark Carleton Smith, İngiltere Kara Kuvvetleri Komutanı General Mark Alexander Popham Carleton, Fransa Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Sylvain Guıaugue, Yeni Zelanda Meclis Başkanı Rt Hon Trevor Mallard, Yeni Zelanda Büyükelçisi HE Ms Wendy Hinton, Yeni Zelanda Milletvekilleri Hon Dr Nick Smith, Gareth Hughes, Hon Nicky Wagner, Angie Warren-Clark ve Çanakkale Avustralya Konsolosu Dylan Walsh Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, 1.Ordu Komutanı Musa Avsever, 2’nci Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ile çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.
#haber #gündem #sondakika #çanakkalekarasavaşları #104yıldönümü #şehitlerabidesi
Türkiye Gazetesi Resmi Web Sitesi
►
Türkiye Gazetesi Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
►
Türkiye Gazetesi Haber Akışı
►
Büyük Anafarta Köyüne İniş
Çanakkale Boğazı Çanakkale Şehitliği Çanakkale Gezisi Çanakkale Boğazında Gündoğarken
Aykut öğretmen Çanakkale Boğazı Çanakkale Şehitliği Çanakkale Gezisi Çanakkale Boğazında Gündoğarken
çanakkale zaferi,18 mart çanakkale savaşları,çanakkale gezisi,çanakkale geçilmez,çanakkale boğazı,panorama
Yeni videolardan haberdar olun ABONE OLUN.
Emeğe Saygı Çerçevesinde Videoyu Beğenip Paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızla destek olursanız katkı sağlamış olursunuz. Müzik Malzemeleri ile ilgili özel sitemden dan tüm müzik malzemelerini inceleyebilirsiniz. aykutilter.com
Bana telefon ile ulaşabilirsiniz. 0532 3222351
Mektebim Okulları 560 öğrenci ve eğitim kadrosu ile Çanakkalede.
Rehber Ahmet Şenol Özbek
Seyahat acentası Seyahat firması İntedu Duygu Bayam
Çanakkale Boğazı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çanakkale Boğazı
Çanakkale Boğazı Fiziki
Çanakkale Boğazı Fiziki
Bağladığı sular Marmara Denizi - Ege Denizi
Ülke Türkiye
Uzunluk 61 km
En geniş yeri 7 km
En dar yeri 1,2 km
En derin yeri 103m
Çanakkale Boğazı (Yunanca: Δαρδανέλλια, Dardanellia ya da Ελλήσποντος, Hellespontos), Marmara Denizi'ni Ege Denizi'ne bağlayan boğazdır.
Asya ile Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan boğazda köprü yoktur. Kıtalar arasında ulaşım feribotlarla sağlanır.
İçindekiler
1 Coğrafya
1.1 Yüzey bilimi
1.2 Konumu
2 Mitoloji
3 Tarih
4 Ayrıca bakınız
5 Kaynakça
5.1 Dış bağlantılar
Coğrafya
Piri Reis'in haritasından bölge
Çanakkale Boğazı
Yüzey bilimi
İstanbul Boğazı'nın yaklaşık olarak iki katı uzunluğunda olan Çanakkale Boğazı, 61 kilometre (38 mi) uzunluğunda olup en dar yeri 1.2 kilometre (0.75 mi) en geniş yeri ise 6 kilometre (3.7 mi) açıklıktadır. Ortalama derinliği 55 metre (180 ft) olup, en derin noktası 103 metre (338 ft) ile en dar yeri olan Çanakkale şehrinin kuzeyindeki Kilitbahir mevkiindedir.[1]
Boğazda İki büyük akıntı mevcuttur: Birincisi Karadeniz'den Ege Denizi'ne doğru akan yüzey akıntısı, İkincisi de Ege Denizi'nden Karadeniz'e doğru akan dip akıntısı, ki bunların her ikisi de birbirlerine zıt istikâmetlerde akmatadır.[2] Batı yakasını Gelibolu Yarımadası, doğu kıyılarını Biga Yarımadası oluşturur.
Konumu
Boğazın her iki yakasında kaleler vardır. İlk defa Türk kuvvetleri 1356'da Süleyman Paşa ile Çimenlikhisar kalesini fethetti, Çardak kalesini yaptı. Yıldırım Bayezid Bizans surlarını yıkıp iç kaleyi düzeltti. Fatih Sultan Mehmet, Rumeli'de Sestos (Kilidülbahir-deniz kilidi), Anadolu'da Aydos (Seddülbahir-deniz seti) kalelerini yaptı.
Batıdan boğaza girilirse Rumeli kıyısı boyunca Seddülbahir, Kirte, Kilitbahir, Eceabat, Boğalı, Büyük Anafarta, Kumköy, Uzundere, Küçük Anafarta, Cumalı, Bayırköy, Burgaz, Gelibolu, Yeniköy ana yerleşimleri görülecektir. Anadolu tarafında ise Kumkale, Erenköy, Kuzuköy, Çanakkale, Nara, Yapıldak, Bergos, Lapseki, Çardak yerleşimleri vardır. Boğazın Rumeli kıyısı Tekeburun'dan Çankaya burnuna, Anadolu kıyısı Kumkale burnundan Çardak'a uzanır.
