Muzeul Casa Muresenilor Brasov
Muzeul jucariilor, la Casa Muresenilor din Brasov
Peste 500 de jucarii vechi de cel putin 30 de ani. Cele mai vechi au 100 de ani. Expoziţia va fi deschisă în perioada 6 aprilie-26 mai 2017, de luni până sâmbătă, între orele 9-17, la Muzeul Casa Muresenilor, din Piata Sfatului nr.25
_
Vezi mai multe videoclipuri, stiri si harta Brasovului pe:
Fii la curent cu cele mai recente filmari despre Brasov:
Hora Unirii la Muzeul Casa Muresenilor Brasov
24 ianuarie 2011, Hora Unirii la Muzeul Casa Muresenilor Brasov.
MARIUS G. DRAGOMIR- LA MUZEUL CASA MURESENILOR BRASOV
Marius G. Dragomir cantand la pianul din muzeul ,,Casa Muresenilor,, Brasov, pian la care au cantat Ciprian Porumbescu, Gheorghe Dima si alti compozitori celebri ai vremii.
9 decembrie 2015
Mai mulţi elevi din Braşov au mers la Muzeul Casa Mureşenilor
O călătorie în copilăria părinţilor şi bunicilor. De asta au avut parte mai mulţi elevi din Braşov, care-au mers la Muzeul Casa Mureşenilor. Acolo au văzut jucării care nu prea seamănă cu nimic din ce au ei acasă şi desene animate fără dialog, Stiri, Antena 1, 17-12-2013
Premieră națională la Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov
Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov alături Universitatea Transilvania Brașov și Inspectoratul Școlar al Județului Brașov au realizat proiectul cultural IA – asistent virtual muzeal bazat pe inteligență artificială. Proiectul co-finanțat de Consiliul Județean Brașov și Administrația Fondului Cultural Național a fost implementat în perioada iunie-octombrie 2019.
În premieră națională au fost introduse soluții inovatoare de protejare și promovare a patrimoniului, prin intermediul inteligenței artificiale – IA, în cadrul expozițiilor „Casa Mureșenilor” Brașov.
Persoanele cu dizabilitati pot simti arta la Casa Muresenilor!
Muzeul Imnului National Casa Muresenilor s-a alaturat unui proiect cultural, intitulat Simte Arta, care si-a propus sa ajute persoanele cu diferite dizabilitati sa poata descoperi lucrari artistice sau exponate de muzeu prin intermediul tuturor simturilor.
Pentru a organiza vizite, Muzeul Casa Muresenilor colaboreaza cu institutii si organizatii din judetul Brasov dedicate sprijinirii persoanelor cu dizabilitati. Fundatia Poplars din Sinpetru, care se ingrijeste de persoane cu nevoi speciale, a raspuns cu bucurie invitatiei de a face o vizita in salile Casei Muresenilor. Pina in luna septembrie, in fiecare joi, vor fi organizate vizite pentru persoanele cu dizabilitati.
Orice deplasare inseamna un efort deosebit pentru persoanele cu dizabilitati, de aceea, facilitarea unei vizite la un muzeu este un lucru foarte important pentru acestea. Cele care pot simti, la propriu, arta sint persoanele cu deficit de vedere. Pentru acestea, Muzeul Casa Muresenilor a pregatit exponate speciale care pot fi descoperite prin atingere. E vorba de replici in ghips ale busturilor unora dintre Mureseni, doua fotografii in relief si o macheta a muzeului care pot fi explorate prin simtul tactil.
Proiectul Simte Arta a fost initiat de Asociatia pentru Dezvoltare Urbana, este finatat de Fundatia Orange, si se desfasoara in acest an in 6 muzee din tara. Pe linga cel din Brasov, mai fac parte din proiect si Muzeul National al Taranului Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul Militar National si Muzeul de Arta Timisoara.
Music credit:
Mirage Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
Premieră națională la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov
Proiectul este derulat de Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov în perioada august-noiembrie 2017, alături de partenerii Universitatea Transilvania – Facultatea de Sociologie și Comunicare și Inspectoratul Școlar al Județului Brașov.
Alte informatii si in materialul de pe blog:
News Theme 1 - 2 by Audionautix este licențiată în baza unei licențe Creative Commons Attribution license ( Artist:
Vernisajul expozitiei „In memoriam 1848-1849 in Transilvania
Vernisajul expozitiei „In memoriam 1848-1849 in Transilvania a avut loc la Muzeul „Casa Muresenilor din Brasov in 23 noiembrie 2010. La deschidere au luat cuvantul Ionela Simona Mircea, curatorul expozitiei (Muzeul National al Unirii Alba Iulia), Vasile Oltean (Muzeul Prima Scoala Romaneasca Brasov) si Valer Rus (Muzeul „Casa Muresenilor).
24 Ianuarie 2011 - la Muzeul Casa Muresenilor din Brasov
Nouă membri ai cercului de cultură tradiţională românească Mocănaşul-cu-Fluieraşul, de la Clubul Elevilor Săcele, care sunt şi elevi ai Liceului Teoretic George Moroianu din Săcele - unul dintre ei fiind şi la Centrul pentru copii Noi Orizonturi, din Săcele, au prezentat, în cadrul unei şezători, elemente importante legate de Unirea Principatelor Române.
Au cântat, cu drag, Hora Unirii, împreună cu trupa săceleană, toţi ceilalţi elevi şi dascălii sau părinţii prezenţi la Casa Muresenilor, luni, 24 Ianuarie 2011.
Chiar daca sunetul înregistrării e slab, aceasta rămâne una din cele mai frumoase pagini din arhiva cercului nostru.
Muzeul Prima Scoala Româneasca - Brasov Romania (Documentar Video)
Documentar video despre Prima Scoala Roamneasca realizat de Springer &Jacoby Romania cu sprijinul Electromagnetica Bucuresti
Excursie de-o zi in judetul Brasov - Rupea, Mercheasa si Homorod
O idee de roadtrip ceva mai altfel prin jud. Brasov. Am vizitat cetatea Rupea, vulcanii noroiosi de la Baile Homorod si cel mai vechi stejar din Romania care se gaseste la Mercheasa.
Daca v-a placut filmuletul nu uitati sa va abonati dand click pe butonul Subscribe si fiecare like/thumbsup e primit cu un mare zambet pe buze :)
Ne gasiti si pe:
Facebook:
Instagram:
Blog:
Valer Rus, directorul Muzeului Casa Mureșenilor
Valer Rus, directorul Muzeului Casa Mureșenilor, la vernisajul expoziției Eu aleg România în Brașov.
La #Brașov a fost vernisată expoziția #România100 #EualegRomânia, realizată de Radio Romania Regional, printr-un moment cultural, artistic și educativ, organizat de Radio România Tg.Mureș. Au participat Cvintetul Anatoly, Corul Mixt de Cameră „Concentus” al Centrului Cultural Reduta – Brașov, Tica Luminare, Radu Simion, #ValerRus, director Muzeul „Casa Mureșenilor”, precum și #viceprimarulBrașovului Costel Mihai. #Oamenifrumoși la #Brașov, pe #AleeaUnirii din fața Primăria Municipiului Braşov. #Istoriaromânilorîn100demomenteesențiale expoziția care-și propune să evidențieze modul în care a fost construită o naţiune puternică, unită, demnă şi independentă, care contribuie şi astăzi, la 100 de ani de la făurirea României Mari, la formarea patrimoniului mondial.
Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului
Muzeul se afla intr-o cladire veche de sute de ani situata in Piata Sfatului din Brasov. Interioarele muzeului reconstituie spatii de locuit si de lucru din perioada secolelor XVII-XIX.
La subsol se afla o pivniţa de mărfuri de epocă sec XVII.
La parter -- spaţii comerciale reconstituite, aparţinând sec. XVIII: han, prăvălie cu mărfuri, prăvălie cu mirodenii.
La etaj -- spaţiu de locuit reprezentativ pentru orăşeni (sufragerie şi camera copilului), ateliere de modiste, atelier de fotograf, shop pentru suveniruri.
Mansarda - spaţiu multifuncţional pentru expoziţii tematice, desfăşurare de conferinţe, colocvii.
Pentru mai multe amanunte, program si tarife de vizitare, consultati:
Music credit:
Mirage Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
„Povestea Pământului”, la Muzeul Pedagogic din Brașov
brasovtv.com
Cum si de ce Brasovul a purtat timp de un deceniu numele Orasul Stalin
Timp de zece ani, incepind cu anul 1950, Brasovul a purtat, oficial, numele de Orasul Stalin. Acest fapt a fost determinat de instaurarea comunismului in Romania care a imprumutat si propaganda stalinista din acea vreme bazata pe cultul personalitatii. Comunistii vroiau sa schimbe fata oraselor, sa stearga simbolurile vechii lumi a exploatatorilor si sa impuna noi simboluri.
Brasovul a fost supus unei industrializari accelerate care a dus la aparitia de noi cartiere. In toate tarile Europei de Est trecute sub influenta sovietica a existat cite un oras care a primit numele tatucului popoarelor. In Romania, a fost ales Brasovul pentru acest lucru, se pare ca datorita avintului industrial de care a dat dovada. Comunistii au creat un scenariu in care aceasta schimbare de nume ar fi venit din rindul oamenilor muncii. Punerea in practica a planului a coincis cu ziua de 23 August. Aflati din videoclip amanunte despre contextul in care Brasovul a devenit Orasul Stalin.
