Cetatea Colt, Hunedoara
600 year old citadel built on a rock, in south west Transylvania.
CASTELE ŞI CETĂŢI DIN ROMÂNIA
Avem în România cetăţi şi castele, unele cunoscute la nivel mondial, altele peste care s-a aşternut uitarea. Se află pe tot cuprinsul ţării, într-o varietate arhitectonică, din perioade istorice diferite, cu poveşti ce aşteaptă să fie descoperite.
Castelul Corvinilor din Hunedoara este un monument de arhitectură feudală gotică, ce a fost ridicat în secolul XIV pe locul unui vechi castru roman. A servit ca punct strategic întărit şi a fost proprietatea vestită a lui Iancu de Hunedoara. Construcţia a trecut prin transformări, ce i-au modificat înfăţişarea, îmbogăţind-o cu turnuri, bastioane, săli şi camere de onoare. Dintre acestea amintim: Galeria şi donjonul Turnul Capistrano, Sala Cavalerilor, Turnul Buzduganelor, Bastionul Alb, Sala Dietei. În curtea castelului, alături de capela zidită, se află o fântână adâncă de 30 de metri. Conform legendei, ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la apă. Însă, după 15 ani de trudă, stăpânii nu s-au ţinut de cuvânt. Castelul Corvinilor din Hunedoara este muzeu şi a fost restaurat în mare parte.
Cetatea Deva construită pe urmele unei fortificaţii daco -- romane, a fost înălţată în jurul anului 1250 în timpul regelui Bela IV, dupa năvălirea tătarilor pe Valea Mureşului. Din 1453 Iancu de Hunedoara a transformat-o în castel nobiliar, devenind una dintre cele mai puternice cetăţi din Transilvania. 100 de ani mai târziu a fost ocupată de sultanul Soliman cel Mare, a funcţionat ca închisoare, aici fiind întemniţaţi umanistul David Ferencz, fondatorul bisericii unitariene şi Moise Secuiul, conducătorul nobilimii tansilvănene, ostile puterii imperiale. În 1784, în timpul răscoalei lui Horea, stăpânii cetăţii au opus rezistenţă atacurilor iobagilor şi minerilor din Munţii Apuseni.
Cetatea Râşnov este un ansamblu ce datează din 1355. Cele mai vechi structuri păstrate sunt din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificaţiei din lemn ridicată de Cavalerii Teutoni. Prin poziţia strategică, aceasta controla accesul în Transilvania dinspre Valea Râşnoavei. Drumul Branului a fost supravegheat militar şi după alungarea cavalerilor teutoni, regalitatea maghiară încredinţând cetatea Ordinului Sfintei Cruci. Imaginea actuală păstrează elemente arhitecturale care pot reconstitui istoria unei citadele, care a rezistat cu succes, asediilor. Dimensiunile sunt generoase, existând atât curte interioară, cât şi exterioară. Pe vârful colinei au fost construite o şcoală şi o capelă, ale căror ziduri se văd şi astăzi.
Castelul Bran este locul unde istoria, mitul şi magia dăinuie de peste 8 veacuri. Ridicat la începutul secolului al XIII-lea de cavalerii teutoni, ca fortăreaţă pentru apărarea graniţei de sud-est a Transilvaniei împotriva cumanilor şi pecenegilor îşi menţine statutul de garnizoană militară mulţi ani. Nenumăratele transformări au impus-o în secolul al XX-lea ca reşedinţă a familiei regale. Mitul Dracula inspirat de personajul romanului cu acelaşi nume, scris de irlandezul Bram Stoker, îşi are izvoarele în perioada domniei voievodului Vlad Ţepeş. Asocierea principelui valah de personajul cărţii, fac din Catelul Bran unul dintre locurile cele mai căutate de turiştii străini.
