Eflatunpınar Hitit Su Anıtı - Dünya Mirası Türkiye - TRT Avaz
trtavaz.com.tr
Bizi sosyal medyadan takip edin:
EFLATUNPINAR: KUTSAL HİTİT SU ANITI ARKEOLOJİ #4
Bu videoda Konya Beyşehir ilçesinde bulunan Eflatunpınar Hitit Su Anıtı'nı ele alınmaktadır. Anıttaki kabartmaların Hitit dini anlayışın ve sanat anlayışı hakkında içerdiği önemli bilgiler paylaşılmaktadır. Videoyu beğenebilir, kanalıma abone olabilir ve yorum yapabilirsiniz. İyi seyirler.
Videonun tam metni için:
Etiketler:
Eflatunpınar, Eflatunpınar Su Anıtı, Hitit Su Anıtı, Kutsal Hitit Su Anıtı, Konya Eflatunpınar, Beyşehir Eflatunpınar
Eflatunpınar Hitit Su Anıtı -Beyşehir- Konya- Turkey
Hitit Aşk Çeşmesi
Beyşehir Eflatunpınar Hitit Su Anıtı – Dr. Murat
Türkiye’de bulunan tek su anıtı olan Eflatunpınar, Beyşehir’in Sadıkhacı köyü yakınlarındadır. MÖ. 1300’lü yıllarda Hitit İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Kral IV. Tuthalia zamanında yapılmıştır.
Hititlerin suya verdiği önem açısından değerli olan anıt, 30x34 metre boyunda bir havuza sahiptir. Havuzun kuzey duvarında 7 metre yüksekliğinde anıt bulunur. Anıtın en alt sırasında, 5 Hitit dağ tanrısı figürü (Figürlerin karınlarındaki deliklerden havuza su akmaktadır.), orta kısımda Hitit fırtına tanrısı ve güneş tanrıçası ile diğer tanrılar, en üst sırada da güneş kursları bulunmaktadır. Havuzun içinde ve güney duvarında da hasarlı bazı tanrı ve tanrıça figürleri vardır.
Anıtın giriş kısmına yerleştirilen üçlü boğa heykelinin orijinal konumu bilinmemekte olup bu heykel Romalılar döneminde havuzun hemen aşağısında yapılan bir barajın gövdesinde dolgu malzemesi olarak kullanılmıştır.
Burada bulunan heykel ve figürler genel Hitit sanatının aksine yandan değil önden resmedilmişlerdir.
· Abone Ol:
Oynatma Listeleri:
- Tr UNESCO Dünya Mirası Listesi:
- Tr UNESCO Dünya Mirası Adayları Listesi:
- Tr Antik Kentler Listesi:
- Tr Müzeler Oynatma Listesi:
- Ağrı Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Ankara Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Antalya Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Bolu Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Burdur Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Erzincan Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- İstanbul Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- İzmir Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Kars Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Konya Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Muğla Gezi Videoları Oynatma Listesi:
- Tunceli Gezi Videoları Oynatma Listesi:
EN ESKİ SU ANITI! (Eflatunpınar Hitit Su Anıtı)
Dünyada toprak üstünde ayakta kalmış en eski su havuzu olan Eflatunpınar Hitit Su Anıtı'na gittik. Beyşehir gölüne 10 km. mesafede olan anıt, 3300 yıl önce yapılmış pek bilinmeyen tarihi eserlerimizden.
Müzik: by Ender Güney,
Video hoşunuza gittiyse beğenmeyi ve abone olmayı unutmayın! Yeni Videoları kaçırmamak için tıklayarak abone olabilirsiniz.
İntro müzik: They Say by WowaMusik
Creative Commons — Attribution 3.0 Unported— CC BY 3.0
Music promoted by Audio Library
Seyahat ister gönlümüz, varmak değil...
Merhaba, biz İletişim Fakültesi mezunu sınıf ve hayat arkadaşı Ayten'le Fatih. Kanalımızda, gezip gördüklerimizi paylaşıyoruz. Seyahat etmeyi, insanlarla sohbet etmeyi ve dinlemeyi seviyoruz. Bazen insan hikayeleri, bazen sokak röportajları, bazen yöresel yemekler, bazen tarihi eserler ve anıtlar, bazen müzeler...Yani hayata dair her şeyi belgesel tadında izlemek isterseniz, buradayız.
Dünyaya bir de bizim gözümüzle bakın, seyahat belgesellerimizi izleyin.
Yeni içerikler için abone olmayı unutmayın!
İzlediğiniz için teşekkürler!
Eflatunpınar Hitit Anıtı, Beyşehir
Eflatun Pınar - Beyşehir - Konya 2019
Eflatun Pınar Hitit Su Anıtı, Konya İli, Beyşehir İlçesi, Sadıkhacı Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu anıt Beyşehir'e 22 km. uzaklıktadır. Anıt dikdörtgen bir havuz şeklinde inşa edilmiştir ve yakındaki bir su kaynağı ile beslenmektedir.
Beyşehir'e 22 kilometre mesafede bulunan Eflatun Pınarı, Milattan önce 12. yüzyılda, Hititler döneminde kurulmuş, Hattuşa'dan sonraki en önemli Hitit Anıtıdır.
Yalburt'taki Hitit Su Anıtı
Konya'nın Ilgın ilçesinde 1970'te su hattı çalışması sırasında ortaya çıkan 3 bin 250 yıllık Hitit su anıtında, Kral 4'üncü Tudhaliya hiyeroglif yazıyla halkına kazandığı zaferleri ve icraatlarını anlatıyor:
arkeoloji.tv
Yakamanastır ve Eflatunpınar Hitit Su Anıtına bir İHA bakışı (4k)
Güzel bir mesire alanından, eşsiz bir günbatımına ve yüzyıllar öncesine giden tarihe... Beyşehir...
Eflatunpınar Hitit Su Anıtı
Eflatunpınar
Eflatunpınar, Konya ilinin Beyşehir ilçesi sınırları içerisinde, iki doğal su kaynağının yeryüzüne çıktığı bir alana yerleşmiş, Beyşehir Gölü'ne yaklaşık on kilometre mesafede, MÖ 1300 yıllarına tarihlendirilen Geç Hitit kalıntılarının ve orijinal halini muhafaza eden üç anıtın bulunduğu bir höyüktür. Tarihi Antik Yunan filozofu Eflatun'dan 1000 yıl öncesine dayanmakla birlikte, halk arasında bu şekilde adlandırılagelmiştir.
Eflatunpınar'da ayrıca 15. yüzyılda, Otlukbeli Muharebesi öncesindeki dönemde, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Karamanoğulları Beyliği'ne yardım eden Akkoyunluların kuvvetleri ile Fatih Sultan Mehmet'in oğlu Şehzade Mustafa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri arasında bir savaş cereyan etmiş ve savaştan Osmanlılar galip çıkmıştır.
Eflatunpınar kalıntıları, Beyşehir Gölü çevresindeki pek çok diğer arkeolojik alan gibi derinlemesine arkeolojik araştırmaların gerçekleştirilmesini beklemektedir.
EFLATUN PINAR: HİTİT SU ANITI
EFLATUN PINAR: HİTİT SU ANITINI ANATIYOR
3 bin 250 yıllık Yalburt Hitit su anıtı
İlçemiz Ilgın'da 1970'te su hattı çalışması sırasında ortaya çıkan 3 bin 250 yıllık Yalburt Su Anıtı'nın Hititlerin en önemli eserleri arasında gösterildiği
Fasıllar
Fasıllar anıtı Konya'nın Beyşehir İlçesi'ne bağlı, Fasıllar Köyü'nün güneyine düşen, bir tepeciğin batı eteğinde yatmaktadır. 2.25 x 2.75 x 8.30 metre boyutunda ve 72 ton ağırlığında dev bir kayanın 20 m2'lik bir yüzüne oyulmuş olan üst üste iki Tanrı ile alttaki Tanrı'nın iki yanında bir çift aslan kabartmasından oluşmaktadır.