Çanakkale Boğazı, Balkanları(Avrupa) Gelibolu yarımadası boyunca Önasya'dan ayıran uzun dar bir boğazdır.
Mitoloji
Mitolojide Çanakkale Boğazında geçen iki öykü vardır.
Altın Post; Altın bir koça, erkek kardeşiyle binen Helle boğazda koçtan düşer ve boğulur. Bu yüzden Çanakkale Boğazının isimlerinden biri de Hellenpontus (Helle'nin denizi)tur.
Hero ve Leander; Bir Afrodit şenliğinde birbirini görüp vurulan Sestos ve Abydos kentli iki aşıktır, Hero ve Leander. Hero her gece boğazı Leander'in yaktığı bir mum ışığında geçer; ama bir gün Leanderin babası fırtınalı bir günde işaret mumunu yakar, boğaza atılan Hero ise boğulur. Bu öykü Ahtamara ( Akdamar Adası ) ile benzerlik taşımaktadır.
Tarih
Boğazın antik isimleri Dardanelya (Dardanos'un Geçiti) ve Hellespontus (Helle'nin Denizi ) 'dur.
Boğazın Avrupa yakasındaki antik kentler; Sestos, Gelibolu
Asya Kıtasındaki antik kentler; Truva, Abidos, Dardanya, Lapseki
Persler, antik Yunanistanı istila etmek için bu boğazı aşmıştır ve Dünya'nın ilk boğaz köprüsünü burada gemileri halatlar ile bağlayarak kurmuştur. Köprü yıkılıncada, Pers hükümdarı denizi adamlarına kılıç ve sopalar ile dövdürerek cezalandırır.
Büyük İskender, Granikos Savaşını boğazı geçerek aynı isimli ırmak yakınlarında gerçekleştirmiştir.
Büyük İskenderin kumandanlarından Lysimakhos, boğazın Saroz Körfezi kıyısında kendine bir başkent kurarak, Trakyaya hükmetmiştir.
Gelibolu Yarımadasındaki Çimpe Kalesi Osmanlıların Avrupa ilk ele geçirdikleri toprak parçasıdır.
Çanakkale Boğazı I. Dünya Savaşı'nda tarihte ender rastlanan bir savaşa ev sahipliği yapmış; bu savaş sonucunda toplam 500,000 kişi hayatını kaybetmiştir.
ÇANAKKALE BOZCAADA BİSİKLET TURU
Geleneksel 3. Çanakkale, Bozcaada bisiklet turumuzun ilk günü Gelibolu yarımadasında duygu ve gurur dolu geçti.
Akbaş ve Büyük Anafartalar şehitliği, Atatürk'ün evi ve Anzac koyu bizi o zor günlere götürdü. Pedalladığımız her metre bize eşsiz bir mücadele ile kazanılan topraklarımızı, kanla örtülü bir cennet vatanda yaşadığımızı tekrar hatırlattı...
ikinci günü ise Bozcaada'da bol oksijen ve eşsiz manzaralarla dopdolu geçti. Ayazma plajında serinledikten sonra ada etrafında dönerek turumuzu tamamladık. Sonrasında Ada'nın meşhur dondurması mükafatımız oldu.
Başta bisikletlerimizin taşınması konusunda bize destek veren BİSAN’a ve o gün aramızda olan 40 pedal dostuna tekrar teşekkür ederiz.
#bikeizmir #camdandegilcandanyasa #lifeisbike #letsride #çanakkale #bozcaada #bisikletturu #bisanoffical #bisiklet ????♀️????????????
YAYINLANMAYAN ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN GÖRÜNTÜLERI!
Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir.[9] İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul′u zapt etmek suretiyle Almanya′nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.
Osmanlı İmparatorluğu, Almanya'nın Rusya'ya savaş ilan ettiğı 1 Ağustos 1914'ün hemen ertesi günü, Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır. Bu antlaşma, imparatorluğun eninde sonunda Almanya'nın ana gücünü oluşturduğu İttifak Devletleri safında fiilen savaşa gireceği anlamına gelmektedir. Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Ancak Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür. Bu baskılar, Akdeniz'de Britanya donanması önünden çekilen Goeben ve Breslau savaş gemilerinin İstanbul'a gelmesiyle bir oldubittiye getirilmişti. Daha sonra Osmanlı Donanması'na bağlı bir grup gemiyle Karadeniz'e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan etmiştir.