Călătorim în Munții Orăștiei, la Exclusiv în România, pe TVR1
Sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 13:00, la TVR1, în căutarea poveștilor despre eroii Primului Război Mondial, echipa Exclusiv în România ajunge în Defileul Jiului, la monumentul ridicat pe locul unde a fost rănit mortal generalul Dragalina. Aflăm povestea sacrificiului său și înțelegem mai bine cu ce preț a fost obținută Marea Unire din 1918.
Ne continuăm, apoi, drumul spre Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, unde pătrundem într-o altă zonă a istoriei noastre, înfascinantul ținut al cetăților dacice. Urcăm până la cetatea Piatra Roșie, unul dintre cele șase monumente UNESCO din Munții Orăștiei și din împrejurimi, care mai au încă multe taine de deslușit.
Înfometați, după incursiunea în istorie, încercăm să preparăm și rețete dacice,acompaniați de copiii din satele ținutului, Călușarii, al căror dans se prea poate să se tragă, la rândul lui, tot din vremea strămoșilor noștri.
Coborîm și într-una dintre peșterile emblematice ale ținutului, Ponorici – Cioclovina cu Apă, destinată turismului speologic specializat și parcurgem râul subteran,pentru a descoperi formațiunile minunate ascunse în galeriile ei.
Iar în final, găsimîncă resurse pentru a străbate Munții Șureanu, în care ne aflăm, către o destinație iubită din ce în ce mai mult de fotografi: Fundătura Ponorului, supranumită, pentru frumusețea ei „Palma lui Dumnezeu”.Un rai al celor îndrăgostiți de imagine, spre care vă invităm să ne însoțiți.
Cetatea Colt | HD | Tara Hategului
For more information and contact click here :
Cetatea Colt si Biserica Colt
Cetatea Colt, denumita si “Castelul din Carpati”, se afla in Judetul Hunedoara – Comuna Rau de Mori, localitate atestata documentar in anul 1359.
(medieval castle) castelul huneazilor sau corvinestilor de la hunedoara, romania
din cauza infiltratiilor prin acoperis a apei castelul medieval risca sa se darame intr-un viitor nu foarte indepartat. deci sa ne bucuram de monumentul acesta gotic si romanic in imagini cel putin.
Free Shelter Salasu de Sus | HD | Tara Hategului
For more information and contact click here :
Sarmisegetusa Regia, Cetatea Deva, Castelul huniazilor traseu turistic de la pensiunea Casacriss
Al doilea traseu turistic propus de proprietarii pensiunii Casacriss este turul cetatilor si castelelor din zona Hunedoara --Deva --Orastie, unde vom descoperii elemente importante ale istoriei românilor pe aceste meleaguri sacre.
Sarmizegetusa Regia, situată în satul Grădiștea Muncelului, județul Hunedoara, a fost capitala Daciei preromane., reprezinta cea mai importanta fortificatie dacica de pe teritotiul României.
Cetatea se află pozitionata pe Dealul Gradistei pe culmea unei stanci la o altitudine de 1200 de metri fiind centrul unor fortificatii strategice din Muntii Orastiei.Fortareata a fost construita în mai multe terase, cuprinzand si o zona sacra în care vom putea observa calendarul circular si sactuarele circulare dacice.Misterul capitalei Daciei preromane asteapta de 2000 de ani sa fie dezlegat, fiind poate cel mai sacru teritoriu din România
.Cetatea Devei a fost întemeiata înca din sec. XIII ca fortareata militara. transformata de Iancu de Hunedoara în castel nobiliar, va fi amplificata succesiv în sec. XVI, XVII si XVIII, ajungând printre cele mai putenice din Transilvania
Fortificatia a suferit dese asedii din partea armatelor otomane patrunse în Transilvania (1550, 1552, 1557). În 1784 ultimatumul lui Horea a fost remis nobililor refugiati în cetate, iar în 1848 a fost sediul trupelor imperiale care au intervenit împotriva revolutiei maghiare
Castelul Corvinestilor sau huniazilor ocupa un loc aparte în istoria acestor meleaguri., fiind prin complexitatea sa dovada unor inovatii în plan militar si civil, precum si vietii agitate de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani, reprezentând cel mai important monument de iarhitectura gotica de pe teritoriul Romaniei.
