ARHEOLOGIA CRIMELOR COMUNISMULUI - CIMITIRUL SĂRACILOR DIN SIGHET (Campania I / 2006)
DESPRE SĂPĂTURILE ARHEOLOGICE DIN VARA ANULUI 2006 DESFĂŞURATE ÎN CIMITIRUL SĂRACILOR DIN SIGHETU MARMAŢIEI. AICI AU FOST ÎNGROPAŢI O MARE PARTE DIN DEŢINUŢII POLITICI CARE AU MURIT ÎN PENITENCIARUL PRINCIPAL DIN ORAŞ. CEI MORȚI - UN DOCUMENTAR REALIZAT DE D-NA LUCIA HOSSU-LONGIN.
About archaeological excavations in the summer of 2006 coducted in conducted in Cemetery poor Sighet. Were buried much of the political prisoners who died in prison in the city. A documentary made by Ms. Lucia Hossu-Longin.
Sighet - Pelerinajul anual la Cimitirul Săracilor
Sâmbătă, 11 mai 2019, a avut loc la Sighet, pentru a optsprezecea oară, Pelerinajul național anual al Bisericii Greco-Catolice la mormintele martirilor din fosta închisoare a elitelor României Mari (azi Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței). Pelerinajul din acest an, este dedicat celor șapte Episcopi Martiri ai Bisericii Greco-Catolice Române: Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu (Cardinal).
La începutul anului 1950 au fost aduși la Sighet, un mare număr de prelați, de foști demnitari, considerați periculoși pentru noul regim, o bună parte dintre ei găsindu-și aici sfârșitul și fiind îngropați în Cimitirul Săracilor, în morminte necunoscute. Amintim doar câțiva dintre ei: trei episcopi greco-catolici (Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu), Anton Durcovici-episcopul Romano-Catolic de la Iași, Iuliu Maniu, Constantin I.C.Brătianu, Gheorghe I. Brătianu, D-tru Burileanu, Daniel Ciugureanu, Alexandru și Ioan Lapedatu, Mihail Manoilescu, Tiberiu Moșoiu, Constantin Argetoianu, Sebastian Bornemisa, Ioan Ilcuș, Radu Roșculeț, Gheorghe Tașcă, Aurel Vlad, generalii: H. Cihoschi, M. Racoviță, I. Rașcanu, N. Samsonovici și mulți, mulți alții, foști parlamentari, miniștri și înalți funcționari.
Procesiunea pelerinilor a pornit la ora 9:00 de pe Aleea Pietonală, din fața Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței; un număr mare de preoți, alături de călugări, călugărițe și credincioși din toată țara au parcurs drumul pe jos până la Ciarda, la Cimitirul Săracilor, unde a avut loc, începând cu orele 10.30, Sfânta Liturghie.
Pelerinajul Săracilor de la Sighet, Universul Credinţei, TVR, Televiziunea Română
12 mai 2012, a X-a ediţie a Tradiţionalului Pelerinaj de la Sighet, organizat de către Biserica Catolică în memoria episcopilor martiri ai bisericii.
ID TVR - An Centenar - Cimitirul Saracilor - Pulicitate
ID TVR - An Centenar - Cimitirul Saracilor - Pulicitate
Secretul ascuns timp de trei decenii al revoluției de la Sighetu Marmației
Revoluțiile Mici: Europa Liberă vă prezintă povestea tulburătoare a unui tânăr artist plastic care, în ziua de 22 decembrie 1989, a fost în locul nepotrivit la timpul nepotrivit. Cei responsabili să afle adevărul despre revoluție nici măcar nu știu de cazul său.
Originally published at -
Izidor, supravieţuitorul din „Orfelinatul Groazei“ din Sighetu Marmaţiei: Există copii care
Vezi jurnalul de știri pe Antena Play: Izidor s-a născut sănătos, dar la 6 luni s-a îmbolnăvit de poliomielită. Boala i-a strâmbat picioarele şi l-a lăsat şi fără părinţi. Nu s-au mai întors după el. La 3 ani, a fost trimis la Spitalul pentru Copii Irecuperabili, în Sighetu Marmaţiei. 8 ani a îndurat atrocităţi. Până când, într-o zi, a cerut, cu îndrăzneală, unui vizitator american să-i ajute. Şi a fost ascultat., Stiri, 01-06-2017
Cleopatra Lorintiu : Sighetul Marmaţiei. Eroii neamului şi cimitirul săracilorrr VTS 01 1
O filmare la Sighet în închisorile regimului stalinist din România , de după cel de al doilea război mondial.film de Cleopatra Lorinţiu şi Ene Arşinel ( realizat în 1993)Inedit.
