Çifte Minareli Medrese (Hatuniye Medresesi) - Erzurum 4K UHD
ISBN 978-605-88104-0-2
Çifte Minareli Medrese (Hatuniye Medresesi) - Erzurum 4K UHD
Muhteşem mimarisiyle dönemin mühendisliğine tanık olan Çifte Minareli Medrese diğer adıyla Hatuniye Medresesi, Türkiye'de Erzurum İlinde bulunmaktadır. Selçuklular dönemine ait olduğu bilinmektedir. Bu tarihi eser, büyük oranlı tahribata rağmen; günümüze kadar varlığını koruyabilmiş ve bulunduğu Erzurum ilinin sembolü konumundadır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilir.
Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad'ın kızı Hüdâvent Hatun tarafından 1253 yılında yaptırılmış olan bu tarihi yapı, Anadolu'nun en büyük sanat şaheserlerinden biridir. Hüdâvent Hatun'dan dolayı Hatuniye Medresesi olarak da adlandırılır. Erzurum şehir merkezinde; Erzurum Ulu Camii bitişiğindeki alanda, Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi ile karşı karşıya bir konumda yer almaktadır.
Mimari özellikleri muhteşemdir; Kümbeti Erzurum'da bulunan kümbetlerin en büyüğüdür. Her biri 26 metre yüksekliğindeki rengarenk çinilerle süslü çift minare, bu tarihi esere isim olmuştur. Avlulu, 2 katlı, 4 eyvanlı olup, 37 oda ve bir camiye sahiptir. 1.824 m² lik saha 38m x 48 m lik bir alan üzerine kuruludur. Açık avlulu medreselerin Anadolu'daki en büyük örneğidir.
Kuzey cephedeki taç kapı tam bir sanat eseridir. Taç kapı formundan ziyade çeşme nişleri ile yarım yuvarlak iki payanda vardır. Günümüzde kısmen tahrip olmuş görünümlü, 16 oluklu, firuze renkli çini kakmalı tuğladan yapma minarelerin kürsüleri de dikkat çekicidir. Taç kapının iki yanından yükselen silindirik minareler, tuğla ve mozaik çiniler ile süslenmiştir.
Çinilerle süslü minarelere Allah, Muhammed ve ilk dört büyük halifenin isimleri de işlenmiştir. Taç kapıyı çeviren bitki süslemeleri, kalın silmeli panoların içindeki ejder, hayatağacı, kartal motifleri cephenin en gösterişli bölümüdür. Taç kapının sağında ve solunda iki yönlü olmak üzere dört adet kabartma bulunmaktadır. Sağdakinde çift başlı kartal panosu yer almaktadır.
Çifte Minareli Medrese mimarisinin ilk öne çıkan unsuru özelliğindeki geometrik süslemeler; en fazla avludaki sütun gövdelerinde, öğrenci odalarının kapı silmelerinde, eyvanların ön cephelerinde yer alır. Taç kapıda, avlu sütunlarını birbirine bağlayan kemerlerin yüzeylerinde ve kümbetin iç kısmında bitkisel süslemeler mevcuttur.
Ön dış cephede yer alan tamamlanmış hayat ağacı ile kartal motiflerinin bir arma olmaktan çok, Orta Asya, Türk inanışı kapsamında, güç ve ölümsüzlüğü dile getirdiği düşünülür. Taç kapıdan avluya girilir. Zemin katta on dokuz, birinci katta ise on sekiz oda bulunmaktadır. Avlu 26 x 10 m. ölçülerinde dört yönden revaklarla çevrilidir. Girişin batısındaki kare mekânın vaktiyle mescit olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır.
Zemin katın revakları kalın sütunlar üzerine oturmaktadır. Sütunların çoğu silindirik, dördü de sekizgen gövdeye sahiptir. Odalar beşik tonozla örtülüdür. Medresenin ikinci katı dört eyvan arasında, dört bağımsız gurup şeklinde dizayn edilmiştir. Birinci kata inilmeden bir diğer bölüme geçmek mümkün değildir.
İkinci kattaki hücreler yani küçük odalar da alt kattakiler gibi dikdörtgen şeklindedir. Kırma taşlarla yapılmış, beşik bir tonozla örtülüdür. Alt kattaki kapıların üst kısmında yer alan değişik şekiller üst kat kapılarında yoktur.
Zaman içinde çok büyük tahribat yaşanan Medresenin ve iç kısımda bulunan kümbetin giriş kapıları başta olmak üzere; medrese mimarisinde yer alan önemli ve değerli parçalar, Rusların Erzurum’u işgali dönemlerinde Ruslar tarafından yerlerinden sökülerek Rusya'ya götürülmüştür. Özellikle Medresenin kümbet üst kat giriş kapısı yan duvarlarındaki tahribat, esere ne ölçüde zarar verildiğinin göstergesidir. Ayrıca Kümbet üst kat kısmında dönemin müderrislerine ait mihrab görünümünde her birisi için köşeler de mevcut olup, tavandan aşağı sarkıtılan oldukça büyük ve uzun birbirine geçmeli sert mermerden yapma zincir de sökülmüştür. Sadece en baştaki tavana bağlı halka yerindedir. Buradan sökülen çini ve oyma taş motifler Leningrad müzesinde sergilenmektedir.
Medrese zaman içinde çeşitli onarımlar görmüştür; Yaklaşık sekiz asır önce imar edilen bu şaheserin önceki dönemlerde Osmanlı Sultanı IV.Murat tarafından kapsamlı olarak tamir ettirilmiştir. Bu tarihi eser gerek bölgede sık sık yaşanan depremler ve gerekse diğer olumsuz tabiat şartlarından kısmen de olsa olumsuz olarak etkilenmektedir. Son dönemde kısmi zemin kayması ve yüzey aşınmaları ile ilgili olarak; 2011 yılında devlet katkılarıyla başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmaları, 2015 yılı itibarıyla devam etmektedir.
.
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 09.07.2017
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 18.08.2017
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: mehmetsokmen.tv
youtube.com/mehmetsokmen1
Erzurum Çifte Minareli Medresenin Hikayesi
Erzurum Çifte Minareli Medresenin Hikayesi. Usta çırağın ilginç hikayesi
Çifte Minareli Medrese Erzurum 4k Drone Twin Minaret Madrasa
The Seljuk-style Çifte Minareli Medrese, dating from the second half of the 13th century, is for most people Erzurum's most splendid building. The twin, fluted brick minarets, decorated with eye-catching small blue tiles, rise above a beautifully carved main portal. The portal, which has interestingly different motifs on each side, leads into a long, dignified porticoed courtyard. The grand 12-sided, domed hall at the far end of the courtyard may have served as the tomb of the medrese's founder.
Çifte Minareli Medrese | Erzurum - Şehr-i Ramazan 2. Bölüm
Kanala Abone Olmak:
Ramazan Sokağı Komedi Oynatma Listesi:
Ramazan Sokağı Oynatma Listesi:
Ramazan Sokağı Kesitleri:
Adım Adım Kur'an Öğreniyorum:
Neşeli Petek :
Sahur Meclisi:
İlm-i Hayat:
Hanımlar Buyrun:
Geçmişten Günümüze Tarihin İzinde:
Sor Bakalım:
Ulu Cami:
Mavera:
Benim Televizyonum:
Minyatürlerle Osmanlı:
İlahiler:
TÜRKİYE TURU BÖLÜM 4 | Artvin'den Erzurum'a (Karagöl,Çifte Minareli Medrese) #TurkeyTour
Herkese Erzurum'dan selamlar arkadaşlar bu turumuzun başlangıç noktası Artvin/Karagöl oldu Karagöl de 1 gün geçirdik ve sabahı etrafı gezdikten sonra Erzurum'a doğru yola çıktık. Erzurum'da uğradığımız yerler arasında Çifte Minareli Mederse, Yakudiye Medresesi , Üç Kümbetler, Lala Mustafa Paşa Cami oldu. Erzurum'da gezilecek yerleri gezdik. Biz bu videoyu çekerken bayağı eğlendik ve büyülendik umarım sizde eğlenir ve büyülenirsiniz şimdiden iyi seyirler dilerim :)
---------------------------------------------------------------------------------------------
#Türkiyeturu
#Artvin
#Erzurum
#Tur
--------------------------------------------------------------
Ücretsiz Abone OL :
İnstagramdan Takip Et:
İnstagramdan Takip Et:
Bir sonra ki videoyu sakın kaçırma ! :))
Erzurum Çifte Minareli Medrese
Telif hakkı vardır. İzinsiz kulananlar için yasal işlem başlatılacaktır
GÖRMEK GEREK / ERZURUM / ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE
GÖRMEK GEREK / ERZURUM / ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE
TRT Çocuk Resmi Youtube Sayfasıdır. HEMEN ABONE OL!!!