Birleşik Krallık Savaş Konseyi sektereri Albay Hankey Winston Churchill 'in de desteğiyle, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı'nın donanmayla geçilerek İstanbul'un işgalini öngören bir planı savaş konseyine sunmuştur.[7]. Plan, çeşitli evrelerden geçerek uygulamaya kondu ve Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanmanın Boğaz'a geniş çaplı saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı. Özellikle 19 Şubat 1915 ve 25 Şubat 1915 bombardımanları sonucu Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Çobanlı giriş tabyalarının geri hatta çekilmesi emrini uygulatmıştır. En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu. Ancak Birleşik Donanma ağır kayıplara uğradı ve deniz harekatından vazgeçmek zorunda kalındı.
Deniz harekatıyla İstanbul'a ulaşılamayacağı anlaşılınca bir kara harekatıyla Çanakkale Boğazı'ndaki Osmanlı sahil topçu bataryalarını ele geçirmek planı gündeme getirilmiştir. Bu plan çerçevesinde hazırlanan Britanya ve Fransa kuvvetleri 25 Nisan 1915 şafağında Gelibolu Yarımadası'nın güneyinde beş noktada karaya çıkarılmıştır. Britanya ve Fransa çıkarma kuvvetleri her ne kadar Seddülbahir ve Arıburnu sahillerinde köprübaşları oluşturmayı başardılarsa da Osmanlı kuvvetlerinin inatçı savunmaları ve zaman zaman giriştikleri karşı taarruzlar sonucunda Gelibolu Yarımadası'nı işgalde başarılı olamadılar. Bunun üzerine sahildeki kuvvetler takviye edilmek için Arıburnu'nun kuzeyinde Suvla Koyu'na 6 Ağustos 1915 tarihinde yeni kuvvetlerle bir üçüncü çıkarma yapılmıştır. Ancak 9 Ağustos'ta Kurmay Albay Mustafa Kemal'in Birinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen karşı taarruzunda İngiliz Komutanlığı ihtiyat tümenini ateş hattına sürerek sahilde tutunmayı ancak başarabilmiştir. Mustafa Kemal ertesi gün Kocaçimentepe – Conk Bayırı hattında yeni bir karşı taarruz gerçekleştirmişti, bu hattaki Anzak birliklerini de geri atmıştır. Britanya ve Anzak kuvvetlerinin İkinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen genel taarruzları ise Osmanlı savunmasını aşamamıştır. Tüm bu gelişmelerin sonrasında İngiliz, Anzak ve Fransız kuvvetleri Gelibolu Yarımadasını 1915 yılı Aralık ayı içinde tahliye etmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu'nun savaşa katılması
Sadrazam (Başbakan) ve Hariciye Nazırı Sait Halim Paşa Avusturya Macaristan İmparatorluğu'nun Sırbistan'a savaş ilanından bir gün önce 27 Temmuz akşamı geç saatlerde Alman Büyükelçisi'ni çağırtmış, iki devlet arasında Rusya'ya karşı bir savunma antlaşması yapma teklifinde bulunmuştur. Yirmi dört saate kalmadan Almanya bu teklife olumlu yanıt vermiştir.[46] Bu mutabakat üzerine Osmanlı İmparatorluğu, Almanya'nın Rusya'ya savaş ilan etmesinden bir gün sonra, 2 Ağustos 1914 günü Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır.[42][47][not 6] Eylül sonları ve Ağustos başlarında İstanbul'daki Birleşik Krallık Büyükelçisi izin kullanmaktaydı. Dolayısıyla Britanya'nın bu olaylar üzerine müdahalesi oldukça sınırlı kalmış olmalıdır.[48] Antlaşmadan sadece Sadrazam (Başbakan) ve Hariciye Nazırı Sait Halim Paşa'nın, Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın, Dahiliye Nazırı Talat Paşa'nın ve Meclis-i Mebusan Başkanı Halil Bey haberdardır. Diğer meclis ve hükümet üyelerinin, dahası Sultan Mehmet Reşat'ın dahi haberi yoktur.[49]
Çanakkale Gelibolu şehitlik fotoğrafları eşliğinde Çanakkale zaferi anlatımı
Çanakkale Gelibolu şehitlik fotoğrafları eşliğinde Çanakkale savaşı Çanakkale zaferi anlatımı 57.alay Anafartalar Gelibolu şehitlik anıtlar Seyit onbaşı 57.alay tarih din gelenek manzara olaylar ve insanlar
Adım Adım Türkiye (Alçıtepe Köyü)
KUŞBAKIŞI ÇANAKKALE BOĞAZI (Havadan Çekim Eceabat, Gökçeada, Çanakkale ve Kilye Koyu Kalesi)
Havadan Çanakkale Boğazı, Kilitbahir Köyü, Eceabat, Gökçeada, Çanakkale rahatlıkla görülebilmektedir.
