Spejdernes Lejr 2017 - Sønderborg Kommune - Butikkerne i byen
Sønderborg Kommune var 22.-30. juli 2017 vært for Spejdernes Lejr med deltagelse af 37.000 spejdere.
Lejren gav lokal omsætning - og gæsterne var glade
Omsætningen fra deltagere og gæster på Spejdernes Lejr i Sønderborg i uge 30 lå på godt 47 mio. kr. Sådan lyder beregningen i en rapport fra analysebureauet Epinion, som i løbet af fire dage på lejren gennemførte ca. 600 interview.
Epinions beregning omfatter alene personer, der var bosat uden for Sønderborg Kommune og ellers ikke ville have brugt penge i området, hvilket skønnes at være 35.450 ud af de ca. 37.000 lejrdeltagere, og ca. 40.400 ud af anslået knap 68.000 gæster.
Af lejrens tilrejsende gæster var det 37 procent, som overnattede i området, hvilket opgøres til ca. 15.000 overnatninger.
En del af forbruget er sket i lejrens egne butikker. Det anslås at være ca. 22 mio. kr., hvorefter omsætningen uden for lejren ligger på ca. 25 mio. kr. Desuden har Spejdernes lejrorganisation indkøbt for 5,5 mio. kr. i Sønderborg Kommune, mens kommunens egen lejrorganisation har sendt ca. 13,2 mio. kr. i omløb i kommunen. Det giver en samlet direkte omsætning i kommunen på knap 44 mio. kr.
- Det er jo dejligt at vide, at kommunens investering i den store event i den grad er kommet direkte retur, siger borgmester Erik Lauritzen, som vurderer, at der også er en række positive effekter, som er sværere at måle her og nu eller forbinde direkte med lejren.
Under lejren meldte turistattraktioner om rekordhøje besøgstal. Epinion-undersøgelsen viser, at ca. hver tredje gæst eller lejrdeltager besøgte en turistattraktion uden for lejrpladsen, og samtidig har både lejrdeltagere og gæster store roser til både værtskabet og til deres indtryk af Sønderborg-området. 4,5-4,8 ud af 5 vil ifølge undersøgelsen anbefale et besøg i området til andre.
- Det overgår i hvert fald mine forventninger, og det viser, at det ikke kun er spejderne, der har sat spor. Sønderborg-området har også i høj grad formået at sætte spor i lejrdeltagerne og gæsterne, siger Erik Lauritzen.
Det er ikke kun de traditionelle attraktioner, der har gjort indtryk. Undersøgelsen viser, at mange lejrdeltagere har oplevet nye aspekter af Sønderborg-området. Her er det især naturen og grønne områder, der bliver peget på (25 pct.), men også områdets grønne profil og fokus på bæredygtighed (12 pct.).
Så godt som alle - flere end 9 ud af 10 - har angivet, at Sønderborg har klaret værtskabet for lejren enten godt eller meget godt, og heraf er det ca. 8 ud af 10, der har svaret meget godt.
Andelen, der mener, at Sønderborg klarede værtskabet dårligt ligger på 0 pct. for gæster og lejrdeltagere. Blandt lejrdeltagerne har 1 pct. af lederne dog svaret dårligt, men de få kritikpunkter, der nævnes i Epinion-interviewene, ligger hovedsageligt uden for Sønderborg Kommunes ansvarsområder.
- Vi kan altså fint kapere at huse så stor en event. Det har været min fornemmelse, og det er nu også dokumenteret. Det er meget glædeligt, siger borgmesteren.
Epinion-undersøgelsen var bestilt af Sønderborg Kommune. Den skulle sammen med andre målinger indgå i kommunens samlede evalueringsrapport for værtskabet. Undersøgelsen kan læses i sin fulde længde HER: