Viaţa satului: O pensiune altfel din comuna Porumbacu, judeţul Sibiu (@TVR1)
Reportaj realizat de Dana Constantinescu, difuzat în ediţia emisiunii Viaţa satului din 10 noiembrie.
Muzeul Satului din BAIA MARE - The Village Museum (Maramures, Romania)
Enable English subtitle ! - Activați subtitrarea în românește !
Muzeul Satului din Baia Mare reprezintă secția în aer liber a Muzeului de Etnografie și Artă Populară Maramureș și este situat în partea nordică a orașului, la baza Dealului Florilor. Exponatele sunt reprezentate îndeosebi prin gospodării tradiționale, alături de care întâlnim și alte construcții care participă la viața socială (biserică, școală) și economică (prese de ulei) a satului, grupate după patru zone etnografice din partea nord-vestică a României, cunoscute sub denumirea de ”țări”: Lăpuș, Chioar, Codru și Maramureș. Muzeul Satului este și un muzeu al lumii lemnului deoarece toate exponatele (casele, anexele gospodărești, biserica, școala, oloinițele) sunt făcute din lemn. De remarcat că toate construcțiile, inclusiv biserica, sunt autentice, fiind luate, practic salvate din satele lor de proveniență, transportate, reconstruite și restaurate aici cu o deosebită atenție. Moștenirea arhitecturală a lumii vechi țărănești este completată cu un bogat tezaur de obiecte pe care le găsim în aproape fiecare casă și care se referă atât la mobilier, cît și la ustensilele de uz casnic sau gospodăresc, precum și la tot felul de articole textile, ceramice, de fier etc. folosite de străbunii noștri și care încearcă se reconstituie lumea satului de odinioară.
The Village Museum in Baia Mare is the open-air section of the Maramureş Ethnography and Folk Art Museum and is located in the northern part of the city at the base of the Flower Hill (Dealul Florilor). The exhibits are mainly represented by traditional households, along with other buildings that participate in the social life (church, school) and economic (oil presses) of the village, grouped by four ethnographic areas in the northwestern part of Romania, named lands: Lapus, Chioar, Codru and Maramures. The Village Museum is also a museum of the world of wood because all the exhibits (houses, household annexes, church, school, oil presses) are made of wood. It should be noted that all buildings, including the church, are authentic, being taken, basically saved from their villages of origin, transported, reconstructed and restored here with special attention. The architectural heritage of the old peasant world is complemented by a rich treasure of objects that we find in almost every house, which refers to furniture, household utensils, as well as to all kinds of textiles, ceramics , iron etc. used by our ancestors and trying to reconstitute the world of the old village.
Soba canadiană, o alternativă eficientă pentru încălzirea oricărui spațiu
Soba canadiană, o alternativă eficientă pentru încălzirea oricărui spațiu
Discover Romania: Comorile Muzeului Astra din Sibiu (@Arhiva TVR)
Ediţia emisiunii Discover Romania, dedicată Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra din Sibiu
Paul Hemmerth - un sas intors la Richis - reportaj - Salveaza Romania Frumoasa
[en] Paul Hemmerth is a Saxon returned home to Richis
Paul Hemmerth is a Saxon returned home to Richis, in Sibiu County. He fights to save traditional houses, which he knew from childhood and impeccably restored several of them.
[ro] Paul Hemmerth este un sas intors la Richis. El lupta pentru restaurarea caselor sasesti si contribuie alaturi de alti straini stabiliti in localitate la conservarea satului sasesc.
Salveaza Romania Frumoasa
Izolaţi în România: Satul Buc, de la graniţa cu Ucraina (@TVR1)
Episodul 2 din seria de reportaje Izolaţi în România, difuzat pe 24 aprilie la TVR1, în care Dite Dinesz şi Marius Danci ne-au spus povestea oamenilor din satul Buc, din comuna Izvoarele Sucevei.
Mai multe episoade găsiţi pe canalul nostru de YouTube
Casa Timiș - Traditie și Rafinament
Cu rădăcini la început de secol al XX-lea, Casa Timiş, este construită de un discipol al arhitectului Ion Mincu. Construcția impresionantă este un reprezentativ exemplu al curentului neoromânesc. Istoria locului te aşteaptă la doar 80 de km de Bucureşti pentru a-i descoperi gloria şi nobleţea.
