NOUL PLANETARIU ZKP4 LED DE LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE
În perioada 17 – 21 martie 2015, la Complexul Astronomic Baia Mare s-au desfășurat o serie de manifestări dedicate inaugurării noului proiector stelar SkyMaster ZKP4, instalat într-o cupolă renovată și modernizată cu fotolii extrem de confortabile, sistem de sunet și panourile digitale de control automat și manual al tehnicii de simulare a cerului.
Această relansare a instituției a survenit la doar două zile depărtare de Ziua Internațională a Planetariilor (15 martie), în plină desfășurare a ”Anului Internațional al Luminii și a Tehnologiilor bazate pe Lumină” (2015), fiind cadrată, de asemenea celebrării 45 de ani de funcționare neîntreruptă a primului planetariu public deschis în România, la Baia Mare, pe 1 iulie 1969.
Statutul de instituție publică unicat de popularizare a astronomiei în Transilvania a fost păstrat timp de multe decenii de existență, instituția noastră putând număra sute de mii de vizitatori care i-au trecut pragul și care au dorit să revină, cândva, pentru a retrăi o experiență altfel imposibilă sub cerul înstelat de noapte.
La 46 de ani distanță de inaugurarea primului planetariu public din România, cu ajutorul esențial oferit de Consiliul Județean Maramureș în proiectarea și derularea unui demers de anvergură transfrontalieră și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, la Baia Mare tocmai a fost dat în folosință un nou portal cosmic, o nouă fereastră deschisă spre cunoașterea Universului. Dar modernizarea Complexului Astronomic înseamnă și un nou telescop de mare putere, o bibliotecă nou nouță de specialitate și multe planuri de a readuce astronomia în spațiul public și la îndemâna tuturor doritorilor, atât prin observații astronomice asupra Soarelui, cât și printr-o activitate mult mai intensă în organizarea de sesiuni de observații nocturne. Iar o componentă esențială a proiectului transfrontalier pl@NETour este dezvoltarea unei rețele de centre de observație astronomică în zone libere de poluare luminoasă, care să susțină turismul astronomic în Maramureș și Transcarpatia.
planetariubm.ro
CUM A FOST NOAPTEA MUZEELOR 2015 LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE
Muzele și-au dat întâlnire la planetariul din Baia Mare, în seara de Sâmbătă 16 mai 2015, la un eveniment desfășurat sub patronajul Uraniei. Noaptea Europeană a Muzeelor, una de neuitat – așa cum s-a desfășurat la Complexul Astronomic Baia Mare, a atras peste 1400 de participanți, care care s-au lăsat bucuros antrenați în activitățile propuse.
Seara a început cu atelierul de desenat și modelat avioane de hârtie, cu trei concursuri consecutive de lansat și premiat lucrările micuților ”meșteri”. Aeronautica și Astronautica sunt discipline ale zborului, una dintre năzuințele ancestrale ale omului. Atelierul de artă și ”știință aplicată”, precum și concursurile aferente, activități desfășurate între orele 18.00 – 21.00, au fost gestionate impecabil de către zece voluntari de la Palatul Copiilor, coordonați de către prof. Vasile Pop. Premiile au constat din postere mari ale sistemului solar, OZN-uri zburătoare, bumeranguri, device-uri figurine deplasabile cu arc, cărți poștale etc. Intreaga activitate a fost transmisă live, via internet – cu colaborarea domnului Adrian Vezentan.
Încă de la ora 18.00 primii doritori să participe la spectacolul special de planetariu și-au făcut apariția și au avut parte de o surpriză. În toiul demonstrației astronomice, din bezna luminată doar de stele, scânteia poetică a răsărit sub forma unei intervenții poetice foarte la locul său … De la ora 18.00 și până aproape de ora 1.00, din 20 în 20 de minute, spectacolul de planetariu oferit gratuit tuturor participanților, care au umplut de fiecare dată sala până la refuz, a fost acel ”quelque chose” pentru care merita să aștepti ceva vreme, în acea seară minunată. ”Eroul” serii a fost, fără doar și poate, prof. Ioan Bob, care a gestionat ”maratonul științei”, respectiv, cea mai mare parte a spectacolelor oferite publicului, având grijă ca această mașină de manipulare a spațiu-timpului, care este proiectorul stelar opto-mecanic ZKP4 LED de la Zeiss, să prezinte câteva dintre caracteristicile sofisticate pe care le poate pune în valoare.
