Αχέροντας-Σκάλα Τζαβέλαινας -Γέφυρα Ντάλα ( Acheron - Skala Tzavelena- Dala bridge, Hellas)
Η Σκάλα Τζαβέλαινας είναι ένα πανέμορφο μονοπάτι το οποίο ξεκινά έξω από το χωριό Γλυκή στον Αχέροντα. Το τοπίο σε αφήνει εμβρόντητο καθώς το μονοπάτι περιστοιχίζεται από επιβλητικά όρη με πλούσια βλάστηση και στο αριστερό χέρι χαμηλά μέσα στα πελώρια πλατάνια ρέει περήφανα ο ποταμός Αχέροντας.Για να βρείτε τη Σκάλα της Τζαβέλαινας, πρέπει αρχικά να στρίψετε αριστερά αμέσως μετά την μεταλλική γέφυρα στη Γλυκή, ακολουθήστε το δεξιό παράδρομο που οδηγεί σε μια αλάνα όπου θα αφήσετε το αμάξι, εκεί ξεκινά το μονοπάτι. Περίπου 100 μέτρα πιο κάτω συναντάμε ένα σκοτεινό τούνελ το οποίο περνά κυριολεκτικά μέσα από το βράχο. Μετά το τούνελ, το μονοπάτι μικραίνει αρκετά σε πλάτος και γίνεται δύσβατο. Στη συνέχεια φτάνουμε στο παρατηρητήριο που αποτελεί ιδανική ευκαιρία για ολιγόλεπτη ξεκούραση πριν ξεκινήσει κατηφορικά πλέον το μονοπάτι που οδηγεί στο Γεφύρι Αχέροντα. Μετά από 1-1:30 ώρα, από την αρχή του μονοπατιού, φτάνουμε στο γεφύρι του Αχέροντα ή γέφυρα του Ντάλα. Πρόκειται για ένα μαγικό μέρος, οι κατάλευκοι βράχοι συναντούν τον μυθικό Αχέροντα μέσα σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Το κρύο νερό του ποταμού ξυπνάει την ψυχή και φέρνει μνήμες από άλλους καιρούς και εποχές όπου ο άνθρωπος και η φύση ήταν συνοδοιπόροι στο ταξίδι του χρόνου. Συνολικά η διαδρομή μέχρι την γέφυρα είναι 3 ώρες (πήγαινε-έλα). Για τους πιο τολμηρούς το μονοπάτι συνεχίζεται μέχρι το ιστορικό Σούλι και η διαδρομή είναι 6 ώρες συνολικά.
Music: Braveheart OST (I do not own any rights to this music)
Διαδρομή στον μύθο του Αχέροντα και του Νεκρομαντείου της Εφύρας.trailer
Ο ποταμός Αχέροντας στην Ελληνική Μυθολογία είχε ταυτιστεί με την διαδρομή των ψυχών στο Άδη. Στην κορυφή ενός λόφου κοντά στην όχθη του ποταμού, βρίσκεται το Νεκρομαντείο της Εφύρας, ένας χώρος μυστηριακός, όπως υποστηρίζουν πολλοί από τους επισκέπτες του. Εκεί, πήγαιναν οι Αρχαίοι για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων προσώπων τους. Με βαρκάρη τον Βασίλη Τάσσο, ακολουθήσαμε την διαδρομή των ψυχών προς τις Πύλες του Άδη, με αφετηρία το ψαροχώρι Αμμουδιά της Πρέβεζας όπου εκβάλει ο Αχέροντας στο Ιόνιο Πέλαγος.