Chipul hidos al dictaturii de import. Cu participarea domnului Aurel Vişovan, fost deţinut politic, închis la Sighet vreme de 16 ani .Constantin I.C. Brătianu (1887-1950);preşedintele PNL
Alexandu Lepădatu, preşedintele Academiei, ministru (1876-1950);
Dori Popovici (1873-1953) ministru ;
Henrich Cihoschi (1871-1950),ministru;
Albert Popovici Taşcă(1881-1951),ministru
Anton Durcovici(episcop)1888-1951
Ivan Raşcanu,1878-1952,ministru
Stan Ghiţescu 1881-1952,ministru
Radu Portocală (1888-1952),ministru ş.a.m.d
Memorialul victimelor comunismului si al rezistentei, Sighetu Marmaţiei
Atunci când justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria singură poate să fie o formă de justiţie (Ana Blandiana)- Memorialul Durerii
Un film despre Sighet si romanii de dincolo
Stire 4 PELERINAJ LA CIMITIRUL SĂRACILOR
Memorialul victimelor comunismului si al rezistentei din Sighetul Marmatiei
Distrugerea elitelor romanesti in puscariile comuniste
In ultimul deceniu al vieţii sale, Maniu a fost implicat în politică ca un opozant al regimului lui Ion Antonescu, fără să se implice în actul de la 23 august 1944; după această dată, Maniu a luptat împotriva preluării ţării de către comunişti, proces pe care refuzase să-l accepte, încrezător peste măsură în sprijinul marilor puteri occidentale. S-a opus instalării guvernului Groza la 6 martie 1945, protestând mereu împotriva încălcării democraţiei, inclusiv prin memorii adresate puterilor occidentale. A obţinut, alături de PNŢ, o victorie zdrobitoare în alegerile din 19 noiembrie 1946, rezultate eliminate însă prin falsificarea alegerilor de comunişti.
În urma înscenării de la Tămădău a fost arestat la 14 iulie 1947 de autorităţile comuniste şi judecat pentru „înaltă trădare în procesul început la 29 octombrie 1947. Prin sentinţa dată la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viaţă. În august 1951 este transferat împreună cu Mihalache şi alţi naţional-ţărănişti la Sighet. Iuliu Maniu s-a stins din viata la 5 februarie 1953 la Sighet, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea oraşului Sighet.
Iuliu Maniu a fost unul din cei mai importanţi oameni politici dintre cele două războaie mondiale. Victimă a regimului comunist din România, Iuliu Maniu a întruchipat pentru mulţi români, în timpul anilor grei ai dictaturii comuniste, simbolul speranţei şi al dorinţei de libertate.
10 Locuri (SUPER) De vazut In Maramures (CALATOR PRIN ROMANIA) #thegreenboy
★★★Am vizitat cateva locuri/zone frumoase din Maramures, si unele, le-am si filmat, pentru a impartasi cu voi aceasta experienta.
In acest video, puteti vedea 10 atractii turistice, sau macar zone placute si privelisti interesante, numai bune de fotografiat :), pe care le puteti vedea si voi, facand o plimbare prin Maramures.
Tot in acest clip, va arat si cabana la care am fost cazat o noapte, si care mi s-a parut foarte primitoare si cu o priveliste deosebita.
Daca va place acest video, si vreti sa fac, mai multe asemanatoare, va invit sa lasati in comentariu, orice zone/destinatii, considerati voi ca merita vazuta, iar eu, voi incerca sa ajung si prin acele zone, si sa le filmez.
1. Turnul Combinatului Phoenix din Baia Mare este cel mai înalt coș de fum din România și a treia construcție industrialǎ din Europa.Coșul situat în Baia Mare, Maramureș este înalt de 351,5 metri are o deschidere la bază de 20 de metri, iar la vârf un diametru de 9 metri. Turnul a fost ridicat din beton rezistent la noxe, iar în interior este căptușit cu cărămidă reflactară.
2. Biserica de lemn din Baia Sprie – Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, este aşadar şi un obiectiv turistic aşezat la intrarea în oraş precum şi o oază de spiritualitate construită cu deosebit efort şi pricepere de credincioşii inimoşi din oraşul Baia Sprie sub cordonarea preoţilor slujitori. Mulţi turişti care vizitează Maramureşul istoric trecând prin oraşul de la poalele Gutinului se opresc frecvent spre a vizita Bisericuţa de lemn.
3. Păstrăvăria Alex - se află în localitatea Mara, la 21 km de orașul Baia Mare și la 11 km de Cavnic. Locația este superbă! Restaurantul este situat pe malul unor lacuri care abundă de păstrăv proaspăt.
4. Cimitirul Săracilor este situat la ieșirea din Sighetu Marmației, la mai puțin de 50 de metri de frontiera româno-ucraineană. A funcționat pe parcursul secolului XX ca loc de înmormântare pentru persoanele fără adăpost și a săracilor, pe cheltuiala primăriei.După 1940 aici au fost îngropați cei pe care îi executau trupele hortyste.
5.Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.
6.Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânța-Peri; înălțimea totală este de 78 m. Se spune că este cea mai înaltă biserică de lemn din lume.Mănăstirea Săpânța Peri a fost înființată în anul 1997, în hotarul satului Săpânța, din dorința de a reînnoda tradiția istorică a vechii Mănăstiri Sfântul Arhanghel Mihail, din Peri, Maramureș, astăzi pe teritoriul Ucrainei.
