Centrul de Informare Turistica Beius ne trimite in vacanta! - Stirile TTV Oradea, 02.08.2018
Centrul de Informare Turistica Beius functioneaza fara acreditare - Stirile TTV Oradea, 08.02.2018
România Furata
centre de informare turistică, investiţii inutile
România Furata
centre de informare turistică, investiţii inutile
Promovarea turismului în România rămâne doar o himeră în multe părţi ale ţării. Banii din fondurile europene puteau schimba în bine această situaţie. Primul pas, în opinia autorităţilor locale, a fost construirea punctelor de informare turistică. În zone fără drumuri, canalizare, cazare sau apă curentă. Clădirile au rămas nişte construcţii fantomă şi doar nişte amintiri ale ambiţiilor grandomane cu care edilii au încercat să fure ochii alegătorilor.
Localitatea Greci, Tulcea, o comunitate cu 5500 de oameni, aflată în inima Munţilor Măcin. Un habitat unic pentru varietatea de plante şi animale din zonă. Chiar şi aşa, doar 10.000 de turişti îşi fac curaj în fiecare an să viziteze aceste locuri.
Reprezentanţii Administraţiei Parcului Naţional au decis să schimbe situaţia. În 2013, au făcut un proiect şi au câştigat 1,5 milioane de euro, fonduri europene, pentru ridicarea unui centru de informare turistică, unui muzeu şi unor săli de conferinţe. Construcţia, din inox, termopan şi sticlă, a fost dată în folosinţă în februarie 2015.
“Cu ajutorul comunităţilor locale, prin expunerea acestor informaţii reale despre ceea ce avem aici și se știe foarte puțin, se va ajunge la o promovare, la o conservare”, a spus Viorel Roşca, directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcin.
În momentul de faţă, drumul de acces nu este gata, iar locurile de cazare pentru turişti lipsesc cu desăvârşire.
Practic, în zonă turiştii pot înnopta la o singură pensiune agroturistică, cu 10 locuri de cazare. Cel mai apropiat aeroport, cel de la Mihail Kolgalniceanu, este la 130 de kilometri. De aici, turiştii trebuie să conducă pe un drum judeţean. Cea mai apropiată gară e la 33 de kilometri, iar transportul în comun e asigurat de o rată.
Peisajul de vis este umbrit de praful care se ridică de pe drumurile de pământ atunci când prin zonă trec tractoarele, căruţele sau motoscuterele localnicilor.
La 350 de kilometri distanţă, la munte, localitatea Comăna, judeţul Braşov, este un exemplu asemănător. Primăria a considerat necesară promovarea zonei pe care o are în grijă cu ajutorul unui centru de informare turistică. A uitat însă să amenajeze locurile cu potenţial. Aşa că obiectivele rămân un mister pentru turişti.
Turiştii au un drum lung de străbătut pentru a ajunge în localitate. Aeroportul din Sibiu, aflat la 105 kilometri, este cea mai apropiată rută aeriană prin care străinii îşi pot începe aventura spre Comăna. De acolo, calea îi duce 90 de kilometri pe Drumul European 68, până la Şercaia. Iar de acolo mai au de parcurs alţi 15 kilometri până la destinaţie.
În zonă ar fi multe de văzut. De exemplu, o peşteră neamenajată, dar aşezată cu fală pe lista de obiective.
E una chiar foarte mare şi se poate băga în ea... mergi ore întregi. Au fost nişte cercetători, au pus din loc în loc kilometrul cutare, kilometrul cutare, dar nu poţi intra fără echipament, rişti să nu mai ieşi de acolo, a spus Flaviu Roşeală, ghid turistic
Întrebaţi dacă investiţia se justifică, cei de la primărie sunt optimişti.
Sunt convins că în jur de 300-400 de turişti pe lună vin şi ne vizitează zona. A costat undeva în jur de 450.000 de lei, a spus Viorel Grusea, primarul comunei Comăna.
Şi în Doclin, judeţul Caraş-Severin, o comună cu 1.700 de locuitori, aflată într-o zonă de câmpie şi coline, au fost investiţi 200.000 de euro, bani europeni, într-un centru de promovare a turismului local. Însă atracţia principală a celor câţiva turişti care vin anual în localitate, mai mult în vizită la rude, este peisajul pitoresc.
„Se găseşte pe vechiul drum roman, sunt...Tirolul, de exemplu, a fost malul Oceanului Planetar, avem un sit arheologic, sunt multe biserici construite cu sute de ani în urmă. Ne gândim ca cel puţin 50 de turişti, anual, să ne calce localitatea”, a spus Dănuţ Oană, primarul comunei Doclin din judeţul Caraş-Severin.
Pentru a ajunge aici, turiştii care vin cu avionul pot ateriza în Timişoara. De acolo, trebuie să facă un drum de două ore pe cei 90 de kilometri până în Doclin. Cei care vor să aleagă trenul din oraşul de pe Bega au o rută până în localitatea Bocşa şi de acolo trebuie să mai meargă 12 kilometri până la centrul turistic din Doclin. Clădirea cu scop de informare este la standarde europene. Are mai multe încăperi, sistem de alarmă şi camere de supraveghere.
Lucrările la centrul turistic au fost finalizate în această vară. Localnicii spun însă că proiectul este inutil, deoarece nu au văzut niciodată turişti la ei în comună.
Până să le bată turiştii la uşă, localnicii visează ca, pe viitor, să existe şi canalizare în comună
Inaugurarea Centrului National de Informare si Promovare Turistica
Inaugurarea Centrului National de Informare si Promovare Turistica
Peste 1000 de turiști trec anual pragul centrului de informare turistică din Beiuș STIRILE TTV OR
Spotlight on Vienna: Alexandra, România
Alexandra din România ne conduce în prezentarea sa video, prin Viena şi ne arată locurile sale preferate:
Centrul de Informare Turistică:
Opera de Stat din Viena:
Crama Mayer am Pfarrplatz
MuseumsQuartier (Cartierul Muzeelor):
To be sure not to miss anything subscribe to our channel
Find all info about Vienna at
Viennas Facebook Account:
Vienna twitters at:
Vienna's Instagram Account:
***
Credits:
Idea & Concept: SLASH
Camera: Matthias Smycka
Editing, Animation: Thomas Scharf
Audio: Overdub, Gregor Rašek
Produced by SLASH
O viață mai bună - Beius (partea I)
New Vision Romania Production
50 de copii înscrisi la Centrul de Zi Oradea - Stirile TTV Oradea, 18.01.2019
Sarbatorile de iarna, la Beius- Stirile TTV Oradea, 04.01.2018
DRUMURI APROAPE LA MARGINA, partea întâi
Margina este o comună din judeţul Timiş, situată undeva pe dealurile din împrejurimile Făgetului. Un loc frumos, ca multe altele din România. Şi doar atât, la prima vedere. Dar are locul ăsta ceva ce-l deosebeşte de suratele sale din Banat, spre exemplu. Oameni cu viziune şi deschişi la noutate.
Un sat obişnuit e acum un veritabil punct turistic, devenit cunoscut odată cu proiectul “Mic dejun la Margina”, iniţiat de o mână de localnici inimoşi, care fac ca Centrul de Informare Turistică din comună să nu fie doar o clădire frumoasă, cu lacătul pus pe uşă.
Sindicatul profesorilor bihoreni se pregateste de alegeri - Stirile TTV Oradea, 14.11.2018
Al doilea pui de tamarin cu creastă, specie de maimuţe pe cale de dispariţie, născut la Zoo Oradea
Prezentare oraș Odobești Vrancea - Centrul de Informare Turistică
Situat la poalele Măgurei, pe stânga râului Milcov, în mijlocul podgoriilor Vrancei (cea mai întinsă suprafață compactă cultivată cu viță-de-vie din România), fosta capitală a Cumaniei catolice, orașul Odobești este cunoscut ca una dintre cele mai vechi și vestite podgorii din tară. Cu o istorie puternic legată de povestea conceperii vinului, zona a fost cunoscută pentru soiurile reprezentative de struguri care au dus la crearea Stațiunii de Cercetare Viticolă.
Viticultura este cea mai importantă îndeletnicire a oamenilor din aceste locuri si principala sursă de venit, iar dezvoltarea cramelor duce mai departe renumele zonei atât în țară cât și în străinătate.
Urmărind tendințele europene în materie de confort și utilitate,
dezvoltarea recentă nu a neglijat punerea în valoare a monumentelor și caselor monument-istoric, care marchează și definesc Odobeștii pe harta României. Potenţialul turistic al Odobeştilor este de invidiat, localitatea putând oferi atât turism de sezon, respectiv în perioada de toamnă, așa cum se practică pe domeniile viticole din Franța, Italia și Spania, dar și un turism cu tentă culturală și istorică. Promovarea turismului este una din prioritățile administrației locale, iar crearea Centrului Național de Promovare și Informare Turistică a fost un pas important în popularizarea acestor meleaguri.
Restaurarea, conservarea, protecția și promovarea patrimoniului cultural, a monumentelor emblematice pentru oraș, unele dintre ele fiind unice în țară, a fost și rămâne o preocupare constantă a autorităţilor locale. Așezare veche, Odobești păstrează în siturile sale arheologice elemente de civilizație datând încă din epoca fierului, de asemenea mărturii de așezare romană și civilizație cumană cu rol important în fondarea localității și formarea satelor feudale românești.
Odată cu creșterea faimei podgoriei, pe aceste meleaguri și-au găsit locul cazaci, ruși, unguri, bulgari, dar și evrei, care au construit un cartier și Sinagogă chiar în centrul orașului. I-a legat, în primul rând, existența în această parte a lumii a unor condiții naturale deosebit de prielnice pentru dezvoltarea viței de vie, iar în al doilea rând, atașamentul oamenilor care au trăit aici pentru această plantă, intrată în credințele, în obiceiurile și în întreaga lor viață.
Dezvoltarea orașului a avut o evoluție constantă în anii secolului în curs, extinderea s-a făcut progresiv, pe orizontală, în zona de câmpie, spre Focșani. Odobeștii începutului de secol XXI a cunoscut o importantă creștere demografică și economică: s-au asfaltat străzile, s-a realizat branșamentul la rețeaua de distribuție gaze naturale, s-a dezvoltat infrastructura rutieră, au fost realizate lucrări de reabilitare pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor, s-au construit locuințe sociale și ANL.
Odobeștiul dă START competiției și organizează anual diferite evenimente cu tradiție în zonă. Toamna Odobeștenă, festival al recoltei care datează din secolul al XVIII-lea, este unul care aduce an de an tot mai mulți turiști români dar și străini. Amplasarea geografică, la poalele Măgurii și la o distanță relativ mică față de Munții Vrancei, face ca zona să fie una propice sporturilor moto-velo. Cuman’s Dirt Spirit of Odobești este un eveniment dedicat pasionaților de ATV și ENDURO care aduce tot mai mulți participanți la parcurgerea traseului de aproape 100 kilometri. Crosurile și cursele pentru biciclete sunt alte evenimente organizate anual de oraș, informații despre perioada de desfășurare putând fi obținute de la Centrul National de Informare și Promovare Turistică Odobești care, este și organizator.
Creșterea numărului de turiști se datorează condițiilor extraordinare de cazare, confort, intimitate, agrement și afaceri oferite.
AURORA, unitate cu profil de abatorizare şi productie de preparate din carne, a devenit imagine emblematică a acestei industrii în toată România dar și peste hotare. Pregătite cu grijă, păstrând specificul şi tradiţia prin respectarea vechilor reţete din gospodăriile româneşti, produsele Aurora satisfac exigenţele celor mai pretenţioşi consumatori.
Deoarece cultura viței-de-vie și producerea vinurilor reprezintă îndeletnicirea de bază a locuitorilor din acest spațiu românesc, din această poveste nu putea să lipsească vinul. În zonă se găsesc numeroși producători, mai mari sau mai mici, ale căror crame și sortimente de vin au o calitate ce le permite să stea alături de cele din țări cu tradiție și renume pe plan mondial. Tenuta Odobesti, una dintre cele mai importante crame din regiunea viticolă Vrancea, oferă clienților nu doar un produs, ci o experiență senzorială cu adevărat unică și în continuă evoluție.
Istoria și prezentul, șarmul localității și povestea vinurilor de Odobești definesc brandul de ”oraș al viilor domnești” pentru urbea de pe Milcov.
Peste trei sute de participanți, la BEIUS RUNNING DAY! STIRILE TTV ORADEA 13 AUGUST 2019
Cel mai tânăr inventator din România este orădean STIRILE TTV ORADEA 19 IUNIE 2019
Deva(Soimus)-Brad-Varfurile-Beius-Baile Felix; 29. 11. 2019
Speed x2
TTV Oradea, Stiri Beiușencele, campioane la Show Dance! 20 11 2019
Proiectul transfrontalier „Noi suntem romani” a ajuns la Beius! - Stirile TTV Oradea, 01.10.2018
Specializarea Planificare Teritoriala Oradea.wmv
Specializarea Planificare Teritoriala se afla in cadrul Facultatii de Geografie, Turism si Sport, Universitatea din Oradea.
Este o specializare de viitor!
Pentru mai multe detalii:
Promovarea invatamantului dual, la Beius - Stirile TTV Oradea, 17.04.2018