Looierij Dongen
Een reportage vanuit de looierij in Dongen.
Zusters Franciscanessen Dongen : een levensgeschiedenis
In 't Nieuwe Nathuis van DE LOOIERIJ te Dongen exposeerde Cees Mutsaerts, een Dongense fotograaf, van zaterdag 12 oktober tot en met zondag 8 december 2013 zijn fotoreportage over het leven van de Zusters Franciscanessen te Dongen exposeren. Deze foto-expositie is het resultaat van een aandachtige observatie van ruim een jaar van de communiteit. Nadat de zusters in 1968 het habijt voor gewone burgerkleding verwisselden, is het minder gemakkelijk om de eigenheid van een religieuze communiteit in beelden vast te leggen. Daarom was de fotograaf gedwongen zich te verdiepen in het wezen van een religieuze communiteit. Wat maakt een groep vrouwen, die samen in een huis wonen tot een religieuze gemeenschap? Cees is het gelukt, het kenmerkende van de zusters Franciscanessen in beelden 'te vangen'.Het betreft een gemeenschap van, in meerderheid, hoogbejaarde vrouwen, die na een actief leven tot rust gekomen zijn. Die tijd hebben om dankbaar terug te kijken op hun leven, om in stil gebed God te loven en om de noden van de mensen om hen heen voor God te brengen. De gemeenschap bestaat uit vrouwen die weliswaar voor eenzelfde levensvorm kozen, maar die ieder getekend zijn door hun eigen karakter en hun persoonlijke levensgeschiedenis. Dat is af te lezen van de foto's van de individuele zusters. Op een scherm is in het Nieuwe Nathuis ook een collage te zien van Cees' ander werk zoals indringende reportages van Dongense mensen en projecten: Wout de Groenteman, Volckaert, Rohan Meerman, Ijzertijdboerderij en Musis Event. ceesmutsaerts.nl
'Door de lens van': Leerlooierij
(Wil je ondertiteling? Zet deze aan door op instellingen te klikken rechts onder in de video)
Oude machines, draaiende looivaten, gedroogde huiden en een opmerkelijke geur. Dat is wat de leerlooierij Radermecker in het Belgische Warneton kenmerkt. Onze fotograaf Fleur Louwe nam een kijkje en volgde het proces.
MUSEUM DE LOOIJERIJ (DONGEN) - OPENING WISSELTENTOONSTELLING EN ER WAS LICHT OP 1 APRIL 2016
MUSEUM DE LOOIJERIJ (DONGEN) - OPENING WISSELTENTOONSTELLING EN ER WAS LICHT OP 1 APRIL 2016
Wisseltentoonstelling in 't Nieuwe Nathuis En er was licht
Deze expositie tot 26 september is samengesteld door de eigen vrijwilligers. De verzameling van elektrische apparaten van Louis Vlamings is de basis van de expositie. Deze verhaalt over de opkomst en de ontwikkeling van het elektrische licht.
Zoals ieder museum heeft ook DE LOOIERIJ een groot deel van haar collectie in depot. Het museum heeft in het verleden een verzameling elektrische voorwerpen van Louis Vlamings aangekocht, de basis van de huidige collectie elektriciteit. De unieke collectie wordt beheerd in het depot. In 2011 is gekozen om het accent te leggen op looien in al haar aspecten. Er volgde een herinrichting van het museum en Dongha Museum werd DE LOOIERIJ. Besloten werd om regelmatig een tentoonstelling te maken met de objecten uit het depot. Met steeds een wisselend thema. Deze expositie gaat over licht en het gebruik ervan. Uiteraard ligt het zwaartepunt bij de gloeilamp en de prachtige armaturen die hiervoor ontworpen zijn. Alle voorwerpen die tentoongesteld staan komen uit de eigen collectie.