Şandra & Schwabenhaus: cu poveşti despre #şvabi şi cu aromă de #Apfelstrudel #DrumuriAproape
Prin Şandra am trecut, mulţi dinte noi, în drumul spre vama Cenad sau spre alte destinaţii. Dar are şi locul ăsta povestea lui, o poveste ce merită descoperită. Aşa încât astăzi Şandra va fi pentru noi, călătorii pe „Drumuri aproape”, nu doar un punct de tranzit, ci însăşi destinaţia.
Într-un fel sau altul, de Biled este legată până la un punct povestea Şandrei, care făcea parte, până acum ceva vreme, din comuna vecină. Şi însăşi naşterea localităţii s-a întâmplat în strânsă legătură cu aceeaşi aşezare învecinată, în vremea când în zonă populaţia era majoritar germană şi toate lucrurile se întâmplau dupa rigoarea şi tipicul nemţesc. Azi arareori mai răsună pe stradă graiul şvăbesc, dar, spune gazda noastră, chiar primarul Şandrei, localnicii se mândresc şi acum cu întreaga moştenire, materială şi morală, căpătată de la nemţii de odinioară.
Ne îndreptăm mai întâi atenţia şi privirea către clădirea ce domină maiestuos întreaga localitate. Monument de arhitectură cu o vârstă venerabilă, acuşi de 200 de ani, biserica catolică îşi proiectează spre cer silueta zveltă, cu cele 2 turnuri, şi cu o notă personală, anume o pălărie aruncată nonşalant pe stemă.
Tare puţini mai sunt credincioşii catolici ce calcă pragul vechii lor biserici, aşa, vreo 10 la slujbele obişnuite. Şvabii din Şandra, cei mai mulţi, au dispărut încetul cu încetul. Mulţi au luat drumul Germaniei, mai ales după 1989, iar cei rămaşi s-au dus, rând pe rând, la cele veşnice. Dar astăzi avem noroc să îl găsim aici, sosit în vacanţă, pe unul dintre fiii satului cu nume şi origini şvăbeşti.
Vizităm apoi un loc ce pare, la prima vedere, un colţişor de Germania sau de Austria, aşa cum era întreaga Şandra în alte vremuri. O veche casă şvăbească perfect recondiţionată şi transformată în loc pentru găzduit oaspeţi. Dotată acum cu toate cele necesare traiului modern, clădirea păstrează încă farmecul trecutului, când casa cea mare era locuită de o familie care îşi ducea traiul după tipicul şvăbesc. Sigur, la recrearea atmosferei contribuie mult şi obiectele alese cu grijă, vechi şi ele şi fiecare descriind propria poveste. N-avem vreme acum să studiem în detaliu fiecare ceas din colecţie ori fiecare instrument muzical ce o fi răsunat pe vremuri la nunţi ori la Kirchweit. Dar poţi să îţi dai lesne seama că această casă, pregătită să primească oaspeţi, e înainte de toate un muzeu autentic, ce transformă un simplu trecător dornic de popas într-un veritabil călător.
Aflăm că în bucătărie gospodinele sunt la treabă şi nu am vrea să ratăm sub nicio formă operaţiunea cu nume de cod “Apfel Strudl”.
In vizita la Muzeul Satului
Interviu Paula Popoiu Muzeul Satului
In vizita la Muzeul Satului
Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” este obiectivul cultural cel mai vizitat din Romania si totodata o marca romaneasca si europeana ce inspira incredere. Am avut placerea sa vorbim chiar cu doamna conferentiar universitar Paula Popoiu, director al muzeului despre evenimentele care au loc zilele acestea in acest spatiu special si despre semnificatia si traditiile romanesti ale sarbatorii de Sanziene sau Dragaica.
iuliazgripcea.ro
perfecthomemedia.ro
Casa Timiş - O experiență de poveste
Dacă sunteți în căutarea unei locații inedite în mijlocul naturii în care să le oferiți invitaților nu doar o petrecere, ci o experiență multisenzorială în care fiecare detaliu este ales cu atenție, cu meniuri gourmet personalizate, o atmosferă de poveste, muzica live și servicii de excepție, Casa Timiş este alegerea evidentă.
Izolaţi în România: Caravana medicilor militari din Timişoara, în cătunele din Caraş Severin (@TVR1)
Pe 9 aprilie, la TVR1 am însoţit caravana medicală formată din 30 de medici şi asistente, organizată special pentru Izolaţi în România. Au pornit într-o sâmbătă, de 17 martie, ora 06.00, din faţa Spitalului Militar din Timişoara. Într-o zi cu cod galben de ploi. Care nu a oprit Caravana medicală pentru Izolaţi în România să străbată potecile într-o acţiune de amploare, de voluntariat în cătunele din Caraş Severin. A fost o zi a bucuriei de a dărui, pe care Dite Dinesz şi echipa ei au împărtăşit-o telespectatorilor TVR1 luni, 9 aprilie, de la ora 21:00.
Episoadele proiectului Izolaţi în România sunt online:
Valeapai Casa Trifan Casa care prinde viata si visul care se vede cu ochii
Cum poți transforma un vis în realitate și mai ales, cu îți poți regăsi liniștea adevărată, patriarhală când te simțim copleșit de tumultul orașului și al vremurilor în care trăim?
Se pare că răspunsul l-au găsit din tineri din Timişoara. Nicoleta și Radu Trifan. Deși au fost crescuți între betoane și pe asfalt la oraș, pentru a-şi îndeplini visul de mai mulţi ani, cei doi au pus piciorul în prag, și-au adunat economiile și au cumpărat o căsuță undeva în Banatul Montan, la vreo 60 de km de Timișoara.
Locul se numește Valeapai și este așezat acolo unde dealul începe să se piardă în întinderea câmpiei. Au cumpărat o căsuţă după visul lor, o construcție idilică într-un loc liniștit, la ţară. O căsuță veche care să-i scape de aglomerația și agitația vieții la oraş. Casa construită din bârne acoperite cu lut și mortar a fost ridicată în anul 1850.
Citeste tu mai multe aici:
Asta-i Romania (25.11.2018) - Vieti distruse de drogul Zombie! Partea 2
Asta-i Romania (25.11.2018) - Vieti distruse de drogul Zombie! Partea 2
#ASTAIROMANIA
Ne puteti urmari si pe:
Copyright © Toate drepturile rezervate.
Agroturism Ferma dacilor
Descriere
CRIS-TIM, Radu si Cristina Timis, Radu Timis Jr., REPORTAJ Romania Fast Forward cu Sergiu Voicu
Economia românească a ajuns să fie dominată de multinaţionale dar sunt încă domenii în care antreprenorii locali sunt jucători puternici. În industria cărnii, o afacere veche de 28 de ani dăinuie şi reuşeste să se impună. Radu Timiş a lăsat educaţia fizică după revoluţie şi s-a apucat să construiască o afacere care nu doar că a rezitat, dar a crescut puternic.
Radu Timiş - antreprenor
Cristina Timiş - antreprenor
Radu Timiş Jr. - director comercial
Luca Timiş
Vlad Timiş
Paul Ivan - terapeut în terapii complementare
Nicoleta Ene - şef producţie
Ionica Măntoiu - director resurse umane
Ioana Malciu - inginer calitate
Sergiu Voicu - jurnalist Digi24
reporter: Sergiu Voicu
operatori: Claudiu Ristea, Eugen Sandu, Maria Racoviţan, Robert Dicu
România Fast Forward
Eşecul, lecţie pentru succes
Profesor de sport, vizionar în afaceri
Au început producţia mezelurilor forţaţi de împrejurări
Mezelurile i-au dus în topul Forbes
O afacere cu mezeluri de 154 milioane euro
Am gândit compania pentru 100 de ani
Afaceri | Fabrici, ferme, magazine şi conac
Sănătatea familiei, argument pentru o clinică
O mare afacere de familie
Băieţii au impulsionat succesul companiei
Sacrificiul, drumul pentru performanţă
Nu ai voie niciodată să renunţi
Cine nu riscă, nu câştigă
Libertatea de a greşi le-a construit încrederea
Facebook.com/RomâniaFastForward
- sursa reportaj: Digi24.ro
- mai multe date despre Sergiu Voicu:
- ne vedem si pe Facebook si Instagram:
- Romania Fast Forward cu Sergiu Voicu
:::::::::::::::::::::::
montaj: Madalin Alexandru Manole
/
un REPORTAJ de Sergiu Voicu
:::::::::::::::::::::::
REPORTAJ Romania Fast Forward cu Sergiu Voicu, Digi24
Blestemul lupilor la Poieni #IstoriiAscunse @TVRTimisoara
Nopţile cu luna plină sunt subiect de aducere aminte şi de îngrijorare pentru sătenii din Poieni, o mică localitate din Judeţul Timiş, aflată la poalele munților Poiana Ruscă.
Când luna se pârguie şi lupii urla a pustiu, localnicii îşi aduc aminte de ritualurile pagâne practicate pe aceste meleaguri, pentru a scapa de priculici şi strigoi, de aşa numitul “blestem al lupilor” şi, mai ales, de povestea Măresei, adică a baronesei Leopoldina Stoianovici, cea care a avut pământuri în acestă zonă şi căreia feciorul i s-a prăpădit de tânăr.
“În nopţile cu lună plină, se mai aude încă bocetul Măresei care îşi plânge fiul”, susţin localnicii.
Izolaţi în România: Campania Pachete de Crăciun 2019 (@TVR1)
Episodul Izolaţi în România, difuzat în seara de Crăciun la #TVR1, spune povestea unei idei şi a telespectatorilor care şi-au asumat-o.
Dite Dinesz: „Acum 3 ani am început campania Pachete de Crăciun pentru Izolaţi în România. Rezumatul e acesta: 400 de pachete în 2016, plus 500 în 2018, plus 530 în 2019. Dincolo de cifre, sunt oameni buni, care au cumpărat alimente şi jucării, le-au pus în pachete şi apoi le-au dus la poştă. Sau care, anul acesta, ne-au împuternicit pe noi, echipa, să alegem cele necesare lor şi, astfel, 130 de pachete au plecat din Timişoara”
Toate drepturile de proprietate intelectuala apartin TVR. Continutul nu poate fi copiat, postat pe nici nu canal media online sau pe retele sociale fara acordul TVR.
TVR este marca inregistrata si este protejata.
Valea Viseului, Romania in 4K Ultra HD
Valea Viseului (Українська - Вишiвська Дοлина):
The village is located in a very attractive region in the extreme north of Romania. The Ukraine border with Romania is located in the north of the village. In the north-west of the village the Viseu River joins the Tisza. The Vișeu River also separates the village into two important areas : the main part of the village - on the right bank of the Vișeu River - and Zaveschiva - on the left bank of Viseu River. The village has two churches: an Orthodox church and a Catholic church. Valea Vișeului railway station is an important railway station in Maramureș County, the village having direct links with some of the main cities of Romania, like Bucharest, Timișoara, Cluj-Napoca or Mangalia (only in summer), and also with Ukraine - Rakhiv.
Just a few hundred meters north of the Valea Viseului village in Transcarpathia, Ukraine there is the mark for the Geographical midpoint of Europe. This is near the village of Dilove located on the Tisza river, close to the Romanian border, in the county of Rakhiv in the Transcarpathian region.
Valea Viseului:
Satul este situat la sud de granița cu Ucraina. În partea de nord-vest a satului Valea Vișeului, râul Vișeu se varsă în Tisa. În sat există o biserică ortodoxă și una catolică.
Valea Vișeului este un important nod feroviar în județul Maramureș, satul având legături directe cu unele dintre principalele orașe din România, cum ar fi București, Timișoara, Cluj sau Mangalia (doar vara). În trecut, exista și un tren care lega satul de localitatea ucraineană Rakhiv, însă, de câțiva ani, acesta nu mai circulă. @ Sursa: Wikipedia
Demografie: 1.491 locuitori. Populația este 100% ucraineană.
Obiective turistice: Casa Memorială „Havrelo Clempuș (1910 – 1990), primul poet de expresie ucraineană din Țara Maramureșului.
Вишівська Долина:
Вишівська Дοлина, або Вишавська Долина (рум. Valea Vișeului / Валя-Вішеулуй) — село у повіті Марамуреш в Румунії. Входить до складу комуни Бістра.
Село розташоване на відстані[1] 414 км на північ від Бухареста, 50 км на північний схід від Бая-Маре, 133 км на північ від Клуж-Напоки.
Село розташоване на південь від кордону з Україною. На північному заході від Вишівської Долини річка Вішеу впадає в Тису. У селі є православна і католицька церква.
Вишівська Долина є важливим залізничним вузлом у окрузі Марамуреш, що має прямі зв'язки з деякими з головних міст Румунії, таких як Бухарест, Тімішоара, Клуж-Напока або Мангалія (тільки влітку). У минулому був також поїзд, який з'єднував село з Раховом.
Music: The Memory Of Strangers - Yonder Dale - Epidemic sound
Epic Panorama 02 - August Wilhelmsson - Epidemicsound
Gear: Panasonic Lumix DC G9 (handheld)
Olympus 17mm f1.8
Heliopan ND Filter
Muzeul satului Maramureșean
Mai 2018
MUZEUL CONSUMATORULUI COMUNIST (QUICK VISIT 4'42 minuts)
A visit of the Comunist's Custemers Muzeum in TIMISOARA (Romania)
14th November 2016