Castelul Corvinilor impresioneaza prin prezenta sa, fiind simbolul orasuluil Hunedoara, iar pentru turistii interesati de viata din evul mediu, castelul reprezinta un monument singular in Romania, dar printre castele cele mai atractive din Europa, fiind un punct principal de atractie a turismului din zona.
Principalul beneficiar în trecutul istoric al castelului din Hunedoara a fost Iancu de Hunedoara, cel care i-a oprit pe turci la Belgrad, în avântul lor spre Europa, prin statele balcanice.Fiul sau, Matei Corvin regele Ungariei a extins castelul Huniazilor si a efectuat lucrari de restaurare si renovare
Cetatea de la Costesti - Hunedoara
Cetatea de la Costesti - Hunedoara
Exclusiv Cetatea Costesti
Traseu spre Cetatea Devei
Cetatea Devei - traseul pe poteca prin tunel
5 august 2017
FullHD 50p
Cetatea Brasovului
Primul DVD al Brasovului
Exclusiv Cetatea Malaiesti
Lacul Cozia deva
Am creat acest videoclip cu Editorul video YouTube ( Mulțumesc pentru vizionare. Vă puteți abona la acest canal aici:
Hoinar prin Cetatea SIGHISOARA - Strolling Through the Fortress (Transylvania, Romania)
Enable English subtitle ! - Activați subtitrarea în românește !
Sighisoara Fortress is a medieval complex of military architecture, civil and ecclesiastical, included in UNESCO patrimony. It is the oldest and continuously entirety inhabited citadel in Southeast Europe. The fortress and medieval burgh were built by Saxon settlers beginning in the twelfth century. The settlement has developed rapidly, so that already in the fifteenth century reached the form that we see today. Flourishing city is largely due to guilds system. The guilds were also responsible for raising and maintaining the city walls (totaling 930 m long) and the 14 towers (of which remained 9). The most important of the towers, the Clock Tower, defend the main gate of the fortress and is its symbol. If it was in the medieval times the town hall, currently houses the Museum of History. In the city are over 160 old houses over 300 years, historical monuments. Video performs a tour of the Fortress, being achieved most of the objectives of tourist interest.
Cetatea Sighișoarei este un complex medieval de arhitectură militară, civilă și ecleziastică inclus în patrimoniul UNESCO. Este cea mai veche cetate locuită în întregime și continuu din sud-estul Europei. Cetatea și burgul medieval au fost construite de coloniștii sași începând din secolul XII. Așezarea cunoaște o dezvoltare rapidă, astfel că deja în secolul XV ajunge la forma pe care o vedem noi astăzi. Înflorirea cetății este datorată în mare măsură sistemului breslelor meșteșugărești. Acestea, au fost responsabile și de ridicarea și întreținerea zidurilor cetății (totalizând 930 m) și a celor 14 turnuri de apărare (din care se păstrează 9). Cel mai important dintre turnuri, Turnul cu Ceas, apară poarta principală a cetății și este simbolul acesteia. Dacă în perioada medievală era sediul ”primăriei”, în prezent găzduiește Muzeul de Istorie. În cetate sunt peste 160 de case vechi de peste 300 ani, monumente istorice. Videoclipul realizează un tur al Cetății, fiind atinse majoritatea obiectivelor de interes turistic.
Folk Round by Kevin MacLeod este licențiată în baza unei licențe Creative Commons Attribution license (
Sursă:
Artist:
Cetate Deva
Cu Telecabina pe Cetate Deva
Church of Densus
HATEG BISERICA DENSUS
Vlad Ţepeş (1979) Vlad the Impaler - The True Life of Dracula UNCUT [English subtitles]
I have also spanish and serbian subtitles but they are for the shorter version of the movie and they don't fit soo only english subtitles for this.
Turn on captions to see the subtitles (press the [cc] button on the youtube player).