Springtime in one of our famous heem parks
Amstelveen’s heemparks are islands of peace and wonder,
where plants and herbs that are indigenous to the Netherlands are
shown in enchanting compositions. Wander in a typical Dutch polder landscape with pollard willows and
reed lands in De Braak; repose in the romantic “garden rooms” in the Dr. Jac P. Thijssepark, where rare varieties such as Marsh St.
John’s Wort, Cranberry and Dwarf Cornel once again exhibit their
fragile beauty; and make the most of your opportunity to admire the
very rare Molinia meadows in the Dr. Koos Landwehrpark that were
part of the eastern farmlands in days gone by. Experience the beauty of Dutch flora in any season during your stroll in these delightful parks.
Voorjaar in Thijssepark en De Braak
Een wandeling door Thijssepark en De Braak in Amstelveen!
Genieten van de mooie natuur!
De Poel - Amstelveen, The Netherlands
A peaceful lake in Amstelveen on a misty day
3 jaar oud peuter/ talent/ schaatsen op natuurijs (de Braak in Amstelveen)
Skating/ schaatsen/ peuter
Vervanging van de beschoeiingen in De Braak - Februari 2014 -
Februari / maart: vervangen beschoeiing rond de doorbraak een plas in park De Braak.
-Er wordt gewerkt met een 5,5 Tons kraan vanaf een ponton.
-eerst verwijderen van de oude beschoeiing. Dit zijn stammen gelegd op een veenbanket.
-uitzetten van een glooiende oeverlijn met stokken.
-drukken van 7x7cm. Palen tot boven de waterlijn.
-plaatsen van de 5 meter lange onderwaterschotten langs de reeds gedrukte palen. (glooiend)
-bevestigen van de palen aan de schotten door middel van slotbouten. Onder water geboord en geschroefd.
-aanvullen van de schotten met klei als steun voor de te leggen stammen.
-monteren van een strook gronddichtdoek over de paalkoppen en de klei oever.
-stammen leggen achter de schotten in het gronddichtdoek zodat ze half in het water komen te liggen. De stamkoppen in verstek zagen om een mooie glooiende oeverlijn te krijgen.
-oever afwerken met zwart veen en weer beplanten.
- Van de hele beschoeiing zelf zie je niets meer omdat alles onder water zit. Je ziet alleen de boomstam bovenop die als afwerking dient.
Korean Ambassador's Cup 2014 @ EGCC Amstelveen, The Netherlands
Tournament held in several countries to decide the representative sent to the Korean Prime Minister Cup.
Amsterdamseweg 272 te Amstelveen
Aan het monumentale park De Braak grenzende twee onder een kapwoning. De op het zuiden gelegen diepe tuin loopt tot aan de sloot die voor het park ligt. Vraagprijs € 1.470.000,- k.k. Voor meer info zie slot-makelaardij.nl
Gandhi, the Musical, Amstelveen Theatre, Netherlands, January 30, 2008
Gandhi, the Musical, performed by students of the Amstelveen College at Amstelveen Theatre, Netherlands, January 30, 2008.
Gandhi the Musical tells the intriguing story of the life of Mahatma Gandhi. His determination, the love for his wife Kasturba, the breach with his eldest son and his fear for the struggle of freedom getting out of hand will be shown against the background of a tradional and divided India.
Gandhi preaches a message of love, respect and mutual understanding. His life is an example for many freedom fighters like Nelson Mandela and Martin Luther King. Mahatma Gandhi became the global symbol for non violence.
Some of the people making Gandhi, the Musical: Mark Boode (scenario and director), Theo Roos (song texts and educational project), Sietse Dolstra (song texts), Yorick Baltus (music), Bam Comijs (music), Steve Teunis(music), David van de Braak (choir arrangements), David Eavis (co-director and staging), Annemieke Baltus (styling and educational project), Honey Eavis en Nina Schmid(choreography), Bianca Bartels (advisor scenario), Pieter van de Waterbeemd (advisor scenario), Niall O’Donnoly (advisor styling), EventCo (technical production)
Item id: VIPRARMLDU0010
Courtesy: Mark Boode / GandhiServe
For high res versions, licensing enquiries and other usage requests please use the Licensing Request Form:
Contact: mail@gandhiserve.org -
Digital mastering: Peter Rühe
.
2 heemparken uitgeroepen tot Rijksmonument - RTV Amstelveen
2 Amstelveense heemparken, het Jac P. Thijssepark en de Braak, staan sinds zondag 29 mei in de Rijksmonumentenlijst. Door de architectonische en materiële staat zijn deze parken internationaal gewaardeerd door liefhebbers en deskundigen.
Jenever in Amstelveen?
De Jeneverbes Juniperus communis
Als u de komende winterperiode in onze Heemparken komt wandelen dan zal het u opvallen dat er maar weinig groene bomen en struiken staan. We hebben in Nederland maar weinig inheemse groenblijvers. Een daarvan is onze nieuwe plant van de maand, de Jeneverbes.
De Jeneverbes is een ruige bossige groene heester of kleine boom. Hij is tweehuizig. Dat wil zeggen dat je mannelijke en vrouwelijke struiken hebt. Je hebt exemplaren die heel zuilvormig groeien maar ook hele bossige ruige breed groeiende individuen.
De blauw-groene naalden staan in afwisselende kransen van 3 en blijven ongeveer 2 jaar aan de struik hangen. De jeneverbes-bessen doen er 3 jaar over om rijp te worden. Dan zijn ze heel mooi berijpt blauw. In onze parken heb ik geen struiken met bessen kunnen ontdekken dus waarschijnlijk hebben wij alleen mannelijke of vrouwelijke exemplaren.
