Theo Colenbrander | De Roode Tooren Doesburg
Theodoor Christiaan Adriaan Colenbrander (Doesburg, 31 oktober 1841 - Laag-Keppel, 28 mei 1930).
Theodoor Colenbrander was van oorsprong architect. Van 1884-1889 was hij ontwerper en artistiek leider bij de Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg. Later heeft hij ontwerpen gemaakt voor Plateelbakkerij Zuid-Holland. In de periode 1921-1924 maakt Plateelbakkerij Ram uitsluitend plateel naar ontwerp van Colenbrander. Hij werkte ook enige keren als boekbandontwerper
Rondje Doesburg 30 januari
In dit rondje Doesburg:
Gasthuiskerk verbouwing vordert.
EO geloven op 2 maakt opnames in Doesburg
Expositie Alwin Kok in de Roode Tooren
Lezing vestingswerken Doesburg
Op donderdag 25 oktober a.s. organiseerde Streekmuseum De Roode Tooren/ historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh een unieke lezing in het kader van haar project Doesburg, van palissadewal tot garnizoensstad.
Drs J.P.C.M. (Joep) van Hoof zal sprak over Van oud naar nieuw, de vestingbouw tijdens de Republiek der Verenigde Nederlanden en het aandeel hierin van Menno van Coehoorn.
De heer Van Hoof is werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag. Zijn specialismen omvatten de Nederlandse militaire geschiedenis tot 1795 en de historie van de Nederlandse militaire infrastructuur, met name de vestingbouw. Tot zijn publicaties behoren onder andere: 'Menno van Coehoorn 1641-1704', vestingbouwer-belegeraar-infanterist (Utrecht, 2004); 'Vestingsteden en hun verleden', in: ANWB-wandelgids Vestingsteden (Den Haag, 2008); en 'Defensie en de Domstad', Utrecht en zijn militaire verleden (Utrecht, 2010). Binnen de Stichting Menno van Coehoorn werkt hij mee aan de serie atlassen van historische vestingwerken in Nederland.
In deze lezing wordt is het verhaal verteld van de verschillende bouwwijzen die
tijdens de Republiek der Verenigde Nederlanden (± 1590-1795) bij de aanleg van vestingwerken zijn toegepast.
In de beginfase van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) zagen de opstandige gewesten zich voor het probleem gesteld hoe zij hun steden, die meestal nog een middeleeuwse omwalling hadden, konden beveiligen tegen de uitwerking van het vijandelijke geschut. De oplossing lag in een andersoortige constructie van de verdedigingswerken, die tijdens een beleg afdoende bescherming boden. Zo ontstond tegen het eind van de zestiende eeuw het Oud-Nederlands Stelsel. Door dit op grote schaal toe te passen kon de Republiek de vestingen die zij op de Spanjaarden veroverde, vast in handen houden.
Toen de strijd tegen Spanje op zijn eind ging lopen, bleek dit stelsel door de veranderingen in de belegeringstactiek niet meer zo effectief. Omdat de dreiging van een nieuwe landoorlog voorlopig uitbleef, ontbrak de noodzaak het oude stelsel te verbeteren. Tijdens het Rampjaar (1672) kreeg ons land de rekening gepresenteerd. Mede dankzij de Hollandse Waterlinie wist de Republiek haar zelfstandigheid te bewaren.
Na enkele tussenoplossingen kwam er rond 1685 een vestingbouwkundig concept, dat een passend antwoord bleek op de heersende belegeringsmethode. Dit Nieuw-Nederlands stelsel, dat Menno van Coehoorn dat jaar op papier zette, bleef tot het eind van de achttiende eeuw zijn waarde behouden.
Coehoorn gaf rond 1700 tevens de aanzet tot het idee om door middel van een onafgebroken keten van linies het Nederlandse grondgebied te beveiligen tegen aanvallen van over de landsgrenzen. Dit systeem werd in de achttiende eeuw stukje bij beetje gerealiseerd.
DNA onderzoeken Geeske bekend.
Ruim een jaar na de vondst van het kistje met de twee skeletten naast de oude muren van de Gasthuiskerk, is eindelijk het rapport binnen van de DNA onderzoeken. DoesburgTV zocht Rinus Rabeling op in het Museum de Roode Tooren om te horen wat er nu uit het onderzoek is komen vast te staan. En wat dit voor het museum betekend waar Geeske een onderkomen heeft gekregen.
