CandarlI Ibrahim Pasa Turbesi
CandarlI Ibrahim Pasa Turbesi
CandarlI Ibrahim Pasa Turbesi
CandarlI Ibrahim Pasa Turbesi
CandarlI Ibrahim Pasa Turbesi
CandarlI Ibrahim Pasa Turbesi
CandarlI Ibrahim Pasa Turbesi
CandarlI Ibrahim Pasa Turbesi
CandarlI Ibrahim Pasa Turbesi
CandarlI Ibrahim Pasa Turbesi
CandarlI Ibrahim Pasa Turbesi
CandarlI Ibrahim Pasa Turbesi
CandarlI Ibrahim Pasa Turbesi
CandarlI Ibrahim Pasa Turbesi
Address:
Yeu015Fil Camii Mahallesi, Ku0131lu0131u00E7aslan Cd. No:190, 16860 u0130znik/Bursa, Turkey
Çandarlı Hayrettin Paşa Türbesi - İznik
Çandarlılar (Çandarlı ailesi), yetiştirdikleri dört büyük sadrazam ile Osmanlı Devleti'nin Kuruluş Döneminde gerek askeri ve gerek idari ve siyasi alanda teşkilatlandırılmasında birinci derecede rol oynayarak büyük emekleri geçmiş, İstanbul'un fethi öncesindeki yaklaşık yüz yılın isimleriyle birlikte anılmasına yol açmış bir ailedir. 15. yüzyıl sonlarında ailenin bir diğer ferdi de kısa bir süre için sadrazamlık yapmıştır. Ailenin kökeni Ankara'nın Nallıhan ilçesinin Cendere köyüne uzanmaktadır.
İZNİK turu gezilecek yerler
Bu videomuzda iznik'i ziyaret ettik. Gezilecek yerleri gezdik, yemek yenecek yerlerde yemek yedik. :)
Karçiçeği kebap salonunun adres ve tlf. bilgilerini aşağıda veriyorum. Yolunuz düşerse uğramanızı tavsiye ederim.
Ne yiyeceğiniz size kalmış ama special yemeklerini tavsiye ederim.
Adres: Selçuk Mah, Kılıçaslan Cd. No:54, 16860 İznik/Bursa
Çalışma saatleri:
24 saat açık
Telefon: (0224) 757 32 13
gezilecek yerler,
gezilecek yerler türkiye,
i̇znik (city/town/village),
bursa iznik,
gezi,
tatil,
türkiye,
gezilecek yerler türkiyede,
iznik gölü,
iznik gezisi,
iznik gezi rehberi,
iznik,
iznik askania,
iznik gölü,
iznik nerede,
iznik ayasofya,
iznik kalesi,
Nicea,
iznik gezilecek yerler
karçiçeği
iznik karçiçeği
çandarlı ibrahim paşa
i çandarlı ibrahim paşa
çandarlı halil paşa
çandarlı halil paşa neden asıldı
çandarlı halil paşa kimdir
çandarlı halil paşa nasıl öldü
İznik
İznik'e ilk olarak 2008 yılında gitmiştik. Daha sonra 2013 yılının Ekim ve Kasım aylarında da birer kez İznik'e geldik. İznik her şeyden önce tarihi bir ilçemiz. Ayrıca çinicilik sanatı çok gelişmiş. Çini atölyeleri ve satış yerleri hemen dikkatinizi çekecektir. Ayrıca zeytincilik de İznik'te yaygın. İznik Gölü'de ayrı bir güzellik katıyor İznik'e.
İznik'i çevreleyen surların (bir kısmı yıkılmış) dört kapısı var. Lefke Kapı, Yenişehir Kapı, İstanbul Kapı ve Göl Kapı. biz son iki gidişimizde ilçeye Lefke Kapı'dan giriş yaptık. Çandarlı Harettin Paşa Türbesi, Sarı Saltuk Türbesi, Eşrefolğlu Rumi Türbesi Lefke Kapı civarındadır. Lefke Kapı'da levhaları görürsünüz. 8. yy. da İslam Ordusu'nun İznik7i kuşatması sırasında büyük yaralılıklar gösteren Abdülvahap Sancaktari Hz.'lerinin türbesi yüksekçe bir tepe üzerindedir. Bu tepe üzerinden İznik' kuşbakışı görebilirsiniz.
İlçe merkezindeki en önemli yapılardan biri de 1331 yılına yapılmış olan Ayasofya (Orhan) Camii'dir. 2008 yılında geldiğimizde Ayasofya Müzesi olarak adlandırılmış ve ibadete kapalı bir yerdi. O zamanlar restorasyon çalışmaları vardı. Ancak daha sonra gittiğimizde camiye çevrildiğini ve bir kısmının ibadete açıldığını gördük. Hem ibadet edilip hem de gezilebiliyor.
Ayasofya Camii'nin sol tarafındaki yoldan yukarı doğru giderseniz, sol tarafta Yeşil Camii, İznik Müzesi, Şeyh Kutbuddin Camii ve Türbesi, Hacı Özbek Camii, Eşrefzade Camii levhalarını görürsünüz. Yine merkezde Ayasofya Camii'nin Sağ tarafında yine Lefke Kapı'ya doğru giden yolun tam köşesinde Mahmut Çelebi Camii var. Bu oldan yukarı doğru giderseniz 1332 yılında yapılan Süleyman Paşa Medresesi'ne ulaşırsınız. Ayrıca VII-VIII.yy. yapılmış olan Koımesıs Kilisesi kalıntıları ve tarihi çini fırınları kalıntılarını görürsünüz. I. Murat ve II. Murat Hamamları tahi hamamlardır. Ayasofya Cami'nin önündeki Atatürk caddesinden İstanbul Kapı yönüne giderseniz, sol tarafta otobüs durağının arkasında Huysuzlar Türbesi'ni görürsünüz.
