interior / exterior x la ira al centre d'art la panera Lleida
fotografies i video: David Garrido
edició: la ira
col·laboració amb la Pinza
música: From the cradle to the rave Murdasound
mostra de graffiti interior / exterior x la ira
del 25 de juny al 6 d'octubre de 2013
al centre d'art la panera
plaça la panera Lleida
obert de dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h
dissabtes d'11 a 14 h i de 17 a 20 h
diumenges i festius, d'11 a 14 h dilluns tancat
Night Night - ARBOL & TESTPHASE - Centre d'art La Panera, Lleida
Concert of ARBOL at Centre d'art La Panera in Lleida, Spain.
With the participation of Eri Makino (vocals, percussion), Suzy Mangion (vocals), Sara (violín), Bjort (violoncelo), Jordi Saludes (electrónica) and visuals by TESTPHASE
myspace.com/arbolmmarin
myspace.com/testphase
myspace.com/erimakino
myspace.com/suzymangion
myspace.com/sarafontanviolin
myspace.com/deefried
10a edició de la Biennal Leandre Cristòfol del Centre d’Art La Panera de Lleida
La Biennal Leandre Cristòfol del Centre d’Art la Panera de Lleida celebra el seu 10è aniversari amb una programació especial, que s’inaugura el 4 de novembre i que estarà activa fins al 28 de gener. Amb motiu d’aquests 10 anys, l’acció de La Panera s’expandeix més enllà de l’edifici de l’equipament mateix i s’exposa també a l’església de Sant Martí i al Dipòsit del Pla de l’Aigua, alhora que s’inicia un procés de renovació del fons del Centre d’Art i de redefinició de l’esdeveniment, amb una comissió formada pels crítics d’art Javier Hontoria, Oriol Fontdevila i Cèlia del Diego, la directora de La Panera.
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presentat la 10a Biennal i ha destacat el recorregut de les edicions ja celebrades, amb una doble funció: d’una banda, difon art contemporani amb la mostra d’artistes amb projecció, i de l’altra, contribueix a configurar el fons d’art de la Paeria que ja compta amb una col·lecció d’art contemporani representativa. L’alcalde ha felicitat Cèlia del Diego en el relleu al capdavant de La Panera, per seguir apostant per la difusió d’aquest art i per la pedagogia amb sensibilitat artística. I també pel treball que ha fet en aquesta 10a Biennal.
La directora de La Panera ha explicat que en aquesta desena edició s’han recuperat les dues plantes expositives, a més d’incorporar els espais de Sant Martí i el Dipòsit, i s’han revista les línies cap a les quals orientar l’esdeveniment. Segons ha indicat, la selecció dels creadors i de les obres segueix quatre paràmetres: 1) en clau de futuribles, amb la selecció d’obres relatives a autors que es troben actualment en un estadi d’emergència artística; 2) l’activació d’una certa mirada en retrospectiva per recuperar figures de l’art català i espanyol que fins ara han tingut una escassa representació en les exposicions de les successives edicions de l’esdeveniment; 3) s’ha ampliat l’abast a països limítrofs de l’Estat espanyol, com són Portugal i el Marroc, alhora que s’ha començat a treballar en un concepte difús de mediterraneïtat i el sud d’Europa; i 4) s’ha posat a prova alguns límits del fet de col·leccionar per mitjà de pràctiques que desafien obertament l’acte de ser patrimonialitzades, ja sigui perquè es basen en processos eminentment immaterials o bé perquè es tracta d’experiències que repten la mateixa possibilitat d’homogeneïtzar-se com a patrimoni.
La nova comissió d’assessorament ha esta l’encarregada de seleccionar els tretze creadors i artistes que participen en la Biennal d’enguany. Són: Elena Alonso, Erick Beltran, Mauro Cerqueira, CRU, Irene de Andrés, Anna Dot, Núria Güell, Bouchra Khalili, Ella Littwitz, Pol Merchan, Jordi Mitjà, Itziar Okariz i Aimar Pérez Galí.
En la presentació de l’esdeveniment, Del Diego ha incidit en què s’ha repensat l’exposició de la Biennal, concebuda ara com una àgora per amplificar el debat amb els públics i entorn l’entorn al col·leccionisme d’art. El Servei Educatiu de La Panera ha treballat en l’articulació d’un seguit de mediacions per elaborar amb la ciutadania punts de vista alternatius sobre les propostes d’adquisició. Es faran dues activitats: el taller de fanzine, amb Carla Boserman, i el taller d’audioguia, amb Fito Conesa. De la mà del Museu d’Art Jaume Morera, s’han organitzat les jornades internacionals “La Col·lecció Incompleta”, amb les quals s’estructurarà un debat al voltant de les controvèrsies que recorren avui el col·leccionisme d’art contemporani. Les jornades sobre el col·leccionisme públic es faran els dies 24 i 25 de novembre.
El jurat de la Biennal està format per la comissió d’assessorament, amb Javier Hontoria, Oriol Fontdevila i la directora de La Panera; el director del Museu Morera, Jesús Navarro, i la crítica d’art, Teresa Blanc.
SHITSHOW EXHIBITION | By Maria Montes at the Art Centre La Panera, Spain [2018]
Video in Catalan Language.
My solo exhibition at the Art Centre La Panera in Spain, opened its doors from June 9th to September 30th, 2018.
The inspiration behind this exhibition is the use of language, the popular sayings and my Catalan scatological background; featuring the acts of drinking, eating, peeing, and pooping as four elements part of a natural cycle in relationship and respect towards the land (ecology avant la lettre).
The aim of this exhibition is amplify the use of language as cultural identity.
More images of my first solo exhibition in Spain here:
_______
THANKS
Special thanks goes to the Art Centre La Panera for producing this exhibition, believing in me and in my work in the first place.
_______
ABOUT ME
My name is Maria Montes and I am a designer and artist passionate about illustration and letterforms. Originally from Catalonia, I moved to Australia in 2006, where I currently reside.
My practice is set by the principals of constant learning, sharing and educating about the creative process. My artworks are based on ideas, where the process becomes vital as it explains the design rationale behind each piece. Above all, I have a story to tell.
Nowadays, I split my time between Melbourne and Barcelona working on graphic design, custom lettering projects, illustration commissions, textile design and calligraphic personal development. I currently teach calligraphy workshops in Australia.
_______
LET'S CONNECT!
Instagram:
Twitter:
LinkedIn:
La Panera
El Centre d'Art la Panera és una plataforma de producció, difusió, formació i exhibició de les arts visuals al nostre país i pretén ser un instrument que estableixi ponts entre la creació visual i la creació produïda en d'altres àmbits culturals. Al mateix temps, amb les exposicions i activitats generades, aspira a ser un centre de reflexió que vinculi les arts visuals amb les diverses problemàtiques que genera la nostra societat.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
El Centre d'Art la Panera es una plataforma de producción, difusión, formación y exhibición de las artes visuales en nuestro país. Pretende ser un instrumento que establezca puentes entre la creación visual y la creación producida en otros ámbitos culturales. Así mismo, con las exposiciones y las actividades generadas, aspira a ser un centro de reflexión que vincule las artes visuales con las distintas problemáticas que nuestra sociedad genera.
TV3 - 33 recomana - Expo Escombros. Ángela de la Cruz. La Panera. Lleida
Àngela de la Cruz és una artista nascuda a Galícia que viu a Londres. És una autora amb molt prestigi dins de l'art contemporani. Exposa a La Panera de Lleida una selecció de 16 peces fetes entre 2009 i 2014 inspirada en restes de brossa que sura pel mar.
Places to see in ( Lleida - Spain )
Places to see in ( Lleida - Spain )
Lleida is an ancient city in Spain's northeastern Catalonia region. La Seu Vella, a Gothic-Romanesque cathedral in a ruined hilltop fortress, towers over the city. Below the hill stretches the long, pedestrianized Eix Comercial de Lleida
Lleida is a city in the west of Catalonia, Spain. It is the capital city of the province of Lleida. Lleida is one of the oldest towns in Catalonia, with recorded settlements dating back to the Bronze Age period. Until the Roman conquest of the Iberian Peninsula, the area served as a settlement for an Iberian people, the Ilergetes. The town became a municipality, named Ilerda, under the reign of Augustus.
Lleida served as a key defense point for Barcelona during the Spanish Civil War, and fell to the Insurgents, whose air forces bombed it extensively, in 1937 and 1938. The November 2, 1937 Legion Condor attacks against Lleida became especially infamous since they were aimed to the school known as Liceu Escolar de Lleida.
