Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi / Çile Hane / Deliklitaş / Beştaşlar / Nevşehir Hacı Bektaş Ziyaret
Gerçek ismi, Seyyid Muhammed bin İbrahim Ata olan , Hacı Bektaş-ı Veli Horasan'ın Nişabûr şehrinde 1281 senesinde doğdu.
İlk eğitimini Şeyh Lokman-ı Perende’den aldı. Lokman-ı Perende, Ahmed-i Yesevi’nin halifelerinden olup, zahir ve batın ilimlerinde derin bilgilere sahipti. Bektaş Veli Lokman-ı Perende’nin gözdesiydi. Ve rivayetlere göre kendinde olağanüstü haller gerçekleşiyordu.
Hacı Bektaş-ı Veli, eğitimini tamamladıktan sonra Anadolu'ya geldi. Halka doğru yolu göstermeye başlayan ve kıymetli talebeler yetiştiren Hacı Bektaş-ı Veli, kısa zamanda tanınarak büyük rağbet gördü. Bu sırada Anadolu'da dini, iktisadi, askeri ve sosyal teşekkül olan ve kendisinin de bağlı olduğu Ahilik Teşkilatı ile büyük hizmetler yapan Hacı Bektaş-ı Veli ve talebeleri, Osmanlı sultanları tarafından da sevildi ve hürmet gördü.
Bu sıralarda kuruluş devrinde olan Osmanlı Devleti'nin sağlam temeller üzerine oturmasında büyük hizmetleri oldu. Sultan Orhan zamanında teşkil edilen “Yeniçeri Ordusu”na dua ederek, askerlerin sırtlarını sıvazladı. Böylece Hacı Bektaş-ı Veli'yi kendilerine manevi pir olarak kabul eden Yeniçeri Ordusu, manevi hayatını ve disiplinini ona bağladı. Hacı Bektaş-ı Veli, asırlarca Yeniçeriliğin piri, üstadı ve manevi hamisi olarak bilindi. Bu bağlılık ve muhabbet, Yeniçerilerin sulh zamanındaki talimleri ve harplerdeki gayret ve kahramanlıklarında çok müsbet neticeler verdi. Bütün bunlar, halk ile Yeniçeriler arasındaki yakınlığı kuvvetlendirdi.
Yeniçeriler, dervişler gibi cihad azmiyle dolu ve görülmemiş derecede kahraman ve fedakar oluşlarında, bu hadiseler müsbet tesirler gösterdi. Yeniçerilerin; Allah, Allah! İllallah! Baş uryan, sine püryan, kılıç al kan. Bu meydanda nice başlar kesilir. Kahrımız, kılıcımız düşmana ziyan! Kulluğumuz padişaha ayan! Üçler, yediler, kırklar! Gülbang-i Muhammedi, Nûr-i Nebi, Kerem-i Ali... Pirimiz, sultanımız Hacı Bektaş-ı Veli... diyerek savaşa başlamaları, bunun manidar bir ifadesidir.
Hacı Bektaş-ı Veli'nin Makalat adlı Arapça bir eseri vardır. 1338 senesinde vefat eden Hacı Bektaş-ı Veli'nin derslerini ve sohbetlerini takip ederek onun tarikatına bağlananlara, tasavvuftaki usûle uyularak Bektaşi denildi.
Makalat'ın asıl nüshaları tetkik edildiğinde, onun; İslam dinine sıkı sıkıya ve sağlam bir şekilde bağlı, İslamiyete uymayan davranışlara şiddetle karşı çıkar
Hacıbektaş'ta Çiğnenen Mezar - The tomb people walk on it
Hacıbektaş'ta Çiğnenen Mezar
Herkes bu mezarın üzerinden yürüyor
The tomb people walk on it
Nevşehir’in Hacıbektaş İlçesi'nde Hacı Bektaş Veli Müzesi'ndeki Kahveci Baba’nın mezarı, her gün Hacıbektaş Veli Müzesi'ni ziyaret eden yüzlerce ziyaretçinin ayaklarını basarak geçtikleri alanda yer alıyor. Hacı Bektaş Veli Dergahı'nda bulunan Kahveci Baba’nın mezarının herkesin ayaklar altında olmasının nedeni ise bir rivayete dayanıyor.