Hava çekiminin merkezi Kilye koyu ve içinde yer alan Kilye Kalesidir. Çamburnu ve Bigalı kaleleri arasında Eceabat Gelibolu kara yolu üzerinde, Kabatepe yol ayrımından yaklaşık 300 metre kadar güneyde bulunmaktadır. Çok harap durumda olan kaleden, günümüze sadece deniz kenarında bir kule ve yamaca doğru uzanan bir kısım sur duvarı ulaşabilmiştir. Kalenin yapılış amacı içinde bulunduğu koyu ve batıya doğru uzanan vadiyi korumaktır. Harap halinde günümüze ulaşan kule dairesel planlıdır. Yamaca doğru uzanan sur duvarını büyük bir kısmı yıkılmış ve bir kısmı Eceabat Gelibolu kara yolunun altında kalmıştır. Yapının çok harap durumda olması ve malzeme hakkında çok fazla bilgi vermemesi den dolayı tarihi hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Bu kalenin konumu itibariyle de Bizans sahasında belirli aralıklarla yapılan karakol niteliği taşıyan kalelere de benzemesi dikkat çekmektedir. Bu nedenlerle kalenin Bizans yapısı olduğu ve eş zamanlı olarak Sestos Kalesi ile birlikte yapılmış olabileceği düşünülmektedir.
Hava Çekiminin İlerleyen Saniyelerinde Çanakkale Boğazı kuşbakışı izlenebilmektedir. Çanakkale Boğazı Yunanca Δαρδανέλλια, Dardanellia ya da Ελλήσποντος, Hellespontos denilmektedir, Marmara Denizi'ni Ege Denizi'ne bağlayan boğazdır. Asya ile Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan boğazda köprü yoktur. Kıtalar arasında ulaşım feribotlarla sağlanır. İstanbul Boğazı'nın yaklaşık olarak iki katı uzunluğunda olan Çanakkale Boğazı, 61 kilometre (38 mi) uzunluğunda olup en dar yeri 1.2 kilometre (0.75 mi) en geniş yeri ise 6 kilometre (3.7 mi) açıklıktadır. Ortalama derinliği 55 metre (180 ft) olup, en derin noktası 103 metre (338 ft) ile en dar yeri olan Çanakkale şehrinin kuzeyindeki Kilitbahir mevkiindedir. Boğazda İki büyük akıntı mevcuttur: Birincisi Karadeniz'den Ege Denizi'ne doğru akan yüzey akıntısı, İkincisi de Ege Denizi'nden Karadeniz'e doğru akan dip akıntısı, ki bunların her ikisi de birbirlerine zıt istikâmetlerde akmatadır. Batı yakasını Gelibolu Yarımadası, doğu kıyılarını Biga Yarımadası oluşturur.
Boğazın her iki yakasında kaleler vardır. İlk defa Türk kuvvetleri 1356'da Süleyman Paşa ile Çimenlikhisar kalesini fethetti, Çardak kalesini yaptı. Yıldırım Bayezid Bizans surlarını yıkıp iç kaleyi düzeltti. Fatih Sultan Mehmet, Rumeli'de Sestos (Kilidülbahir-deniz kilidi), Anadolu'da Aydos (Seddülbahir-deniz seti) kalelerini yaptı.
Batıdan boğaza girilirse Rumeli kıyısı boyunca Seddülbahir, Kirte, Kilitbahir, Eceabat, Boğalı, Büyük Anafarta, Kumköy, Uzundere, Küçük Anafarta, Cumalı, Bayırköy, Burgaz, Gelibolu, Yeniköy ana yerleşimleri görülecektir. Anadolu tarafında ise Kumkale, Erenköy, Kuzuköy, Çanakkale, Nara, Yapıldak, Bergos, Lapseki, Çardak yerleşimleri vardır. Boğazın Rumeli kıyısı Tekeburun'dan Çankaya burnuna, Anadolu kıyısı Kumkale burnundan Çardak'a uzanır.
Mitolojide Çanakkale Boğazında geçen iki öykü vardır.
Altın Post; Altın bir koça, erkek kardeşiyle binen Helle boğazda koçtan düşer ve boğulur. Bu yüzden Çanakkale Boğazının isimlerinden biri de Hellenpontus (Helle'nin denizi)tur.
Hero ve Leander; Bir Afrodit şenliğinde birbirini görüp vurulan Sestos ve Abydos kentli iki aşıktır, Hero ve Leander. Hero her gece boğazı Leander'in yaktığı bir mum ışığında geçer; ama bir gün Leanderin babası fırtınalı bir günde işaret mumunu yakar, boğaza atılan Hero ise boğulur. Bu öykü Ahtamara ( Akdamar Adası ) ile benzerlik taşımaktadır.
- Boğazın antik isimleri Dardanelya (Dardanos'un Geçiti) ve Hellespontus (Helle'nin Denizi ) 'dur.
- Boğazın Avrupa yakasındaki antik kentler; Sestos, Gelibolu
Asya Kıtasındaki antik kentler; Truva, Abidos, Dardanya, Lapseki
Persler, antik Yunanistanı istila etmek için bu boğazı aşmıştır ve Dünya'nın ilk boğaz köprüsünü burada gemileri halatlar ile bağlayarak kurmuştur. Köprü yıkılıncada, Pers hükümdarı denizi adamlarına kılıç ve sopalar ile dövdürerek cezalandırır.
