De Buitenmolen - The oldest windmill - Zevenaar, Netherlands 360° Video /VR/ 4k UHD
The first mention of a windmill on this site dates from 1408; however, this probably refers to an older post mill, which was later replaced by the current brick tower mill. Research on the brickwork of European tower mills by a historian points to a year of construction that cannot be earlier than about 1500. The mill was initially the property of Lord of the Duchy Kleef and continued to be owned by successive landlords, until it was sold into private ownership in 1866 to the then leaseholder Van Grinten. After his death, it was sold to mill worker Johannes Gerritsen. In the 1930s, the change was made from wind to motor power, and the sails, tailpole and internal gearings were removed. All milling stopped in 1955, after which the municipally of Zevenaar became the owner in 1966. They had the windmill restored in 1969.
The Buitenmolen is a brick tower mill with a 3.28 metres (10 ft 9 in) high mound built up around the mill for the miller to reach the sails.[2] The four common sails have a span of 24.4 metres (80 ft 1 in). They are carried on a wooden windshaft, 9 metres (29 ft 6 in) in length which was initially fitted in 1969 and replaced in 2002. The windshaft carries the brake wheel which drives the wallower at the top of the upright shaft. At the bottom of the upright shaft, the great spur wheel drives the one pair of mill stones of 1.50 metres (4 ft 11 in) diameter via a lantern pinion stone nut. The mill is winded by two sets of wooden gears in the cap engaging cogs on the curb. The gearing is operated by an endless rope running on a Y-wheel on the dust floor but can also be operated by an endless chain from outside the mill or powered by an electric motor. The cap rests on a live curb with flanged cast iron rollers and is covered by wood shingles.
20170617 de buitenmolen zevenaar 2017
Oogstfeest buitenmolen Zevenaar 2015
Impressie van het oogstfeest bij de buitenmolen in Zevenaar.
buitenmolen in zevenaar
De Buitenmolen Van zevenaar 1 Van de 4 laatste Torenmolens in Nederland
Holland Day 6 Leiden, d'Heesterboom
©2016 Zoey Cairns
Viering Nationale Molendag 2015 in Bergeijk
De Nationale Molendag is ook in de gemeente Bergeijk weer uitbundig gevierd. Mede dank zij het gunstige weer (droog, niet te warm en veel wind) werden de drie gepavoiseerde molens in de gemeente Bergeijk door tientallen belangstellenden bezocht.
Zowel in de Bergeijkse Standerdmolen als in molens De Grenswachter en De Deen in Luyksgestel kon het publiek het proces van meel malen volgen. Vrijwillige molenaars Gerrit Jurgens van de Bergeijkse Standerdmolen, Jan Buys van De Deen en Marinus Feyen van De Grenswachter kijken terug op een geslaagde dag.
Stedelijke Zevenaar
Hanzefestival in de Hanzehof te Zutphen op 13 en 14 oktober 2012. Organisatie MUI-online.nl en Biblioservice Gelderland.
Circulair fietspad in gemeente Zevenaar
De aanleg en opening van het eerste circulaire fietspad in gemeente Zevenaar is een mooie mijlpaal in meerdere opzichten: grondstof, proces en monitoring.
Voor de aanleg is gebruik gemaakt van grasfalt en grasbeton, gebaseerd op bestanddelen uit olifantsgras. Daarmee is gekozen voor het gebruik van plantaardige stoffen (lignine) in plaats van fossiele brandstoffen (bitumen).
Maar vooral het ontwikkelingsproces is innovatief te noemen. Diverse partijen hebben met succes hun spreekwoordelijke nek uitgestoken om de duurzame uitdaging aan te gaan. Zo is er een unieke scanmethode (Optimal scans voor wegen en paden) ontwikkeld om binnen de mogelijkheden zo circulair mogen te kunnen bouwen.
Het resultaat is te vinden vanaf de rotonde Witte Kruis bij Babberich richting het spoor, waarmee een veilige fietsverbinding is gelegd richting het Liemers College. Het innovatieve pad heeft ertoe geleid dat wethouder Carla Koers van gemeente Zevenaar het Gelderse Circulaire Estafettestokje heeft mogen ontvangen uit handen van gedeputeerde Michiel Scheffer, provincie Gelderland. Een mooi voorbeeld van duurzaamheid, dat hopelijk veel vervolg krijgt.
DeRoeden7 Zevenaar Video
Deze onder architectuur gebouwde, zeer ruime villa (circa 980 m3) staat op een fraaie locatie in Zevenaar. Aan de rand van een woonwijk, grenzend aan plantsoenen en aan een rustig plein.
Architect Herman de Bruin ontwierp een tijdloze, moderne woning die ondanks de zeer ruime indeling toch intiem aanvoelt. De ronde vormen van de woning, het zicht op de tuin en op plantsoenen, geeft je het gevoel op vakantie te zijn.
De woning heeft een grote garage en eigen oprit. De grote tuin op het zuiden grenst aan plantsoenen en waarborgt maximale privacy. De woning is door het ruime aantal kamers (9), dubbele badkamer en zeer ruim souterrain (circa 80m2) geschikt voor grote gezinnen of praktijk aan huis.
De Roeden ligt zeer gunstig ten opzichte van winkels, ziekenhuis, scholen en snelwege
Schaals sels 2016
Berendrecht Zandvliet Buitenmolen met een helikopter welke live beelden vanuit de luchtaakte van de Schaals sels
a Dutch spinning mill HD1080 Walmolen Doetinchem
De Walmolen
Basisgegevens
Plaats Doetinchem
Bouwjaar 1851
Type stellingmolen
Kenmerken ronde bakstenen molen
Vlucht 23 m
Functie korenmolen
Bestemming Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer 13088
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal Portaalicoon Molens
De Walmolen is een in 1851 gebouwde wal- en stellingmolen ter vervanging van de afgebrande standerdmolen en staat aan de IJsselkade 30 in Doetinchem. Er is 1 koppel maalstenen. De stenen zijn van kunststeen met een doorsnede van 130 cm.
Het gevlucht is 23 m en heeft gelaste, ijzeren roeden, die gestroomlijnd zijn met Van Busselneuzen en voorzien van remkleppen.
De kap van de molen is gedekt met riet en voorzien van een Engels kruiwerk, hetgeen een kruiwerk met ijzeren rails en rollen is. Het kruiwerk wordt bediend met een kruihaspel.
De bovenas is een uit 1879 stammende gietijzeren as van de firma Prins van Oranje. De as wordt gesmeerd met reuzel en de kammen (tanden) op de tandwielen met bijenwas. De vang, waarmee het wiekenkruis wordt afgeremd, is een met een wipstok bediende Vlaamse vang.
Het luiwerk voor het opluien (ophijsen) van de zakken graan en het afschieten (laten zakken) van het maalgoed is een sleepluiwerk.
In 1910 werden de kap, het gevlucht en de stelling gesloopt, maar in 1965 werd de molen gerestaureerd met onderdelen uit de molen De Hoop in Lienden. Bij de restauratie in 1965 werden de roeden gestroomlijnd met Van Busselneuzen. In 1986 zijn er nieuwe roeden gestoken en in 1992 zijn nog enkele reparaties uitgevoerd.
De voorafgaande houten standerdmolen deed dienst als runmolen. De stenen molen werd gebruikt tot 1908, toen de komst van stoomkracht het gebruik van windkracht overbodig maakte. In de jaren 50 was er een besluit van het gemeentebestuur de molen te slopen maar door protest van enkele burgers, die in hoger beroep gingen en een actiegroep oprichtten werd de molen ternauwernood gered. Na de restauraties aan het einde van de 20e eeuw werd de molen jarenlang gebruikt als onderkomen voor de VVV.
Overbrengingen[bewerken]
De overbrengingsverhouding is 1 : 6,2.
Het bovenwiel heeft 55 kammen en het bovenrondsel heeft 27 staven. De koningsspil draait hierdoor 2,04 keer sneller dan de bovenas. De steek, de afstand tussen de staven, is 13 cm.
Het spoorwiel heeft 73 kammen en het steenrondsel 24 staven. Het steenrondsel draait hierdoor 3,04 keer sneller dan de koningsspil en 6,2 keer sneller dan de bovenas. De steek is 10 cm.
Eigenaren[bewerken]
1851 - 1862: H. van Eyck
1862 - 1886: J.A. Becking
1886 - 1891: H. Roelofs
1891 - 1899: A.H. Becking
1899 - heden: Gemeente Doetinchem
(bron:
20170106 135636
st Martinusmolen Didam
Pearle Opticiens Zevenaar
Rode en gele Linten in Zevenaar.
Rode en gele Lint aan elkaar, gespot daar bij die molen!
Syntus stellen 45 en 30 op weg naar Arnhem.
Uitreiking Jan Berensprijs Zevenaar 2015
Reportage van de uitreiking van de Jan Berens prijs 2015.
Molen de Hoop oud Zevenaar 2016
Reportage over grutterij Molen de Hoop in Oud Zevenaar.
babberichseweg 35 Oud-Zevenaar
De windmolen Nooitgedacht in Cadzand | Zeeuws Vlaanderen - Nederland
Binnen de korenmolen van Cadzand, het meest zuidwestelijke dorp van Zeeland. Inside the windmill of Cadzand, the most south western village in the Netherlands. Visite du moulin de Cadzand. Besuch der Windmühle von Cadzand.
Kallenbroekermolen Den Olden Florus in 360
Den Olden Florus of Kallenbroeker Molen (Callenbroecker molen) is een van de oudste nog aanwezige standerdmolens in Nederland en staat aan de Stoutenburgerweg 20 in Terschuur, gemeente Barneveld.
Hoe oud de molen precies is, is onbekend. Zeker is echter dat deze er voor 1584 al stond. Zo kwam de molen in de goederen van de Hof van Callebroeck al voor in 1403 en in 1495 kwam de molen voor in de archieven van de Johanniter Orde.
Tot 1975 stond de molen bekend als de Kallenbroeker Molen, maar heeft daarna de nieuwe naam Den Olden Florus gekregen als eerbetoon aan de toenmalige eigenaar Flores Mulder
De Den Olden Florus is een gesloten standerd-korenmolen met een oude staartconstructie. De standerd is in het verleden open geweest.
De molen zelf een keer bezoeken? Iedere zaterdag is de molenwinkel open en draait de molen.
Hofstuk 2010 (met geluid)
Eind van hofstuk 2010, Paljas opening carnaval 13-11-2010 in snookercentrum de Buitenmolen te Zevenaar, Holland.
LibraryLook: De Keppelse Molens
Don't shoot..! A lot of shots are at your disposal.
Contact
Previewclip from the ... stockshot.nl library, an organisation in the middle of the international footage archives.
Keep informed and follow us on Twitter:
You are invited to subscribe, share & comment to our YouTube channel:
© All Rights reserved: TVGreen Foundation