[Wikipedia] Porkeri Church
Porkeri Church is a church in the settlement of Porkeri in the Faroe Islands. Porkeri is situated in the island Suðuroy, which is the southernmost of the islands. It is a wooden church and it has a roof of turf. The church is from 1847 and contains things donated by seamen who survived lethal storms on the sea, maintaining the tradition of almissu (seamen in danger promised - according to Nordic tradition - to donate churches, the material or such to God if they got back home alive).
Please support this channel and help me upload more videos. Become one of my Patreons at
Galleri Oyggin - Tvøroyri - Suðuroy - Føroya
Ses bedst i kvalitet: 360p eller 480p
At Galleri Oyggin, der ligger i Tvøroyri på Færøerne i dag fremtræder som en spændende udendørs skulptur- og oplevelseshave komplet med Galleri, Orangeri og Cafe, var ikke til at forudse ved etableringen for mere end 25 år siden, og udviklingen er da også sket over en årrække, hvor nye skulpturer hvert år er tilføjet.
Skulpturerne i haven er skabt af kunstneren Palle Julsgart, som er født og opvokset i København, men som har boet på Færøerne i over 30 år. Palle Julsgart viser i denne kortfilm rundt i det nyetablerede Orangeri.
Skulpturhaven er anlagt på et skrånende terræn, for foden af bjerget, overfor ørnefjeldet, og på vejen rundt i haven snor stier sig labyrintisk, romantisk, hvorved de opstillede skulpturer overraskende åbenbares. Der er overalt i haven plantet skønne blomster, buske og træer.
Over indgangsportalen til haven ses to bemalede metalfisk, ophængt i kæder hvilket muliggør en stille velkomstsalut ved bevægelse pga. vindens påvirkning, og netop bevægelse er et nøgleord i omtalen af stedet og dets mange skulpturer. Portalen kan på en måde lede tankerne i retning af nordisk mytologi, og blandt figurerne ses da også et portræt af Thor, hugget i sten.
Den store statue på pladsen foran Ørnefjeldet har titlen Visioner og er skabt af Palle Julsgart i 1999. På samme plads overfor indgangen ses skulpturen Frælsi, som er det færøske ord for frihed. Denne statue viser to fugle udført i bronze, som er placeret på en millioner år gammel vulkansk søjlebasalt hentet fra den nærliggende bygd Froðba.
De to fugle, som er gengivet naturalistisk ses med udslåede vinger som er de enten netop ankommet, eller er de på vej mod andre himmelstrøg. Fuglen som motiv symboliserer frihed og bevægelse, og dette motiv ses, ligesom legen med bevægelse i det mobile, gentaget rundt omkring i haven.
Fuglen er i kunsthistorien et yndet motiv, hvor bl.a. kan nævnes Picasso, der gentog brugen af motivet eks. en fredsdue som symbol i sine værker, hvilket også skal ses under indflydelse af datidens krige og ufred. Endelig kan fuglen som motiv betragtet også symbolisere det erotiske.
Palle Julsgarts mange skulpturer kan ses som en rejsebeskrivelse fra hans mange udlandsrejser, ligesom de kan ses som dokumentation på tiden i hvilken vi lever, som værende skabt under inspiration af tidsånden, en rejse hvori vi alle deltager.
Blandt andre spændende skulpturer skal også fremhæves pyramidestatuen fra 1991, og spørgsmålet er så hvordan den skal fortolkes: Er det et spil, eller skal vi tænke i retning af fortidens store monumenter i det gamle Ægypten?. Måske ligger en del af svaret i titlen: Transmission.
Skulpturen er moderne i sit udtryk, og har ligheder med Konstruktvismen, men minder på mange måder også om Dadaismen og dens brug af readymades, som man så det hos Marcel Duchamp og Man Ray. Man kan desuden tænke på Picasso, og hans værk Baboon With Child.
I Galleri Oyggin vises skiftende udstillinger, fortrinsvis af færøske kunstnere men også nordiske kunstnere er repræsenteret.
En skulptur er mere påtrængende taktil i sit udtryk end et fladt maleri, og er derfor ikke sådan til at komme uden om, så kommer Du den vej forbi kan et besøg varmt anbefales.
Frida Jacobsen - Mostur - 91 ár - 31-12-2011
Mostur, Frida Jacobsen, býr á ellisheiminum Hamragarði í Vági. Filmurin var tikin upp nýggjársaftan á hennara 91 ára føðingardegi. Beint eftir at vit høvdu etið lagkøku og drukkið kaffi sótu vit og prátaðu, og so sang hon ein syrgiliga sang um eina lítla gentu, sum lá fyri deyðanum.