Darb ı Sak Kalesi tarihi
Darb-ı Sak Kalesi(Bayezid-i Bistami)
Derb ya da Darb (EI-Darb) Arapça geçit, yol anlamındadır, Sak ise dağ eteği, vadiye bitişik kısım, yamaç anlamına gelmektedir, Buna göre Darb-ı Sak, dağ eteğinden geçen ya da dağ eteğindeki, yamaçtaki yol anlamına gelmektedir1, Kale, Bizans döneminde “dağlılar” ya da “Çobanlar Şatosu” adıyla anllıyordu. Kalenin adı bir kaynakta ise “Deyr Bessak” olarak geçmektedir. Bu isim “yüksek ruhbanlar evi-kilise” anlamına gelmektedir. altKale, Hatay ili’nde, Kırıkhan’dan Hassa’ya giden karayolunun 4. kilometresinde, yoldan 1 km. içerde, Alaybeyli Köyü’nün hemen önünde bir tepe üzerinde kurulmuştur. 36°31 ‘52.56″ kuzey enlemleri ile 36°21 ‘53.87″ doğu boylamları arasında yer alan kalenin batısında yüksek, kolay geçit vermeyen doğal bitki örtüsü açısından zengin Amanos (Nur) Dağları, doğusunda ilin en önemli ve en geniş ovası olan verimli Amik Ovası uzanmaktadır. Bölgenin iklimi tipik Akdeniz iklimi özellikleri gösterir. Kışın ortalama sıcaklık 7.31 derece, yazın ise 32.3 derecedir. Kale, yüzyıllarca Maraş-Gaziantep tarafından Antakya’ya giden stratejik yol ile Belen Geçidi’nin kuzey yaklaşımının ve Halep yolunun güvenliğini sağlıyordu2.
Aynı zamanda Amik Ovası’ndan körfeze inen ikinci yol olan ve Amanos Dağları’nı doğu-batı yönünde geçen Alan Yaylası-Değirmendere Geçidi’ni de kontrol altında tutuyordu.
Darb-ı Sak Kalesi(Bayezid-i Bistami)
Darb-ı Sak Kalesi(Bayezid-i Bistami)
altDerb ya da Darb (EI-Darb) Arapça geçit, yol anlamındadır, Sak ise dağ eteği, vadiye bitişik kısım, yamaç anlamına gelmektedir, Buna göre Darb-ı Sak, dağ eteğinden geçen ya da dağ eteğindeki, yamaçtaki yol anlamına gelmektedir1, Kale, Bizans döneminde “dağlılar” ya da “Çobanlar Şatosu” adıyla anllıyordu. Kalenin adı bir kaynakta ise “Deyr Bessak” olarak geçmektedir. Bu isim “yüksek ruhbanlar evi-kilise” anlamına gelmektedir. altKale, Hatay ili’nde, Kırıkhan’dan Hassa’ya giden karayolunun 4. kilometresinde, yoldan 1 km. içerde, Alaybeyli Köyü’nün hemen önünde bir tepe üzerinde kurulmuştur. 36°31 ‘52.56″ kuzey enlemleri ile 36°21 ‘53.87″ doğu boylamları arasında yer alan kalenin batısında yüksek, kolay geçit vermeyen doğal bitki örtüsü açısından zengin Amanos (Nur) Dağları, doğusunda ilin en önemli ve en geniş ovası olan verimli Amik Ovası uzanmaktadır. Bölgenin iklimi tipik Akdeniz iklimi özellikleri gösterir. Kışın ortalama sıcaklık 7.31 derece, yazın ise 32.3 derecedir. Kale, yüzyıllarca Maraş-Gaziantep tarafından Antakya’ya giden stratejik yol ile Belen Geçidi’nin kuzey yaklaşımının ve Halep yolunun güvenliğini sağlıyordu2.
Aynı zamanda Amik Ovası’ndan körfeze inen ikinci yol olan ve Amanos Dağları’nı doğu-batı yönünde geçen Alan Yaylası-Değirmendere Geçidi’ni de kontrol altında tutuyordu.alt
Darb-ı Sak Kalesi, M.Ö. 333 yılında, Pers Kralı Darius’un Büyük iskender’e karşı issos Savaşı’ndan önce karargah kurduğu mekan olarak dikkat çeker4. Anadolu Selçuklu Sultanı Süleyman Şah’ın 1084 yılında Antakya’yı fethinden sonra aldığı kaleler arasında, Darb-ı Sak Kalesi de vardır5. Sonraki yıllarda kale Haçlıların eline geçer ve Templiers Tarikatl6 mensuplarının karargahı haline gelir. 1171-72’de Bakras Kalesi’ni ele geçiren Ermeni Baron Mleh, Darb-ı Sak Kalesi’ni de ele geçirir. Mleh 1174 veya 1175 tarihinde öldürülünce7 kale tekrar Templiers Şövalyeleri’nin eline geçer. Selahaddin Eyyubi, 1188 yılında Asi Nehri üstünden geçerek Darb-ı Sak Kalesi önlerine gelir ve kaleyi 13 Eylül 1188 tarihinde Templiers Şövalyeleri’nden alarak yönetimini Alamüddin Süleyman bin Canda’ya verira.
Bakras Castle, Antakya, Turkey
I'm sorry that my camera is so shaky. I know it's pretty crap. But this is the inside of the ruins of Bakras Castle!