Expozițiile ”Sistemul Solar”, ”Constelații Românești Tradiționale” și ”Momente Solare – fotografii de Ilie Tudorel” au reprezentat o întâlnire fascinantă pentru mulți dintre vizitatorii care, după zeci de ani, au revenit la planetariu, curioși să vadă cât de mult a mai rămas din umbra trecutului. Ca o formă de solidaritate cu mișcarea muzeală românească, susținută de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, coordonatorul oficial național al ”Nopții Muzeelor”, proiectorul vechi ZKP1 de la Zeiss a fost acoperit cu o pânză neagră și a rămas așa pe întreg parcursul serii.
Din turnul observatorului și din sala multimedia, exploziile de lasere luminoase concentrate în crâmpeie cu forme alegorice sau foarte sugestive, ne-au amintit, spectaculos că anul 2015 este Anul Internațional al Luminii și al tehnologiilor bazate pe lumină. Deși – datorită poluării luminoase dimprejurul planetariului, care fac aproape imposibile observațiile astronomice nocturne de la Observator – suntem reticenți față de fluxurile luminoase concentrate aleatoriu, excepția spectacolului de lasere și a jocurilor de lumini se datorează tocmai anului luminii, a cărui importanță am dorit să o reiterăm.
În sala multimedia, tânărul artist compozitor și interpret Sergiu Gliga, elev la Liceul de Artă din Baia Mare și voluntar în cadrul Nopții Muzeelor, ne-a încântat auzul cu acorduri muzicale – improvizații și interpretare la cerere, antrenând publicul tânăr la refrene binecunoscute, iar filmele documentare proiectate pe interior și spre curtea planetariului, au avut, de asemenea, succes.
În curtea planetariului, doritorii au așteptat cu răbdare să vadă cu ochii lor, în telescop și în lunetă, aspecte și caracteristici ale planetelor Jupiter și Saturn, observațiile fiind asistate îndeaproape de voluntari din partea Centrului de Excelență în Astronomie al Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”, coordonat de prof. Lucian Stoian.
Mulțumim publicului pentru participarea la evenimentul ”Noaptea Europeană a Muzeelor”, de la Complexul Astronomic Baia Mare.
Ciprian Crișan
Imagini de la eveniment:
Planetariul din Baia Mare 1
3 iunie 2018
Planetariul din Baia Mare este un muzeu județean din Baia Mare, amplasat în Str. George Coșbuc nr. 16. Înființat în 1969 ca primul planetariu public din România și unicul din Transilvania (până în prezent), Planetariul Baia Mare – în urma finalizării Observatorului Astronomic, a devenit începând cu 1971 un punct nodal de citire și înregistrare a datelor astronomice, instituțional primind numele de Complexul Astronomic Baia Mare, din motive administrative ajungând sub coordonarea Muzeului Județean Maramureș, iar după reorganizarea acestui complex muzeal, din 2006 funcționează ca și secție de specialitate în cadrul Muzeului de Mineralogie Baia Mare.
Ovidiu Ignat – Complexul Astronomic Baia Mare – oapetele bibliotecii
Dr. Ovidiu Ignat (n. 04.03.1973, Sighetu Marmației) a absolvit în 1996 Facultatea de Litere și Științe Baia Mare, specializarea matematică – fizică. De la 1 iulie 2014 este managerul Complexului Astronomic Baia Mare.
Pe 4 aprilie 2018, la Biblioteca Județeană Petre Dulfu Baia Mare, în cadrul expoziţiei de fotografie Semnele ceriului, semnată de artistul fotograf Ilie Tudorel, Complexul Astronomic Baia Mare a fost prezent pe simeze cu inedita expoziție digitală multimedia: Constelații românești tradiționale.
Cu această ocazie, dr. Ovidiu Ignat a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu.
Pentru mai multe detalii despre expoziția Constelații românești tradiționale, vizitați site-ul:
Cele două expoziții Semnele ceriului și Constelații românești tradiționale au fost dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918 și Anului European al Patrimoniului Cultural și itinerate în tandem pe parcursul anului 2018 prin România.
crt-ro.com
Interviu realizat de Corina Șandor-Martin, Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” Baia Mare
Observații astronomice la Complexul Astronomic Baia Mare
Complexul Astronomic Baia Mare organizează un eveniment, cu intrare liberă, de observare a celui mai important fenomen astronomic din acest secol.
Este vorba despre cea mai lungă eclipsă lunară, care va dura 103 minute. Se va întâmpla vineri, 27 iulie.