TRT Çocuk yeniliklerini kaçırma! Özel TRT Çocuk videolarını ilk sen izle!
En sevdiğin çizgi filmlerin oyunlarını
App Store ve Google Play'den yükleyip oynayabilirsin.
Google Play:
App Store: TRT
Çifte minareli medrese Erzurum (4K çekim)
Erzurum Vlog. 2.Kısım (Erzurum Kalesi Ve Çifte Minareli Medrese)
Erzurum Gezi Rehberi, Çifte Minareli Medrese, Kongre Binası, Üç Kümbetler, Yakutiye Medresesi
Erzurum gezi rehberi olarak nitelendirdiğimiz bu videomuzda gerek anadolu gerek ise cumhuriyetimizin kurulmasında ki kıvılcımın başladığı yerlerden birisi olarak bilinen Erzurum 'u sizlerin ekranına getireceğiz.
Erzurumda nereler gezilir, Erzurumda nasıl gezilmeli, Erzurumda nerede ne yenilmeli bunlardan bahsedeceğiz. Özellikle Çift Minareli Medrese, Erzurum Kongre Binası, Üç Kümbetler ve Yakutiye Medresesini merak ediyorsanız doğru videodasınız.
Videomuzu çekmek için kısıtlı bir zamanda kısıtlı imkanlarla gidebildiğimiz için görebildiğimiz yerleri sizlere aktarabildik. Gidemediğimiz ama önemli sayılabilecek yerlerin ise fotoğraflarını koyduk. Umarım videomuzu beğenirsiniz hepinize iyi seyirler. :)
TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ VİDEOMUZ =====
KARS GEZİ REHBERİ VİDEOMUZ =====
Videoyu beğendiyseniz desteğinizi göstermek adına kanala abone olup, beğen butonuna basarak, yorum yapabilirsiniz. Aynı şekilde beğenmediyseniz, beğenmedim butonuna basarak, yorumunuzu belirtebilirsiniz.
Kanala abone olmak için tıklayınız...
Merhabalar; biz Ahmet ve İbrahim, YouTube maceramızda gündem olan haberleri, gezi seyahatlerimizi, bilim, tarih, sanat ve teknolojiye ait değerleri paylaşacağız. Yolculuğumuzda beraber eğlenebileceğimiz yol arkadaşları olarak bize katılmak isteseniz, kanalımıza abone olmayı, videomuzu beğenmeyi ve bizlere yorum bırakmayı unutmayınız.
#erzurum #doğuekspresi #gezirehberi
İzlediğiniz için teşekkürler!
Sosyal Medya Hesaplarımız
Instagram:
Twiitter:
İbrahim Köksal:
Ahmet Sözer: #erzurum #doğuekspresi #gezirehberi
Çifte Minareli Medrese Erzurum-2018
13. yüzyılın sonlarında yatırıldığı kabul edilmektedir. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın kızı Hundi Hatun veya İlhanlı hanedanlarından Padişah Hatun tarafından yaptırılmış olabileceği düşüncesi ile adına Hatuniye Medresesi de denilmektedir. 18 Mayıs 2018
Çifte Minareli Medrese ve Erzurum Kalesi havadan görüntüler
ERZURUM GEZ-GÖR (MEDRESE-CAMİ-KALE- ÜÇ KÜMBET-ÇİFTE MİNARE)
YAKUTİYE MEDRESESİ
ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE
ULUCAMİ
ERZURUM KALESİ
ÜÇ KÜMBETLER
Erzurum Hatuniye Çifte Minareli Medrese
Erzurum Hatuniye Çifte Minareli Medrese
Erzurum Çifte Minareli Medrese
Rotamız Çifte Minareli Medrese
Anadolu’nun En Görkemli Tarihi Eseri
Anadolu’nun tarih kokan şehri Erzurum’da 39 odası ve 4 eyvanı ile Çifte Minareli, bir diğer adı ile Hatuniye Medresesini rotamıza ekliyoruz.