Lleida is served by the RENFE, Spanish state railway's Madrid-Barcelona high-speed rail line, serving Barcelona, Zaragoza, Calatayud, Guadalajara, and Madrid. Lleida has a new airport opened in January 2010, and a minor airfield located in Alfès. Also, the town is the western terminus of the Eix Transversal Lleida-Girona, and a railway covering the same distance (Eix Transversal Ferroviari) is currently under planning. Lleida has depended long time on nearby airports and had no local air transit. Lleida-Alguaire airport opened in 2010.
Alot to see in ( Lleida - Spain ) such as :
Seu Vella, a cathedral built in a blend of Romanesque and Gothic styles over time, and made a military fortress in the 18th century. There is also an older, and mostly destroyed Palau de la Suda, built during Arab rule and later used as a royal residence by the counts of Barcelona and kings of Aragon. Both medieval buildings are situated over the so-called Turó de la Seu
Seu Nova, the baroque cathedral, in use since Bourbon rule. It was burnt during the Spanish Civil War by the anarchists commanded by Durruti.
Institut d'Estudis Ilerdencs, used to be a hospital (Antic Hospital de Santa Maria) built in Gothic style
La Paeria, the city council and also a historical site with remains and artefacts from Roman times through to the Moorish rule, Mediaeval and Modern times, including old prison cells.
Gardeny is a hill hosting a fortress built between the 12th and 13th centuries.
The gardens known as Camps Elisis, already used by the Romans. The Mermaid Fountain is a nice piece.
La Mitjana, a park at the edge of town with wilderness areas adjacent to an old dam on the river Segre.
Les Basses d'Alpicat, a park. It is currently closed, awaiting reforms.
Church of Sant Llorenç, a 12th-century Romanesque church with 15th-century Gothic additions. The interior is well preserved.
The bishop of Lleida’s Palace on Rambla d'Aragó
El Roser, a 13th-century convent built by the Dominican Order. It hosted a fine arts academy of the same name and has recently been controversially reformed and turned into a parador (a luxury hotel using a historical location).
Lleida Public Library, on Rambla d'Aragó, in the building previously known as La Maternitat, a mid-19th century orphanage.
Museum of Lleida, opened in 2008, and owned by the Diocese of Lleida focusing on the town's history. Some of the artefacts it contains, which come from areas historically belonging to the diocese but not currently part of the province of Lleida's territory and jurisdiction, have been the object of contention with the neighbouring dioceses and the government of the autonomous community of Aragon.
Sala Cristòfol, a museum devoted to the works of the avant-garde sculptor Leandre Cristòfol.
Sala Mercat del Pla, an art gallery.
Museu d'Art Jaume Morera, an art museum displaying art from the 20th and 21st centuries in a modernist building.
Centre d'Art de la Panera, a small contemporary art institution.
Museu de l'Aigua, in the Parc de l'aigua.
Auditori Enric Granados, Lleida's foremost concert hall. Next to its basement and on public display are some ancient ruins.
La Llotja de Lleida, a concert hall, theatre, opera and congress hall opened in 2010.
Parc de l'aigua, urban park in the southern neighborhoods.
( Lleida - Spain ) is well know as a tourist destination because of the variety of places you can enjoy while you are visiting the city of Lleida . Through a series of videos we will try to show you recommended places to visit in Lleida - Spain
Join us for more :
Itziar Okariz
Imatges i textos de l'exposició Respiració i altres sons d'Itziar Okariz al Centre d'Art La panera de Lleida
SHITSHOW VIRTUAL TOUR | Solo exhibition by Maria Montes at T2, Tarragona [2019]
Virtual tour to my solo exhibition currently open at The Art Centre Tinglado 2 in Tarragona, Spain.
This exhibition is a retrospective of my last six years of personal and professional practice across nine walls and more than eighty pieces including textile design, illustration, lettering, calligraphy, typography and type design.
With this show I am building a cultural bridge between my country of residence and my country of birth.
“What a Shitshow” remains open to the public till August 25, 2019.
More images of my first solo exhibition in Spain here:
_______
THANKS
Special thanks goes to the Art Centre La Panera, Ajuntament de Lleida, Tinglado 2 and Ajuntament de Tarragona for producing my exhibition.
_______
ABOUT ME
My name is Maria Montes and I am a designer and artist passionate about illustration and letterforms. Originally from Catalonia, I moved to Australia in 2006, where I currently reside.
My practice is set by the principals of constant learning, sharing and educating about the creative process. My artworks are based on ideas, where the process becomes vital as it explains the design rationale behind each piece. Above all, I have a story to tell.
Nowadays, I split my time between Melbourne and Barcelona working on graphic design, custom lettering projects, illustration commissions, textile design and calligraphic personal development. I currently teach calligraphy workshops in Australia.
_______
LET'S CONNECT!
Instagram:
Twitter:
White in silence - Francesca Piñol
Nacida en Puigverd de Lleida en 1959. Actualmente vive y trabaja en Barcelona.
Profesora de Arte Textil en la Escola Massana de Barcelona desde 1999.
Está especializada en Tejidos digitales, y en Tintes Naturales.
Combina la enseñanza con la práctica artística.
Ha recibido la Carta de Maestro Artesano de la Generalitat de Catalunya en el año 2000. Miembre de la A-FAD, Associació d’Artistes del Foment de l’Art i el Disseny, desde 1991.
Francesca Piñol
Laboratori tèxtil
RUIZ DE PADRÓN 47
08026 Barcelona
francescapinol.lab@gmail.com
**************
Francesca Piñol, nascuda a Puigverd de Lleida, actualment viu i treballa a Barcelona.
Professora d’Art Tèxtil a l’Escola Massana a Barcelona, des de 1999.
Especialista en teixits digitals i en tints naturals.
Combina la docència amb la pràctica artística.
Títol de Mestre artesà “teixidora”, Centre d’Artesania de la Generalitat de Catalunya, 2000.
Membre de la A-FAD, Associació d’Artistes del Foment de l’Art i el Disseny, des de 1991.
**************
Born in Puigverd de Lleida, currently lives and works in Barcelona.
Professor of Textile Art at the Massana Art and Design School in Barcelona, since 1999.
Specialist in Digital Textiles and Natural Dyes.
Combines teaching , with her own artistic practice.
Title of Master Craftswoman by the Craft Centre of the Government of Catalonia in 2000.
Member of the A- FAD , Association of Artists of Foment d’ Art i Diseny since 1991 .
**************
Formació / Education / Formación
2010, DEA (Diploma d’Estudis Avançats). Facultat de Belles Arts, Universitat de Barcelona (UB)
2008-10, Programa de Doctorat: La realitat Assetjada: Posicionaments creatius. Facultat de Belles Arts, UB.
2001-04, Master de Arte terapia, Aplicaciones psicoterapéuticas de la práctica artística Departament de Dibuix. Facultat de Belles Arts, UB.
1994, Curs de postgrau: Estudis Africans. Universitat Rovira i Virgili, Tarragona.
1988, Curso de postgrau: Curso Superior de Diseño Textil. Escola Superior d’Enginyers de Terrassa, Universitat Politècnica de Barcelona.
1995, Llicenciatura en Geografia i Història, Antropologia Cultural, Facultat de Geografia i Història, UB.
1994, Certificat d’Aptitut Pedagògica, UB.
Obra seleccionada / Selected Exhibitions / Trabajo seleccionado
2018 “Genealogis. Mutables-Mudables”, Museu Gliptoteca Enric onjo, Vilassar de Mar., Barcelona.
“Genealogies. Identitas tèxtils. CDMT, Terrassa.
2017 “Relarts”. Artesania Catalunya, Barcelona. Museu dels Sants, Olot. Museu etnogràfic, Ripoll.
“Artesania i Sostenibilitat”, Artesania Catalunya, Barcelona.
2016 Parc de Wesserling – Écomusée Textile, Husseren-Wesserling, França.
2015 “Tallers Oberts Ciutat Vella”, Piera, Barcelona.
2014, «Teixit, noves propostes,» Escola Municipal d’Art de Girona.
2014 «Cabos sueltos», Guimaraes (Portugal).
2012 “Contextile”, Guimaraes (Portugal).
2011 “El costurero de Aracné”, Granada.
2007 “ Nearing Connection”, El Cairo (Egypt)
2003 ”L’Europa a taula”, Museu del Vi de Vilafranca del Penedés.
2002 “Masterpieces”, Torino,( Italy).
2001 “II International Women Festival”, Aleppo (Siria).
2001 “Face to”, Rauma (Finlandia).
1999 “Dones dissenyadores”, ESDI.
1998 “Ones”, exposición itinerante organizada por la AAIPFAD.
1996 “Diàleg en taronja”, Museu Tèxtil i d’Indumentària de Barcelona.
1995 “8th International Triennal of Tapestry”, Lods (Polonia).
1993 “II Simpósio de Tapeçaria Contemporanea”, Museo de Loures (Portugal).
1991 “Space and light”, Gammeldock, Copenhague (Dinamarca).
1986 “Artespagna 2”, Padova (Italia).
Exposicions / Exhibitions / Exposiciones
Since 1982 is exhibing her work in: Girona, Barcelona, Lloret de Mar, Padova (Italy), Sant Agustí –Eivissa-, Kobenhavn, Farum (Denmark), Esparraguera, Terrassa, Granada, Loures (Portugal), Málaga, Sitges, Lodz (Poland), El Vendrell, Palma de Mallorca, Menorca, Olot, Sabadell, Salou, Sant Cugat, Aleppo (Syria), Rauma (Finland), Barbastro (Huesca), Torino (Italy), Cairo (Egypt), Guimaraes (Portugal).
Obra / Current exhibitions of work / Obra en
Since 2012 Espaço IMERGE in Porto, and Sampedro in Guimaraes (Portugal)
Since 2010 La Panera in Lleida, CDMT in Terrassa, Museo del Traje in Madrid, Biblioteca Archidona in Málaga, Centro Artesania y Diseño in Lugo, Centro de documentación de Poesía Visual de Peñarroya in Córdoba, Artium en Vitoria (Spain)
Since 2001 Fundación “Ramon J. Sender” in Barbastro (Spain)
Since 1999 Museu Ca l’Agustí, Pla de la Calma, Montseny (Spain)
Since 1997 Museu Tèxtil i d’Indumentària in Barcelona (Spain)
Since 1995 Museu Tèxtil in Lodz (Poland)
Since 1986 Centro Cívic d’Abano Terme in Padova (Italy)
Premis i Residències / Residences and Grants / Premios y Residencias
2015 Residency at the Artic Circle Program, Longyearbyen, Norway.
2014 Residency Textile Art by TC1, Kolding, Denmark.
2012 Residency Felowship IN FACTORY of CONTEXTILE 2012, Guimaraes, Portugal
2002 Awarded Grant by Expohogar, Fira de Barcelona
Retorn Panera Viana Marrone Retorn
Projecte entre el Centre d'Art La Panera, l'Escola Príncep de Viana i la Universitat de Lleida, sobre com els alumnes s'apropen a l'Art i expressen l'Art a partir d'una obra en concret. En aquest cas Nick Names de Gustavo Marrone.
La panera Francesc Ruiz - La Paeria - Ajuntament de Lleida
La Paeria Ajuntament Lleida Ayuntamiento Connecta't participa La panera Francesc Ruiz 2010
La Paeria - Ajuntament de Lleida
Idiorítmies. Aimée Zito Lema, Itziar Okariz, Norberto Llopis + Paz Rojo
06.05.17
Idiorítmies, un programa centrat en el treball entorn de les pràctiques performatives i impulsat pel desig poètic de construir, des de la institució i a través de l’acció, una comunitat imperfecta, efímera i inestable; de teoritzar en col·lectiu i de reflexionar sobre el potencial del cos en una esfera pública dominada per la paraula.
--
Idiorritmias, un programa centrado en el trabajo en torno a las prácticas performativas e impulsado por el deseo poético de construir, desde la institución y a través de la acción, una comunidad imperfecta, efímera e inestable; de teorizar en colectivo y de reflexionar sobre el potencial del cuerpo en una esfera pública dominada por la palabra.
--
Idiorhythmias, a programme centred on work around performative practices and driven by the poetic desire to build, from the institution and through action, an imperfect, ephemeral and unstable community; to theorise collectively and to reflect on the potential of the body in a public domain dominated by the word.
SÉDUCTION, René Aubry. Aquafonia, Pau Elias.
Aquafonia, música i aigua.
El concert aquafònic és una audició pensada per al públic familiar i de totes les edats, adaptable a grups d'àmbits i característiques diferents. El repertori interpretat va de la música clàssica a la música modern, i es recullen, també, músiques tradicionals de diferents cultures i indrets.
L'instrument principal d'aquest concert són les botelles afinades. Alhora, també es presenten un conjunt d'instruments (piano, instruments de percussió aquàtica, l'udu, el tub il·luminat, etc.), a través dels quals la música i l'aigua conflueixen de diferents maneres. Els color, els llums i la interacció amb el públic completen i arrodoneixen les dinàmiques d'aquest espectacle participatiu i suggerent pel que fa a l'estimulació dels sentits.
La gravació d'aquest vídeo ha estat realitzada al Centre d'Art La Panera, Lleida, 2017, gràcies a l'ajut imprescindible del Marc Espinosa i del Marc Carbonell.
TV3 - 33 recomana - Ricard Terré (1928-2009) La meva fotografia. Centre d'Art Contemporani La Sala
El Centre d'Art Contemporani La Sala acull l'exposició del fotògraf català Ricard Terré. Fins al 4 de gener del 2015
Escombros 5
Escombros. Exhibition at Luis Seoane (La Coruna) and La Panera (Lleida) 2015. Video edited by Paul Jenkins and directed by Ione Saizar.
elrincondelasboquillas.com -- stencil
elrincondelasboquillas.com
ORDER-DEMOCRACIA
Pablo España i Iván López comenten diferents aspectes de l'exposició ORDER que es presenta per primera vegada després de quatre anys de desenvolupament del projecte. De la mateixa manera comenten algunes qüestions funcionals del col·lectiu DEMOCRACIA així com algunes de les directrius en les que es fonamenten les seves realitzacions.
Bookcrossing 2016
Con motivo del Día Internacional del Libro 2016, 56 centros y museos participan en una actividad conjunta de liberación de libros, impulsada y coordinada por la Biblioteca de Artium.
Museos y centros participantes:
Arxiu CCCB, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona; Biblioteca-Centre de Documentació del Museu Valencià d'Etnologia; Biblioteca-Centro de Documentación del MUSAC, Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León; Biblioteca de la UNED; Biblioteca de los Museos Arqueológicos de Gijón; Biblioteca del IVAM; Biblioteca del Museo Arqueológico de Asturias; Biblioteca del Museo de Bellas Artes de Bilbao; Biblioteca del Museo del Ejército; Biblioteca del Museu de Belles Arts de València; Biblioteca del Museu Marítim de Barcelona; Biblioteca do Museo Galego da Marioneta; Biblioteca y Centro de Documentación. Artium, Centro-Museo Vasco de Arte Contemporáneo (Vitoria-Gasteiz); La Casona de Tudanca; Centre d’art la Panera, Lleida; Centre de Documentació de Cultura Popular (DGCPAAC-Gencat); CENTRO ATLÁNTICO DE ARTE MODERNO, CAAM; Centro de Arte Contemporáneo de Huarte; Centro de Arte La Regenta; Centro de Documentación de las Artes Escénicas de Andalucía; Centro de Estudios y Documentación MACBA; CGAC Centro Galego de Arte Contemporánea; CRAI Belles Arts. Universitat de Barcelona; Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma; Escola Massana, Centre d’Art i Disseny; Fundació Antoni Tàpies; Fundación Eugenio Granell; Fundació Joan Miró. Biblioteca Jacques Dupin; L'Iber, Museo de los soldaditos de plomo; MACA. Museo de Arte Contemporáneo de Alicante; MARCO, Museo de Arte Contemporánea de Vigo; Museo Art Nouveau y Art Déco – Casa Lis (Salamanca); Museo Casa Natal de Jovellanos; Museo das Peregrinacións e de Santiago. Biblioteca; Museo de Belas Artes da Coruña; Museo de Bellas Artes de Asturias; Museo de la Naturaleza de Cantabria. MNAT.; Museo de Navarra; Museo de Valladolid; Museo de Zamora; Museo del Carlismo; Museo del Ferrocarril de Madrid; Museo del Gas de la Fundación Gas Natural Fenosa; Museo del Traje. CIPE; Museo Etnográfico de Cantabria; Museo Etnográfico de Castilla y León; Museo Etnológico de Navarra “Julio Caro Baroja”; Museo Etnolóxico. Ribadavia-Ourense; MUSEO MARÍTIMO DEL CANTÁBRICO; Museo Nacional de Antropología; Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias González Martí. Biblioteca; Museo de Prehistoria y Arqueología de Cantabria MUPAC.; Museu de Prehistòria de Valéncia; Muséu del Pueblu d'Asturies; Museu Etnològic de Barcelona – Museu de Cultures del Món de Barcelona; Ubik, Tabakalerako sorkuntza liburutegia.