Discover Romania: Mănăstirea Celic Dere (@Arhiva TVR)
Ediţia emisiunii Discover Romania, dedicată Mănăstirii Celic Dere. Mai multe episoade ale seriei găsiţi online
Toate drepturile de proprietate intelectuala apartin TVR. Continutul nu poate fi copiat, postat pe nici nu canal media online sau pe retele sociale fara acordul TVR.
TVR este marca inregistrata si este protejata.
Prin Romania - Manastirea Celic Dere ..Tulcea
Subscribe on Youtube
Follow us on Facebook
Follow us on Twitter
CELIC DERE Monastery | Danube Delta | Enisala Fortress
aerial images from Dobrogea, Romania by Dabix Team
Mănăstirea Celic-Dere - Judetul Tulcea 4K UHD
Imagini de sus
Mănăstirea Celic-Dere. Icoana Mântuitorului Iisus Hristos care Se Descoperă (Se Curăță Singură).
Mănăstirea Celic-Dere, situată în nordul Dobrogei, este unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunăre și Marea Neagră. Numele este luat de la pârâul Celic-Dere (în limba turcă celik dere „pârâiașul de oțel”). Mănăstirea se află la 25 de kilometri sud-vest de Tulcea și 12 kilometri vest de Cataloi, pe șoseaua Tulcea- Constanța, în raza comunei Frecăței. Autobuzele pe ruta Tulcea-Cataloi-Telița au stație chiar în fața mănăstirii. De la Mănăstirea Cocoș se poate veni cu autobuzul liniei Niculițel-Tulcea până la intersecția Telița, de unde, la dreapta, drumul asfaltat, de șapte kilometri, duce la stația Celic-Dere (în total, 22 kilometri). Pe același traseu, cu patru kilometri înainte de intersecția Telița, în stânga șoselei, se vede Mănăstirea Saon.
În paraclisul mănăstirii, pe partea stângă, lângă altar, se găsește icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni, îmbrăcată în argint și poleită cu aur, care a scăpat de două ori din foc. Iocana a aparținut unei familii de credincioși din comuna Nărușăi, județul Ismail, de unde și numele Maica Domnului Nărușaiscaia. Icoana a rămas neatinsă de flăcări în incendiul care a mistuit casa acestei familii. Unul dintre moștenitori, părându-i icoana veche, înnegrită, neinteresantă, a pus-o în cuptor, să ardă, dar flăcările au izbucnit în afară, iar icoana a rămas intactă. Văzând minunea, a luat icoana și a așezat-o în camera cea mai curată. În ziua Sf. Învieri, el a văzut o rază de lumină în jurul icoanei și a auzit un glas: „Duceți-mă la fecioare!” Atunci în Basarabia erau fecioare care primeau învățătura călugărească de la arhimandritul Athanasie, ctitorul Mănăstirii Celic-Dere. După eliberarea Dobrogei, icoana a fost adusă în mănăstire și primită cu mult alai. Și-a arătat din nou puterea, fiind tămăduiți imediat doi călubări peste care se trecuse cu icoana. A mai făcut și alte minuni, aducând ploi în timp de secetă mare. Astăzi, icoana este așezată în naos, pe peretele din stânga, în fața altarului.
În Biserica Mare a Mănăstirii Celic - Dere se află Icoana Mântuitorului Iisus Hristos „ care se curăță singură”, În contextul conflictelor ruso-turce de la începutul secolului al XIX-lea, aproximativ în anul 1816, a sosit pe aceste meleaguri un ostaș din armata austro-ungară, care avea asupra sa această icoană. Găsind aici un grup de călugări, a dat icoana unui părinte, zicându-i: „ Părinte, țineți această icoană! Dacă Sfinția Voastră nu veți trăi până la sfârșit, cei ce vă urmează să păstreze această icoană. Să aveți mare evlavie, că prin ea se va săvârși o mare minune. Această icoană o vedeți că este neagră, dar până la urmă se va lumina toată, se va curăța și ochii Mântuitorului, care-i vedeți că sunt închiși, se vor deschide”. În partea stângă a catapetesmei se află icoana Maicii Domnului Eleusa, Îndurătoarea sau Grabnic Ajutătoarea. Icoana este pictată pe lemn și a fost adusă de la Sfântul Munte de arhimandritul Atanasie înainte de 1877. Maicile din această mănăstire au o evlavie deosebită la această icoană, păstrând în amintirea lor un moment deosebit de important din viața mânăstirii, acela în care, însăși Maica Domnului, prin această icoană, le-a încredințat de permanenta Ei purtare de grijă. Maicile spun că au auzit un glas din această icoană prin care Maica Domnului le spunea; „ Eu sunt stareța voastră, nu vă temeți”.
În pridvorul închis se intră pe o ușă masivă de lemn, prevăzută cu un grilaj puternic de metal. În dreapta și stânga ușii sunt pictați sfinții apostoli Petru și Pavel. Sus, pe peretele pridvorului, este pictată scena Adormirea Maicii Domnului. Pridvorul închis este pictat.