- Büyük İskender, Granikos Savaşını boğazı geçerek aynı isimli ırmak yakınlarında gerçekleştirmiştir.
- Büyük İskenderin kumandanlarından Lysimakhos, boğazın Saroz Körfezi kıyısında kendine bir başkent kurarak, Trakyaya hükmetmiştir.
- Gelibolu Yarımadasındaki Çimpe Kalesi Osmanlıların Avrupa ilk ele geçirdikleri toprak parçasıdır.
- Çanakkale Boğazı I. Dünya Savaşı'nda tarihte ender rastlanan bir savaşa ev sahipliği yapmış; bu savaş sonucunda toplam 500,000 kişi hayatını kaybetmiştir.
Yağmur altında Çanakkale Kesikdere Şehitliği (30.05.2014)
Bu şehitlikte Bomba Sırtı Mevkii’nde savaşan 18. ve 64. Alaylar ’dan şehit olanlar gömülüdür. Bu Şehitlikte tespit edildiği kadarıyla 1115 şehit yatmaktadır.
18 Mart Çanakkale Savaşı
DAHA NE BEKLİYORSUN HADİ ABONE OL ►goo.gl/3rEi3k
Bastığın yerleri ''toprak!'' diyerek geçme, tanı!
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı
ÇANAKKALE BİZİM
Soğuk gece... Deniz rüzgarları altında toprak soluklanıyor. Kan alıyor gam veriyor... Kızıl olacak deniz ahal coşkun... Yabancı gemileri koynuna almış Çanakkale mahçup.. Dalgalar şahlanmada. Zaman geleceğin getireceklerinden korkarak yürüyor. Gün ağarıyor, gün batıyor. Çanakkale bizim.
Uzakta küçük bir köy, düşman postallarının çiğneyemediği temiz bir köy... Bir ihtiyar dua ediyor. İçindeki umuduyla, Canım namusun dediği Çanakkale için, Çanakkale’ye gitmek için...
Karlı yollarda bir kağnı. Arkasında bir kadın. Sıcak yüreğinde soğuk savaşı ağırlamış. Kağnısında battaniyelere sarılı top mermileri cepheye götürülecek... Cephe uzak, ölüm yakın ve Çanakkale bizim.
Düşman denizin dört bir yanından hazırlanıyor. müslüman topragına ayak basmak amacı. Mehmetçikler unutmuş açlığı ''bu vatan bizim'' diyor. Tek yürek savaşacak Mehmetçik. Elifler, Fatmalar, Zehralar koşacak cepheye. Bu gün kurşun yagdıracak bulutlar düşmanın üzerine.
Deniz bir ayrı kin tutuyor düşmana. İçine çekip boğmak istercesine dalgalı. Hilal ile yıldız, sabırsız kan gölünün üzerine doğmak için.
Ey ölümsüz vatanın muhafızları. Başlasın artık savaş! çiğneyin düşmanı ezercesine. Hilal ile yıldızın asil rengini veren sizin kanınız. Kaldır artık Seyit Alim şu mermiyi. Düşman yiğit görsün. Hatice anam kendi elleriyle kınalıyor Hasan'ı. Aç, susuz, kıyafetsizsiniz. Ana, Baba, Kardeş ve Evlat, şanlı Türk nesline armağan olsun diye şahadet makamına ulaşmak için koşuyorsunuz düşmana. Tekbir sesleri yükseliyor Semaya.
Düşman dört bir yandan saldırmış. Bir kol kalmış son umut. Altı asırlık devletin son çığlığı. Milletin hep beraber haykırdığı özgürlük yemininin tek şahidi Çanakkale.
Temiz dudaklar yudum yudum içerken şehitlik şerbetini ölüm getiren bombalar atıyor düşman. Düştüğü yere ölüm saçan kara tabutlar toprağı delik deşik ediyor. Çanakkale hala bizim.
Silah sesleri, kan kol bacak... Kıyamet kopuyor... Çanakkale mahşer. gün uyuyor düşman uyanık iki yakalı Çanakkale birbirine hasret. Kan dolmuş yüreğine Çanakkale’nin yine de bizim kalacak...
Süngülerin ucuna yürek takıldı mı dünya gelse ne fayda. Çanakkale’de bir millet var. Var olma mücadelesi veriyor. Ve Çanakkale taşıyla toprağıyla mücadeleye yardım ediyor.
Nusret Mayın Gemisi yırta yırta boğazın sularını ilerliyo. Çanakkale bu kez açıyor sularını Nusret’in önüne... Çanakkale bir kedi uysallığıyla saklıyor mayınları. Çanakkale bizim kalmalı..
Elazığlı Ahmet Yemenli Ali Trabzonlu Hasan Manisalı Orhan ve bir çok aslan. Anadolu’dan Afrika’dan Irak’tan. Her şeyini almış canını almış da gelmiş. Çanakkale bizim kalsın diye.