Lezing Historie van Doesburg 25 september
Op 25 september gaf Dr. Michel Groothedde, stadsarcheoloog van Doesburg in het Meulenhuus aan de Bergstraat in Doesburg een lezing met als titel: Het ontstaan en de vroegste geschiedenis van Doesburg.
Het ontstaan en de vroegste geschiedenis van Doesburg is lang in nevelen gehuld geweest. Is de stad net zo oud als Deventer en Zutphen, die hun wortels ver voor het jaar 1000 hebben, of is Doesburg pas later ontstaan? En hoe verliep het vroegste stadswordingsproces? De geschreven bronnen geven maar een uiterst beperkt inzicht op deze vragen. Het is niet eens zeker of alle vroege documenten over een ‘Doesburg’ wel over onze stad gaan.
DoesburgTV maakte een registratie van deze lezing voor hen die er niet bij konden zijn maar zeer geïnteresseerd zijn . Maar ook voor diegene die teleurgesteld moesten worden omdat er geen plaats meer in het Meulenhuus was. Dit op verzoek van Streekmuseum de Roode Toren die deze lezing organiseerde.
Zaterdag 16 april DOMUS wat is er te doen?
Jan Ridt legt uit wat u allemaal kan verwachten tijdens DOMUS .
In de Nationale museumweek organiseert HetHuisDoesburg op 16 april de zesde editie van Doesburg Museumstad. Doesburg is zaterdag een dag lang in de ban van musea en verzamelaars, die zich gezamenlijk presenteren. Bezoekers zijn welkom in musea, ateliers, werkplaatsen, horeca, winkels en in een aantal huismusea. Het vertrekpunt is die dag de Gasthuiskerk.
In die kerk ligt vanaf 12.00 uur de DoMuS programmafolder klaar, met daarin alle bezienswaardigheden, adressen en openingstijden én de route met het 'spoor van de burgemeester'. De folder geeft korting op de entrée in Museum Lalique en gratis entree in het Mosterdmuseum.
Doesburg opent de Nationale Museumweek traditiegetrouw met DoMuS, de zesde editie inmiddels. Bezoekers kunnen veelal gratis terecht bij het Lalique Museum, de Roode Tooren, de Mosterdfabriek, Museumtuin ʻt Olde Ras, Museum de Maurits, Historische boekdrukkerij De Arend en de collecties van Roel Fokken (fotografica), ʻDe Spindeʼ (klokken) en ʻDe verzameling verzamelingenʼ van La Fleur. Zonder uitzondering een bezoekje waard.
Dat vindt ook burgemeester Loes van der Meijs, wiens voetsporen de hele dag in de stad zijn te volgen. De burgemeester bezocht in maart negen Doesburgse musea en koos in elk museum een favoriet voorwerp uit de collectie. De gekozen voorwerpen werden gefotografeerd en de burgemeester vertelde waarom elk voorwerp voor haar zo bijzonder is. Ook een vertegenwoordiger van het museum vertelde iets over het voorwerp. De negen favoriete voorwerpen van de burgemeester worden op 16 april, Doesburg Museumdag, of DoMuS, op een bijzondere manier in de musea gepresenteerd. Dat gebeurt onder de titel 'In het spoor van… de burgemeester.'
In het Grand café van het Arsenaal 1309 is zaterdag het pop-up museum ʻvestingbeeldʼ voor het eerst te bezoeken. Dit is Doesburgs jongste museum, gewijd aan de geschiedenis én de toekomst van de Doesburgse vesting. De bezoeker ziet er films, fotoʼs, kaarten, leest er verhalen én krijgt een impressie van het land-art kidsproject.
De infodesk van Domus staat zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur in Gasthuiskerk Doesburg
Sneeuwwinter in Deventer (BB02521)
Samenvatting:
Reportage over een winter met veel sneeuw en ijs in Deventer.
Beschrijving:
- Tekst: Foto, Kino en Projectiehandel Ab. Hakeboom Deventer, telef. 4400 (b.g.g. 2348)
- Beeld: Sporen in de sneeuw.
- Het Rijsterborgherpark in de sneeuw en met rijp op de bomen.
- Schaatsen en ijspret op de gracht bij het plantsoen.
- Kinderen glijden met sleetjes van een helling.
- Schaatsen en glijden op de gracht.
- Een stoomtrein rijdt voorbij.
- Massaal sleetje rijden.
- Sneeuwballen gooien.
- Een man loopt door de sneeuw.
- Een auto met kentekennummer E-20660 zit vast in de sneeuw. Een man moet eerst met een schop de sneeuw verwijderen.
- Mannen op een weg in het buitengebied ruimen met schoppen sneeuw. Op de achtergrond is een kerktoren te zien.
- Een auto met kentekennummer E-11425 rijdt door het besneeuwde buitengebied en passeert enkele sneeuwruimers.
- Een auto met kentekennummer E-26679 zit vast in de sneeuw en moet door de chauffeur en een passagier worden uitgegraven.
- De auto wordt door een groep volwassenen en kinderen door de sneeuw geduwd.
- Een door een paard getrokken wagen op rubberbanden passeert.
- Opnieuw een stoomtrein in de sneeuw.
- Veel kinderen zijn aan het sleetje rijden in het park en dalen massaal een helling bij de Singel af.
- Een grote slee met een paard ervoor en drie passagiers rijdt door de Geert Grotestraat.
- Een jongen maakt een sneeuwhut.
- Opnamen van de gracht, de Singel en het station in de sneeuw.
- Ganzen in het besneeuwde park.
- Bij een wak in de gracht worden vissen gevoerd.
- Gezicht vanaf de toren van de Lebuïnuskerk op de Schipbrug, waarvan het middendeel is weggehaald.
- Gezicht vanaf de toren op de stad met besneeuwde daken en de Bergkerk. 00.15.09 Bootjes zijn vastgevroren in het ijs.
- Gezicht op de Schipbrug en het IJsselfront vanaf de Worp.
- Grote ijspegels aan de gashouder van de gasfabriek.
- Zeilboten in de haven.
- Duiven in het Worpplantsoen.
- De spoorbrug in de sneeuw.
- Mensen lopen door de sneeuw langs de IJssel.
- Einde
Ambachtelijk Plateel
Trudy Otterspeer aan het werk in haar atelier aan de Hoge Gouwe te Gouda. Voor meer info:
ambachtelijkplateel.nl
Mike (17) is bijna blind en wil bakker worden
De 17-jarige Mike van Brenk wil niets liever dan bakker worden. Dat klinkt eenvoudig, maar voor de bijna blinde Assendelver is het een moeilijke opgave. De stageplekken liggen vanwege zijn handicap niet voor het oprapen, maar toch is er nu voor de tweede keer een bakker die Mike onder zijn hoede heeft genomen.
Abonneer je hier:
Meer NH Nieuws? Volg ons:
Facebook:
Instagram:
Twitter:
Het laatste nieuws op onze website:
Heb je een tip of een bijzondere foto? WhatsApp ons op: 06-30093003!
Theo Colenbrander 1841-1930
Het belang van Colenbrander ligt, behalve in zijn unieke kunstenaarschap, in zijn totale compromisloosheid, zijn allesoverheersende drang om de ontwerpen, zoals hij die in visioenen waarnam en met de vrije hand op de klei zette, uitgevoerd te doen krijgen. Hij had geen oor voor argumenten als betaalbaarheid, heersende mode of andere aardse redenen. Hij leefde voor de kunst, gaf niet om bezit, voor hem telde alleen de zuiverheid van vorm, van kleur, van de ziel van het werk. Gezien het feit dat het hem toch regelmatig lukte om mensen zijn ontwerpen uit te laten voeren, moeten zijn eigen bevlogenheid en daadkracht anderen hebben aangesproken. Toch blijft het een raadsel waarom hij koos voor een medium dat hem zozeer afhankelijk maakte van andere mensen, van de techniek en de markt, en waarom hij niet bijvoorbeeld als schilder zijn kleuren direct op een doek zette. Theodoor Colenbrander was van oorsprong architect. Van 1884-1889 was hij ontwerper en artistiek leider bij de Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg. Vernieuwer van de kunstnijverheid. Theodoor Christiaan Adriaan Colenbrander werd op 31 oktober 1841 in Doesburg geboren
Animatie autoluwe binnenstad
Het gemotoriseerd verkeer neemt in de binnenstad veel ruimte in. Door ruimte te geven aan fietsers en voetgangers, kunnen we de historische binnenstad groener, gezonder en klimaatbestendig maken. Bovendien verminderen we zo de hoeveelheid fijnstof in de binnenstad. Het gebied wordt aantrekkelijker en veiliger voor bewoners, ondernemers en het winkelend publiek. De leefbaarheid en de luchtkwaliteit van de binnenstad verbetert als we het sluipverkeer uit het centrum weren. Hiermee wordt ons stadscentrum aantrekkelijker om te wonen en te verblijven, ook voor de generaties na ons.