Yola Çıkıyoruz….
Biz Erzurum’dan yola çıkıyoruz. Sizler belki Türkiye veya Dünya’nın dört bir tarafından.
Günün ilk saatleri ve Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi karşısında, Yıldızkent kavşağında yer alan Zigana Et Mangala uğruyor güzel bir Erzurum kahvaltısı yapıyoruz.
Ardından Çifte Minareli Medreseye doğru yola çıkıyoruz. Yolumuz üzerinde bulunan, Atlama Kulelerini pas geçmiyoruz. Selfi çekiliyoruz. Paşalar caddesinden aşağı iniyor ve Havuz başında tekrar selfi çekiliyoruz. Cumhuriyet caddesine giriyor ve direk Çifte Minareli Medresenin bulunduğu Tebriz Kapı semtine geliyoruz.
İlk Olarak Çevreyi Dolaşıyoruz…
Karşımızda görkemli bir Anadolu Selçuklu eseri ve zaman kaybetmiyor çevresini dolaşıyoruz. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait eserin minareleri ve işlemeleri dikkat çekiyor.
Yapım tarihi ‘Hidaye’ adlı el yazmasında Hicri 730 / Miladi olarak ise 1330 geçtiğini aktarmak istiyoruz. Medresenin ilk yıllarda adının ‘Hatuniye’ olduğunu bilmenizi isteriz.
Medrese, açık avlulu, 39 odalı, 4 eyvanlı ve iki katlı olma özelliği ile Anadolu’daki en büyük medreselerden biri olma özelliğine sahip.
Medresenin içine girmeden minareler ve kapı süslemelerini inceliyoruz. Cephe üzerinde buluna hayat ağacı, çift başlı kartal, ejder ve kabartma tekniği ile yapılan bitkiler ilgimizi çekiyor.
Usta İle Çırak Atışmasının Eseri Mi?
Çevreye bakıyor ve bilgi almaya çalışıyoruz. Yaşlı bir dadaşa kulak verip dinliyoruz.
Yazının Devamı, Adresinde...
Erzurum Aziziye Çifte Minareli Medrese Yakutiye Medresesi ÜçKümbetler OltuTaşı
Merhaba Arkadaşlar.
Bisikletle gezerek çektiğim videolarla size şehrin farklı ve de pek bilinmeyen yönlerini göstermeye çalışıyorum. Ayrıca şehirde olan sergi, açılış , etkinlik v.b. videolar da ekliyorum.
Bunun yanında daha önce gezdiğim şehirlerde çektiğim resimleri slayt yapıp ekliyorum.
Kanaldaki ürünler özgün ve bana aittir.
Desteklerinizi bekliyorum.
Videolarımızı beğenmeyi ve kanalımıza üye olmayı unutmayınız.
Erzurum Çifte Minareli Medrese 8-9-2019
#Erzurum #Çifteminarelimedrese #Yakutiye #Ankara #İstanbul #konya #bolu #Gerede #izmir #çankırı #Karabük #adapazarı #izmit #zonguldak #bartın #hac #umre #kuran #allah #peygamber #Türkiye #turkey #kütahya #çorum
Erzurum Kalesi, Çifte Minareli Medrese ve Üç Kümbetler
Erzurum'un tarihi yapıları,kale,medrese ve binlerce top mermisi.
Erzurum Çifte minareli medrese
#Erzurum #istanbul #camii #umre #hac #Mekke #Medine #Arafat #uhud #namaz #kuran #cuma #Kâbe #Kudüs #safa #Merve #cirane #mescidiaksa #İslam #Müslüman #ramazan #oruç #rahmetturizm #Ankara #tavaf #say #Türkiye #turkey #hac #umre