Hunebed D26 at Drouwen in Drenthe the Netherlands
Hunebed D26 ligt tamelijk afgelegen aan een zandweg langs de rand van de boswachterij Gieten-Borger ten westen van de N34 tussen de dorpen Drouwen en Borger in de Nederlandse provincie Drenthe.
Hunebed D26 lies fairly remote at a dirtroad alongside the edge of forrestry Gieten-Borger, west of the N34 between the villages of Drouwen and Borger in the Dutch province of Drenthe.
Who built the Dutch hunebedden
Who built the Dutch hunebedden
Dutch dolmens
Een impressie van 30.000 kg zware megalieten met hun eeuwen oude eiken erboven.
Drouwen hunebedden
Heide en ven, hunebedden bij Drouwen en een grafheuvel bij Borger..... Bij de heide staat een herinneringsbankje. Een mooi en ontroerend gebaar!
hunebed
Animatie van het bouwen van een hunebed
Hunebed D54 - Hunebeddenwijzer.nl
Het hunebed D54 bij Havelte op de Havelterberg. Meer informatie over de hunebedden kan je vinden op de website:
Hunebed D14, Eexterhalte. Lightgrafity
D31 Vimeo HD
Dit hunebed weten maar weinig mensen te liggen. Er is ook niet veel over bekend, want er is nooit in gegraven. Wel hebben archeologen ooit gekeken of er nog meer stenen hebben gestaan. Ze vonden inderdaad de sporen ervan terug en hebben die gemarkeerd met cement.
D53 54 Vimeo HD
Hunebed D53 is het op één na grootste van Nederland - het grootste staat bij Borger. Het is het enige oorlogsslachtoffer onder de hunebedden. In 1945 werden de stenen van elkaar gehaald en begraven in een diepe kuil, omdat de Duitse luchtmacht hier een vliegveld wilde aanleggen. Het vliegveld werd kapotgebombardeerd, de Duitsers verloren de oorlog, maar het hunebed werd weer opgegraven en keurig in elkaar gezet. D54 bracht de laatste oorlogsmaanden veilig verpakt in een zandheuvel door.
D45 Vimeo HD
Dit is het op twee na grootste hunebed van Nederland. De bouwers hebben het op een hoge plek in het terrein gebouwd. Zo was het vanuit de verte beter te zien. De eerste koning van ons land, Lodewijk Napoleon, zou hier met zijn paard op gereden zijn en op de grootste steen zijn gaan staan, om te laten zien wat een goede ruiter hij was.
Hunebedden Drenthe 5 & 6 juli 2011
Hunebedden in Drenthe - bezoek 5 & 6 juli 2011
De voorbereiding was de week ervoor, hiervoor veel dank aan de NL hunebedden site -
Hunebed Museum Borger Informatie Centrum hunebedcentrum.nl
Het museum werd mei 2005 geopend en heeft een aantal schatten te presenteren. De opbrengst van D26 bijvoorbeeld, maar ook een nagebouwd hunebed.
Hieronder in de volgorde van bezoek de hunebedden kort beschreven.
D27 Borger - Het grootste hunebed in Nederland met 22,5 meter. Deze werd door Titia Brongersma onderzocht in 1685. Een indrukwekkend hunebed, vooral omdat het hoog van de grond staat.
D21 Bronneger West - Door Van Giffen in 1918 onderzocht. Er werden complete potten, scherven van 600 stuks aardewerk gewonden. De boom die met het hunebed vergroeit is geeft het een bijzondere sfeer.
D22 Bronneger Oost - Het kleinste nog bestaande hunebed in Nederland. In 1918 kwamen de resten van 41 stuks aardewerk boven de grond. De ruimte tussen de twee dekstenen in combinatie met de boom is pittoresk en inspirerend.
D23 Bronneger Noord - Dit kleinere hunebed is verre van compleet. Moeilijk in te schatten hoe het origineel was.
D24 Bronneger Zuidwest- Ook dit kleine hunebed is niet compleet. Het ligt net achter D23. Zullen er in het verleden stenen geroofd zijn of door een vloed weggespoeld?