Seyid Onbaşı kaldırırken bombayı Uyvar önünde Türk kadar güçlüydü. Değil bombayı üzerinde bulunduğu Çanakkale toprağını kaldırması gerekse bunu da yapardı. Kaldırır atırdı Çanakkale bizim kalsın diye.
Ve Anafarta’nın dünyaya ışık saçan sarı çiçeği. Ölmeyi emreden kumandan...O ki ölümü mavi gözleriyle korkutan kumandan. Attığı her adımda Çanakkale titriyor... Kemal biliyor geldikleri gibi gideceklerini. Ve öyle oluyor. Baktılar ki ölenler bile bırakmıyor silahını. Kaçıyorlar bizden. Mustafa Kemal Paşa “ÇANAKKALE BİZİM” diyor...
Yabancı bir asker esir düşmüş titriyor... Osmanlı’ya barbar demişler. Onu barbar sanıyor. Vurulmuş bacağından Çanakkale toprağında. Geliyor Türk askeri. O geldikçe beriki titriyor. Türk askeri gelir gelmez vuruluyor bir anda. Gömleğini yırtıyor Türk askeri koyuyor Anzak’ın yarasına. Anzak şaşkın. Asker kendi yarasına da toprak basıyor. Onca yıldır barbar bildiği Türk askeri hak ettiği değeri buluyor. Ve Anzak da anlıyor gerçek kahramanın kim olduğunu.
Bir kısmı anıtlara alınmış öbür kısmı toprağa taşmış askerler artık yok. Deniz dalgalarıyla geçmişi alıp, kıyıya ümitleri vuruyor. Varsın deniz kızıl olmasın, yere bomba düşmesin.. . Yer gök gerçekleri unutmayarak susmuyor, haykırıyor. Tarihe sığmayan kahramanlar. Onlar kanlarının bedelini destanlaşan kahramanlıklarını tarihten zafer olarak aldılar.
Ve
Bilin ki toprağa düşen kanı gözyaşı ile ıslatan bir nehir var. Allahın selamı üzerinize olsun şehitlerim. Kanınız yerde kalmayacak! Her bir damla göklerde dalganacak. Rüzgar her gün ayrı bir şehvetle esecek. Yağmur titreyecek ''bir damlam ıslatır'' diyerek. Kuşlar selam verecek sizlere kanatlarını açarak.
ERKE Medya, 26.Alay ve Yahya Çavuş Şehitliği, Çanakkale, www.erkemedya.com
ERKE Medya, 26.Alay ve Yahya Çavuş Şehitliği, Çanakkale, erkemedya.com
Çanakkale'deki Kahramanlık Dünya Tarihini Değiştirdi-27.04.2012
İki günlük bir ziyaret için Çanakkale'de bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Valiliği ziyaretinde, Burası dünyanın en büyük savaşlarından birinin yaşandığı, dünya tarihinin seyrinin değiştiği ve büyük kahramanlıkların kaydedildiği bir yer dedi. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra da Çanakkale Belediyesi'ni ve Garnizon Komutanlığı'nı ziyaret etti.
ECEABAT BİGALI KÖYÜ MUHTARIMIZININ ÇALIŞMALARI
Çanakkale War 1915 Atatürk Cw Gökce Becerikli 2015 -2016
Çanakkale War 1915 game Atatürk model editing Cw Gökce Becerikli 2015 -2016. Gökce Becerikli Modeling desing Cw.
İtilaf Devletleri'ne Bağlı Güçlerin Gelibolu'dan Tahliyelerinin 102 Yılı
ÇOMÜ TV ile ilgili en güncel videolar ve gelişmeler için hesaplarımızı takip edin!
Facebook:
Twitter:
İnstagram:
İtilaf Devletleri'ne bağlı güçlerin Gelibolu'dan tahliyelerinin 102. yılı dolayısıyla Seddülbahir Köyü’nde Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un da katılımıyla tören düzenlendi.
Eceabat ilçesine bağlı Seddülbahir Köyü’nde Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından düzenlenen törene Bakan Kurtulmuş’un yanı sıra Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ve eşi Aysun Acer, gaziler ve vatandaşlar katıldı.
Çanakkale'den geldikleri gibi giden İtilaf Devletleri'ne karşı kazanılan büyük zaferi ve Anafartalar Komutanı Mustafa Kemal Atatürk ile zaferin isimsiz kahramanlarını milletçe daima hatırladıklarını ifade eden Bakan Kurtulmuş; direnişin, sadece bir toprağı savunma mücadelesi olmadığını İslam’ın izzetini ve şerefini koruma mücadelesi olduğuna dikkat çekti.
Köy meydanındaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunan Kurtulmuş'a Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir tarafından temsili 57. Alay Sancağı ile Kocadere Şehitliği'nden alınan toprak hediye edildi.