Bewoners zijn overlast Ecco beu
Ze zijn het harstikke beu, de buurtbewoners van leerlooierij Ecco in Dongen. Nu maar vooral ook in de zomer is de stank van de fabriek soms niet te harden. Ruim driehonderd Dongenaren hebben dan ook bezwaar gemaakt tegen de vergunning voor de uitbreiding van de looierij.
Dodenherdenking 70 jaar na de oorlog DONGEN 2015
Dodenherdenking Dongen 2015
De reportage van Jan Verdaasdonk van de dodenherdenking dit jaar bestaat uit twee gedeelten. Eerst kun je kijken naar de samenkomst in de Cammeleur en daarna een impressie van dingen die buiten plaatst vonden. De kranslegging, de toespraak van wethouder Piet Panis en de muzikale omlijsting Jan Verdaasdonk praat hier ook met kinderen over het thema 'Vrijheid geeft je door'
De Leerfabriek
De Koninklijke Verenigde Leder (KVL) was een fabriekscomplex, de voormalig grootste leerlooierij van Nederland.
Leer met Lef 2012
Leer met Lef is een interactieve ontdekkingstocht over de historie van de leerverwerking, opgezet door Het KunstPodium in Dongen. Alle leerlingen van de groepen 6 en 7 van de scholen J.J. Anspach, Achterberg, Heilig Hart en Sint Jan deden hieraan mee, in totaal ongeveer 330 kinderen.
Ze maakten kennis met de leerverwerking door o.a. een bezoek aan museum De Looierij en de fabriek ECCO Leather. Verder kregen de leerlingen les in beeldende vorming, dans en slagwerk. Die lessen hadden natuurlijk alles te maken met het product LEER.
(hetkunstpodium.nl)
Leer met Lef 2012 (Aflsuiting bij Ecco Leather)
Leer met Lef is een interactieve ontdekkingstocht over de historie van de leerverwerking, opgezet door Het KunstPodium in Dongen. Alle leerlingen van de groepen 6 en 7 van de scholen J.J. Anspach, Achterberg, Heilig Hart en Sint Jan deden hieraan mee, in totaal ongeveer 330 kinderen.
Ze maakten kennis met de leerverwerking door o.a. een bezoek aan museum De Looierij en de fabriek ECCO Leather. Verder kregen de leerlingen les in beeldende vorming, dans en slagwerk. Die lessen hadden natuurlijk alles te maken met het product LEER.
Dit filmpje is een korte impressie van de afsluiting in de Ecco fabriek van 9-12-2012 gemaakt door Jan Sprangers.
(hetkunstpodium.nl)
ROMPA Tanneries - leerlooierij
Om de totale productieketen optimaal te beheersen is bij PALI Group sprake van een sterk geïntegreerde structuur. De aankoop van het kalf tot en met de slacht geschiedt in eigen beheer. Kalverslachterij Vitelco, onderdeel van PALI Group, behoort tot de grootste kalverslachterijen ter wereld en levert kalfshuiden die beschikbaar komen als bijproduct van het slachtproces. De verse huiden worden bij dochter ROMPA Tanneries (voormalig Koninklijke Hulshof) in Lichtenvoorde verwerkt tot ‘wet-blue’. Zo wordt voorkomen dat de kalfshuiden eerst gezouten en later weer ontzout moeten worden. Zo worden kosten bespaard en het milieu ontzien.
Oud Drenthe, eekschillen
Korte film over het zogenaamde eekschillen in Drenthe. De exacte locatie is niet bekend. Arbeiders zagen eikenstammen in gelijke stukken en verwijderen vervolgens de bast. Deze bast zal men later gebruiken voor het looien van leer.
Interview Cees van Dongen Verborgen Verrassende Verzamelingen
2 oktober 2016
Leerlooijerij Dongen: Jan Boemaars
Buurtbank-interview met dhr. Jan Boemaars.
Bij de Oude Schouten Hofstad Open Monumenten Dag,Gilze
Twaalf ambachten, .....?
De Oude Schouten Hofstad op de Driehoek in Gilze aan de Bavelseweg doet volop mee aan het getoerlezjoer in onze gemeente. Op de open monumentendagen 12 en 13 september met als thema: kunst en ambacht, zijn we gratis te bezoeken. U kunt, naast een wandeling over erf en akker met zijn bloemen en oude gewassen, zien hoe het oude ambacht werd gehanteerd om de eeuwenoude hoeve te restaureren. Op zondag 13 september tussen 14.00 tot 16.00 uur is er volop activiteit. Er worden dan demonstraties gegeven van werkzaamheden die vroeger op en rond een boerenerf heel normaal waren, maar nu nog slechts uit liefhebberij gedaan worden of worden herontdekt. Op de akker wordt de rogge van dit seizoen gedorst (1) met de vlegel maar ook met een oude hekelmachine, aangedreven door een vooroorlogse tractor. Het stro wordt opgebonden om in Dongen op een Vlaamse schuur te worden gebruikt. Het graan wordt met de wanmolen geschoond. In een oud schuurtje wordt aan een lemen muur (2) gewerkt. Eerst het houten vlechtwerk maken en daarna volsmeren met een zand-klei-stro mengsel. Het pannendak wordt van stropoppen (3) voorzien, zodat de pannetjes stevig komen te liggen. Hopelijk komt de timmerman (4) om een boom te kantrechten met de dissel en enkele schoren te plaatsen. Bij de waterput is de oude boerin de was (5) aan het doen op de roefel. De bieboer zit nieuwe korven te vlechten (6). Er is een smid (7) om hier en daar wat ijzerwerk op te knappen. Daar staat de meid warempel boter te karnen (8) en bij de bloemenwei is een dame uit de stad boeketjes aan het steken (9). De scharensliep (10) zit bijlen en dissels, maar ook messen te scherpen en er is een looier (11) om ons de beginselen van de looierij bij te brengen. Intussen is de kok (12) bezig met een ouderwetse warme pot eten voor alle harde werkers. Omdat we toch met klei bezig zijn kunnen de kinderen daar onder begeleiding ook mee aan de gang. Knikkers maken, kleine beeldjes, naamplaatjes enzovoorts.
Onder de grote lindeboom zijn wat zitjes waar kan worden gerust, gebuurt, geschaft of gedronken. Er zal Sint Janstomatensoep worden gemaakt: een hartversterker van eigen bodem en er worden ouderwetse wafels gebakken, heerlijk besmeerd met eigen boter en jam uit de inmaakpot. De traditionele volksmuziekgroep Feston zal nummers met mandoline, doedelzak, accordeon, fluit en viool ten gehore brengen. Als men wat uit de voorraadkast van de Oude Schouten Hofstad mee naar huis wil nemen dan kan dat natuurlijk.
We hopen er een gezellige, warme en lekker langzame middag van te maken. Het is tenslotte nog geen maandag.
KabelKatern9 Broederpad Dongen 24-05-2013
Ranko Hamelinck van Heemkring De Heerlykheit Dongen nam cameraman Jan Verdaasdonk op 24 mei mee langs een stukje van het onlangs geopende Broederpad. Hij vertelde gepassioneerd over deze historische wandelroute door Dongen die voert langs 22 plaatsen waar de Broeders van de congregatie van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, sinds 1892 hebben gewoond en gewerkt.
kvl oisterwijk leerlooierij kijkdag
kijkdag leerlooierij oisterwijk
Interview Wiel Jeurninck: Verborgen verrassende verzamelingen
Op 2 oktober krijgen mensen de mogelijkheid een 8 tal bijzondere particuliere verzamelingen te bezoeken.
How to be a Tanner / Leerlooier #01
TVGreen's Time Machine presents The Tanner
from the series Claim to Fame
Leather has been used for thousands of years. For shoes and clothing. Once upon a time the heavy work of tanning began. The tanner made a product from skins that was nearly indestructible. Thanks to secret tanning recipes. There are still a few of the small family businesses left. Although even they have not been left undisturbed by modern times.
Five generations ago, Peter tannery could be found alongside a babbling brook at the edge of the small village of Barneveld, in the center of Holland. Today it is the heart of the village. The salt draws the moisture from the skin. After salting, the skin about 1 1/2 years. Then it is cleaned and stripped of its flesh by revolving knives. You're left with the epidermis and the derma, the outer layer and the skin, and also the hair.
In the old days you used to hang the whole day over the flesher's tree. Pushing and cutting off the fibrous tissue from the hides, either with the knife or the steel-bladed cylinder. Then you'd manage 50 hides a day, now it's 50 an hour. But not everything has changed. Vegetable tanning is still practised.
Swelling used to be done by hand; later the roller was used, especially for the tough sole leather.
webcasted by: ©
broadcast footage:
Music title Long Time Coming by Kevin MacLeod (incompetech.com) licensed under Creative Commons Attribution 3.0
Nieuwe eigenaar Hulshof: 'Zonde om zo'n mooi bedrijf op te doeken'
Voorzichtig is de productie weer opgestart. Een handjevol oud-medewerkers is inmiddels terug op de werkvloer. De toekomst van het 138 jaar oude familiebedrijf Hulshof leerlooierij in Lichtenvoorde lijkt weer zonnig. De familie Rompa uit het Noord-Brabantse Rijen voert er sinds het faillisement zeven maanden geleden de scepter. Het levenswerk van de Hulshoffen is daarmee voorlopig gered.
Constante aanvoer
Voor het familiebedrijf Rompa Leer was het meer dan logisch om de looierij in Lichtenvoorde op te kopen. Het zou zonde zijn geweest als zo'n mooi bedrijf zou verdwijnen', aldus één van de nieuwe eigenaren, Daniël Rompa. Door een joint-venture aan te gaan met één van de grootste kalverslachterijen van de wereld is de fabriek verzekerd van een constante aanvoer van huiden.
Hulshof ging in november vorig jaar failliet. Het bedrijf had last van de crisis in de meubelmarkt. Daarnaast zijn huiden schaars. De 4e generatie Hulshof slaagde er niet in om voldoende aanvoer van huiden te bewerkstelligen. Te vaak lagen delen van de fabriek hierdoor stil.
Goede werkgever
Hulshof stond bekend als een goede en stabiele werkgever. De laatste directeur, Herman Hulshof werd zelfs manager van het jaar 1995. De schok was dan ook groot toen bleek dat het bedrijf failliet ging. Honderd medewerkers stonden op straat.
Rompa heeft inmiddels weer dertig mensen in dienst genomen. Na de zomer zal ook de 'nalooierij' gevuld zijn. Ook dit levert weer arbeidsplaatsen op. In de loop van het jaar wordt ook de afdeling finish nieuw leven in geblazen. Hier wordt leer verder bewerkt. Rompa verwacht uiteindelijk plaats te hebben voor zo'n zestig medewerkers.
Leer met lef lied
Beluister hier het Leer met Lef lied. Leer met lef is een interactieve ontdekkingstocht over de historie van de leerverwerking in Dongen. De Aftrap vindt plaats op 31 augustus, met een theatervoorstelling in de Cammeleur. Alle leerlingen van de groepen 6 en 7 van de scholen J.J. Anspach, Achterberg, Heilig Hart en Sint Jan zijn hierbij aanwezig, in totaal ongeveer 330 kinderen.
Van 3 september tot 9 december krijgen zij een breed scala aan educatieve, creatieve en fysieke activiteiten te doen. Ze maken kennis met de leerverwerking door een bezoek aan museum De Looierij en de fabriek ECCO Leather. Ze gaan op speurtocht met een wandel leer route door Dongen. Verder krijgen de leerlingen les in beeldende vorming, dans en slagwerk. Die lessen hebben natuurlijk alles te maken met het product LEER.