Cetatea Poenari, Argeș
Altă locație pe care n-am mai vizitat-o mai bine de 10 ani, Cetatea Poenari este situată pe Muntele Cetățuia, lângă Arefu la câțiva kilometri de barajul și lacul de la Vidraru.
Pentru a ajunge la cetate ai de urcat 1480 de trepte, efort care-ți va fi răsplătit cu niște peisaje mirifice.
Drumul până sus nu-i chiar așa de greu de urcat, eu chiar stau prost la capitolul condiție fizică și n-am avut probleme.
Dacă ești fumător, îți va creea ceva probleme.
Ajunși la cetate nu poți să nu te gândești cu ce eforturi a fost construită și cum era viața locuitorilor în acea perioada de glorie a cetății.
Locul a fost locuința secundară a lui Vlad Țepeș. Una din legende spune că, Vlad Țepeș, fiind urmărit de turci, a scăpat refugiindu-se în această cetate, după ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu fața în spate, derutându-și astfel urmăritorii.
Dacă ești în drum spre Vidraru, fă-ți timp și urcă până la cetate. Face bine atât la sănătatea fizică cât și spirituală.
Mulțumesc pentru vizionare.
Te rog să lași un comentariu, un like. Deasemenea poți să te abonezi pentru că urmează multe alte filmări din locuri interesante.
Ai vizitat Cetatea Poenari sau, ți-ar plăcea să-o vizitezi?
✅ Playlist Aventuri în Turcia: 5000 de km cu Hayabusa:
✅ Playlist Grecia 30 de zile plus una:
✅ Toate motovlogurile:
✅ Playlist Despre Suzuki Hayabusa:
Website:
Instagram:
Facebook:
Vizitează pagina:
Creare Magazin Online Personalizat, de la zero, fără a utiliza platforme gratuite!
Music:
Nonstop Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
Hand Balance Redux Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
#CetateaPoenari #Poenari #VladTepes #draculaCastle #Arges #SuzukiHayabusa #Hayabusa #Romania
Cetatea Poenari si Transfagarasan : drona Mavic Air CEL.ro
???? Sustine acest canal! ???? Cumpara ceva de pe
➡️ Follow me:
Cetatea Poenari este situată în localitatea Arefu din județul Argeș
Din București se merge cam o oră și jumătate – două, cu mașina pe traseul Autostrada A1 București-Pitești – Curtea de Argeș-Arefu.
Un obiectiv de vizitat pe traseu este Mănăstirea Curtea de Argeș, se trece chiar pe lângă ea. Noi o planificasem pentru întoarcere, dar nu a mai fost să fie.
Cetatea Poenari a fost închisă până de curând, din pricina asaltului urșilor, dar s-a redeschis recent, iar zona de la bază a fost înconjurată de gard electrificat.
Aici se află o zonă de campare și căsuțe. Prețul de închiriere al unei căsuțe este de 60 de lei/noapte. E de luat în seamă că baia și dușul este la comun. Pentru o experiență rustică de-o noapte, cred că merge.
Accesul în Cetatea Poenari costă 5,80 lei pentru adulți și 2,30 pentru copii
Plata se face sus, pe principiul “doar dacă ai ajuns până aici, îți luăm banii”.
Ca să ajungeți la cetate trebuie să urcați cele 1480 de trepte
Cumpara o drona
Cetatea Poenari, Romania 4K
Date geografico-istorice
Cetatea este situată în Cheile Argeșului, lîngă localitatea Arefu, la cîțiva kilometri de barajul și lacul de la Vidraru, pe vale mai jos, lîngă Centrala Hidroelectrică Vidraru. Este construită de Vlad Țepeș, în scop de refugiu sau punct de observație, pe un vârf de munte, situat la înălțimea de aproximativ 400 de metri, față de nivelul văii. Inițial, pe vremea lui Negru Vodă, a fost construit un singur turn și apoi construcția a fost dezvoltată de către Vlad Țepeș, adăugîndu-i-se turnuri, ziduri și dependințe.
De aici se pot admira priveliștile frumoase ale văii Argeșului, cetatea fiind un obiectiv turistic, căutat de turiștii români și străini.
Legenda spune că, Vlad Țepeș, fiind urmărit de turci, a scăpat refugiindu-se în această cetate, după ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu fața în spate, derutîndu-și astfel urmăritorii.