De Jeneverbes heeft wereldwijd een enorme verspreiding en komt op het hele noordelijke deel van het noordelijk halfrond voor. In Nederland was de soort na de laatste ijstijden van ongeveer 10.000 jaar geldeden een algemene verschijning. Nu komt de soort nog maar sporadisch in Nederland voor. Je vind ze nu nog op open heidevelden hoofdzakelijk in Drenthe. De plant houdt van zure droge zandgronden. De meeste open gronden worden langzamerhand gekoloniseerd door bomen en schaduw kan de jeneverbes niet verdragen. Ook het dichtgroeien van de bodem doet de kieming van de zaden geen goed. En als laatste komt er ook nog het veranderende klimaat bij wat zorgt voor warmere vochtigere omstandigheden waardoor er meer schimmels ontstaan waar de jeneverbessen helemaal niet tegen kunnen. Het is dan ook niet raar dat de Jeneverbes heel langzaam uit Nederland dreigt te verdwijnen.
De aromatische bessen worden gebruikt als keukenkruid, denk maar eens aan kruidenzuurkool. Ook worden ze toegevoegd aan jenever om die op smaak te brengen.
In onze parken hebben ze het ook niet zo makkelijk. We hebben vorig jaar de hele jeneverbeshoek van het Thijssepark opgehoogd om de planten weer een beetje droge grond te bieden voor hun wortels. Heel langzaam was die hoek aan het verzuipen. De grootste exemplaren ziet u in de Braak aan de kant van het van Leer gebouw. Daar staan ze tussen de planten waar ze van nature ook tussen staan de struikheide. Een heel mooi biotoopje.
Kom de komende weken maar eens lekker uitwaaien in de Heemparken en geniet van die stugge groene toeven in onze parken.
Herfst Thijssepark en De Braak 2016
Herfst in Thijssepark en De Braak!
Ook in de herfst is de natuur hier prachtig en heerlijk om te wandelen!
Heien voor de nieuwbouw 1e Montessorischool in Amstelveen
Op 2:48 kan je de eerste paal ceremonie zien met alle kinderen van de school. Opgenomen oo 14-15-16 April 2014
Bekijk op volledig scherm voor alle details
De paarse schubwortel
Een curiosum is de paarse of pracht schubwortel (Lathraea clandestina) die op dit moment bloeit in de heemparken.
Deze verborgen verleider leeft totaal parasitair op de wortels van loofbomen met een voorkeur voor populier, wilg en hazelaar. Alleen in het vroege voorjaar verschijnen de bloemknoppen bovengronds die uitgroeien tot een paars bloemtapijt. Bladgroen ontbreekt volledig bij deze plant die een lid is van de Bremraapfamilie. Wortels van de plant boren de houtvaten aan van loofhoutbomen voor hun voedingstoffen. Juist in het voorjaar profiteren schubwortels van de opwaartse sapstromen van hun gastheer. Paarse bloemen tot wel 6 cm lang ontluiken spoedig en vormen zware zwarte oliehoudende zaden. Na het bloeien verdwijnt de plant weer volledig ondergronds. De natuurlijke groeiplaats van de paarse schubwortel is Midden- en Zuid Frankrijk en Noord Spanje met als meest noordelijkste groeiplaats, de grens van Vlaanderen en Wallonië in België. Als curiositeit is deze soort meegenomen naar botanische tuinen in Nederland en heeft via deze weg ook enkele heemparken en parken in Amstelveen als groeiplaats gekregen. In het Dr. Jac. P. Thijssepark staat ze langs het “Spaanderspad” en in de Braak langs “het Drijvende Pad”. Met recht een verborgen verleider die u niet mag missen in het voorjaar.
Het is misschien een goed idee om niet alleen het Dr. J. P. Thijssepark door te lopen, maar print de
‘Drie Heemparken wandeling’ op de website uit, (pagina - ‘ER OP UIT’) en wandel in anderhalf – twee uur door drie Heemparken die hier vlakbij bij elkaar liggen.
Als u vragen heeft horen wij die graag van u….
Veel plezier!
20140518 Broersepark Amstelveen
A video
Kerstmarkt Winter Village Stadshart Amstelveen
Impressie kerstmarkt Winter Village Stadshart Amstelveen 2016
Cherry Blossom Park . AmsterdamBos, Amstelveen, The Netherlands
Every Year, the cherry Blossom bloom at Cherry Blossom Park in Amsterdamse Bos.
beelden miljoenenroof juwelier Maastricht
Beelden van de miljoenenroof bij een juwelier te Maastricht. (Bron Mart Smeets FB)
Amstelveense heemparken zijn uniek | Aleid Offerhaus | TEDxAmstelveen
Wist u dat de Amstelveense heemparken een schat herbergen? Aleid roept ons op om deze schat te bekijken en bewonderen. Aleid Offerhaus is a nature guide and lives in Amstelveen. She writes columns for the Dutch Institute for Nature Education and Sustainability (IVN). This talk was given at a TEDx event using the TED conference format but independently organized by a local community. Learn more at
Kersenbloesempark Amstelveen
Kersenbloesempark
Het Kersenbloesempark ligt in het Amsterdamse Bos. De kersenbloesembomen staan in het voorjaar in bloei.
Met Sakura, ofwel het Kersenbloesemfeest, vieren Japanners de komst van de lente. Het is traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken. Bloemen – en de natuur in het algemeen - hebben in Japan een symbolische betekenis. De kersenbloesem staat voor een nieuw begin maar verwijst tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven.
Jaarlijks wordt het Kersenbloesemfestival (Cherry Blossom festival) in Amstelveen in maart of april georganiseerd. In 2000 schonk de Japan Women’s Club (JWC) 400 kersenbomen aan Amstelveen. Bijzonder detail is dat iedere boom een naam heeft, 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam, 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam.