Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων, Άνω Πιτροφός, Άνδρος / Cyclades Olive Museum, Andros, Greece
Το λιοτρίβι αυτό στον Πιτροφό γνωστό και ως βίδα, καταλαμβάνει σημαντικό τμήμα από το ισόγειο κατώγι του διώροφου πέτρινου κτίριου. Ο πρώτος όροφος ήταν ανέκαθεν την κατοικία του ιδιοκτήτη.
Αποτελεί θαυμάσιο δείγμα μιας μικρής προβιομηχανικής ζωοκίνητης μονάδας παραγωγής ελαιόλαδου. Οι όψεις του και η εσωτερική λιθοδομή έχουν ωραία αποκατασταθεί διασώζοντας όλα τα αρχικά δομικά στοιχεία, που ήταν τυπικά της αγροτικής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων.
Το ελαιοτριβείο παρουσιάζει και μια ιδιαιτερότητα. Στα περισσότερα ελαιοτριβεία της Άνδρου η διαδικασία περιοριζόταν σε ένα μικρό χώρο. Όμως το ελαιοτριβείο αυτό ήταν χωρισμένο σε διαφορετικά δωμάτια για τα διαφορετικά στάδια της διαδικασίας.
Στο χωριό το σπίτι ήταν γνωστό και ως «Δεσποτικό» γιατί σε αυτό ήρθε το 1823 ο Μητροπολίτης (Δεσπότης) Βάρνης Φιλόθεος Καρκάκης που κατήγετο από τον Πιτροφό και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωή του. Γνήσια στοιχεία του κτιρίου, όπως τρία βόλια, δύο πέτρινες πλάκες αλέσματος, και άλλες δομικές λεπτομέρειες του κτιρίου, δείχνουν ότι το λιοτρίβι λειτουργούσε πολύ πριν τον 18ο αιώνα, με κάποια στοιχεία του να υπάρχουν περισσότερο από 400 χρόνια.
Ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Χέλμης, προσωπικά ξεναγεί τους επισκέπτες, εξηγώντας όλα τα στάδια της παραγωγής του ελαιολάδου: Τον ζωοκίνητο τρόπο άλεσης στο ένα δωμάτιο, τον έξυπνο μηχανισμό συμπίεσης στο άλλο, και τέλος στο δωμάτιο αποθήκευσης, όπου η θερμοκρασία του χώρου ρυθμίζεται φυσικά από τον σχεδιασμό και την κατασκευή της ογκώδους τοιχοποιίας. Τα βασικά στοιχεία των διαφορετικών ποιοτήτων ελαιολάδου εξηγούνται με σαφήνεια, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίζουν πολύ περισσότερα στοιχεία πλέον όταν αγοράζουν ελαιόλαδο.
Τελικώς στο δροσερό κατώι/αποθήκη των 400 περίπου ετών, οι επισκέπτες καλούνται να παρακολουθήσουν βίντεο που παρουσιάζει την ζωοκίνητη παραγωγή ελαιολάδου που έγινε το 2000 στο μουσείο με τον γνήσιο υπάρχοντα εξοπλισμό του. Η αποκατάσταση του ελαιοτριβείου έγινε με αγάπη από τον κ. Χέλμη, και το βίντεο δείχνει την χαρά της επαναλειτουργίας του λιοτριβιού με ανθρώπους που είχαν δουλέψει στο λιοτρίβι πριν 40 χρόνια. Το μουσείο δεν δίνει στον επισκέπτη μόνο μία νέα οπτική για το λάδι που χρησιμοποιεί καθημερινά, αλλά παρέχει επίσης μία αξέχαστη ματιά στη ζωή ενός νησιώτικου Κυκλαδικού χωριού.
ANDROS GREECE PITROFOS DANCE JULY 2008
Hiking in Andros - Ano Aprovato-Pitrofos
Hiking Path No 9
Foto's Marianne Brocken, Geert Visser
Foto's Filmopnamen en Videomontage Rinus van Ommeren
ANDROS GREECE HOROS PITROFOS SUMMER 2008
Andros mtb Pitrofos
Η μεταφόρτωση αυτού του βίντεο έγινε από τηλέφωνο Android.
Salo Brothers in action
Ping-pong championship final. Pitrofos-Melida Cup
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΤΡΟΦΟΥ 2012
ΜΑΝΟΛΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Το ρουφηχτό, στον Πιτροφό
Αλανιάρης Κόκορας από τον παραγωγό. Στα νύχια πάει η απόλαυση
Παλαιόπολη Άνδρου: 30 χρόνια ανασκαφικής έρευνας
Έκθεση με αφορμή τα 30 χρόνια ανασκαφικής έρευνας στην Παλαιόπολη της Άνδρου διεξήγαγε ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών 4 με 30 Αυγούστου 2017, στο Εμπειρίκειο Γυμνάσιο της Άνδρου.
Την ανασκαφή, διευθύνει η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Λυδία Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα και έχει φέρει στο φως τμήματα από τρία ελληνιστικά δημόσια κτήρια της αγοράς της αρχαίας Άνδρου, τέσσερις πλακόστρωτες οδούς και μία παλαιοχριστιανική βασιλική, με πλούσια κινητά ευρήματα (επιγραφές, γλυπτά, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, κεραμική και νομίσματα).
Στους 42 επιτοίχιους πίνακες της έκθεσης περιλαμβάνονταν εκμαγεία αγαλμάτων, αντίγραφα μικρών ευρημάτων, μακέτες και φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις κτηρίων, καθώς και προβολές βίντεο από την ανασκαφή.
Η πρώτη ανασκαφική έρευνα στην Παλαιόπολη έγινε το 1830 από τον αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη στον χώρο της αγοράς της αρχαίας Άνδρου, όπου το 1935 και κατόπιν το 1956 ο καθηγητής Ν. Κοντολέων αποκάλυψε τμήμα στοάς.
Koulouris Family Reunion Pitrofos
Ο Δημήτρης Χέλμης ιδιοκτήτης του Μουσείου Ελιάς στην Άνδρο ξεναγεί τη Μαρκέλλα Σαράιχα