Acest loc amintește și de o mare victorie militară românească asupra cotropitorilor unguri. Carol Robert de Anjou, cu armata sa ungurească, a venit să li se-nchine Basarab I, cu toată Țara Românească (Țara Ungrovlahiei, cum i se mai zicea, adică, a Vlahiei dinspre unguri). Carol Robert de Anjou a fost înfrînt la Posada, în zilele de 9-12 octombrie, 1330, în timp ce se retrăgea. Acest lucru este menționat și în Cronica pictată de la Viena.
Pentru a se urca la cetate s-a construit, în zilele noastre, o scară de beton, dotată cu balustrade, cu 1480 de trepte.
Istoric
Cetatea Poenari a fost reședința secundară a lui Vlad Țepeș, fiind construită ca post de fortăreață contra otomanilor.
În prezent se află în stadiu de obiectiv turistic.
Are o forma alungită cu 5 turnuri, 4 rotunde și unul prismatic. Zidurile au 2-3 metri grosime. Inițial, a fost construită de Negru Vodă, iar, ulterior, de Vlad Țepeș.[necesită citare]
Pe cursul superior al râului Argeș era menționată într-un document emis de Ludovic al V-lea Postumul in 1500.
Music:
Hand Balance Redux by Kevin MacLeod este licențiată în baza unei licențe Creative Commons Attribution license (
Sursă:
Artist:
Tura de sosea - Cetatea Poenari
Prima tura mai lunga pe anul asta, facuta impreuna cu prieteni din Pitesti. Ei au venit de la Pitesti si eu i-am intampinat in Curtea de Arges, apoi am biciclit impreuna pana la poalele Cetatii Poenari (Com. Arefu).
Facebook:
Website: Website:
Music credits:
Cold Funk Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
festival cetatea poienari
Cetatea Poenari vedere aeriana
Cetatea este situată pe un vârf de munte care domină Cheile Argeșului, lângă localitatea Arefu, la câțiva kilometri de barajul și lacul de la Vidraru, pe vale mai jos, lîngă centrala hidroelectrică Vidraru. Filmare realizata cu DJI MavicAir.
#cetatea #poenari #cnaerialview #aerialview #mavicair
O plimbare la Cetatea Poenari | Cetatea lui Vlad Tepes 2020
Cetatea Poenari este un monument istoric din secolul al XIV-lea aflat în județul Argeș (Căpățânenii Pământeni), Muntenia, România.
Cetatea este situată pe un vârf de munte care domină Cheile Argeșului, lângă localitatea Arefu, la 4 kilometri de barajul și lacul de la Vidraru, pe vale mai jos, langă centrala hidroelectrică Vidraru.
Inițial, pe vremea lui Negru Vodă, a fost construit un singur turn; apoi construcția a fost dezvoltată în scop de refugiu sau punct de observație de către Vlad Țepeș, adăugându-i-se turnuri, ziduri și dependințe. Cetatea Poenari a fost reședința secundară a lui Vlad Țepeș, fiind construită ca post de fortăreață contra otomanilor.
Cetatea este menționată într-un document emis de regele ungur Ladislau al V-lea Postumul.
Legende si asociații posibile
Legenda spune că, Vlad Țepeș, fiind urmărit de turci, a scăpat refugiindu-se în această cetate, după ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu fața în spate, derutîndu-și astfel urmăritorii.
Acest loc amintește unora și de bătălia numită de Nicolae Iorga Bătălia de la Posada, din 9-12 octombrie 1330, care a marcat emanciparea Țării Românești de sub tutela coroanei maghiare. Bătălia este menționată în Cronica pictată de la Viena, fără o identificare exactă a locului în care s-a petrecut. Poziția acelei posade, un substantiv comun însemnând trecătoare, nu este cunoscută. Regele Carol Robert de Anjou al Ungariei a venit într-o expediție de pedepsire a fostului său vasal Basarab I al Țării Românești (Țara Ungrovlahiei, cum i se mai zicea, adică țara vlahilor dinspre Ungaria), care din 1327 refuzase să mai plătească tributul de vasal. Regele Carol Robert a fost înfrânt în timp ce se retrăgea, într-un loc descris de Sigismund de Luxemburg într-un document din 1395 ca fiind „pe [...] culmile munților, zise în vorbirea obișnuită [locală] posada, prin niște strâmtori și poteci înguste, strânse între tufișuri mari”.
Music: Ikson - Paradise (Travel Vlog Background Music) (Free To Use Music)
stire 31 07 2018 Cetatea Poenari a fost redeschisă
Începând de luni, 30 iulie, Cetatea Poenari a fost redeschisă pentru turiști. Din cauza numărului mare de urşi aflaţi în zonă, accesul către cetate va fi făcut cu respectarea anumitor restricţii şi doar în prezenţa jandarmilor.