În pronaos sunt câte două coloane mari, pe fiecare parte, care îl delimitează de naos. În naos și pronaos, lumina străbate prin cele două ferestre duble, așezate pe fiecare parte, prevăzute cu grilaj metalic între ele. Pridvorul închis este luminat de câte o fereastră laterală și câte una dreapta-stânga în față.
Catapeteasma, executată din lemmn de păr pleit cu foiță de aur, este de mare valoare artistică, sculptura fiind opera lui Anghel Dima din București. Pardoseala este din parchet. Acoperișul din tablă. Pridvorul închis, construit mai înalt decât restul bisericii, are în partea superioară un rând de firide nepictate.
Biserica Adormirea Maicii Domnului adăpostește epitaful Mântuitorului brodat de maica Antonina în 1865, 85 de strane, policandrul și sfeșnicele lucrate în 1928 la fabrica de laminate din Brașov. În anul 1953 a fost adusă aici și instalată (funcționând un timp) moara de vânt. Ea a fost restaurată și declarată monument istoric în anul 1977.
Drumul Babadag- Mănăstirea Celic Dere
Agentia de turism (Celic Dere) - Litoral TV
Mănăstirea Celic-Dere
Constanta - Tulcea - Mănăstirea Celic-Dere
Mănăstirea Celic Dere
O adevărată binecuvntare între Dunăre și Marea Neagră.
Drumul Mănăstirea Celic Dere- Mănăstirea Saon
Daria Tudor:Let us never forget to pray _ Celic Dere Monastery
my piano improvisation (2009 - 2010)
MĂNĂSTIREA TULCEANĂ CELIC DERE ȘI-A SĂRBĂTORIT OCROTITOAREA
Mănăstirea Celic-Dere în zi de hram
Hramul Mănăstirii Celic-Dere
Mănăstirea Saon
Dobrogea, emblemă a monahismului în România.
Excursie spre Tulcea
Acum este mai simplu ca niciodata sa descoperi manastirile din judetul Tulcea: Cocos, Saon si Celic Dere.
Triunghiul miraculos din Dobrogea
Mentiunile istorice si descoperirile arheologice au dovedit ca inca de la formarea si crestinarea poporului roman, au existat in Dobrogea schituri si manastiri,ridicate din evlavia credinciosilor si a monahilor sciti. Manastirea Celic Dere este mostenitoarea unei traditrii monahale , care s-a dezvoltat in jurul Episcopiei vechiului Tomis,inca din sec al patrulea.
Aflata in judetul Tulcea,la la 20 km de orasul de resedinta, si la 125 km de Constanta, Celic dere este prima din cele 3 manastiri, care formeaza un triunghi miraculos,care iradiaza lumina si credinta, in nordul Dobrogei: Celic Dere, Saon si Cocos.
Cuibarita intre frumoase dealuri impadurite,departe de lumea dezlantuita,intr-un peisaj bland si linistitor,manastirea Celic Dere se dezvaluie calatorului inca de la sosea.
Numele manastirii este de origine turca si vine de la paraul din apropiere. cdelic Dere inseamna in limba romana parau de otel.,denumit astfel deoarece pe fundul lui s-au descoperit arme din epoci indepartate.
Manastirea Celic Dere nu are nu are ziduri inalte de aparare si nici porti care sa se inchida cu lacate grele. Ea este mereu sub ocrotirea Maicii Domnului. in curtea mare si frumoasa a manastirii, stau insirate chiliile albe,inconjurate de arbori si tufe de trandafiri. Aici poposesc d
turisti in cautare de liniste, relaxare si regasire de sine.,pentru ca maicutele ofera si gazduire. O alee dreapta duce catre cele 30 de trepte,care urca la biserica ce domina toata manastirea.
In anul 1900 se pune temelia actulei biserici,dar lucrarile sunt intrerupte de doua ori,asa ca biserica este terminata in 1925. Insa inaintea acestyei biserici,alte trei asezaminte monahale se construiesc incepand din 1840,din lemn sau paianta,distruse in timp de incendii sau inundatii.
In anul 1945 manastirea de calugari de la Celic Dere s-a transformat in manastire de maici,calugarii de aici fiind stramutati la Saon,unde infinteaza o noua manastire.
In anii 1910 aici a functionat o scoala primara si ateliere de pictura si broderie si de tesut covoare. Cladirea a fost transformata in muzeu. .Astazi exista aici un atelier de covoare.
Manastirea Celic Dere
Nu uita de like si subscribe!
The Best Romantic Destinations
Lowest Prices on Notebooks
Carti la preturi cu reducere
Camere video sport (cu reducere)
Cel mai ieftin RCA (transport gratuit)
Laptopuri cu Reduceri
Places
Follow us on Twitter:
@AdmiratorK
Follow us on Facebook:
facebook.com/admiratorkblogspot
Trip to Cocoş Monastery | Tulcea 2007