Hacıbektaş İlçesi'nde her yıl 400 bini aşkın kişinin ziyaret ettiği ve içerisinde Türk düşünürü Hacı Bektaş Veli Türbesi'nin de bulunduğu Hacı Bektaş Veli Müzesi’nin 2'nci avlu bölümünde, Alevi-Bektaşi inancına göre kutsal olduğu belirtilen Aslanlı Çeşme'nin hemen yanında bulunan Kahveci Baba’nın mezarı, mermerle kapatılmış halde, her gün yüzlerce insan tarafından üzerinden geçilen bir konumda yer alıyor.
Rivayete göre, Hacı Bektaş Veli’nin yaşadığı dönemde dergahta 'Kahveci' olarak görev yapan ve o dönemde 'Kahveci Baba' olarak da isimlendirilen kişi, Kahve döverken çıkardığım sesler ile herkesi rahatsız ettim, öldükten sonra da mezarıma basarak beni rahatsız etsinler vasiyetinin gereği olarak bu durumda olduğu ifade ediliyor. Müze yetkilileri de, Kahveci Baba'nın, vasiyeti uyarınca mezarının ayak altında olduğuna inanıldığını ve kendisinin yakınlarına ilettiği şekilde bu alana gömüldüğünü belirtiyor.
Alevi inancında 'Ayakaltı olma' manası da taşıyan 'Turab olma' özelliğini de yansıtması açısından Kahveci Baba'nın mezarının oldukça anlamlı olduğunu ifade eden yetkililer, şu bilgileri veriyor:
Hacı Bektaş Veli Dergahı'nın etkin olduğu dönemde dergahta Kahveci Baba diye bir kişi yaşıyordu. Kahveci olduğu için her gün dibekte kahve döver, bunu yaparken de çok ses çıkarınca, dergahta bulunan babaları, dervişleri rahatsız ettiğini düşünür ve bu nedene dayalı olarak da yakınlarına vefat etmeden önce, (Ben dergahta günlük kahve dövüyorum, bunu yaparken de çıkan yüksek ses ile herkesi rahatsız ediyorum. Bu nedenle beni ayak altına bir yere gömün. Ben yaşarken nasıl onları rahatsız ettiysem, yaşayanlar da ben öldükten sonra mezarıma basıp beni rahatsız etsinler) şeklinde bir vasiyette bulundu.
The tomb that people walk on it
During the period of Hacı Bektash Veli who is one of the most important religious orders in the Islamic faith in Turkey and amongst the Muslims, and the great Turkish philosopher of the 13th century, in his complex, there was a person named Kahveci Baba.
He constantly pours coffee every day for making coffee, and when he makes too much noise, he thinks that he is disturbing the fathers and dervishes in the dervish (Complex).
For this reason, he will testify to his relatives before he dies:
“I am making daily coffee at the dervish, and I am annoying everyone with the loud sound of doing this.
Therefore, bury me somewhere under foot. How I disturbed them while I was alive, let the inhabitants step on my grave, on my tomb after I died and disturb me.”
Görüntüler tarafımdan çekilmiştir. Kurgu ve edit bana aittir.
Videos shot by me. Editing belongs to me.
İyi seyirler...
PSAKD Eyüp Gençlik Komisyonu
Nevşehir Hace Bektaş-ı Veli Çilehane Ziyaretimiz Deliklitaş
Hacıbektaş
Hacıbektaş is a town and a district of Nevşehir Province in Cappadocia, Turkey. The Turkish Sufi philosopher Hacı Bektaş Veli, lived here in 14th Century.
