Project Vredesdagen basisscholen rond Baarle-Nassau
Hoe zag het leven eruit tijdens de Eerste Wereldoorlog? Hoe belangrijk is vrede? Zomaar wat vragen die basisscholen in de regio Baarle Nassau deze week behandelen tijdens het project De Vredesdagen. Een bezoekje aan de Dodendraad in België is een hoogtepunt.
De dodendraadroute
In de Eerste Wereldoorlog sloten de Duitsers de grens tussen België en Nederland af met een elektrische versperring, de zogenaamde 'dodendraad'. Dit deden zij onder meer om smokkelen tegen te gaan. De dodendraad had een grote invloed op de regio Zeeuws-Vlaanderen. Deze video laat zien hoe de dodendraad liep.
Terug in de tijd deel 57: De dodendraad
Tijdens de eerste wereldoorlog was de grens tussen Nederland en België werkelijk een verschrikking.
2000 volt: met krokussen stilstaan stil bij dodendraad van 100 jaar geleden
Een hek waar 2000 volt op staat. Dat hadden de Duitsers in de Eerste Wereledoorlog bedacht om vluchtelingen uit ondermeer belgie tegen te houden. Het hek was een dodelijk wapen. Vandaag precies honderd jaar later planten Belgische en Brabantse kinderen krokusbollen om stil te staan bij die zogenoemde dodendraad.
The Netherlands #2 Cycling to Belgium Border | De Doodendraad (Wire of Death) Hamont-Achel | 40km
I cycled via the High Tech Campus, Valkenswaard and reached Hamont-Achel. It has an (in)famous WWI site known as Wire of Death (De Dodendraad).
De Canon van Lammers - item 19 Eerste Wereldoorlog
Frank speurt in dit item van De Canon van Lammers naar het Belgische Vluchtoord dat tijdens de Eerste Wereldoorlog bij Uden lag en onderdak bood aan duizenden gevluchte Belgen. Daarna ziet hij in Baarle de ‘Dodendraad’ die destijds door de Duitsers was aangelegd om het grensverkeer tussen het bezette België en het vrije Nederland te ontregelen.
Nieuw hoofdstuk Weg naar de Bevrijding: Brabant
ARNHEM - Op 20 oktober verschijnt hoofdstuk 6 van Weg naar de Bevrijding: De bevrijding van Brabant
Sinds operatie Market Garden bezetten de geallieerden in Nederland een relatief smalle corridor die vanaf de Belgische grens tot Nijmegen loopt. Wil die corridor kunnen worden gebruikt als springplank voor volgende bevrijdingsoffensieven, dan is het belangrijk dat de Duitsers in Midden- en West-Brabant geen roet in het eten kunnen gooien, lees: de aanvoerlijnen van en naar Antwerpen kunnen bedreigen. Reden voor Montgomery om met een nieuw offensief de Duitsers overal in Nederland tot over de Maas terug te dringen.
De Duitse bevelhebbers in Noord-Limburg en Midden- en West-Brabant beseffen op hun beurt dat vasthouden aan die gebieden strategisch geen optie is, en dat beter kan worden ingezet op een stevige verdediging bij de Siegfriefdlinie langs de Duitse grens. Ze kiezen voor een gecontroleerde terugtocht over de Maas, waarbij ze het de geallieerden zo moeilijk mogelijk willen maken, bijvoorbeeld bij 's-Hertogenbosch.
Operatie Pheasant: groot offensief
Nadat begin oktober de eerste schermutselingen zijn geweest in de buurt van Tilburg en de Polen en de Britten respectievelijk Baarle-Nassau, Alphen en Hilvarenbeek hebben ingenomen, stokt de opmars. Tot 20 oktober. Dan begint Operatie Pheasant. Van drie kanten tegelijk vallen Polen, Canadezen, Britten en Amerikanen Brabant binnen: vanuit de corridor in het oosten, vanuit België en vanuit Zuid-West Nederland, waar op dat moment ook nog de Slag om de Schelde woedt.
De eerste aanval opent op 20 oktober in West-Brabant, op 22 oktober starten de Britten de aanval op Den Bosch, een belangrijk knooppunt voor de Duitse terugtocht.
Weg naar de Bevrijding is een speciaal project van de Wegener Kranten, Omroep Gelderland en Omroep Brabant met ondersteuning van het Vfonds.
Bekijk ook de speciale Facebookpagina van Weg naar de Bevrijding met veel verhalen, foto's, verslagen van dag-tot-dag over de gebeurtenissen van 70 jaar geleden, informatie over herdenkingen en de 'actualiteit' van 70 jaar oorlog en bevrijding.
S V T S langs het Bels Lijntje
Doodendraad Hamont-Achel (Grevenbroekmuseum)
Hamont-Achel. Iets ten noorden van de Ezel, in het duinengebied van Beverbeek, werd in 2015 een indrukwekkende tweede reconstructie van zo’n 200 meter doodendraad ingehuldigd.
Deze reconstructie geeft een uitstekende indruk van de impact van deze Duitse versperring tijdens WO I op de omgeving en haar bewoners. Langsheen deze reconstructie staan infoborden die de wandelaars extra info verstrekken over de oorspronkelijke constructie in 1916, de vele ontsnappingsmethoden die vanuit België werden ondernomen, maar ook de dramatische verhalen die zich aan de draad hebben afgespeeld. Hoe destijds de Doodendraad werd overschreden laten we via deze filmmontage zien.
Fietsroute dodendraad
Fietsroute dodendraad
wv tourmalet - baarle nassau - veldtoertocht dec 2011 - deel 1
Veldtoertocht WV Tourmalet, Baarle Nassau 11 december 2011
Arendonk met Gwen
Een klein verslagje over een super week in Arendonk met horse- home- en dogsitten samen met Gwen.
Bedankt aan iedereen!!
Ik heb een poging gedaan om het op de muziek te laten uitkomen en het een eigen verhaal te laten hebben, hoop dat die poging gelukt is!!
BUSTOUR Westelijk Front WO I
Bezoek aan locaties Baarle-Hertog, Nieuwpoort, Diksmuide, Ieper, Langemark, Poelkapelle, Fort de Seclin, Vimy, Arras, Thiepval, Beaumont Hamel, Longueval (Sth. African Monument), Compiegne, Caverne du Dragon, Romagne, Verdun, Metz, Luik.
0117: Kijktoren - Bels Lijntje - maandag 20 april 2009
Weelde Station - 150 jaar Bels Lijntje
23 april 2017 - Impressie van het evenement 150 jaar Bels Lijntje te Weelde-Station