D25 Bronneger Zuidoost- Het completere hunebed van de drieling D23/24/25. De dekstenen gaan van groot naar kleiner in een west-oost richting.
D19 Drouwen Oost - Heeft een restauratie gekregen in 1998. Er werden 400 potten, 13 vuurstenen bijlen, 9 barnstenen kralen en 6 stukjes koper gevonden. De kransstenen staan op een korte afstand van het hunebed. Samen met D20 geeft het een indrukwekkend geheel.
D20 Drouwen West - Een middelgroot hunebed dat indrukwekkend bolle stenen in het midden heeft. De ingang is zoals bij vele hunebedden in zuidelijk/zuidwestelijke richting.
D26 Drouwenerveld - Het laatste hunebed dat onderzocht is in de jaren 1968 en 1970. Resten van 160 potten, stenen wapens en gereedschap, barnstenen kralen zijn te zien in Borger in het Informatie centrum. Het hunebed was moeilijk te vinden en de rust die er ook te vinden was gaf dit hunebed nog meer 'waarde'.
D28 Buinen Noord - In 1927 vond men hier 2 spiralen koperdraad de oudste metalen sieraden in Nederland.
D29 Buinen Zuid - Twee dekstenen met het vermoeden dat deze in het verleden 1 waren gaven Frits Bom het idee dat er meer achter zat. De bomen, huizen en weg langs de locatie geven het geheel een mooie, rustieke sfeer.
D43 Schimmeres - Uniek in Nederland is dit zogenaamde Langgraf dat in noord-zuid richting ligt. De 52 kransstenen geven een 40 meter lange muur die na restauratie deze locatie een prachtige aanblik geeft.
D45 Emmerdennen - De breedste en platste deksteen in Nederland werd in 1809 door Lodewijk Napoleon Bonaparte te paard beklommen. De dag voor ons bezoek werd in juli 2011 vandalisme door brandstichting aangebracht en brak de steen in twee.
Door de recente gebeurtenissen rond D45 was er wel enige verslagenheid rond het afsluiten van het bezoek. De dag na het bezoek werd vernomen dat de steen zal worden gerestaureerd.
Links:
Hunebedden in Drenthe I :
Hunebedden in Drenthe II :
Hunebedden in Drenthe III :
Hunebedden in Drenthe IIII :
Hunebed Borger :
Vuurstenen expositie in Hunebedmuseum Borger :
Hunebed bij Emmen vernield :
Hekken om vernield Hunebed :
D30 Vimeo HD
Aan een kruispunt van bospaden staat dit hunebed. Het is opgegraven in 1918 door de Groningse archeoloog Van Giffen. Hij vond scherven van aardewerk buiten het hunebed, een teken dat de mensen hier vroeger offers brachten of dodenmaaltijden hielden.
Oogappeltjes
Vakantie in Drenthe met onze oogappeltjes, vanuit Land van Bartje, met o.a. bezoek aan Noorder Dierenpark in Emmen, het Boomkroonpad in Borger-Gieten, Hunnebedden in Borger.
Voice over: Rosa Dubbeldam en Koos van Lier.
Een film van Jos Dubbeldam.
D35 Vimeo HD
Aan dit hunebed is niet heel veel te zien. Er ontbreken nogal wat stenen en er is weinig structuur in te ontdekken. Maar de plaats waar het ligt, is wél bijzonder. Achter het hunebed ligt een grote, cirkelvormige laagte. Vroeger was dat een meertje of een moeras. De hunebedbouwers hebben deze plek zeker met opzet uitgezocht om hun doden te begraven.
Dolmen Drenthe The Netherlands
Hunebedden finished.wmv
Stop motion filmpje gemaakt bij Techniek!
Hunebed D8 - HunebeddenWijzer.nl
Hunebed D8 bij Annen. Bekijk voor meer informatie op de Hunebedden Wijzer.
Klik hier om naar de pagina van Hunebed D8 te gaan:
hunnebed jump
Hunnebed jump style