Mehter gösterisi ve tiyatro gösterileriyle sona eren törenin ardından OPET tarafından Tarihe Saygı Projesi kapsamında yeniden düzenlenen Akbaş Şehitliği için açılış töreni düzenlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kuran tilavetiyle devam eden törende konuşan OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk “Akbaş Şehitliği'ni düzenleyerek hak ettiği görünüme kavuşturmak, ülkemize ve bizim için canını veren şehitlerimize gönül borcumuzdur’’ dedi.
Vali Tavlı ve Bakan Kurtulmuş’un konuşmalarının ardından protokolün şehitliğe çiçek takdimiyle tören sona erdi.
Çanakkale Şehitliği Ziyareti İntedu Firması Tur Otobüsü Mektebim Okulları 2017-18 Eğitim Yılı
Aykut öğretmen Çanakkale Şehitliği Ziyareti İntedu Firması Tur Otobüsü Mektebim Okulları 2017-18 Eğitim Yılı
intedu gezi ve sayahat tur,duygu bayam,mektebim okulları,gezilerimiz,kültür gezileri
çanakkale zaferi,18 mart çanakkale savaşları,çanakkale gezisi,çanakkale geçilmez,türkçe şenliği, doğru ve yanlış kelimeler
Yeni videolardan haberdar olun ABONE OLUN.
Emeğe Saygı Çerçevesinde Videoyu Beğenip Paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızla destek olursanız katkı sağlamış olursunuz. Müzik Malzemeleri ile ilgili özel sitemden dan tüm müzik malzemelerini inceleyebilirsiniz. aykutilter.com
Bana telefon ile ulaşabilirsiniz. 0532 3222351
Mektebim Okulları 560 öğrenci ve eğitim kadrosu ile Çanakkalede.
Rehber Ahmet Şenol Özbek
Seyahat acentası Seyahat firması İntedu Duygu Bayam
Çanakkale Boğazı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çanakkale Boğazı
Çanakkale Boğazı Fiziki
Çanakkale Boğazı Fiziki
Bağladığı sular Marmara Denizi - Ege Denizi
Ülke Türkiye
Uzunluk 61 km
En geniş yeri 7 km
En dar yeri 1,2 km
En derin yeri 103m
Çanakkale Boğazı (Yunanca: Δαρδανέλλια, Dardanellia ya da Ελλήσποντος, Hellespontos), Marmara Denizi'ni Ege Denizi'ne bağlayan boğazdır.
Asya ile Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan boğazda köprü yoktur. Kıtalar arasında ulaşım feribotlarla sağlanır.
İçindekiler
1 Coğrafya
1.1 Yüzey bilimi
1.2 Konumu
2 Mitoloji
3 Tarih
4 Ayrıca bakınız
5 Kaynakça
5.1 Dış bağlantılar
Coğrafya
Piri Reis'in haritasından bölge
Çanakkale Boğazı
Yüzey bilimi
İstanbul Boğazı'nın yaklaşık olarak iki katı uzunluğunda olan Çanakkale Boğazı, 61 kilometre (38 mi) uzunluğunda olup en dar yeri 1.2 kilometre (0.75 mi) en geniş yeri ise 6 kilometre (3.7 mi) açıklıktadır. Ortalama derinliği 55 metre (180 ft) olup, en derin noktası 103 metre (338 ft) ile en dar yeri olan Çanakkale şehrinin kuzeyindeki Kilitbahir mevkiindedir.[1]
Boğazda İki büyük akıntı mevcuttur: Birincisi Karadeniz'den Ege Denizi'ne doğru akan yüzey akıntısı, İkincisi de Ege Denizi'nden Karadeniz'e doğru akan dip akıntısı, ki bunların her ikisi de birbirlerine zıt istikâmetlerde akmatadır.[2] Batı yakasını Gelibolu Yarımadası, doğu kıyılarını Biga Yarımadası oluşturur.
Konumu
Boğazın her iki yakasında kaleler vardır. İlk defa Türk kuvvetleri 1356'da Süleyman Paşa ile Çimenlikhisar kalesini fethetti, Çardak kalesini yaptı. Yıldırım Bayezid Bizans surlarını yıkıp iç kaleyi düzeltti. Fatih Sultan Mehmet, Rumeli'de Sestos (Kilidülbahir-deniz kilidi), Anadolu'da Aydos (Seddülbahir-deniz seti) kalelerini yaptı.
Batıdan boğaza girilirse Rumeli kıyısı boyunca Seddülbahir, Kirte, Kilitbahir, Eceabat, Boğalı, Büyük Anafarta, Kumköy, Uzundere, Küçük Anafarta, Cumalı, Bayırköy, Burgaz, Gelibolu, Yeniköy ana yerleşimleri görülecektir. Anadolu tarafında ise Kumkale, Erenköy, Kuzuköy, Çanakkale, Nara, Yapıldak, Bergos, Lapseki, Çardak yerleşimleri vardır. Boğazın Rumeli kıyısı Tekeburun'dan Çankaya burnuna, Anadolu kıyısı Kumkale burnundan Çardak'a uzanır.