16th March 2019 Cave Stream : Acheron River : Lake Colerdige
Νεκρομαντείο Αχέροντα ( Necromanteio of Acheron Hellas)
Το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος, του Νομού Πρεβέζης, στο σημείο όπου κατά τον Όμηρο έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κάτω κόσμου. Αντίθετα με τα γνωστά μαντεία της αρχαιότητας στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα δεν έχουμε αίτημα χρησμού αλλά μυσταγωγία επαφής με είδωλα και ήχους νεκρών συγγενικών και φιλικών προσώπων.Σύμφωνα με τον Όμηρο, από αυτό το σημείο κατέβηκε ο Οδυσσέας στον Κάτω Κόσμο για να συναντήσει τον Τειρεσία και να πάρει χρησμό για τον γυρισμό του στην Ιθάκη. Το νεκρομαντείο του Αχέροντα ήταν το πρώτο γνωστό μαντείο που ήταν αφιερωμένο στον θεό του κάτω κόσμου, τον Άδη. Πάνω από όλες τις ερμηνείες και τις σημασίες αυτού του ιερού μέρους αυτό που μας διδάσκει μέσα από τους μύθους και την ιστορία του, είναι η αθανασία της ψυχής .Η ύπαρξή της και μετά τον θάνατο . Αυτή ήταν η βασική διδαχή των μύθων του Αχέροντα και του Νεκρομαντείου...
Music: Hades by Kawir (I do not own any rights to the music)
ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ-2018- ACHERONCLUB
ΓΛΥΚΗ ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ
Acheron Springs // GoWithTheFlow.ee
Song: Markvard - One with the ocean (Vlog No Copyright Music)
Music provided by Vlog No Copyright Music.
Video Link:
ΣΟΥΛΙ ΓΙΟΡΤΕΣ 2019 ΣΤΗΝ ΓΛΥΚH ΑΧΕΡΩΝ ACHERON RIVER ADVENTURES DRONEVIEW SOULI GLIKI VILLAGE 2019
SUMMER 2019 SOULI GLIKI VILLAGE ACHERON RIVER ADVENTURES AND RIVER SPORTS DJI SPARK DRONE VIEW ΣΟΥΛΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΛΥΚH ΠΗΓΕΣ ΑΧΕΡΩΝΤΑ dji spark drone γιορτές σουλιου 2019 Δήμος Σουλίου Την Κυριακή, στην Γλυκή Απο ψηλα με drone gliki acheron river Εκβολές & Στενά Αχέροντα Γλυκή Θεσπρωτίας
Αχέροντας! Φαράγγι Τζαβέλαινας!
Η βουτιά μας στα παγωμένα νερά του Αχέροντα για να διασχίσουμε το Φαράγγι της Τζαβέλαινας! Τα νερα παγωμένα αλλά η ομάδα απτόητη!!!
ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ:Στη σκάλα της Τζαβέλαινας [VIDEO 4K]
Διάσχιση Ποταμού Αχέροντα (06.08.2017)
Διάσχιση Ποταμού Αχέροντα την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017 με τον Ορειβατικό Σύλλογο Πρέβεζας και τον ΕΟΣ Άρτας από το Τρίκαστρο (Πύλες Άδη) ως τη Γλυκή (πηγές).
Η διάσχιση έγινε μέσα στο ποτάμι και περιελάμβανε τμήματα πεζοπορίας και κολύμβησης.
Συνολική διάρκεια 6-7 ώρες. Βαθμός δυσκολίας 2.
Directed by alekosg
25 Συμβουλές για τις Πηγές Αχέροντα
Οι πηγές του Αχέρωντα αποτελούν ένα υπέροχο προορισμό στην μαγευτική Ήπειρο. Ένας ποταμός δεμένος με τον μύθο, σε ένα μαγευτικό τοπίο. Η σκιά των δέντρων και το παγωμένο νερό καθιστούν το μέρος αυτό ιδανικό για πεζοπορία ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η επίσκεψή μας έγινα στα τέλη Αυγούστου και αποτελεί προορισμό που αγαπήσαμε και θα επισκευθούμε ξανά στο άμεσο μέλλον.
Αποφασίσαμε να μοιραστούμε τις συμβουλές και τις εικόνες μαζί σας, απολαύστε την δική σας περιπέτεια.
ΑΧΕΡΩΝΤΑΣ.wmv
Ο Ποταμός Αχέρωντας
Acheron River springs(26.07.2018)
ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΑΧΕΡΟΝΤΑ (ΠΗΓΕΣ)
Οι πηγές Αχέροντα είναι κοντά στο χωριό Γλυκή Θεσπρωτίας του δήμου Σουλίου στην Ήπειρο.
Πληροφορίες για την διαδρομή στο
Το τραγούδι Impact Prelude του καλλιτέχνη Kevin MacLeod έχει άδεια με βάση το εξής: Creative Commons Attribution (
Πηγή:
Καλλιτέχνης:
Πηγές Αχέροντα(Γλυκή)
03-06-2018: Μετά την πεζοπορία στο φαράγγι του ποταμού Αχέροντα έγινε επίσκεψη στην περιοχή της Γλυκής όπου είναι μερικές από τις πηγές του ποταμού Αχέροντα μετά την έξοδό του από το φαράγγι.
Landescapers #1 - ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΤΑΜΟΣ • Η πεζοπορία • (2019)
LANDESCAPERS EP.1 - Πεζοπορία στον Ποταμό Αχέροντα
Μια διαφορετική αλλά συνάμα δύσκολη πεζοπορία στο ποταμό του Αχέροντα είναι αυτή που ξεκινάει από τους Μύλους Σουλίου και καταλήγει στις πηγλες του Αχέροντα. Πρόκειται για έναν παραπόταμο του Αχέροντα με εκπληκτική άγρια και φυσική ομορφιά. Αρκετά δύσκολο και επικίνδυνο δεν θα την προτείναμε σε κάποιον που δεν ξέρει από πεζοπορίες και δεν έχει μαζί μου εξοπλισμό όπως σχοινιά, γάτζους, θάρρος και αίσθημα επιβίωσης.
A different but difficult hike on the River Acheron is the one that starts from Mylos Souli and ends at Acheron Springs. It is a tributary of Acheron with breathtaking wild and natural beauty. Quite difficult and dangerous we would not recommend to someone who does not know about hiking and does not have equipment like ropes, hooks, courage and feeling of survival.
Από τη σκάλα της Τζαβέλαινας στον Αχέροντα και στο βασίλειο του Άδη και της Περσεφόνης
Στο οδοιπορικό μας αυτό θα ξεκινήσουμε από την περίφημη σκάλα της Τζαβέλαινας, το παλιό μονοπάτι των Σουλιωτών, που, όπως λέγεται, η Τζαβέλαινα το έφτιαξε κρεμασμένη από τα βράχια μαζί με τους συντρόφους της. Θα φθάσουμε μέχρι τη γέφυρα του Ντάλα όπου θα μείνουμε άφωνοι από την ομορφιά της φύσης. Βλέποντας τον ποταμό Αχέροντα να περνάει μέσα από κατάλευκα βράχια, σμιλευμένα εκπληκτικά από κάποια αόρατη δύναμη, θα αναριωτιόμαστε αν πραγματικά οι θεοί του Ολύμπου έβαλαν εκεί το χεράκι τους. Αφού καταφέρουμε να ξεκολλήσουμε από το σημείο αυτό θα περπατήσουμε για λίγο το όμορφο μονοπάτι που οδηγεί στη Σαμονίβα του Σουλίου. Θα επιστρέψουμε πίσω και θα περπατήσουμε τον μυθικό ποταμό των ψυχών, τον Αχέροντα. Τον ποταμό που αποτελεί τον δρόμο για τον κάτω κόσμο, το σκοτεινό βασίλειο του θεού Πλούτωνα, γνωστότερου ως Άδη ο οποίος, ως γνωστόν, απήγαγε την Περσεφόνη, κόρη της θεάς Δήμητρας, με την συγκατάθεση βεβαίως των μεγάλων δυνάμεων (βλέπε Δίας). Ο Αχέρων είναι πράγματι διάσημος σε όλο τον κόσμο εξ αιτίας των απίστευτων μύθων που κουβαλάει στα νερά του. Λέγεται και Μαυροπόταμος γιατί, σύμφωνα με την Μυθολογία, κατά την Τιτανομαχία, οι Τιτάνες ήπιαν νερό από αυτόν για να ξεδιψάσουν και ο Δίας, πάνω στο θυμό του, μαύρισε και πίκρανε τα νερά του. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέροντας αποτελεί τον ποταμό εκείνο τον διάπλου του οποίου έκανε ο ψυχοπομπός Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για την μεταφορά. Φέρνοντας στο μυαλό μας αυτούς τους υπέροχους μύθους της εκπληκτικής Ελληνικής Μυθολογίας και αφού πρώτα περάσουμε από το χωριό Κυψέλη για να δούμε 2 πανέμορφες εκκλησίες θα καταλήξουμε στο Νεκυομαντείο (αρχ. Νέκυς=νεκρός) ή Νεκρομαντείο που βρίσκεται στον Μεσοπόταμο Πρεβέζης όπου σμίγει ο Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα (σημερινό Βουβοπόταμο). Εκεί οι ιερείς, μέσα από ψυχολογικές και σωματικές δοκιμασίες στις οποίες υπέβαλλαν τους επισκέπτες τους παρουσίαζαν τις ψυχές των νεκρών συγγενών τους με τη μορφή των σκιών. Τα «είδωλα» των ψυχών τα ανέβαζαν οι ιερείς με σιδερένιους μοχλούς από την περίφημη και υποβλητική υπόγεια αίθουσα.
Απολαύστε αυτή τη πανέμορφη διαδρομή με συνοδεία τη θεϊκή μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και την ανεπανάληπτη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη.
Μην ξεχάσετε να ρυθμίσετε την ανάλυση σε HD αν θέλετε να απολαύσετε τις εικόνες με εξαιρετική ευκρίνεια.
Φωτογραφίες : Γιώργος Ε. Φλώρος
Αχεροντας Ιππασία και κολύμπι
Στις πηγές Αχέροντα κάναμε ιππασία, περπατήσαμε και κολυμπήσαμε στο ποτάμι.
Epirus Untrodden: Acheron River
Ο Αχέρων (Αχέροντας στη δημοτική) είναι ποταμός της περιφέρειας Ηπείρου και διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Οι πηγές του Αχέροντα είναι πολλές. Οι πρώτες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων (μέγιστο υψόμετρο 1.986m), και οι άλλες πηγές του προέρχονται από τα όρη Σουλίου και τα όρη Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Σημαντικές πηγές είναι επίσης αυτές του χωριού Βουβοπόταμος Πρέβεζας κοντά στη Γλυκή Θεσπρωτίας. Ο Αχέρων εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας, όπου σχηματίζει δέλτα, από το οποίο διαμορφώνονται τα δύο κύρια έλη της περιοχής, το έλος της Σπλάντζας και της Βαλανιδορράχης.
Ο Αχέρων, λόγω του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, της αρχαίας παράδοσης και της περιβαλλοντικής αξίας προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών από τις πηγές έως και τις εκβολές του. Το μήκος του ανέρχεται στα 52 χιλιόμετρα ενώ από τα νερά του αρδεύονται περίπου 85.000 στρέμματα, εκ των οποίων 28.000 βρίσκονται στο Νομό Θεσπρωτίας και 57.000 στο Νομό Πρεβέζης. Ο άνω ρούς του ποταμού καλείται επίσης «Μαυροπόταμος», ενώ το κάτω τμήμα, το διερχόμενο από την πεδιάδα του Φαναρίου λέγεται και «Φαναριώτικο». Υπάρχει επίσης και η ονομασία Καμαριώτικο ποτάμι.
Ο ποταμός, έχει εξερευνηθεί όλος. Τελευταίο ανεξερεύνητο τμήμα του ήταν η Χαράδρα του Αχέροντα, μήκους 10χλμ., που διασχίσθηκε και φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά ολόκληρη, τον Ιούνιο 1994 από ομάδα του ΕΟΣ Πρέβεζας.
(