Cetatea Poenari si Barajul Vidraru
Incendiul de lângă Cetatea Poenari, de nestăpânit
Sprijin pentru pompierii care se luptă să stingă incendiul de vegetaţie izbucnit lângă Cetatea Poenari, din comuna Arefu, judeţul Argeş. În zonă au fost trimise echipe de pompieri din București, Teleorman, Brașov, Sibiu, Ilfov, şi de la Unitatea specială de la Ciolpani. De asemenea, din cadrul ISU Argeş sunt mobilizaţi 100 de salvatori care acţionează permanent pentru lichidarea focarelor, iar Inspectoratul General de Aviaţie din MAI a pus la dispoziţie două elicoptere dotate cu dispozitive de stingere, tip Bambi Bucket. Potrivit ISU Argeş, incendiul este sub control, dar operaţiunile de stingere a flăcărilor sunt dificile, din cauza ariei mari de acțiune, a accesului îngreunat și a cantităților limitate de apă din pădure. Pompierii au intervenit și pe timpul nopții pentru lichidarea incendiului, iar luni dimineaţă a fost efectuat un zbor de survol în zonă. Circulaţia pe Transfăgărăşan a fost închisă, pe ambele sensuri de mers, din cauza incendiului de vegetatie si a caderilor de pietre pe carosabil. Deocamdată, nu se ştie de ce a izbucnit focul.
Cetatea Poenari - Adevarata cetate a lui Vlad Tepes - filmare cu drona
Cetatea Poenari, aflata intre Curtea de Arges si Barajul Vidraru, ridicata prin secolul 13, in timpul dinastiei Basarabilor, a fost refacuta in timpul domniei lui Vlad Tepes, care a transformat-o in principala sa fortareata de refugiu in cazul invaziilor otomane.
Arefu | Valea Argesului
Comuna Arefu se află în marginea nord-vestică a județului, în Muscelele Argeșului, la poalele Munților Frunții, la limita cu județul Sibiu, pe cursul superior al Argeșului, acolo unde acesta formează lacul de acumulare Vidraru. Este străbătută de șoseaua națională DN7C, care leagă Piteștiul de Sibiu prin Munții Făgăraș. Satul Arefu se află în bazinul pârâului Arefu, care se varsă în Argeș la Căpățânenii Pământeni.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plaiul Loviștea al județului Argeș și era formată numai din satul de reședință, cu 1175 de locuitori, moșneni, ce trăiau în 540 de case. Existau în comună o școală primară rurală, o școală primară mixtă și două biserici. Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna în aceeași alcătuire, făcând parte din plasa Argeș a aceluiași județ, și cu o populație de 1449 de locuitori. În 1931, apăruse pe teritoriul comunei și satul Cumpăna.
În 1950, comuna a fost transferată raionului Curtea de Argeș din regiunea Argeș. În 1968, ea a revenit la județul Argeș, reînființat, preluând și satele Căpățânenii Pământeni și Căpățânenii Ungureni de la comuna Corbeni, din care primul a devenit reședința comunei; tot atunci, satul Cumpăna a fost desființat și comasat cu satul Arefu.
În comuna Arefu se găsește ansamblul cetății Poenari, monument istoric de arhitectură de interes național, datând din secolele al XIV-lea–al XV-lea, alcătuit din cetatea propriu-zisă, un donjon, amenajări defensive pe monticol și o anexă. Un alt obiectiv clasificat la nivel național este o cruce de piatră din secolul al XVII-lea aflată în curtea bisericii din Căpățânenii Ungureni, monument memorial sau funerar.
În rest, alte două obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Argeș ca monumente de interes local. Unul, clasificat ca monument de for public, este monumentul „Energia” (1970) de lângă barajul Vidraru. Celălalt, clasificat ca monument memorial sau funerar, este casa Gheorghe Stephănescu (1873), aflată în satul Căpățânenii Ungureni, la numărul 164.
Cetatea Poenari - Cetatea lui Vlad Tepes || Incredible Romania [4K]
Poenari Castle, also known as Poenari Citadel or Fortress, is a ruined castle in Romania, on the cliffs of the mountains (at a height of 860 meters), notable for its connection to Vlad the Impaler.
The construction of this castle began in the 13th century, under the rule of the Black King. In the decades that followed, the name and the residents changed a few times but eventually the castle was abandoned and left in ruins. It was Vlad the Impaler that brought it back to life in the 15th century.
The castle was used for many years after Vlad’s death in 1476, but eventually it was abandoned again in the first half of the 16th century and was in ruins by the 17th century. In 1970, Romanian authorities decided to make this place a little more tourist friendly and built 1.480 steps in the rock of the mountain so that people would have easier access. Unfortunately, the northern part of the fortress doesn’t exist anymore because of an earthquake that brought down the rock on which it was built.
Evening of Chaos by Kevin MacLeod este licen?iata în baza unei licen?e Creative Commons Attribution license (
Sursa:
Artist:
Cetatea Poienari/Poienari Fortess vazuta de jos
Cetatea este situată pe un vârf de munte care domină Cheile Argeșului, lângă localitatea Arefu, la câțiva kilometri de barajul și lacul de la Vidraru, pe vale mai jos, lîngă centrala hidroelectrică Vidraru.
Cetatea Poenari se află pe un vârf de munte, la aproximativ 400 de metri față de nivelul văii. Cetatea are o forma alungită și posedă 5 turnuri, 4 rotunde și unul prismatic. Zidurile au 2-3 metri grosime.
Pentru a se urca la cetate s-a construit, în zilele noastre, o scară de beton, dotată cu balustrade, cu 1480 de trepte.
Istoric
Inițial, pe vremea lui Negru Vodă, a fost construit un singur turn; apoi construcția a fost dezvoltată în scop de refugiu sau punct de observație de către Vlad Țepeș, adăugându-i-se turnuri, ziduri și dependințe. Cetatea Poenari a fost reședința secundară a lui Vlad Țepeș, fiind construită ca post de fortăreață contra otomanilor.
Cetatea este menționată într-un document emis de regele ungur Ladislau al V-lea Postumul.
Legende si asociații posibile
Legenda spune că, Vlad Țepeș, fiind urmărit de turci, a scăpat refugiindu-se în această cetate, după ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu fața în spate, derutîndu-și astfel urmăritorii.
Acest loc amintește unora și de bătălia numită de Nicolae Iorga Bătălia de la Posada, din 9-12 octombrie 1330, care a marcat emanciparea Țării Românești de sub tutela coroanei maghiare. Bătălia este menționată în Cronica pictată de la Viena, fără o identificare exactă a locului în care s-a petrecut. Poziția acelei posade, un substantiv comun însemnând trecătoare,[1] nu este cunoscută. Regele Carol Robert de Anjou al Ungariei a venit într-o expediție de pedepsire a fostului său vasal Basarab I al Țării Românești (Țara Ungrovlahiei, cum i se mai zicea, adică țara vlahilor dinspre Ungaria), care din 1327 refuzase să mai plătească tributul de vasal. Regele Carol Robert a fost înfrânt în timp ce se retrăgea, într-un loc descris de Sigismund de Luxemburg într-un document din 1395 ca fiind „pe culmile munților, zise în vorbirea obișnuită [locală] posada, prin niște strâmtori și poteci înguste, strânse între tufișuri mari”.
FOCUL DE LÂNGĂ CETATEA POENARI S-A REAPRINS
Un incendiu de vegetaţie uscată a reizbucnit în zona Arefu din Argeş, în apropiere de Cetatea Poenari. Mai multe echipaje de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență din judetul Argeș au fost solicitate să intervină pe muntele pe care se află cetatea lui Vlad Tepeş. Mai mult, în sprijin a fost chemat și un elicopter.
Doi ierarhi au resfințit biserica din localitatea Arefu
Parrot Bebop Drone( Arefu Arges)
Un nou incendiu de vegetaţie declanșat aproape de Cetatea Poenari
Un nou incendiu de vegetaţie s-a declanșat astăzi în zona localităţii argeşene Arefu, aproape de Cetatea Poenari. Este vorba despre o zonă inaccesibilă pompierilor, care mai fumega și săptămâna trecută și care le-a dat de furcă și echipajelor celor două elicoptere. Filmare de Cristian Matei.
Cetatea Poenari - Poenari Fortress
Poenari Castle also known as Poenari Citadel (Cetatea Poenari in Romanian), is a ruined castle in Romania, notable for its connection to Vlad the Impaler. Access to the citadel is made by climbing the 1,480 concrete stairs.
Location: Valachia – Southern-Centre Romania
Where: 108 miles northwest of Bucharest
Nearby large town: Curtea de Arges (15 miles north)
Nearest train station: Curtea de Arges
Nearest bus stop: Arefu
Song: Ikson - Anywhere (Vlog No Copyright Music)
Music promoted by Vlog No Copyright Music.
Video Link:
Casa EDEN - Arefu jud. Arges
Tel: 0757055573--
0741192201