Çanakkale Boğazı, Balkanları(Avrupa) Gelibolu yarımadası boyunca Önasya'dan ayıran uzun dar bir boğazdır.
Mitoloji
Mitolojide Çanakkale Boğazında geçen iki öykü vardır.
Altın Post; Altın bir koça, erkek kardeşiyle binen Helle boğazda koçtan düşer ve boğulur. Bu yüzden Çanakkale Boğazının isimlerinden biri de Hellenpontus (Helle'nin denizi)tur.
Hero ve Leander; Bir Afrodit şenliğinde birbirini görüp vurulan Sestos ve Abydos kentli iki aşıktır, Hero ve Leander. Hero her gece boğazı Leander'in yaktığı bir mum ışığında geçer; ama bir gün Leanderin babası fırtınalı bir günde işaret mumunu yakar, boğaza atılan Hero ise boğulur. Bu öykü Ahtamara ( Akdamar Adası ) ile benzerlik taşımaktadır.
Tarih
Boğazın antik isimleri Dardanelya (Dardanos'un Geçiti) ve Hellespontus (Helle'nin Denizi ) 'dur.
Boğazın Avrupa yakasındaki antik kentler; Sestos, Gelibolu
Asya Kıtasındaki antik kentler; Truva, Abidos, Dardanya, Lapseki
Persler, antik Yunanistanı istila etmek için bu boğazı aşmıştır ve Dünya'nın ilk boğaz köprüsünü burada gemileri halatlar ile bağlayarak kurmuştur. Köprü yıkılıncada, Pers hükümdarı denizi adamlarına kılıç ve sopalar ile dövdürerek cezalandırır.
Büyük İskender, Granikos Savaşını boğazı geçerek aynı isimli ırmak yakınlarında gerçekleştirmiştir.
Büyük İskenderin kumandanlarından Lysimakhos, boğazın Saroz Körfezi kıyısında kendine bir başkent kurarak, Trakyaya hükmetmiştir.
Gelibolu Yarımadasındaki Çimpe Kalesi Osmanlıların Avrupa ilk ele geçirdikleri toprak parçasıdır.
Çanakkale Boğazı I. Dünya Savaşı'nda tarihte ender rastlanan bir savaşa ev sahipliği yapmış; bu savaş sonucunda toplam 500,000 kişi hayatını kaybetmiştir.
Savaşın tanığı Hulusi Oral Çanakkale’yi anlatıyor
Çanakkale Şehitler Abidesi
Çanakkale'de Gelibolu Yarımadası’nın en çok ziyaret edilen ana ziyaret noktası olan Abide, Eski hisarlık Burnu üzerinde yer almaktadır. Açılan bir proje yarışması sonucunda 37 proje arasından Doğan Erginbaş, İsmail Utkular ve Feridun Kip tarafından hazırlanan proje seçilmiş olup Abidenin temeli 17 Nisan 1954 tarihinde atılmıştır. İkinci Anafartalar Zaferi’nin 45. Yıldönümü olan 21 Ağustos 1960 tarihi ziyarete açılan Çanakkale Şehitler Abidesi, Çanakkale Muharebeleri’nde şehit düşen tüm askerlerimizi simgelemekte ve onların anısını yaşatmaktadır. Mimarı Doğan Erginbaş’ın kendi ifadesiyle abide Tüm coğrafyalardan gelen şehitlerimizin toplu bir şekilde göğe yükselişini temsil etmektedir. Ayaklarının üzerinde muharebe anlarını yansıtan kabartma rölyefler bulunmaktadır. Her yıl 18 Mart tarihinde, ülkenin dört bir yanından gelen vatandaşlar ve devlet erkânı tarafından Abide tören alanında anma merasimleri düzenlenmektedir.
Abidenin arka bölümünde yer alan sembolik mezarlıklar2007 yılında ziyarete açılmıştır. Şehitlikte Çanakkale Muharebeleri sırasında şehit düşen ve bugüne kadar isimleri tespit edilebilmiş 59.408 şehidimizin isimleri bulunmaktadır. Yine sembolik şehitliğin önünde muharebe dönemini yansıtan 45 m uzunluğunda bir rölyef bulunmaktadır. Rölyefi geçtikten sonra, sembolik şehitliğin başlangıç bölümünde meçhul asker mezarı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934’te müttefik askerleri
için söylediği sözlerin yer aldığı mermer bir kitabe bulunmaktadır. Arıburnu muharebelerinden sonra bir Anzak askerinin yanında Avustralya’ya götürdüğü ifade edilen ve bir Türk askerine ait olan kafatası, yıllar sonra10 Mart 2003 tarihinde Türkiye’ye teslim edilmiş olup18 Mart 2003’te resmi törenle bugünkü noktaya defnedilmiştir.
Troya Müzesi Gezisi - Zemin Kat Çanakkale
Troas Kentleri-Cities of the Troad