Dipp Bando Çilehane
Türk Rock Müzik Topluluğu Dipp Bando'nun önümüzde ki günlerde tüm dijital platformlarda müzikseverlerin beğenisine sunacağı Gamsız Girilmez / Çilehane isimli EP'den ilk çalışma.. Enstrumental.. Çilehane Yayında..!!
Grup ile ilgili güncel bilgiler için:
Eşrefoğlu Süleyman Bey Camisi'nde Çilehane - TRT Avaz
Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii...
Dünden Bugüne Ahşap Camiler belgeselimizden...
trtavaz.com.tr
Bizi sosyal medyadan takip edin:
Kapadokya 11 | Zelve Açık Hava Müzesi
2 Eylül 2017 14:30-16:30
ozantalya.wixsite.com/kapadokya/zelve
Hünkar Haji Bektash Veli Dargah (Dargah Courtyard)
#HajiBektashVeli #Dergah #Türbe
In the 16th episode, we present the Dargah or Maidan Courtyard of Kutbül Alem Pir Hünkar Haji Bektash Veli's Dargah Complex, which is in the Hacıbektaş District of Nevşehir, Turkey. Links of the episode that we present the Dergah are as follows:
Pir House:
Maidan House:
Soup Kitchen:
Balım Sultan Post:
Ehaber TV - Nevşehir Hacıbektaş (Evliya Çelebi'nin Ayak İzleri)
S.Burhanettin AKBAŞ'ın hazırlayıp sunduğu ve Ehaber TV'de yayınlanan Evliya Çelebi'nin Ayak İzleri programının Nevşehir Hacıbektaş bölümü
Hacıbektaş Veli Külliyesi - Dünya Mirası Türkiye - TRT Avaz
trtavaz.com.tr
Bizi sosyal medyadan takip edin:
Kapadokya'da Nevşehir Hacı Bektaş Anma ve Kültür Etkinlikleri - TRT Avaz
trtavaz.com.tr
Bizi sosyal medyadan takip edin:
Hacı Bektaş Nevşehir
Hacı Bektaş Nevşehir müzesi (tarihi ) sahapfidan.com
haci bektaş veli delikli tas
Haci Bektas
Haci Bektas Museum in Cappadocia, Turkey. Read more at
Ankara Derneği Hacı Bektaş Turu (Slayt Video)
Ankara Derneği Hacı Bektaş Turu (Slayt Video)
Kozdere Köyü Resmi sitemiz için -
Facebookta bizi takip edin! --
Hacı Bektaşı Veli Müzesi VLOG ★Balım Sultan Türbesi ★Aslanlı Çeşme ★Kahveci Baba ❷
#HacıBektaşıVeli #Alevilik #HacıBektaşıVeliMüzesi
Hacı Bektaş Veli Müzesine geldik ve müze içindeki ★Balım Sultan Türbesi ★Aslanlı Çeşme ★Kahveci Baba mezarı gibi mekanlar hakkında bilgiler aldık...
Hacı Bektaş-ı Veli'nin Kısaca Hayatı ve Alevilik Nedir? ❶.Bölüm:
Video: ➤
Web: ❤
Kapadokya'da Gezilecek Diğer Videolar için buraya tıklayın
Video: ➤
Web: ❤
Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi
Hacı Bektaş Veli, Osmanlı İmparatorluğunda XIV. yüzyıldan itibaren, sosyal ve siyasi bakımdan büyük etkinliği olan, II. Mahmut tarafından Yeniçeri Ocağı ile birlikte kapatılan, Abdülaziz zamanında tekrar canlanan ve 25 Kasım 1925 tarihinde Tekke ve Zaviyelerin kapatılmasına kadar devam eden Bektaşi tarikatının piridir. Hacı Bektaş Veli'nin harcını kardığı Alevi-Bektaşi anlayışı, Anadolu’nun yanı sıra Balkanlar, Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan, Bosna, Kosova, Makedonya, Gül Baba türbesinin bulunduğu Macaristan'ın Budapeşte şehrinden Azerbaycan'a kadar bir çok yerde kabul görmüş ve benimsenmiştir.
