Terschelling krijgt allereerste Dark Sky Park
Natuurgebied De Boschplaat op Terschelling is uitgeroepen tot het eerste Dark Sky Park van Nederland. Het predicaat is toegekend door de 'International Dark Sky Association'. Een Dark Sky Park is een gebied waar het 's nachts pikkedonker is en waar de sterren en planeten goed te zien zijn. De Boschplaat is al 45 jaar een Europees natuurreservaat.
Buurtschap De Buren van Oosterend, Staatsbosbeheer en de Terschellinger ondernemer Melis de Vries hebben begin 2015 nu ook het predicaat Dark Sky Park aangevraagd, en dat is nu dus officieel toegekend.
Mogelijk wordt Nationaal Park Lauwersmeer volgend jaar het tweede Dark Sky Park in Nederland. Op het terrein van Staatsbosbeheer in Lauwersoog is vorige week al een lichtmeter geplaatst, om te meten hoeveel sterren er te zien zijn. Er wordt dan ook onderzocht welke lichtbronnen in Lauwersoog nog moeten worden aangepakt om een Dark Sky Park te kunnen worden.
In de wereld zijn in totaal twintig Dark Sky Parken. Die van Ierland is de dichtstbijzijnde.
Terschelling TV Eilandmeisje Planisfeer
Marloes Fopma, de Verhalenjutter van Terschelling, praat over de Planisfeer voor het Dark Sky Park De Boschplaat, op Oost-Terschelling. Er ziin maar vijf van die Dark Sky Parks in Europa, waarvan twee in ons land! Het is een gebied 'waar vrijwel geen lichtvervuiling is en dat nog echt zo duister is zoals de natuur dat heeft bedoeld'! Goed voor de nachtelijke natuur én liefhebbers van de sterrenhemel.
DSP De Boschplaat is sinds 2015 het eerste Dark Sky Park van Nederland, het vierde van Europa! Een jaar later brachten het VVV en Staatsbosbeheer een speciale Planisfeer voor het gebied uit, en gaf ik een speciale cursus aan de boswachters en vrijwilligers. Ik kwam toevallig op deze video van Terschelling TV uit. Ze doet het leuk en vooral: het klopt! :-)
Overigens is er sinds 2016 ook een Dark Sky Park Lauwersmeer, die sinds vorig jaar óók een eigen Planisfeer hebben!
016 Boschplaat 21 22 juli 2016
We varen naar de Boschplaat aan de oostzijde van Terschelling. Er is daar een oerlandschap van kwelders met ontzettend veel vogels
Terschelling 2017 timelapse
Nacht en dag timelapse opnames tijdens vakantieweek augustus 2017 in het Dark Sky park op Terschelling.
Kaap op de boschplaat terschelling
A Dutch Micro Adventure to Terschelling
Even in one of the most urbanized crowded countries in the world (the Netherlands) there is silence, fresh air and natural beauty to be found.
With Jeffry Oonk, friend of Haglöfs, we went to the Dutch island of Terschelling. What followed was a fascinating re-introduction to my own country and experiencing the power of just 24 hours outdoor. And the joy of a Husky on the beach!
Adventure is just around the corner. Just go out and find it.
Paradijs in de Polder: De Boschplaat, sept 2017
(2.14 min) - Arita Baaijens verbleef in september 2017 een tijdje alleen op de Boschplaat, Terschelling, om te weten te komen wat de plek haar te vertellen heeft.
Het is de aftrap van het landschapsproject ''Paradijs in de Polder - wiens werkelijkheid telt'. Het filmpje eindigt met een eigenaardige cliff hanger, oordeel zelf...
terschelling bij nacht
met mobieltje gefilmd
Verliefd op Terschelling
Beeld zeehond: Flip Tocila
Húske op 'e Hoek Terschelling
De geschiedenis van het drenkelingenhuisje begint in 1863. De Boschplaat is dan een grotendeels onbegroeide strandvlakte van zo’n tien km lang en plaatselijk wel vier km breed. Regelmatig stranden er schepen en schipbreukelingen weten niet waar ze zijn en waar ze heen moeten. Het eerste drenkelingenhuisje stond op de zogenoemde derde duintjes, ongeveer drie km naar het zuiden. Latere huisjes werden vanwege de grote afstand tot de waterlijn, noordelijker gebouwd. Het laatste drenkelingenhuisje, dat al in een slechte staat van onderhoud verkeerde, is in de storm van 16 februari 1962 uit elkaar geslagen en van het toneel verdwenen.