Yenişehir Kapı yönüne giderseniz. Kırgızlar Türbesi'ni görürsünüz. Antik Roma Tiyatrosu da Yenişehir Kapı ile Göl kıyısı arasında kalır.
Ayasofya Camii'nden karşı yönde ilerlerseniz, göl kenarına ulaşırsınız. Göl kenarında oturacak yerler, kafeler, lokantalar ve oteller yer almaktadır.
Çandarlı Halil Paşa Kimdir ? - Bizans İle İlişkisi Var mıydı ? HD
Çandarlı Halil Paşa Kimdir ? - Bizans İle İlişkisi Var mıydı ? HD
Çandarlı Halil Paşa'nın doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Babası Çandarlı İbrahim Paşa’nın sadrazamlığı sırasında kazaskerliğe atanmıştır. Babası ölünce Sultan II. Murat tarafından 1429 yılında sadrazamlığa getirildi. Padişahın savaştan hoşlanmadığını göz önünde bulundurarak, barışçı bir politika izledi.
II. Mehmed'in (Fatih Sultan Mehmed) birinci sultanlık döneminde fiilen Osmanlı Devleti'ni yönetti. Bu dönemde özelikle Anadolu beyliklerine karşı yapılan sert müdahalelerin önüne geçerek büyük bir iç karışıklığı önledi. Daha sonra Macar-Lehistan Kralı III. Ladislav komutasındaki Haçlı Ordusu'nun Varna'ya yönelmeleri üzerine Osmanlı Devleti ordusunun başına yeniden II. Murat'ın gelmesini sağladı. Bunun sonucunda Osmanlı Devleti Varna Muharebesi'nde büyük bir zafer kazandı.
Ardından Osmanlıların Mora'ya büyük bir sefer yaparak bu bölgenin büyük kısmının ele geçirilmesinde, Eflak Prensi III. Vlad Tepeș'in Macar müttefiklerinden ayrılmasında ve II. Kosova Muharebesi'nde Osmanlı ordusunun Janos Hunyadı komutasındaki Macar-Eflak ordusunu imha etmesinde büyük rol oynadı.
II. Mehmet'in ikinci tahta geçmesinden sonra da sadrazamlık görevine devam etti. Fakat bu sırada padişahın lalası olan Zağanos Mehmet Paşa ile arasında bir politik mücadele başladı. Çandarlı Halil Paşa, Mehmet Paşa'nın padişaha Bizans'a karşı daha atak davranması hakkındaki tavsiyelerine karşıydı. Halil Paşa, Bizans'a karșı daha ılımlı davranılması tavsiyeleri vermekteydi.
İstanbul kuşatması sırasında Avrupa'da yeni bir haçlı ittifakı ortaya çıkacağından şüphelendiğini ve bu nedenle kuşatmanın kaldırılması gerektiğini söyledi. Bu tavsiyeleri orduda ve devlet kapılarında Çandarlı Halil Paşa'nın Bizans'tan rüşvet aldığı söylentilerinin dolaşmasına neden oldu. İstanbul'un fethinden sonra II. Mehmet bu dedikoduları ciddiye aldığını söyleyerek Halil Paşa'yı sadrazamlıktan azletti.
Daha sonra tutuklanarak Yedikule’de Altın Kapı’da kırk gün hapis edildi. 10 Temmuz 1453 tarihinde gözlerine mil çekilerek idam edildi. Cenazesi oğlu İbrahim Paşa tarafından İznik’e götürülerek Nilüfer Camisi İmareti yakınındaki türbesine gömüldü.
Öte yandan Halil Paşa, Osmanlı'da idam edilen ilk sadrazamdır. İdamından sonra kendisinin ve ailesinin tüm mallarına el konulmuştur.
Lütfen Kanalımıza Subscribe (Üye) olunuz
Please Subscribe my channel :
●
Osmanlı'nın Kalbini Bekleyenler (Lala Mustafa Paşa)
Tarihi günümüze taşıyan üslubuyla herkese sevdiren Talha Uğurluel, Eyüp Sultan'ın manevi ikliminde sizleri Osmanlı’nın Kalbini Bekleyenler'e doğru tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.
Yeni kitabı Osmanlı'nın Kalbini Bekleyenler ile Osmanlı’yı Osmanlı yapan kişileri, asırları aşan hayat hikâyeleriyle anlatan Talha Uğurluel;
birbirinden güzel kişilerin hayatlarını, bilinmeyen yönlerini, bu vatan uğruna verdikleri mücadeleleri anlatıyor.
İşte kitapta ele alınan Osmanlı büyüklerinden bazıları:
Ebu Eyyub El-Ensarî
Ali Kuşçu
Sinan Paşa
Feridun Ahmed Paşa
Semiz Ali Paşa
Sokullu Mehmed Paşa
Lala Mustafa Paşa
Lala Mehmed Paşa
Mahfıruz Hatice Sultan
Beşir Ağa
Saliha Sultan
Adile Sultan
Gazi Ethem Paşa
Mehmed Reşad Han