Hitit Kralı Muvattali'nin yaptırdığı Fasıllar anıtı büyük Tanrıyı, bir dağ tapınağında iki aslan arasında gösterir. Anıtın üzerinde bir tanrı, iki aslan ve birinci tanrıdan daha önemsiz olan ikinci bir tanrı bulunmaktadır. Tanrı bir ayağını aslan üzerine, diğer (sol) ayağını dağ tanrısı üzerine basmıştır. Dağ tanrısının hemen yanında diğer aslanın benzeri olan, ikinci bir aslan tasvirine de yer verilmiştir. Anıtın bazı yerlerinin ayrıntılı işlenmemiş olması, bazı yerlerinin ise çok kaba işlenmiş olması, uzaktan görülebilecek bir yere dikilmek üzere hazırlandığını göstermektedir. Yöre halkının, Kurtbeşiği dediği bu dev heykelin bölge turizmi açısından önemli bir yeri vardır. Özellikle ilköğretim, lise ve üniversite öğrencileri bölgeye gelip anıtları ziyaret etmektedir. Anıtların bulunduğu bölgede, gelen turistlere yönelik bir tesisin bulunmaması büyük bir eksikliktir.
Yaklaşık 3 bin 500 yıllık geçmişi bulunan Fasıllar Anıtı, Hititliler ile Mısırlılar arasında yaşanan Kadeş Savaşı'nı Hitit Kralı Muvattali'nin bakış açısı ile gözler önüne seriyor. M.Ö. 1243 yılında Hititliler ile Mısırlılar arasında yapılan ve her iki tarafın da birbirine üstünlük sağlayamadığı Kadeş Savaşı, tarihin önemli dönüm noktalarından birisiydi. Savaş sonrası Hitit Kralı Muvattali ve Mısır Firavunu 2. Ramses arasında yapılan Kadeş Barış Antlaşması tarihteki ilk yazılı anlaşma niteliğindedir. Fasıllar Anıtı bu tarihi olayı Hititlilerin perspektifinden anlatmak amacıyla inşa edilmiş.
Fasıllar Köyü'nün ileri gelenlerinden Halit Ceylan, Hitit Kralı Muvattali'nin söz konusu anıtı, Biz galip geldik mesajı vermek amacıyla inşa ettirdiğini anlatıyor. O dönemde Fasıllar, Hititliler'in önemli merkezlerinden birisiydi. Yaklaşık 3500 senelik anıtta Muvattali Ramses'in üzerine ayağını basmış, Ramses ise ağzı açık, teslim olur vaziyette temsil ediliyor diyen Ceylan, 72 tonluk anıtın Ankara'ya götürülmesi için 1960'lı yıllarda başlatılan girişimlere engel olduklarını söyledi.
Ceylan, Biz o dönemde anıtın götürülmesine engel olduk. Turistler eserlere mi gidecek, eserler turistlerin ayağına mı gidecek? diyerek tepki gösterdik. Bir alay asker anıtı götürme safhasına getirmiş iken o zamanın Genelkurmay Başkanı Cevdet Sunay'ın bizim tepkilerimiz üzerine emriyle anıt yerinde kaldı şeklinde konuştu.
Fasıllar Anıtının benzeri şu anda Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmektedir.
Anıtların bulunduğu bölgeye, köyün girişinden sola dönülüp yaklaşık 100 metre, daha sonra sağa dönülüp yaklaşık 1 km toprak yoldan araba ile gidilebilir.
Kaynak:fasillarkoyu.com
Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu İhlas Gelişim Yayıncılık A Ş Video Arşiv Sitesi
Eflatunpınarı Hitit Anıtı Konya-Beyşehir 21.05.2017
Beyşehir. YAKA MANASTIR ATİK YAYLA RESTAURANT.