Planetariul Baia Mare
Planetariul Baia Mare, departament al Muzeului de Mineralogie Baia Mare, primul planetariu public din Romania si singurul din Transilvania
HUBBLE 25 YEARS IN SPACE CELEBRATED AT BAIA MARE ASTRONOMY COMPLEX
500 DE PARTICIPANȚI LA SĂRBĂTOAREA HUBBLE 25 ÎN ROMÂNIA - LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE
Aproape 500 de persoane au participat la evenimentul HUBBLE 25 la Complexul Astronomic Baia Mare.
O prezentare specială, a evenimentului, prezență MASS-MEDIA, dezvelirea printului aniversar într-o secvență memorabilă, o expoziție spectaculoasă datorată lui Hubble, cinci spectacole de planetariu, cu sala ultra-plină, jocuri de desenat și modelat pe hârtie, improvizații muzicale și adevărate mini-concerte cu soliști vocali, o comunicare științifică surpriză, oferită de un cercetător al obiectelor NEO din Turcia, un simpozion sumar susținut de elevi de la Cercul de Astronomie al Palatului Copiilor Baia Mare și observații astronomice cu două telescoape ultra performante - galaxii, roiuri stelare, planeta Venus, Jupiter și alte obiecte din meniu, cu colaborarea Centrului de Excelență în Astronomie de la Colegiul Național Vasile Lucaciu.
A fost, probabil, cel mai spectaculos eveniment produs în ultimii ani de instituția noastră - o colaborare internațională cu ESA, prin intermediul managementului evenimentului la nivel european gestionat de ESO.
Dacă o imagine poate spune ... cât o mie de cuvinte, câte cuvinte încap într-un film de câteva minute? Evenimentul ”Hubble 25”, spectaculos, surprinzător și (să nu uit) interesant, a fost, însă doar un antrenament pentru NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR, din 16 mai 2015. Mulțumim publicului pentru participare (peste 500 de participanți), mulțumim partenerilor (Ozan Unsalan, voluntarilor de la Centrul de Excelență în Astronomie CN Vasile Lucaciu, prof. Lucian Stoian, voluntarilor de la Cercul de Astronomie, Palatul Copiilor Baia Mare, prof. Vasile Pop, voluntarului expert în animație culturală - Sergiu Gliga) pentru colaborarea la reușita acestei acțiuni. Mulțumim telescopului spațial Hubble și echipei de la ESO/ESA/NASA care au manageriat evenimentul global.
Dacă o imagine poate spune ... cât o mie de cuvinte, câte cuvinte încap într-un film de câteva minute? Evenimentul ”Hubble 25”, spectaculos, surprinzător și (să nu uit) interesant, a fost, însă doar un antrenament pentru NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR, din 16 mai 2015. Mulțumim publicului pentru participare (peste 500 de participanți), mulțumim partenerilor (Ozan Unsalan, voluntarilor de la Centrul de Excelență în Astronomie CN Vasile Lucaciu, prof. Lucian Stoian, voluntarilor de la Cercul de Astronomie, Palatul Copiilor Baia Mare, prof. Vasile Pop, voluntarului expert în animație culturală - Sergiu Gliga) pentru colaborarea la reușita acestei acțiuni. Mulțumim telescopului spațial Hubble și echipei de la ESO/ESA/NASA care au manageriat evenimentul global.
If only one image can say 1000 words, how many words will fit in a 8 minutes movie? The Hubble 25 years in space event was spectacular and fruitful in Baia Mare, at Astronomy Complex. We thank to the 500 participants, thank partners (Ozan Unsalan, Volunteers from the Center for Excellence in Astronomy - CN Vasile Lucaciu Baia Mare, lead by prod. Lucian Stoian, Volunteers from the Circle of Astronomy - Children's Palace Baia Mare, lead prof. Vasile Pop, to the Volunteer expert in cultural animation - Sergiu Gliga) for the success of this collaboration action. Thank's Hubble Space Telescope and ESA / NASA, who organized and managed global event.
Noaptea Muzeelor 2016 la planetariul din Baia Mare
PESTE 2800 DE PARTICIPANȚI LA PLANETARIU DE NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR
Complexul Astronomic Baia Mare a fost, ieri – 21 mai 2016, aproape copleșit de numărul doritorilor de a participa la programul pregătit de Noaptea Muzeelor. Peste 2800 de vizitatori au trecut pragul instituției noastre în intervalul orar 18.00 – 02.00, programul fiind prelungit până târziu în noapte, pentru a ne bucura împreună de spectacolul planetelor. Vedeta serii a fost o lunetă – similară ca și putere, cu luneta prin care Galileo Galilei – părintele astronomiei observaționale și al științei moderne a realizat acum peste patru secole primele observații asupra petelor solare, asupra munților și craterelor lunare, asupra sateliților jovieni, asupra fazelor planetei Venus, asupra inelelor lui Saturn, schimbând pentru totdeauna perspectiva omului asupra sistemului solar și a Universului.