Hayatının büyük bir kısmını Sulucakarahöyük’te (Hacıbektaş) geçiren Hacı Bektaş Veli, ömrünü de burada tamamlamıştır. Mezarı, Nevşehir İli’ne bağlı Hacıbektaş İlçesi’nde bulunmaktadır.
Müslüman velidir ama orda kalmamalıdır özel veli olmak için
Cübbeli Ahmet Hoca
TÜRBE ZİYARETİ,KESİK BAŞLAR,SEYİT BATTAL GAZİ,ÇİLEHANELER
Eskişehir 'de bulunan Seyit Battal Gazi Türbesi ziyaretimizi sizlerle paylaşıyorum.Çok ilginç ve güzel bir türbe..
Buradan kanalıma abone olabilirsiniz:
Facebook:
Gmail: sb1987.sb.sb@gmail.com
Hacı Bektaş Veli Türbesi Müzesi
HACI BEKTAŞ VELİ MÜZESİ
Hacı Bektaş Veli'nin, o zamanki adı Sulucakarahöyük olan Hacıbektaş'a gelerek, burada öğretisinin temellerini attığı bilinmektedir. Mütevazi olduğu tahmin edilen ilk yapılanmadan günümüze intikal eden tek yapı, bizzat Hacı Bektaş Veli tarafından kullanıldığı düşünülen Kızılca Halvet adındaki Çile Damı dır. Kızılca Halvet ile bunun kuzey duvarına bitişik olan Hacı Bektaş Veli'nin Türbesini, külliyenin çekirdeği olarak kabul etmek gerekir. Vilayetname'ye göre türbe, atası Gazi Osman ile yakınlıklarından dolayı, Hacı Bektaş'ın anısına içten bağlı olan Sultan Gazi Murat (Orhan Bey) (1326-1389) tarafından, Yanko Madyan adlı bir mimara yaptırılmıştır. Türbenin, Seyyid Ali Sultan tarafından 1385 yılında yaptırıldığı da ileri sürülmektedir.
Alevi-Bektaşi düşüncesinin olgunlaştığı dönem olarak bilinen 14. yüzyılda, daha sonraları tarikat külliyesi olarak kullanılacak bir yapı topluluğunun oluşmaya başladığı anlaşılmaktadır. Hacı Bektaş Veli Dergahı Orhan Gazi, I. Murad, Yıldırım Bayezid ve Yavuz Sultan Selim dönemlerinde yapılan eklerle genişletilmiş ve 16. yüzyılda bugünkü konumuna getirilmiştir. Sultan II. Bayezıt, 1485-1486 yıllarında türbenin çevresini düzenlettirmiş ve kubbesini kurşunla kaplatmıştır. Türbe, Sultan IV. Mustafa dönemine rastlayan 1807 yılında da onarım görmüştür. 1826 yılında Yeniçeri Ocağını kapatıp, Bektaşiliği yasaklayan Sultan II. Mahmut, çıkardığı 11 Ocak 1827 tarihli fermanla, Anadolu'daki bütün Bektaşi tekkelerinin türbe mahalleri hariç bütün binalarının yıktırılmasını; eşya, emlak ve diğer gelirlerine el konulmasını emretmiştir. Birçok Bektaşi tekkesi camiye dönüştürülmüş ve daha çok Nakşibendi tarikatına mensup şeyhlerin idaresine bırakılmıştır. 1839'da tahta çıkan I.Abdülmecid (1823-1861) döneminde Bektaşi tekkeleri yeniden canlanmıştır. Sultan Abdülaziz, 1862 yılında İstanbul'dan gönderdiği mimarlar ile yapı topluluğunu ve türbeleri onartmıştır. Sultan II.Abdülhamit de 1895'te dergahı onartmış, genişletmiş ve bugünkü durumuna gelmesini sağlamıştır.