Comunistii n-au avut curajul sa demoleze sau sa transforme major centrul vechi al orasului, din mai multe motive. Drept urmare, au instalat simboluri comuniste, staliniste, in fata vechii cetati. In Parcul Prieteniei (actualul Parc Titulescu) au amplasat monumentul impunator al Soldatului sovietic iar in zona din fata actualei Prefecturi au ridicat o statuie a lui Stalin. Probabil ca asta nu a fost suficient pentru conducatorii comunisti de atunci si cineva a avut ideea inscriptionarii cu brazi a numelui Stalin pe muntele Timpa, pentru ca vechiul oras sa fie dominat de aceasta imagine.
Au ramas foarte putine fotografii in care sa fie vizibil numele lui Stalin pe Timpa. Poate ca nu s-au facut prea multe sau brasovenii nu vor sa fie pastrate prea multe dovezi despre acea perioada care nu a constituit un motiv de mandrie pentru ei. Si statuia lui Stalin a disparut misterios, nestiindu-se exact ce s-a intimplat cu ea dupa ce a fost data jos de pe soclu.
Conferinta publica cu tema De la Brasov la Orasul Stalin: construirea unei noi identitati urbane (1950-1960) a avut loc la Casa Baiulescu, in cadrul proiectului Orasul Memorabil, initiat de Ordinul Arhitectilor din Romania – filiala Bv-Cv-Hr. Scopul proiectului este cultivarea sentimentului de identitate locala. In acelasi timp, este o ocazie de dialog intre locuitori si arhitecti pe tema evolutiei spatiului public si a arhitecturii orasului, pornind de la ipostaze diverse, imortalizate fotografic in trecut si prezent.
Formele in care se concretizeaza proiectul sunt diverse: expozitii conventionale, expozitii stradale, instalatii artisitice, proiectii video, conferinte, publicatii. Toate au la baza imagini ale Brasovului din timpuri diferite, furnizate de albumele de familie ale locuitorilor sau colectiile private.
_
Vezi mai multe videoclipuri, stiri si harta Brasovului pe:
Fii la curent cu cele mai recente filmari despre Brasov:
_
Music credit:
Mirage Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
O istorie a costumelor, ilustrata in cea mai mare pictura murala din Brasov
In curtea interioara a Muzeului Imnului National Casa Muresenilor se afla in lucru cea mai mare pictura murala realizata la Brasov, desfasurata pe o suprafata de 50 de metri patrati. In pictura sint reprezentate 20 de personaje, imbracate in costume caracteristice epocilor cuprinse intre secolul XIII, specific cavalerilor teutoni, si secolul XIX, specific perioadei pasoptiste. Muzeografii institutiei au incercat sa redea cit mai aproape de original fiecare costum, cu accesoriile aferente.
Patru artisti plastici brasoveni lucreaza la realizarea picturii. Ei au schimbat sevaletul si pinza incleiata cu suprafata zgrunturoasa a unui zid, care necesita preparari speciale pentru a crea o pictura care sa reziste cit mai mult in timp, in toate conditiile meteo.
Pentru a termina pictura in termenul stabilit, artistii lucreaza 12 ore pe zi, chiar si seara, pentru a profita de vremea care le este favorabila. Cind va fi gata, fresca le va arata vizitatorilor cit de mult s-au schimbat vesmintele locuitorilor din zona Brasovului pe parcursul a sapte secole.
Conducerea muzeului isi doreste sa transforme uriasa pictura intr-unul din principalele puncte de atractie pentru turistii Brasovului, de aceea, la finalizare, fresca va fi intens promovata prin diferite mijloace. Vizitatorilor muzeului li se va oferi posibilitatea sa se fotografieze cu oricare dintre personaje.
Fresca din curtea interioara Muzeului Casa Muresenilor este o etapa dintr-un proiect de diversificare a ofertei cultural-turistice din orașul Brașov, intitulat Fatzada istorică, si pus in practica impreuna cu Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov și Asociația Depoul de Artă Urbană.
Music credit:
Mirage Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
Orga de la Biserica Neagra explicata de Steffen Schlandt
Orga de la Biserica Neagra explicata de Steffen Schlandt copiilor de la Casa Protejata Irlanda Harman in cadrul proiectului „1 pentru 2 initiat de Muzeul „Casa Muresenilor Brasov, proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Dansul Romana in Piata Sfatului
Demonstratie cu dansul de societate Romana, inventat de Iacob Muresianu in anul 1850, efectuata în Piata Sfatului in cadrul Festivalului Musica Coronensis de catre absolventii cursului de instructori de dans organizat de Muzeul „Casa Muresenilor Brasov in cadrul proiectului finantat de Administratia Fondului Cultural National.