Stadswandeling Zutphen
We lopen door de straatjes naar de Drogenapstoren en bezoeken de Walburgiskerk. Vooral de Librije en de Gotische kroonluchter zijn zeer bijzonder.
Zutphen Vestingstad - 2016
Zutphen bezien vanaf de ijssel, met hoge waterstand, de haven, langs de vestingwerken, via de Martinetsingel, door de poort van de Drogenapstoren en terug via de Proosdijsteeg en Kerkhof naar de Walburgiskerk en 's Gravenhof.
Created with MAGIX Video deluxe 2016 Plus
DJI Mavic Mini - Zutphen Netherlands - Mavic Mini - Sint Walburgis church - 4K
See the city of Zutphen in the Netherlands from above.
Recordings on December 23, 2019 with bad weather conditions. in the city Zutphen with the DJI Mavic Mini.
RAW video and Upgraded to 4K
ZichtOp: Zutphen (NL)
Zutphen is met haar ruim 450 rijksmonumenten en ruim 500 gemeentelijke monumenten een stad met een bijzondere status in Nederland. Zutphen is in Nederland één van de belangrijkste steden met een historische stadskernen die een beschermd stadsgezicht heeft. Ze bezit een groot aantal middeleeuwse, vooral 14e-eeuwse, huizen. Zutphen is in Nederland één van de belangrijkste steden met een historische stadskernen die een beschermd stadsgezicht heeft. Ze bezit een groot aantal middeleeuwse, vooral 14e/eeuwse, huizen. Zutphen is in Nederland één van de belangrijkste steden met een historische stadskernen die een beschermd stadsgezicht heeft. Zeer uitzonderlijk is ook het bezit van twee landpoorten (Spanjaardspoort en Drogenapstoren) en één waterpoort, de Berkelruïne.
ZichtOp: Zutphen (NL)
Zutphen ontstond in de Romeinse tijd als Germaanse nederzetting op een rivierduinencomplex. De naam Zutphen is ontstaan uit Zuid-venne, een rivierduinencomplex tussen drassige weidegrond. In de late 9e eeuw werd Zutphen verwoest bij vikingaanvallen, waarna aan het einde van die eeuw een ronde ringwal werd opgericht met een 20 meter brede U-vormige gracht. De oudste Romaanse bouwfase van de kapittelkerk, de huidige Sint Walburgiskerk werd in 1105 ingewijd. Sinds 1046 was de bisschop van Utrecht landsheer van het Zutphense graafschap en de burg. In de loop van de late 11e eeuw en de vroege 12e eeuw wisten de graven van Zutphen steeds meer macht naar zich toe te trekken. Onder de Gelderse graven werd de grafelijke stad (sinds 1138 via huwelijk in Gelderse handen gekomen) snel groter en economisch belangrijker.
De stad werd ommuurd in de 13e eeuw en uitgebreid met de in de 13e eeuw door de graaf gestichte Nieuwstad. In 1136 en in 1284 vonden in Zutphen grote stadsbranden plaats. Dit had tot gevolg dat de rijke stad in snel tempo 'versteende'. Huizen werden met stedelijke subsidies in baksteen gebouwd. Vele tientallen huizen dateren nog van kelder tot kap uit de 14e eeuw. Zutphens gouden eeuw was de 14e eeuw. Zutphen werd de hoofdstad van de Graafschap Zutphen. De stad nam onder meer deel aan de Oostzeehandel, was vanaf de 13e eeuw lid van de Hanze en had meerdere handelsfactorijen aan de Sont. In de Rijnhandel was de stad zeer actief dankzij diverse tolvrijheden.
De 16e eeuw bracht moeilijke tijden voor Zutphen door de opkomst van andere steden en de Tachtigjarige Oorlog met de Spanjaarden. Na de roerige Gelderse Oorlogen in de eerste decennia van de 16e eeuw werden de vestingwerken van Zutphen gemoderniseerd, maar dat mocht niet baten. Op 10 juni 1572 werd de stad ingenomen door een zwager van Willem van Oranje, graaf Willem van den Berg. Hij verdreef de Spanjaarden, die echter op 17 november 1572 de stad onder Don Frederik, de zoon van de hertog van Alva, terug veroverden en honderden inwoners executeerden, het 'Bloedbad van Zutphen'.
Tussen 1582 en 1591 trok grootste deel van de bevolking weg of werd vermoord. In 1591 werd de stad heroverd door Maurits van Nassau, tijdens het Beleg van Zutphen. Daarmee begon een lange periode van Zutphen als vestingstad en garnizoensstad. In 1672 (Rampjaar) werd Zutphen veroverd door het Franse leger. De Walburgiskerk werd opnieuw ingericht voor de katholieke eredienst maar werd na het vertrek van de Fransen weer teruggegeven aan de protestanten.
Kort na 1700 werd de vesting Zutphen uitgebreid naar ontwerp van Menno van Coehoorn en aan het eind van de 18e eeuw uitgebreid met de linies van Wambuis en Hoorn. Er kwam een nieuwe gordel van lunetten en hoornwerken die het vijandelijk geschut nog verder van de stad moest houden. Zutphen was honderden jaren lang ingeklemd in haar vestingwerken.