7. Cuiul în care se agaţă harta ar putea deveni simbolul oraşului Sighetu Marmaţiei, menit să amuze turiştii, aşa cum simbolul oraşului Bruxelles, băieţelul care face pipi, îi ditrează pe turişti.
8. La moara la Niculai din Vadu Izei, este amplasata pe malul raului Mara intr-un cadru natural deosebit, intr-o gradina minunata amenajata special pentru destindere si petrecerea unui sejur de neuitat. In cadrul gospodariei, care este pe ansamblu un obiectiv turistic foarte vizitat, se desfasoara o serie de activitati traditionale la: vâltoare, cazane de fiert tuica, piua si moara, activitati ce pot fi urmarite direct de catre turistii cazati aici.
9. Pârtiile de ski „Icoana” și „Roata”, din Cavnic. Cavnicul a fost declarat oraș la 17 februarie 1968. În anii '70 s-a dezvoltat într-un ritm accelerat. În 2001 și 2003 s-au amenajat două pârtii de ski, la „Icoana” și Roata, moteluri, case de oaspeți și un hotel, într-un demers de a dezvolta potențialul turistic al zonei.
10. Bonus ;)
Va multumesc, pentru atentia acordata, si va invit sa lasati, mai jos, in comentariu, opinia voastra, referitoare la ceea ce ati vazut in videoclipul de mai sus. Enjoy!
#thegreenboy
©©© Ro: Toate drepturile sunt rezervate.
Orice upload neautorizat al acestui videoclip este ilegal si poate fi raportat oricand la Youtube.
©©© En:All rights reserved.
Unauthorized reproduction is a violation of applicable laws. In order to avoid copyright infringement, please do not upload this video on your channel.
►► Playlist cu clipuri Bushcraft si Outdoors:
►►Playlist cu clipuri, cu si despre masini:
►►► Aici gasiti toate clipurile, de pe acest canal:
✥✥✥ Subscribe, pentru a nu pierde urmatoarele vodeoclipuri care urmeaza sa le postez!
٩͡[๏̯͡๏]۶ Blog:
٩(͡๏̯͡๏)۶ Instagram:
( ಠ_ಠ) Facebook:
Supraviețuitoarea masacrului din orfelinatul Cighid: ”Eram mâncați de șobolani!”
Vezi edițiile complete pe Antena Play:
Sute de copii ascunși de ochii lumii. Copii, aruncați pur și simplu ca niște obiecte învechite. Chinuiți, înfometați, bătuți și lăsați să moară încet, încet.
Abonează-te la canalul nostru:
Urmăreşte Acces Direct şi pe:
Siteul Acces Direct:
liveVIDEO şi emisiunea integrală doar pe
Facebook:
YouTube network: Antena TV Group
Închisoarea Sighet | Muzeul Memorial
Închisoarea Sighet a fost o închisoare din orașul Sighetu Marmației, județul Maramureș, una dintre cele mai notorii închisori politice din România.
Sighet - memorialul victimelor comunismului si al rezistentei
Sighetul Marmatiei - memorialul victimelor comunismului si al rezistentei
Sighet (Romania)
I Viaggi by Stecca Sighet (Romania)
Memorialul Sighet / Cimitirul Saracilor - Andreea Ghitiu x Alexandru Privigyei (4k)
Dupa sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial si ocuparea tarii de catre Armata Rosie, a inceput sa se manifeste rezistenta impotriva impunerii comunismului. Componenta majora a miscarii nationale de rezistenta anticomuniste din Romania a fost legionara, realitate ilustrata prin procentul major al detinutilor politici din perioada 1945-1964, apreciat la circa 75%.
Oameni din toate categoriile sociale s-au organizat in formatiuni sau grupuri de partizani, luand calea muntilor, constituind cea mai puternica si longeviva rezistenta anticomunista din Blocul Estic, multi dintre ei sfarsind in inchisoare sau omorati de Securitate.
“Imaginati-va cum faceam noi Pastele! Cand canta toata puscaria “Hristos a înviat!”, militienii ne suduiau, stateau cu parii pe noi, dar noi tot cantam! Acolo am trait cel mai intens bucuria Invierii… Era directorul care-i îndemna: “Bateti-i, mai! Nu vedeti ca sunt crestini?” - Parintele Dimitrie Bejan
Filmarile le-am realizat la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, muzeu acreditat cu 2 stele Michelin, si Cimitirul Saracilor, loc in care au fost aruncati in gropi comune zeci de detinuti politici, in memoria carora s-au ridicat cateva troite foarte frumoase. Cantecul de pe fundal este interpretat de Andreea Ghitiu, careia ii multumesc pentru deschidere.
Facebook:
Alexandru Privigyei:
Andreea Ghitiu:
Toti suntem pelerini 35 - La cimitirul saracilor...
Big event in Sighet
A new synagogue will be built in the place of a syngogue burned during the 2 nd world war.