Doetinchem brandde exact zeventig jaar geleden
Doetinchem brandde exact zeventig jaar geleden
Honderdtwintig gebouwen in het centrum verwoest. Honderdzeventig doden. Het hart werd uit het centrum van Doetinchem gerukt op 19, 21 en 23 maart 1945. Britse bommenwerpers gooiden exact zeventig jaar geleden de stad in puin. Dat wordt deze dagen in Doetinchem herdacht.
Vanaf vijf uur 's middags op 21 maart stond het centrum van Doetinchem in brand toen er opnieuw bommen vielen. Houten balken die uit de verwoeste huizen waren gehaald en tegen de toren van de historische Catharinakerk waren gezet vatten vlam en zetten de toren in lichterlaaie. Om 01.00 uur
viel de brandende torenspits als een fakkel in het schip van de kerk.
Plateelbakkerij Delft
The process from clayupto handpainted tile..
see for more info
Hotel Doesburg
Hotel Doesburg
Red church in The Netherlands (Maastricht)
Rode kerk in Maastricht
Theo Colenbrander | Museum Drente 2014
Theodoor Christiaan Adriaan Colenbrander was een Nederlands plateelschilder. Theodoor Colenbrander was van oorsprong architect. Van 1884-1889 was hij ontwerper en artistiek leider bij de Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg
Beiaardiers spelen voor Afrika
DOETINCHEM - Gelderse beiaardiers brengen op verzoek van het Rode Kruis de hongersnood in Afrika onder de aandacht. Ruim een week spelen ze het nummer 'We are the world' in onder meer Zutphen, Groenlo, Lochem, Tiel, Harderwijk en Dinxperlo.
Stadsbeiaardier Roel Smit beet vrijdagavond om 19.00 uur het spits af op het carillon van de Catharinakerk in Doetinchem. Zaterdag 6 augustus om 12.00 uur wordt het nummer door zeker de helft van alle Gelderse beiaards tegelijkertijd gespeeld.
'We are the world' is geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie en werd in 1985 gezongen door bekende Amerikaanse sterren, ook voor de hongersnood in Afrika. Het nummer bracht toen ongeveer 90 miljoen dollar op. Volgende week is de 'Week voor de Hoorn' waarin de Samenwerkende Hulporganisaties acties organiseren voor de slachtoffers van de droogte in de Hoorn van Afrika.
Film van de bovenverdieping Museum Gouda
Een door BobcatMedia gemaakt filmpje van de bovenverdieping (schilderijen Haagse School en School van Barbizon, Chirurgijnskamer en Gouds Plateel) van Museum Gouda. Speciaal voor mensen die slecht ter been zijn en de bovenverdieping niet kunnen bereiken. (lift onmogelijk door monumentzorg-eisen).
20110806 Tiel Carillon maartenskerk Ruitenbeek
Tiel, 06 Augustus 2011
Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek speelde zaterdag om 14.00 uur We are the world op het carillon van de Sint Maartenskerk om aandacht te geven aan de hongersnoodramp in de Hoorn van Afrika. Ruitenbeek is één van de vele beiaardiers in Nederland die gehoor geeft aan de oproep van het Nederlandse Rode Kruis om de getroffen mensen in het oosten van Afrika te helpen. Publiek om de toren te beklimmen envan het uitzicht te genieten luisterden eerst mee.
Foto Jan Bouwhuis.