De bevolking groeide gestaag van 7500 inwoners in 1795 naar meer dan 15.000 in 1860 op slechts 40 hectare grond binnen de muren. De ruimtegroei begon pas weer toen in 1874 de vesting Zutphen werd opgeheven, en de muren om de stad verwijderd konden worden. Enkele delen van de vestingwerken zijn nog zichtbaar, zoals het Bourgonjebolwerk aan de IJsselkade, ook bekend als 'de Bult van Ketjen'.
De groei van Zutphen bleef door waterproblemen (Baaksche Overlaat) en beperkte industrialisatie achter bij de landelijke trend. Pas in de dertiger jaren werd het 20.000-inwonertal gepasseerd. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad zwaar getroffen door meerdere bombardementen en twee weken strijd in 1945. Alleen al bij het bombardement van 14 oktober 1944 lieten 90 burgers het leven. Van de bijna 500 Joodse ingezetenen keerden er na de bevrijding nog geen 50 terug. Na de oorlog stond alles in het teken van wederopbouw, restauratie en industrialisatie.
Tegenwoordig zijn in het centrum van Zutphen nog vele sporen te vinden van de middeleeuwse bloeitijd van de stad, zoals van de ommuring: de Drogenapstoren uit 1444, de Bourgonjetoren uit 1457, de Kruittoren van begin 14e eeuw, de Spaanse Poort (een barbacane-voorpoort van de oude Nieuwstadspoort uit 1537) en diverse waltorens aan de Bornhovestraat en Armenhage (13e eeuw). Daarnaast zijn er ook nog grote stukken stadsmuur te vinden, waaronder een stuk bij de Drogenapstoren, en een stuk bij de Berkelpoort uit het begin van de 14e eeuw met resten van twee waltorens.
De middeleeuwse binnenstad van Zutphen herbergt achter de veelal jongere gevels een grote hoeveelheid bakstenen huizen uit de late Middeleeuwen. Vele tientallen dateren zelfs tot en met de kapconstructie van voor 1400. Er zijn drie middeleeuwse kerken (zie verder) en resten van diverse kloosters en hospitalen.
In 1927 werd het Wijnhuisfonds opgericht, dat sindsdien meer dan 80 panden heeft opgekocht en gerestaureerd. Gerestaureerde panden worden verhuurd; de opbrengst wordt weer gebruikt om andere gebouwen te restaureren.
Landelijke Geschiedenis Quiz in Zutphen
De finale van de Landelijke Geschiedenis Quiz voor scholieren werd zaterdag 16 maart 2019 in de Burgerzaal te Zutphen gehouden. 's Ochtends gingen de scholieren, die van scholen uit heel Nederland naar Zutphen waren gekomen, op pad in de stad. Bij de Burgerzaal, de Walburgiskerk, het kanon op de Bult van Ketjen, de rechtbank en de Drogenapstoren hoorden ze verhalen over de geschiedenis van Zutphen. Vragen daarover kwamen 's middags terug in de quiz, dus het was verstandig om goed te luisteren... De quiz begon om 13.00 uur na een enthousiaste peptalk van wethouder Annelies de Jonge.
De quiz ging niet alleen over Zutphen, maar ook over internationale geschiedenis door de eeuwen heen. In de tussenrondes, die de tienkoppige jury wat tijd gaven om na te kijken, werden muziekvragen gesteld. Wolfram Reisiger uit Zutphen trad op met 'Spoorloos'. Daarna volgde de vraag: over welke historische gebeurtenis ging dit lied?
Wethouder Mathijs ten Broeke stelde ook een vraag: hij toonde een voorwerp uit het museum en liet de deelnemers raden wat het was. Niemand wist het goede antwoord: een houten schooltas!
Uiteindelijk had het duo van De Nassau uit Breda het hoogst aantal punten. Deze jongens wonnen dan ook de eerste prijs. De tweede prijs ging naar een duo van het Jacob Roelandslyceum uit Boxtel en het duo uit onze gemeente dat de strijd durfde aan te gaan, eindigde eveneens op het podium: Niels Reurslag en Sytze Wilmink van het Isendoorn College!
De organisatie van deze dag was een samenwerking van het Erfgoedcentrum Zutphen samen met de twee geschiedenisdocenten Renate van der Linde en Suzanne van Gompel van het Jacob Roelandslyceum te Boxtel die dit jaar al voor de vierde keer de quiz verzorgden.
Market in Zutphen - Time lapse with added tilt shift effect
Made in about 1,5 hours, with a Canon 550d, with Magic Lantern firmware, on FPS override. I later added the tilt shift effect in, using Cyberlink PowerDirector 11, the effect didn't turn out as good as i wanted, because i was to close to the object. (and ofcourse also because I did not use a real tilt shift lens.)
By the way, wanna know what life is all about? check out this short video: