Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi ve Bölümleri Full Çekim
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi vererek bu videoya başlıyoruz Diyarbakır gezi mizin önemli duraklarından biriydi Arkeoloji Müzesi biz de ona göre detaylı ve tüm bölümlerini çektik çok güzel ve otantik bir yerdi diyarbakır arkeoloji müzesi eserleri ni dikkatlice inceleyip videoya aldık yazılı olarak bilgileri açıklamalar bölümüne ekledim iyi seyirler
DİYARBAKIR ARKEOLOJİ ve ETNOGRAFYA MÜZESİ HAKKINDA BİLGİ
İslâm öncesi ve sonrasında bölgede gelişen çeşitli medeniyetlere ait eserlerin toplandığı şehir müzesi.
Müellif:
NECDET
1934 yılında açılan müze, 1986’da yeni binasına taşınıncaya kadar faaliyetini, Ulucami’nin batısındaki Artuklu Hükümdarı el-Melikü’s-Sâlih Mahmud zamanında (1201-1222) yaptırılmış olan Sincariye (Zinciriye) Medresesi’nde sürdürmüştür. Bu tarihten itibaren modern müzecilik anlayışıyla inşa edilmiş özel binasına geçen müzede, başlıcaları Neolitik çağ, Hurri-Mitanni, Asur, Grek, Roma, Part, Sâsânî, Bizans, Emevî, Abbâsî, İnaloğlu, Nisanoğlu, Artuklu, Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Osmanlı olmak üzere yirmi altı uygarlığa ait 11.000’i aşkın eser sergilenmektedir. Bunların içinde Bizans lahitleri, Roma heykelleri, çivi yazılı Asur stelleri, Urartu çanak çömlekleriyle süs eşyaları ve Grek, Roma, Bizans sikkeleri en ilgi çekici İslâm öncesi eserleridir.
İslâmî eserlerin büyük kısmını etnografik eşya teşkil etmekle birlikte daha çok araştırmacılara hizmet veren yazma kitaplar, şer‘î sicil defterleri, mezar taşları, çoğu Artuklular’a ait olan zengin sikke koleksiyonları ve Selçuklu taş kabartmaları ile pişmiş toprak kapları büyük önem taşımaktadır. Etnografik eşya, özellikle Diyarbakır yöresindeki Türk kültürüne ve halkın son yüzyıllardaki günlük yaşantısına ışık tutacak zenginliktedir. Bu eserler arasında ahşap kapılar, kapı tokmakları, ev inşaatında kullanılan demir malzeme gibi mimari parçalarla sedef kakmalı sandık, fildişi ve sedef işlemeli komodin, sandalye ve sehpalar, halı ve kilimler, halı yastıklar, divan örtüleri ve çok zengin bir kumaş eşya koleksiyonu özellikle dikkat çekecek çeşitliliktedir. Kumaş eşyanın çoğunluğunu ise kadın ve erkek kıyafetleri, gümüş simli bindallılar, üçetekler, kadın başlıkları, yemeniler ve çoraplarla gümüş başlık, gümüş ve altın kolye, kemer gibi bu kıyafetlerin aksesuarları teşkil etmektedir.
BİBLİYOGRAFYA
Mehmet Önder, The Museums of Turkey, Ankara 1983, s. 62; H. Cansever, “Diyarbakır Müzesi”, Bilgi, nr. 115, İstanbul 1956, s. 16.
YARARLANAN BAZI KAYNAKLAR
Diyarbakir Archeology Museum Information about the beginning of this video Diyarbakir trip was one of the most important stops of our tour Archeology Museum we have taken according to him in detail and all parts of a very beautiful and authentic work of the archaeological museum of Diyalbakır carefully scrutinized video videotaping the information I added to the section of the good views
INFORMATION ABOUT DIYARBAKIR ARCHEOLOGY AND ETHNOGRAPHY MUSEUM
While most of the Islamic works constitute ethnographic items, writing books, sari registers, tombstones, rich coin collections belonging to most Artukids and Seljuk stone reliefs and terracotta pots which serve mostly researchers are of great importance. Ethnographic items are particularly rich in shedding light on the Turkish culture in Diyarbakir and the daily life of the people in the last centuries. Among these works, wooden doors, door knockers, iron pieces used in the construction of the house, such as mother of pearl inlaid crate, ivory and mother of pearl embroidered commode, chairs and coffee tables, carpets and rugs, carpet cushions, sofa covers and a very rich collection of fabrics will attract particular attention It is diversity. The majority of the fabrics are women's and men's clothing, silvery silvery bowls, triple heads, women's hats, silver hats, silver and gold necklaces with belts and scarves, and accessories for clothing.
#arkeolojimüzesi
#bölümleri
#diyarbakır
VİDEODA KULLANILAN MÜZİKLER
Music provided by
Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
DİYARBAKIR GEZİSİ | Diyarbakır Gezilecek Yerler | BÖLÜM 2 | Reshontheway
Selamlar, Ben Reşat Taman nam-ı diğer Reshontheway. Daha önce de belirttiğim gibi Diyarbakır’ı bir videoda anlatmak çok. Bu medeniyetlerin beşiği şehir görülmesi gereken o kadar çok yer var ki. 32 medeniyete ev sahipliği yapan bu şehir her medeniyetin izlerini barındırma devam ediyor. Ülkenin en kadim topraklarından biri olan Diyarbakır sahip olduğu turistik mekanlar, yeme-içme kültürü, gelenekleri ile her zaman turizm cazibe merkezi olmuştur. Özellikle son yıllarda UNESCO Kültür Mirası Listesine Giren Surlar'ı ve restore edilen tarihi Sur İçi bölgesi ile yerli yabancı bir çok turisti kendine çekiyor. Taşı kara bahtı kara Diyarbakır yıllar boyunca hem basın tarafından hem de algı operatörleri tarafından öcü gibi lanse edilen bir şehir. Şehre gelen, atanan ya da askerlik görevini yapmak için buraya gelen hemen hemen herkesin başta korktuğu ama geldikten sonra modern şehrin planıyla, sosyal imkanlarıyla, yaşam tarzıyla ve muhteşem tarihi / turistik mekanlarıyla kendine hayran bırakmıştır.
Bu videoya;
Diyarbakır Surları
İslam’ın 5. Harem-İ Şerif’i olan Ulu Cami
Nebi Cami
Hasan Paşa Hanı
Sülüklü Han
Cahit Sıtkı Tarancı Evi ve Müzesi
Ahmet Arif Evi
Diyarbakır Evleri
Cemil Paşa Konağı
Diyarbakır’ın Bazı Lezzetleri
Zerzavan Kalesi
Mitras Tapınağı
Peynirciler Çarşısı
Güneş Saati
4 Ayaklı Minare
Surp Giragos Kilisesi
Ve Meryem Ana Kilisesi’de dahil olmak üzere pek çok mekanı sığdırmaya çalıştık. Ama Diyarbakır’da Gezilecek Yerler bunlardan çok daha fazlasına sahip.
Destekleri için:
Aynur Ceylan'a teşekkür ederim.
Helin Paçal
Diğer İlgili Yazı ve Videolar;
► Adıyaman Gezi Videosu için :
► Şanlıurfa Gezi Videosu için:
► Diyarbakır'da Ne Yenir:
► Diyarbakır Gezi Rehberi ve Gölde Jetski Keyfi.
► Güney Ekspresi ile Yolculuk:
► UNESCO Kültür Mirası Türkiye Listesi:
► Şanlıurfa'da Denenmesi Gereken 10 Lezzet:
► Destansı Topraklar Mezopotamya Gezi Rehberi:
TÜM SEYAHATLERİMİZE DAİR YAZILARIN YER ALDIĞI ve SİZİN DE KATILIP YAZILAR YAZABİLECEĞİNİZ SEYAHAT SİTEMİZ İÇİN;
►
SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ
► Instagram:
► Instagram:
► Twitter:
► Facebook:
Music:
KONAKLAMA İNDİRİMLERİ İÇİN:
Booking Konaklamanızda %10 indirim için: ►
Airbnb Konaklamanızda 155 TL indirim için: ►
TANITIM VE İŞBİRLİĞİ İÇİN:
►reshontheway@gmail.com
RESHONTHEWAY Kimdir?
Merhabalar ben Reşat Taman, Diyarbakır doğumlu, seyahat ve fotoğrafçılık tutkusu ile yanıp tutuşan, 13 senedir fırsat buldukça hayallerinin peşinden gitmek için Dünya’yı arşınlayan ve bu hayalleri gerçekleştirirken gittiği her yerde zıplayarak imzasını koyan, 31 yaşında kısmi zamanlı bir gezginim. Kamuda yatırım uzmanı ve eğitmen olarak görev almaktayım.
13 senede 3 kıtada ve 60’a yakın ülke ve 280 civarında şehir gezdim. Hatta bazı şehirler/kasabalara ayak basan ilk Türk olduğum konusunda iddialıyım. Seyahatlerime başlarken önce bir kıtayı bitirip diğerlerine başlayacağım demiştim. Bu yüzden ilk Avrupa kıtasını İzlanda hariç tamamen bitirdim. Son zamanlarda özellikle zaman ayırma anlamında seyahatin zor olduğu Afrika ve Asya kıtalarına başladım. Son olarak benim için işin en zevkli kısmı olan zıplama muhabbetinden de bahsetmek istiyorum. Ben oldum olası kadraj karşısında durup poz vermeyi ya da selfie çekmeyi bir türlü sevemedim. Ama sonuçta gittiğimiz yerlerde bir hatıramız olmalıydı. Ben de kendime bir imza bulmaya karar verdim. Bu imza öyle bir imza olmalıydı ki benim seyahate olan aşkımı, tutkumu ve enerjimi yansıtmalıydı. Sonunda gittiğim tüm şehirlerde ve kasabalarda zıplayarak yüzlerce imzadan oluşan bir koleksiyonum oldu. Bu kanalı 11 yıllık eski ev arkadaşım, can yoldaşım ve birçok gezimde beraber yol katettiğim Veysel Levent AKKOR ile kurduk. Umarım videolarımızı izlerken keyifli bir zaman geçirirsiniz.
#diyarbakır #amed #seyahat #zerzavan #mitras