Activitățile creative și recreative, vizitarea expoziției de machete tridimensionale ”Sistemul Solar”, joaca de-a planetele, animațiile tematice pline de haz, experimentarea cu ochelari a expoziției ”Cerul în Mâinile Tale”, participarea la spectacolele de planetariu speciale oferite gratuit cu această ocazie, filmele documentare tematice pentru cei mari, observațiile astronomice cu patru, cinci telescoape fixate la un moment dat – și multe alte atracții – au animat într-un mod extrem de plăcut clădirea și curtea planetariului.
Mulțumim pentru asistența acordată derulării circuitului băimărean echipei NOPȚII MUZEELOR ROMÂNIA, care au realizat în acest an o organizare excepțională, boardului de proiect al Băii Mari – Capitală Culturală 2021 – care au furnizat voluntari ce au facilitat contactul cu publicul, Palatului Copiilor Baia Mare – dlui. Prof. Pop Vasile – care împreună cu grupa de studiu de la cercul de fizica aplicată și astronomie au furnizat un background important pentru activitățile educaționale și cele observaționale, dlui. Prof. Lucian Stoian de la Centru de Excelență în Astronomie de la Colegiul Vasile Lucaciu, care au oferit un important sprijin logistic și informațional componentei de observații astronomice. Nu în ultimul rând – mulțumim tuturor participanților! Reamintim – Complexul Astronomic Baia Mare este deschis în fiecare zi, de marți și până duminică, între orele: 9.00 – 15.00.
Planetariums from all over the world. Waiting for you in Baia Mare, Maramures County, Romania
We just googleing the most beautiful buildings of planetariums from all over the world. And we ve got the idea of reshaping our planetarium building, in order to get more appealing look, energeticall efficiency, more spaces for activities - astronomy thematical park, astronomy cinema, astronomy club and cultural cofee clubs, cosmic fly simulators, science exhibitions - and time/space to give our public the real image of the most modern planetarium techonology that we have! A new major project is born right now: PHOENIX PROJECT FOR ASTRONOMY COMPLEX BAIA MARE.
planetariubm.ro - the Mothership of the Future!
EXPERIMENT UNIC ÎN ROMÂNIA
O expozitie multisenzoriala prin care se permite accesul la constelatiile romanesti traditionale, persoanelor cu deficiente de vedere a fost deschisa astazi la Complexul Astronomic Baia Mare. Candidatul PNL la functia de primar al Municipiului Baia Mare, avocatul Cristian Niculescu Tagarlas a fost printre primii care a incercat aplicatia de la planetariul baimarean.
Planetariul din Baia Mare 3
3 iunie 2018
Planetariul Baia Mare este o instituție muzeală și un obiectiv cultural turistic important din Maramureș, cu o rată anuală de vizitare ce depășește 20.000 de vizitatori din țară și din afara țării. În 2012 Planetariul Baia Mare derulează două proiecte importante, unul vizând recuperarea și promovarea viziunii tradiționale românești asupra cerului (astronomie populară), celălalt urmărind modernizarea facilităților, tehnologiei și serviciilor oferite publicului larg. De la 1 iulie 2014, Planetariul Baia Mare a devenit instituție de sine stătătoare, prin desprinderea de Muzeul de Mineralogie și încadrarea ca centru cultural cu personalitate juridică, sub titulatura de Complexul Astronomic Baia Mare, în subordinea Consiliului Județean Maramureș.
Porți deschise la Planetariul Baia Mare
Planetariul Baia Mare a primit astăzi un număr mare de vizitatori. Este vorba de elevi, care preț de câteva zeci de minute au aflat în ce constă activitatea instituției și, mai ales, ce au pregătit angajații ei, acum pe final de an.
CE S-A DESCOPERIT IN MARAMURES / BAIA MARE
Istoria Maramuresului si a orasului Baia Mare in cateva minute!
PAGINĂ FACEBOOK:
CONT PERSONAL:
INSTAGRAM:
zmentaro@gmail.com - pentru orice întrebare
- website
Mulțumesc că te-ai uitat, te mai aștept!
CRT - SEARĂ DE OBSERVAȚII ASTRONOMICE LA PLANETARIUL BAIA MARE
Planetariul Baia Mare a organizat Sâmbătă, 19 octombrie 2013, între orele 20.00 -- 00.30 o seară de observații astronomice, eveniment ce a marcat Ziua Observațiilor din cadrul proiectului Constelații Românești Tradiționale -- Etapa Națională, proiect cultural-educațional de anvergură națională, inițiat de Muzeul de Mineralogie Baia Mare și sprijinit de Administrația Fondului Cultural Național.
Serata astronomică de Sâmbătă a prilejuit observarea Lunii cu telescopul și luneta din dotarea planetariului, video- proiecții în cupolă și sala multi-media, vizitarea expozițiilor și două spectacole tematice speciale de planetariu, în care au fost identificate constelațiile românești și puse în dialog cu constelațiile oficiale recunoscute de Uniunea Astronomică Internațională.
Cei 250 de participanți la acest eveniment au fost nevoiți să suporte rigorile unui concurs surpriză, în care li s-a cerut să fie creativi și să inventeze constelații. Cele 60 de lucrări primite de juriu au fost foarte corect apreciate și premiate cu planisfere și cărți din domeniul astronomic.
În sfârșit, organizatorii, apreciind succesul acestei seri, promit organizarea peste două săptămâni, a unei noi seri de observații când, pe Lună Nouă, identificarea pe cerul de noapte a obiectelor de adâncime va fi mai facilă.
Foto: Valentin Ganța.
Filmări: Cam1 - V. Ganța, Cam2 - Ciprian Crisan
Montaj: Ciprian Crisan
Transmisie în direct: Adi Vezentan
Organizator: Planetariul Baia Mare - Mircea Lițe, Ovidiu Ignat, Ciprian Crișan
Colaborator: Centrul de Excelență în Astronomie - Baia Mare - prof. Lucian Stoian
Daily vlog-Baia mare
♥ Blogul meu :
♥ Pagina OFICIALA de Facebook ♥
♥ Profil personal Facebook ♥
♥ Instagram ♥ :
♥ Ask.fm ♥ : @LorenaFrancisc
♥ Twitter ♥ :
♥ Google Plus ♥ :
♥ Email ♥ : mariposa.romania@yahoo.ro
CIOBANUL ASTRONOM - DOCUMENTAR 2012 PENTRU PROIECTUL CRT1 AL PLANETARIULUI BAIA MARE
Reportajul Ciobanul Astronom a fost realizat de către Asociația Arta Educației Baia Mare, partener în proiectul Constelații Românești Tradiționale, ce este finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național - care reunește Muzeul de Mineralogie Baia Mare,ca inițiator, Muzeul de Etnografie și Artă Populară - ca muzeu partener principal, la care se adaugă de asemenea și alte colaborări, fără de care acest proiect - ce cuprinde realizarea unui seminar cu tematica astronomiei populare, o expoziție inedită și interactivă, în format digital și realizarea unei variante personalizate a celebrului soft de planetariu virtual Stellarium - nu ar fi posibilă. Documentarea pe teren și identificarea unor subiecți ce dețin informații privind asocieri în vechime între anumite configurații astrale și evenimente din natură sau sociale reprezintă în schema proiectului cheia magică ce poate sugera necesitatea unei cercetări de anvergură în vederea salvării tezaurului de cunoștințe de astronomie populară, creionate într-un timp istoric sau anistoric în care comunitățile nu aveau la îndemână instrumente de măsurat, informație cultă sau alte elemente ajutătoare.
crt-ro.com
REACTIV! Emisiune online! Cu sau fara cianuri in Baia Mare? Cat de credibil e investitorul Romaltyn?
PLANETARIUL BAIA MARE - DE LA ÎNĂLȚIME - CU DRONA
Participare la eclipsa de soare din 20 martie văzută de la Complexul Astronomic Baia Mare dintr-o perspectivă diferita! Multumiri domnului Dan Carpov.
PLANETARIUL BAIA MARE (planetariubm.ro)
Planetariul Baia Mare
Mai aproape de cer - Planetariul Baia Mare si expozitia sa de baza Universul in mileniul III
Cel mai modern planetariu din România - la Baia Mare
Hai la Planetariul Baia Mare - promo pentru cel mai modern planetariu din Romania! Știință, cultură, divertisment într-o experiență inedită și superlativă!
planetariubm.ro
planetariubm@gmail.com