In 1998 is op initiatief van de cultuur-historische vereniging Schylge myn Lântse een actie gestart om te komen tot herbouw van het drenkelingenhuisje. Niet voor het oorspronkelijke doel, hoewel niet moet worden uitgesloten dat het dienst kan doen als schuilmogelijkheid, maar meer als landschappelijk element en uit nostalgische overwegingen. Door toegezegde subsidies en dankzij medewerking van Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, het ministerie van LNV, de gemeente Terschelling, sponsors en de buren van Lies, Hoorn en Oosterend is deze replica gebouwd in 1999.
In het oorspronkelijke drenkelingenhuisje waren eerste levensbehoeften en dekens aanwezig. Alarm slaan kon men door via een kabelverbinding een bel te laten rinkelen bij de schipper van de reddingboot in Oosterend. Deze voorzieningen zijn nu niet meer aangebracht. Ook kon aandacht worden getrokken door de korf in top te hijsen, deze was bij goed zicht te zien in de bewoonde wereld. Het hijsen is nu geblokkeerd.
In de storm van 5 en 6 december 2013 is door een combinatie van (langdurig) hoogwater en wind met orkaankracht het drenkelingenhuisje scheef komen te staan. Hoewel er hierdoor schade is ontstaan, leverde het geen gevaar op en was het nog steeds toegankelijk. Uit overleg met Rijkswaterstaat is gebleken dat in verband met de kustachteruitgang verplaatsen een betere optie was dan alleen rechtzetten. Een nieuwe locatie ter plaatse van Paal 23.500 en dan zo'n 50 meter voor de bestaande duinenrij is de nieuwe plek geworden voor het huisje. Van de, bij de bouw van nieuwe steigers in de haven van Terschelling, vrijgekomen palen zijn een aantal door de gemeente ter beschikking gesteld aan de stichting Húske op ‘e Hoek, die verantwoordelijk is voor het húske. Deze palen zijn samen met een deel van de oude palen op het strand geplaatst door loonbedrijf Trip-Hek.
Door aanhoudende stormen in 2014 is het drenkelingenhuisje afgelopen winter weggehaald en opgeslagen in Oosterend totdat de nieuwe plek gereed was. Op camping De Duinkant in Ooeterend is het húske opgeknapt en begin november 2015 is het terug op het strand geplaatst.
Trailer The Bird Ranger; no time, only tide
The Bird Ranger; no time, only tide
The work of bird rangers in European Nature Reserve “De Boschplaat” on Terschelling not merely consists of guarding the reserve. Hosting, providing information, monitoring and making inventories are equally important. The last professional bird ranger from Staatsbosbeheer, Oene de Jong, takes us on a journey into this extraordinary world, through a beautiful, dynamic landscape. Retired rangers share their stories, supported by unique footage, philosophical anecdotes and beautiful time-lapse photography. All this manifests the importance of the bird-ranger history and its great value to the cultural-historical heritage of this West Frisian Island. Beside De Boschplaat the filmmaker also visits Engelsmanplaat and Rottumerplaat, two unique islands in the Wadden Sea World Heritage where Bird Rangers are permanently stationed during breading-seasons.
a film by Hans den Hartog
translation Mark van der Aa
audio post production Eric de Roode
color grading Remco Hekker
advice Eveline van Dijck
animation Ate M. Hes
sounddesign trailer Eric de Roode
special thanks to Mark Plomp / Vogelinformatiecentrum Texel
concept, camera, edit and director Hans den Hartog
DUCreations Film Producties ©2015
this film was possible with the support from
- Staatsbosbeheer
- Prins Bernhard Cultuurfonds
- Vogelbescherming Nederland
- Gemeente Terschelling
- Landal Greenparks
- NatuurDigitaal
- Rederij Doeksen
- Swarovski Optik
- SMPT
Film selected for:
- Oerol Festival
- Wildlife Conservation Film Festival - New York
- Wildlife Film Festival Rotterdam
- Noordelijk Film Festival - Leeuwarden
- Environmental Film Festival - Washington DC
- Environmental Film Festival Albania - Tirana
Broadcasted at Dutch Public Broadcast Vara Vroege Vogels NPO2
On board at KLM International
Vroege Vogels - Terschelling in beweging
Terschelling (Skylge in het Fries) bestaat uit maar liefst 80 procent natuurgebied! Denk aan de Boschplaat, het Groene Strand, de Noordsvaarder, de Kroonpolder, Eldorado en natuurlijk gewoon die hele brede mooie stranden en duinen.
Reportage uit de Vroege Vogels Waddenserie ‘Terschelling’. Bekijk de hele uitzending: