Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος - Ρόδος / Agios Ioannis Prodromos - Rhodes, Greece
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη κτίσθηκε περίπου το 1470 σε επαφή με το τείχος και κοντά στην Πύλη της νότιας πλευράς του Κάστρου. Είναι αφιερωμένη στον προστάτη των Ιπποτών της Ρόδου.
Βρίσκεται στο ισόγειο μιας ιπποτικής κατοικίας, από την οποία σήμερα φαίνονται μόνο η πόρτα της αυλής και ένα παράθυρο του ορόφου. Η κοντινή Πύλη, όπως είναι φυσικό, πήρε το όνομά της από τον Άγιο Ιωάννη. Είναι όμως περισσότερο γνωστή ως Κόκκινη Πόρτα (για να θυμούνται οι Έλληνες όσους σκοτώθηκαν σ’ αυτήν).
Οι αλλαγές στο τείχος, τα κανόνια των πολιορκητών και η κατάκτηση της Ρόδου από τους Οθωμανούς, άφησαν σημάδια στο κτήριο και τις αγιογραφίες του. Αμέσως μετά την άλωση, οι Τούρκοι τη μετέτρεψαν σε τζαμί. Το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησίας βρίσκεται κάτω από την πέτρινη σκάλα της οχύρωσης και τα κατεστραμένα πρόσωπα των Αγίων στους τοίχους μαρτυρούν την ταραγμένη ζωή της. Σήμερα έχουν ήδη γίνει και συνεχίζονται εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου και των αγιογραφιών.
St Johns ,Rhodes Town, Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου -
Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου - Saint John's Parish Church, Easter 3013
St. Ioannis O Prodromos
Παναγία του Kάστρου, Ρόδος / Church of Our Lady of the Castle, Rhodes Greece
Η εκκλησία της Παναγίας του Κάστρου βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της οδού Ιπποτών, στο Κολλάκιο της Μεσαιωνικής Πόλης. Ο αρχικός πυρήνας του κτηρίου οικοδομήθηκε πιθανότατα κατά τον 11ο αι. και ανήκε στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο ναού. Η αρχιτεκτονική αυτή φάση αυτή είναι εμφανής έως τη γένεση περίπου των καμαρών.
Μετά την κατάληψη της Ρόδου από τους Ιωαννίτες ιππότες, η βυζαντινή εκκλησία μετασκευάστηκε και πήρε τη μορφή τρίκλιτης γοτθικής βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος. Τα οικόσημα του μεγάλου μαγίστρου Helion de Villeneuve και του πάπα Ιωάννη XXII που σώζονται στο κεντρικό οξυκόρυφο παράθυρο της αψίδας συνηγορούν στη χρονολόγηση της φάσης αυτής μεταξύ των ετών 1319 και 1334.
Η ανατολική πλευρά του ναού εφάπτεται με την θαλασσινή οχύρωση και διαμορφώνεται εξωτερικά σε πύργο με ορθογώνιες επάλξεις. Στη δυτική όψη, επάνω από την κεντρική θύρα εισόδου, σώζεται ένα μεγάλων διαστάσεων ορθογώνιο πλαίσιο, το οποίο θα φιλοξενούσε ζωγραφική σύνθεση, χαμένη σήμερα, με θέμα την Παναγία με αγίους και ιππότες.
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ο ναός μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος και ονομάστηκε Εντερούμ Τζαμί. Την ίδια εποχή κτίσθηκε στοά και υψώθηκε μιναρές στη νότια πλευρά, οικοδομικά στοιχεία τα οποία αφαιρέθηκαν κατά τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου που εκτελέστηκαν στην περίοδο της ιταλικής κατοχής του νησιού.
Από τον ζωγραφικό διάκοσμο της εκκλησίας διατηρούνται ελάχιστα λείψανα. Αξίζει να αναφερθεί η Παναγία Βρεφοκρατούσα και ζεύγη αγίων στο βορειοδυτικό πεσσό (β΄τέταρτο 14ου αι.) και η μορφή της αγίας Λουκίας στο νότιο τοίχο, έργο πιθανότατα δυτικοευρωπαίου ζωγράφου (β΄μισό 14ου αι.).